Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki polecacie wzmacniacz do subwoofera?

ratanpuri

Rekomendowane odpowiedzi

Zapha znam dobrze ale jego analizy nie koncentruja sie na budowie aktywnych subwoofer'ow.

Fabryczne dane znieksztalcen podaje sie na poziomie 1 wata albo 2.83V. Niewiele firm podaje znieksztalcenia na niskich czestotliwosciach na mocach 10W a powyzej to widzialem zaledwie pare. Popatrz sobie w zalaczniki jakie znieksztalcenia maja calkiem niezle glosniki (owszem ten velodyne jest maly ale i 12" maja po ponad paredziesiat % znieksztalcen na 20Hz na 10W), jaks ervo zmniejsza thd o 50% (tylko trzeba widziec jak takowe zaprojektowac - czujnik accelerometer w tym wypadku). Inne znieksztalcenia ktore sie koryguje to: pamiec termiczna, kompresja termiczna, mechaniczna pamiec/inercja i pare innych.

Ile subow zbudowales i pomierzyles z accelerometrem, podwojna cewka, rezystorem 'pradowym' czy czulym mikrofonem piezo. Od tego ostaniego zaczynalem zabawe prawie 30 lat temu.

pozdrawiam,

To może trochę praktyki

Pomiar harmonicznych głośnika Visatonu W300S8ohm dla natężenia dźwięku 100dB z jednego metra czyli bardzo głośno. Wystarczy czy mam dalej wklejać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie spoko :-) powiedzcie mi tylko czy mam jeszcze coś kupić oprócz głośnika, wzmacniacza, skrzyni i kabli, żeby wszystko dobrze działało i co najważniejsze dobrze grało :) No i ponawiam pytanie o ten wzmacniacz Dayton-a...........

Mam jeszcze jedno pytanie co do wygłuszenia.... mianowicie robić je czy nie? spotkałem się z bardzo różnymi opiniami i wyszło na to że jest 50%-50% jedni mówią wygłuszać drudzy nie wygłuszać.... i bądź tu mądry :)

Coś nikomu się nie chce pisać.... :-)

Ostateczna wersja, wybór między tymi trzema:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) DAYTON 240W (przełącznik na 230V) [99$]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) BASH by "O Audio" wersja Europejska 300W (przełącznik 230V) [159$]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) BASH 300W Cyfrowy, wersja tylko amerykańska [99$]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W kwestii wygłuszenia- absolutnie NIE! Nie po to robisz subwoofer, by był głuchy.

Na poważnie: nazywa się to wytłumieniem i służy do walki z falami stojącymi i odbiciami dźwięku w obudowie.

Tu (sub) nie ma tych zjawisk, bo nie przenosi on wyższych częstotliwości, a ten zakres, który jest użyteczny, ma dużo dłuższe fale, więc wytłumienie i tak na nic się nie zda. Nawet może być szkodliwe, bo odbiera część energii wypromieniowanej przez tylną stronę membrany, a przecież bass-reflex to układ rezonansowy i energia ta jest użyta do wytwarzania najniższego basu.

Inna sprawa, gdy stosujesz obudowę zamkniętą- tam wytłumia się ją nawet całkowicie, obficie wypełniając np. watą syntetyczną. W tym przypadku energia tylnej strony membrany MUSI być całkowicie pochłonięta, by nie oddziaływała na dźwięk kolumny.

W obu przypadkach podstawową rolę odgrywa sztywność ścianek skrzyni, więc wzmocnienia wewnętrzne są konieczne by nie "grały" ścianki obudowy, co wytwarza zniekształcenia dźwięku.

Co do skompletowania suba: głośnik, skrzynia i wzmacniacz wystarczą. (Jeśli za wzmacniacz przyjąć kompletny panel, np taki Dayton, jak pokazałeś.)

Miło by było, gdyby do kompletu dorzucić jakieś fajne kolce/nóżki, estetyczną maskownicę lub pierścień ozdobny, gdyby kosz był "niewyjściowy".

Dzięki bardzo, rozwiałeś moje wątpliwości co do WYTŁUMIENIA :-)

Zapomniałem napisać, ale na kolcach chce go postawić od samego początku, z tego co wiem wtedy bas nie będzie szedł w podłogę no i +10 do samej estetyki :)

Co do wzmocnień, to cały czas się zastanawiam bo jednakże ścianki mam bardzo grube bo 36mm, standardowo wiem że robi się z 18mm więc sztywność boczna według mnie jest bardzo dobra.

Co do wzmacniaczy, jak myślisz warto dokładać 60$ do tego europejskiego BASH-A czy pozostać przy Daytonie..... Jedak mam też duży problem z przesyłką bo kontaktowałem się ze znajomym i niestety nie będzie mógł mi go przywieść a nie zapłacę ponad 100$ za przesyłkę bo mija się to z celem...... może macie jakiś inny pomysł :-)

Słyszałem że z Parts Express można coś zamawiać przez Polink ale nie mam pojęcia czy to prawda i jak to działa..... może ktoś wie o co chodzi?

A może zaoszczędzisz na transporcie?

Ukryta Zawartość

Może bez wielkiej renomy, ale ma wszystko, czego potrzeba.

Ukryta Zawartość

Na papierze, PA15.1 wygląda ok, ale to (wg mnie, mogę się mylić) jakaś manufaktura, konstrukcja lekko nieprzewidywalna. Pracuje w układzie mostkowym, a takie konstrukcje często nie lubią niskich obciążeń, do tego wentylator- może dokuczać, gdy posłuchasz jakiś czas głośniej a następnie zrobi się cicho.

Dayton rzeczywiście sporo punktów traci na transporcie, przy tych kosztach zakup wydaje się być mało opłacalny.

Eltax ma autowłącznik, fazę regulowaną co prawda, tylko skokowo, ale to wystarczy. Wejścia wysokopoziomowe to bzdura, niskopoziomowe pojedyncze- bez szaleństwa, ale ok. Chłodzenie pasywne, dużym radiatorem- to też na plus. W danych podają moc dla 4 ohmów, więc jest ok, występuje też zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Cena nawet nieco niższa, jak PA15.1. Myślę, że jest wart uwagi.

Dzięki za dobra wyjaśnienie :-) ja mam 1000 myśli na sekundę i sam nie wiem co chcę :P czy mógłbym Cię jeszcze prosić o ocenę tego:

Ukryta Zawartość

w porównaniu do tego Eltaxa bo kolega z forum zamawia właśnie ten i mam szansę się na niego załapać i wtedy shipping byłby za 22$ a sam wzmacniacz 462zł co jest już mniej pocieszające, czy warty jest dopłacenia 150zł więcej niż Eltax ?

Ukryta Zawartość

W porównaniu z Eltaxem ma nieco większą moc, fazę płynną i pracuje na wzmacniaczu cyfrowym, znaczy pobierze w czasie łojenia mniej energii, efektywniej zamieniając ją w ciśnienie. Nie wiadomo, dla jakiego punktu odniesienia podawane są parametry, ten na papierze wygląda lepiej. Trochę to podejrzane (THD), bo wzmacniacze cyfrowe z reguły mają nieco wyższe zniekształcenia. Także S/N podają filtrowany, więc o prostym porównaniu raczej nie ma mowy. Jak jesteś fanem ekologii, bierz go, jak nie jesteś, chyba nie warto dokładać.

W porównaniu z Eltaxem ma nieco większą moc, fazę płynną i pracuje na wzmacniaczu cyfrowym, znaczy pobierze w czasie łojenia mniej energii, efektywniej zamieniając ją w ciśnienie. Nie wiadomo, dla jakiego punktu odniesienia podawane są parametry, ten na papierze wygląda lepiej. Trochę to podejrzane (THD), bo wzmacniacze cyfrowe z reguły mają nieco wyższe zniekształcenia. Także S/N podają filtrowany, więc o prostym porównaniu raczej nie ma mowy. Jak jesteś fanem ekologii, bierz go, jak nie jesteś, chyba nie warto dokładać.

Rozumiem, nie w żadnym razie nie jestem fanem eklogi :-) W końcu jest sporo droższy od Eltaxa i nie ma bardzo dużej przewagi nad nim....... jeszcze pomyślę ale jestem coraz bardziej przekonany do niego :)

Znalazłem jeszcze taki na Allegro:

Ukryta Zawartość

Jak myślicie warto za 300zł go kupić ?

Ukryta Zawartość

Bardzo podobny do tego z Twojego poprzedniego wpisu. Wygląda podobnie, parametry też podobne, cena 300zł już bardziej przystępna. Szkoda tylko, że bez gwarancji.

No to fakt gwarancji nie ma i też się zastanawiam skąd facet je ma.... może z jakiś popsutych subwooferów.. wysłałem mu pytanie czy kiedykolwiek był naprawiany ten wzmacniacz, zobaczymy co odpisze... Jeśli nie to wart rozważenia jest.

Witam!

Jakiś czas temu zakupiłem identyczny głośnik jak kolega ratanpuri i mam ten sam problem - wybór wzmacniacza. Subwoofer już od paru ładnych miesięcy gra, ale na wzmacniaczu 20 watowym, który przy większej mocy nie jest w stanie kontrolować głośnika. Na dniach planowałem zakup panelu Irka (SUB300), ale jak widać nie ma na to żadnych szans. Dlatego dołączam się do pytania, co wybrać?

Pozdrawiam.

Witam!

Jakiś czas temu zakupiłem identyczny głośnik jak kolega ratanpuri i mam ten sam problem - wybór wzmacniacza. Subwoofer już od paru ładnych miesięcy gra, ale na wzmacniaczu 20 watowym, który przy większej mocy nie jest w stanie kontrolować głośnika. Na dniach planowałem zakup panelu Irka (SUB300), ale jak widać nie ma na to żadnych szans. Dlatego dołączam się do pytania, co wybrać?

Pozdrawiam.

Witam kolego,

Ja zaryzykowałem i kupiłem ten wzmacniacz z Allegro o którym pisałem w poprzednich postach..... Drugą możliwością był PA 15.1, możesz sobie go tutaj zobaczyć:

Ukryta Zawartość

Oraz przez pewien czas też nad tym myślałem:

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy też ile chcesz wydać na ten wzmacniacz.

Ja kupiłem ten Jamo SUB 550 bo jak na możliwości miał bardzo atrakcyjną cenę, jak chcesz tutaj możesz poczytać o samym wzmacniaczu:

Ukryta Zawartość

Facet od którego kupiłem ma też na sprzedaż Jamo SUB 200 Jamo SUB 300 i JAMO SW 3015 THX też w podobnych cenach, więc jak chcesz to możesz coś tam do niego skrobnąć

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może trochę praktyki

Pomiar harmonicznych głośnika Visatonu W300S8ohm dla natężenia dźwięku 100dB z jednego metra czyli bardzo głośno. Wystarczy czy mam dalej wklejać.

Znam tego visatona. W nawet ogromnym pudle ma Fs okolo 30Hz, nadaje sie do pracy w pudle BR. Na wiekszej mocy bedzie mial spore znieksztalcenia ponizej 40Hz. Jak myslisz, dlaczego graf nie siega ponizej 50Hz tam gdzie naprawde sub zaczyna byc potrzebny? Lepiej juz nie wklejaj takich dowodow.

Sa suby ktore maja male znieksztalcenia nawet na 20Hz ale maja potezne motory, srednice od 18" w zwyz cewki powyzej 5", fs 15Hz w pudle, moc do kilku kW i odpowiednia cene. Znam cacka 24"-27" ktore na 110dB i 20Hz maja ponizej 2%. Zobacz jak wyglada motor dobrego suba. To jeszcze nie jest top ale naprawde dobry sub. Takie same efekty mozna miec na 18" servo active sub za ponizej dwa tysiace jak sie samemu zbuduje a przy nieco skromniejszych wymaganiach za tysiac.

Gdybys slyszal kiedys prawidlowo zbudowany nawet 15" activ sub z servo to bys niczego innego nie chcial sluchac. A taki 15" sub mozna zapakowac w skrzynke calkiem skromnej wielkosci i slyszec (a raczej czuc) 16Hz na -3dB. Owszem pokoj nie powinien byc skromny aby w pelni skorzystac.

Ale wrocmy do tematu. Ile kolega chce wydac na wzmacniacz? Ten ze zdjecia kosztuje $349.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

post-17504-072525400 1290395309_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zniekształcenia przy niskich tonach rosną z bardzo prostego powodu.

Im niższa częstotliwość i długość fali w stosunku do powierzchni membrany tym mniejsza rezystancja ośrodka. Z tego powodu żeby membrana mogła wypromieniować tą samą energię do ośrodka musi spadek rezystancji ośrodka nadrabiać coraz większym wychyleniem membrany. Problem w tym że przy określonej wielkości membrany w pewnym momencie cewka zaczyna wychodzić ze szczeliny. Jedyny sposób na ominięcie problemu to albo zwiększenie rezystancji ośrodka co można uzyskać przez zwiększenie powierzchni membrany albo zwiększenie wychylenia liniowego membrany czyli inaczej mówiąc zwiększenie długości cewki.

Sprzężenie zwrotne na głośnik nie zwiększy w cudowny sposób ani długości cewki ani też średnicy membrany.

A jeżeli tego nie zrobi nie może też zmniejszyć zniekształceń spowodowanych tym zjawiskiem.

Owszem jest pewien zakres wychylenia w którym cewka znajduje się częściowo w szczelinie i w tym sprzężenie zwrotne mogło by ewentualnie poprawić zniekształcenia harmoniczne tylko że akurat ten zakres wychyleń w których cewka znajduje się w szczelinie częściowo działa jak soft clipping i nie do końca jestem przekonany że powinno się tą właściwość głośnika korygować elektronicznie.

>vik

Przestań w końcu w głupio-mądry sposób serwować nam tu tematy związane z servem:)

To ani nie zakresy cenowe, o które chodziło autorowi wątku, ani ma się do rzeczy względem JUŻ KUPIONEGO przez niego głośnika. Twoje zachowanie można porównać do redaktora z "zakupu kontrolowanego" w TVN-T, który w czasie programu o samochodach segmentu B za 10.000 ciągle pieprzyłby o Bentley'u lub Ferrari.

To fakt nie ma co już gdybać i się przerzucać się argumentami, wzmacniacz już kupiony, teraz czekam aż przyjdzie i zmontuję wszystko do kupy.

Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze :-)

Temat zamknięty

Pozdrawiam

To fakt nie ma co już gdybać i się przerzucać się argumentami, wzmacniacz już kupiony, teraz czekam aż przyjdzie i zmontuję wszystko do kupy.

Dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze :-)

Temat zamknięty

Pozdrawiam

Dobrze, ze zamknales. Dodam tylko pod przyszle rozwazenie, ze z tym wszystkim co masz mozesz dokladajac current sensing resistor i prawidlowo zaprojektowane servo uzyskac slyszalna porawe. W 2002 roku w polskim pismie dla elektronikow byl dokladnie taki uklad opisany. Wiem bo akuratnie bylem wtedy w Polsce. Mam kilka tego typu projektow. Jakbys byl ciekaw to daj znac.

pozdrawiam,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.