Skocz do zawartości
IGNORED

jaki wzmacniacz stereo ??

christof138

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od miesiąca lekko tunningowane M2 graja u mnie właśnie w zestawieniu z HK680.Gra to naprawdę dobrze.Wcześniej był Onkyo A-8830 (sprzedany) i przy M2 też nie można było się czego specjalnie czepiać(dużo tańszy niż HK680).Przy niezłej karcie dźwiękowej (tylko nie integra na płycie) powinno być OK.Może jeżeli źródłem ma być tylko komputer to nie warto wskakiwać aż na poziom HK680 tylko coś tańszego (HK620,HK630) albo Onkyo 8830,8820,8630. Chyba,że w przyszłości wzmak ma dostać inne (większe) kolumny i lepsze źródło to wtedy HK680 jest bardzo dobrym wyborem.To potężna krowa :)

Z HK680 mam większą przestrzeń i dynamikę.Jest zapas mocy,który przyda się na pewno do wysterowania większych skrzynek niż M2.Basisko (fanem lejącego się basu nie jestem) wychodzi lekko potężniejsze z tych małych skrzynek,ale wciąż dość mocne ,krótkie i niedominujące,czyli tak jak lubię.Pokrętłami tonów zazwyczaj się nie bawię.Nie słucham mocnego rocka,ale przy testach nowo zakupionych klocków puszczam Enter sandman i One Metallici. Przy podobnym wyższym poziomie głośności (nie chodzi o przekręcenie gałki na tą sama godzinę) HK680 przy dynamiczniejszej muzyce ma mniejszą tendencję do zlewania dźwięków przy tannoyach niż A-8830.Ale to były głośności ledwo akceptowalne przez moje uszy i domowników, przy dłuższym odsłuchu ,nawet gdyby były bez wyraźnych zniekształceń.Może to nie seria Integra jak A-8670 ,ale A-8830 to naprawdę całkiem fajny,mały i chyba niedoceniany klocek.Dobry do mniejszych systemów.Kupiłem go kiedyś ze wzglądu na niska cenę i rzekomą synergię z Tannoy m1 i m2.

Jako źródło gra najczęściej stary ale jary Denon DCD-820 z DACami PM56,czasem flac z kompa.Ale zadaje sobie właśnie pytanie: czy przy komputerze jako źródle bez perspektywy zmiany źródła (cd lub DAC) i kolumn na jakieś trudniejsze do napędzenia jest sens pakować się w tego wyższego harmana? Dlatego zasugerowałem skromniejsze z HK lub Onkyo.Za ta cenę za używki, w takim zestawieniu nie powinno być rozczarowania.

Witam,

Stoję przed wyborem wzmacniacza stereo do 1300zł max, musi być to NOWY sprzęt. Co proponujecie?

Moje typy to :

Cambridge Audio 540a

Nad C315bee

Co polecacie w tych kryteriach, nie sugerujcie się moimi typami, proszę o najlepsze propozycje.

Czarku,

Widzę, że jesteś posiadaczem Yamahy i chcesz to zmienić? Jeśli coś Ci nie pasuje to może zmień "RX" na "AX"+"TX" czyli wzmak+ tuner-różnicę usłyszysz od razu. Natomiast jeśli z jakichkolwiek przyczyn/powodów chcesz coś zmienić to napisz przede wszystkim jaki dźwięk Cię interesuje?Czego byś nie chciał słyszeć?Itp. I zastanów się nad "lepszym" sprzętem używanym (3-7 lat) czyli stosunkowo nowym:)W cenie do 1000zł to naprawdę coś ciekawego znajdziesz.

posiadam 15-latka w idealnym stanie, wyglada jak sciagniety z polki sklepowej, mialem kiedys 30-parolatka i tez byl w super stanie, wizualnie znacznie ladniejszy niz moj obecny nad. szkoda kasy na nowy sprzet, poszerzajac kreg poszukiwan o uzywane klocki zwiekszasz wielokrotnie mozliwosc znalezienia czegos co po prostu ladnie zagra..powodzenia

Yamahę, którą posiadam podarowałem ojcu, którego zaraziłem audiofilizmem, a sam muszę coś kupić do siebie, tyle ze sprzęt musi być nowy niestety, sam równiez wolałbym uzywany, no ale ja jeszcze nie zarabiam na siebie z racji wieku, więc mam postawiony taki warunek. Więc co najlepiej wziąść w tej cenie nowego? Pokój to 12m^2, muzyka to głównie rock, ma to grać z podłogówkami na ( tu jeszcze stoję przed wyborem, bo dopiero za 2-3 miesiące zacznę robić)usherach, albo seasach.

nowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

używany:

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> czarekp9, nie napisałeś, czego oczekujesz od brzmienia wzmacniacza. Ogólnie wiem, że chodzi Tobie o to , że nowy wzmacniacz można wziąć na raty? Są komisy, które też prowadzą sprzedaż ratalną, może warto się pokusić, bo za te pieniądze kupisz wzmak używany z wyższej półki, niż w przypadku kupna nowego. Ponadto te nowe, które słyszałem z tej półki, grają jakoś tak bardzo klinicznie, ostro, anorektycznie - zwłaszcza Cambridge Audio. Starsze wzmaki mają o wiele przyjemniejsze brzmienie.

<><

oczekuje żeby dźwięk był dosyć ciepły, wysokie tony detaliczne, bas szybki nie mulący, srednie wyraźne, i chyba tyle. Jeżeli chodzi o tego xindaka, to czy on ma regulacje barwy dźwięku ( wysokie, niskie, balans) ?

Ukryta Zawartość

recenzja, pzdr

Ukryta Zawartość

Mam ten zestaw i nie narzekam,

nie dawno chciałem właśnie zmienić wzmak na dużo wyższy, a raczej droższy model,

po odsłuchach wybiłem sobie ten pomysł z głowy,

myślę, że długo ten zestaw Xindaka u mnie pozostanie, gdyż ciężko mu znaleść konkurencję w rozsądnych pieniążkach.

Pzdr

Na tym forum generalnie regulacje tonów uważa się za... nieaudiofilskią. Z resztą wiem po sobie, że jak wzmak jest dobry to nigdy nie używasz tej regulacji. Mam Luxmana l-210 i tylko z ciekawości na początku sprawdziłem jak to brzmi. Dlatego polecam NIE sugerować się tym czy jakiś wzmacniacz to ma czy nie ma. Natomiast polecam posłuchać (najlepiej u siebie w domu) jak wzmacniacz brzmi. I jednak namów sponsora na rozszerzenie opcji o wzmacniacze używane. Można znaleźć takich sprzedawców którzy dają gwarancje rozruchową albo nawet miesięczną.

czarekp9, 8 Lut 2010, 09:41

>oczekuje żeby dźwięk był dosyć ciepły, wysokie tony detaliczne, bas szybki nie mulący, srednie

>wyraźne, i chyba tyle.

Za 1300 złotych, NOWY ????? Sorry, ale takie rzeczy to tylko w Plusie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

Pytanie jak w temacie. ( szukałem w wyszukiwarce, ale nie znalazłem nic podobnego-jeśli jednak gdzieś jest to proszę o wyrozumiałość:)) Posiadam w/w kolumny i chciałbym dobrać do nich jakiś wzmacniacz. Mam do wydania kwotę 400-500zł (mówimy o używanym sprzęcie). Na allegro pełno tego jest ale nie jestem aż tak wielkim znawcą tematu. Proszę zatem o pomoc. Jedna z ofert rzuciła mi się w oczy :

Ukryta Zawartość

Może coś takiego? A jeśli nie to czemu?:)

Z góry dziękuję za rady:)

Ukryta Zawartość

Witam,

Do takich kolumn to możesz kupić cokolwiek (i tak nie będzie to miało większego znaczenia/wpływu na dźwięk). A tak na marginesie to dobieramy kolumny do wzmacniacza, a nie odwrotnie. Jeśli jednak masz taką sytuację to powiem tyle...Kupisz tego przykładowego pioneera i usłyszysz, że kolumny do niczego i zmian ciąg dalszy:)Sam wzmacniacz strasznie wiekowy (więc nie pewny), ale wygląda zacnie i myślę, że potrafi zagrać (może ktoś ze znawców/użytkowników Ci odpowie).

Wiem, że kolumny nie najwyższych lotów, ale takie mam i póki co na zmianę się nie zapowiada. Poza tym raz na jakiś czas sprzęt ma po prostu zagrać głośniej więc myślę że dla zwykłego "łupania" to dobry sprzęt. Kiedy może będą zmiany.:) Pytanie tylko jak z mocą wzmacniacza, podejrzewam, że ten który proponuje w zupełności wystarczy ale chciałem jeszcze zasięgnąć opinii.

• 2 tygodnie później...

Witam, zakupilem ostatnio monitorki Yamahy NS-G30 MK II i waham sie nieco co do wzmacniacza, ten temat byl tu kiedy poruszany ale nie bylo konkretnej odpowiedzi. Do dyspozycji mam do 400 zl i polecono mi ktorys z modeli Onkyo Integra od 8017 w gore ale ostatnio czytam rozne rzeczy o Onkyo wiec sie waham. Dodam ze wzmacniacza bede uzywal glownie z kompem i zalezy mi na glebokim, tlustym, wyraznym basie oraz duza iloscia szczegolow, slucham glownie muzyki elektronicznej. Dziekuje

na tych kolumnach nie uzyskasz "tłustego" basu - miałem je kilka lat (parę wpisów na ich temat też zdążyłem wstawić). One raczej grają dokładnym, dobrze zarysowanym (jak na swą cenę), ale raczej oszczędnym basem. No chyba że jakaś lampa, to może być ciekawe połączenie. Zdecydowanie coś cieplejszego polecam. Podobno pioneery 6xx mają takowe brzmienie.

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

Słyszałem je z wyższym ka7020 - dobra stereofonia, niezła góra, ale dźwięk raczej rozjaśniony i szczupły, bo kenwood trzyma bas krótko. Jeżeli 5040 gra cieplej i "luźniej" to może nie będzie źle. Zależy też jak wielkie pomieszczenie - do 15m bas z tych kolumn potrafi przyłożyć. A może jakiś starszy luxman - grają ciepło i mają wolniejszy basik?

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.