Skocz do zawartości
IGNORED

Ciekawe dookolne kolumny glosnikowe, prosze o pomoc

soomik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczow!

Zupelnym przypadkiem wpadly mi w rece takie o jak na zdjeciach kolumny glosnikowe emitujace dzwiek dookolnie. Sporo czasu spedzilem formulujac zapytania do wujka google i nie znalazlem zupelnie nic. Czy ktos z Was jest mi w stanie powiedziec cokolwiek na temat tych kolumn? Dodam od siebie ze zbudowane sa jakby z metalu lub ceramiki, solidnie - posiadaja dwa przetworniki srednio-nisko tonowy i wysokotonowy, impedancja ok 6 ohm (pomiar miernikiem) sa srednio ciezkie (na oko 7-8 kg jedna) maja wygrawerowana tabliczke w podstawie (zlota lub pozlacana) z numerami seryjnymi oraz nazwa manufaktury lub producenta Birkman. Podlyczalem je pod swoj ampli KD H/K AVR8500 - graja bardzo zrownowazonym, pozbawionym dolnych zakresow dzwiekiem.

Prosze o jakies ekspertyzy bardziej oblatanych w swiecie forumowiczow, coz to takiego i co to jest warte?

Postaram sie mowliwie odpowiedziec na pytania - zawsze moge dodatkowo cos sprawdzic, pomierzyc lub dodac inne zdjecia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4883-072162700 1290419914_thumb.jpg

post-4883-097578800 1290419922_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dzieki, ale z tego co widze audioram'y nie maja wiele wspolnego z tymi moimi czy czegos nie dopatrzylem?

Ukryta Zawartość

Soomik`u.

To taka odmiana zespołów głośnikowych omnipolarnych.

Tu poczytasz i znajdziesz linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Idea nadzwyczaj ciekawa. Sam próbowałem robić ;).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Soomik`u.

To taka odmiana zespołów głośnikowych omnipolarnych.

Dzieki za info, a czy ktos z forumowiczow kojazy brytyjskiego producenta 'Brinkman'?

Same kolumny szczegonie mnie nie zauroczyly brzmieniem, ale przestrzenia jak najbardziej - jak ktos wspominal w jednym z postow moze byc problem z przesunieciem faz i tu trzebaby sie troche pobawic z akustyka i ustawieniem w pomieszczeniu, napewno sprobuje - byc moze tez podlaczanie tego pod amp KD nie jest moze strzalem w dziesiatke choc samo KD nie jest najgorsze (H\K AVR8500). Zastanawia mnie kompletny brak informacji w sieci na temat producenta tych glosnikow, nie wyglada mi to na jakis produkt DIY choc na dwoje babka wrozyla. Ile wg Was warte moga byc takie glosniki ewentualnie na jakiej podstawie mozna to ocenic?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.