Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Daniel G-1100fs bardzo prosze o pomoc

mawerick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam nadzieje ze nie dubluje jakiegos wczesniejszego tematu, ale nic nie znalazlem. Chodzi mi o to czy do w/w w temacie gramofonu nadaje sie tylko dedykowany do niego headshell?? Poniewaz w moim Thorensie w ramieniu sa otwory do których montuje sie headshell normalne. Natomiast w Danielu który rewitalizowalem jak popatrzylem do srodka koncowki ramienia nie bylo otworow tylko jakies wypustki.

Przepraszam za moje nieprofesjonalne nazewnictwo.

Pozdrawiam

Witam!

Mam nadzieje ze nie dubluje jakiegos wczesniejszego tematu, ale nic nie znalazlem. Chodzi mi o to czy do w/w w temacie gramofonu nadaje sie tylko dedykowany do niego headshell?? Poniewaz w moim Thorensie w ramieniu sa otwory do których montuje sie headshell normalne. Natomiast w Danielu który rewitalizowalem jak popatrzylem do srodka koncowki ramienia nie bylo otworow tylko jakies wypustki.

Przepraszam za moje nieprofesjonalne nazewnictwo.

Pozdrawiam

Każdy który można przykręcić w tym standardzie będzie pasował zmieniać się będzie tylko waga ramienia w zależności od ciężaru headshela.

Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,paweljazz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Nie zupełnie zgodzę się z przedmówcą.

Mimo względnego znormalizowania headshelle z polskich gramofonów i innych standardu SME mogą nie pasować.

Kilka czynników wpływa na ten problem:

1.Inna odległosć kołka ustalajacego od plaszczyzny oporowej głowki(można radzić sobie zmieniajac grubość gumki amortyzujacej

2.Inne usytuowanie tego kolka w głowce (góra -dół).potrezeba istnienia naciecia w koncówce ramienia w osi pionowej zarówno na górze jak i na dole.

3.Weryfikacja okablowania (drobiazg)

4. Średnia trzpienia głowki wchodząca w złącze z ramieniem

5. Kąt pochylenia (headshelle od Gramofonow unitry serii G4XX mają pochylone czoło.(wynika z geometri osadzenia zawieszenia ramienia w bernardopodobnych(G467,Altus, 8010, HGS)

Czysty standard SME powinien pasować bez problemu, choć spotkałem się z ciasnym pasowaniem w złącze.

W uzupełnieniu - może być ograniczony zakres ustawienia overhangu-przęsięgu

Dzieki wielkie za odpowiedzi, z tym ze nie wyjasnia to mojego problemu. Czy mogłby ktos z Panstwa wkleic mi zdjecie jak wyglada wnetrze miejsca w którym montowany jest koszyk??? W Danielu lub analogicznym pod wzgledem monowania modelu, bo moze w moim czegos brakuje, bo tak jak wyzej napisalem nie ma tam otworów do których mialyby wejsc bolce z headshella.

Mam wlasnie taki zbykly headshell reloopa i on totalnie nie pasuje bo nie mam jak go zamocowac wlasnie przez ten brak otworów...

Pozdrawiam

Ramię daniela ma styki które po nacisnieciu np wkrętakiem wciskaja sie w oprawę.Nie ma bolców są płaskie pola stykowe .Do nich przylegają stałe "kontakty" w główce. Poprawnosć kontaktu daje sprężyste umocowanie styków w ramieniu.

Lepiej będzie jak Ty dasz foto swojego ramię i głowki , wtedy zweryfikujemy komplet.

Dzieki wielkie za odpowiedzi, z tym ze nie wyjasnia to mojego problemu. Czy mogłby ktos z Panstwa wkleic mi zdjecie jak wyglada wnetrze miejsca w którym montowany jest koszyk??? W Danielu lub analogicznym pod wzgledem monowania modelu, bo moze w moim czegos brakuje, bo tak jak wyzej napisalem nie ma tam otworów do których mialyby wejsc bolce z headshella.

Mam wlasnie taki zbykly headshell reloopa i on totalnie nie pasuje bo nie mam jak go zamocowac wlasnie przez ten brak otworów...

Pozdrawiam

Tak wygląda gniazdo SME

Ukryta Zawartość

post-30841-090961600 1290546158_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziekuje ci bardzo za te zdjecia i odpowiedz. Z tego wynika poprostu ze ten headshell reloopa ktory mam jest totalnie bezuzyteczny do tego ramienia i gniazda. Wynika rowniez to ze potrzebuje dedykowanego headshella, czy dobrze rozumuje?

Na foto masz ramie i główkę od Daniela.

Bywają odmiany główek z otworami z boku, zmniejszającymi masę dopasowując do wkładki.

Mimo wszystko daj foty, dobrze jest poznać inne rozwiązania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.