Skocz do zawartości
IGNORED

Jak gra Sony TA-FA30ES ?

patkos

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pobór prądu wcale nie musi świadczyć o klasie pracy wzmacniacza. W/w Pioneery pracują w klasie AB.

Poza tym gdyby któryś z tych Pioneerów pracował w klasie A nie oddawałby 150 watt mocy i grzałby się bezlitośnie. Tymczasem one są zimne przy niemal każdym poziomie głośności.

No i jestem po pierwszym porownaniu PM7000 z FA30ES. Chyba sonego sobie zostawie. Oba wzmacniacze sa porownywale w kazdym stopniu. FA30ES gra jednak inaczej. Napewno nie tak rowno jak PM7000. Ma wiekszy bas i czasem srednica nieco wyskakuje na "twarz". Bas z FA30ES jest chyba jego karta przetargową, bo szukalem wzmacniacza, ktory ma go nieco wiecej niz PM7000. Poslucham ich jeszcze przez weekend i podejme ostateczna decycje.

?👈

Różny pobór mocy pomiędzy podanymi przez Was wzmacniaczami spowodowany jest zmianami norm pomiarów poboru mocy wprowadzony na początku lat 90. W rzeczywistości ten sam wzmacniacz na przestrzeni kilku lat miał "zmniejszony" pobór o x%, ile to dokładnie nie powiem. Mnie też to zaintrygowało jak oglądałem wzmacniacze.

Drugim czynnikiem mogącym zpowodować takie różnice może być zastosowanie stopnia mocy MOS, tranzystorów o mniejszym poborze, a właściwie większej wydajności w porównaniu do tranzystorów konwencjonalnych.

Odnośnie 30ES, podobno ma dźwięk bardzo podobny do TA-FB920QS, w którego posiadaniu jestem już ponad rok. W zasadzie różni je tylko nazwa i kilka pojedyńczych elementów bo to bliźniacze konstrukcje.

Grał bardzo fajnie na Jamo S606 ale zmieniłem kolumny na HECO Celan 500 i po prostu teraz Sony nie daje sobie już rady.

Pozdrowienia.

Jak napisalem wyzej. PM7000 gra zdecydowanie rowniej. 30ES ma mocniejsze kopniecie na basie, srednica czasem zwawiej wyskakuje z głośnikow. Ma nieco podbite skraje pasma i tego własnie szukalem. Napewno nie jest zmulony czy cos w tym stylu. Dobrze lapie oddech itd. To naprawde poprawny wzmacniacz.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.