Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo pomoc w doborze kolumn.

blackside

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem u Was po raz pierwszy.

Obecniejestem posiadaczem zestawu Yamaha 797 + JBL E60. Zestaw całkiem udany i jestem zadowolony w 85% , ale ... no właśnie chcę być zadowolony w 100%.

Słucham głównie szeroko rozumianego dancu oraz troszku techno trance itp. Często słucham też Mika oldfielda enigmy itp. Metal też nie jest mi obcy.. więc generalnie wszystkiego znaciskiem na elektronike.

Filmy rówenież często oglądam i w tym powyższy zestaw sprawdza się genialnie. Suba nie posiadam bo zestaw ma go pod dostatkiem.

Pokój w którym stoi sprzęt to ok 20m k/w więc nie wiele.

Lubię czasem b. głośno posłuchać by jak to się mówi poczuć bas na ostatniej krzyżowej... :-) Więc kolumny muszą być mocne bym ich zaraz nie spalił lub nie musiał niskotonowców wymieniać. A tak miałem w poprzednich kolumnach po kilku dniach.

Potzebuję więc czegoś co będzie grało czysto, szczegółowo i miało porządny miękki i nisko schodzący bas a zarazem by po mocnym podkreceniu nie "wymiękkały".

Na kolumny mogę przeznaczyć maksymalnie 4k alenajchętnie mniej im mniej tym lepiej :P

Słuchałem swego czasu kilku zestawów onyko, yamachy, CA , marantz'a - więc coś tam słyszałem... Odrazu mogę powiedzieć że brzmienie CA jak i marantza mi nie leży jest może i czyste może i szczegółowe ale basu w nim mało a góra wręcz męczy i tyle... może słuchałem na złych kolumnach ...

Co jeszcze... np. zestaw HK + JBL też mi nie leżał bo w nim było za mało wysokich i grało to ciut za ciepło i głuchawo...

Może ktoś ma moją yamaszke i wie co z nią jeszcze dobrze gra.

Mam kilka swoich typów ale nie chcę sugerować więc poczekam i ciekawy jestem Waszych pomysłów.

A i jeszcze jedna ważna kwestia kolumny mam dość blisko ściany bez ich możliwości odsunięcia więc chyba tylny bas refleks odpada. Na boki również stoją blisko mebli :-(

https://www.audiostereo.pl/topic/74251-stereo-pomoc-w-doborze-kolumn/

Posluchaj cos z Klispch, seria RF. Sa dynamiczne i maja kopa z dobrym basem. RF-62 by sie sprawdzily. RF-82 chyba za duze na taki metraz. W sumie te kolumny i tak beda za dobre do tej Yamahy.

?👈

Za dobre ? Słuchałem wielu wzmacniaczy i ta yamacha była naprawdę na moje ucho najlepsza w tej cenia a dałem za nią wówczas 1200zł.

Czy zestaw dwudrożny nie będzie gorszy od 3-drożnego? Generalnie myślę że nie przy tych przetwornikach... ale zdania są różne?

A coś nie tak z tą yamahą..? Wiele czytałem , sam słuchałem i nie uważam by była zła. Wiadomo nie jest to high ennd ale jest całkiem niezła w swoim zakresie cenowym.

Myślałem kiedyś o denonie 1500 ale wybrałem yamahe bo cena denona... :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.