Skocz do zawartości
IGNORED

Oznaczenia tranzystorów końcowych mocy.

Punisher_92

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o część, którą jeszcze potrzebuje to kondensator z płytki zabezpieczenia. spalony doszczętnie. Na płytce z drugiego kanału jest taki sam i napisane jest na nim: IH 47IJ. Kolega mówił, że może to być:

Styroflex 47pF lub Foliowy 47uF.

Także jest zagadka do rozszyfrowania...

Z wyglądu podobny do tych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dodaje zdjęcie. Na czerwono jest ten kondensator, a na żółto płytka, która się zapaliła.

post-27251-059192200 1291211210_thumb.jpg

Co się tyczy kondensatora to 471J, oznacza 470pF a J to 5%. To są japońskie oznaczenia i tak: 471 to 470pF, 472 to 4700pF, a 473 to 47000pF. Cyfry te należy traktować jak paski kodu na rezystorach, czyli trzecia cyfra to mnożnik. Natomiast litera na końcu to tolerancja i tak: J to 5%, K to 10%, a M to 20%.

Natomiast co do zakupu tranzystorów, to przecież można zadzwonić do sklepu i zapytać czy jeżeli okażą się podróbkami to czy można zwrócić. Mają przecież nr serii i nie da się ich podmienić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Natomiast co do zakupu tranzystorów, to przecież można zadzwonić do sklepu i zapytać czy jeżeli okażą się podróbkami to czy można zwrócić. Mają przecież nr serii i nie da się ich podmienić.

Tak zadzwonie jeszcze do aprovi i się upewnie. Z tym, że cena i tak już mówi swoje... To ogromna rozbieżność ;P

Gość czubsi

(Konto usunięte)

ceną to się nie sugeruj. Ja zamawiałem swego czasu u nich części do pralki i bez problemu kupiłem u dystrybutora .... 3 razy (!!!!) taniej !!! Tam chyba jest paru psychicznych ludzi , niektóre rzeczy kosztują kosmicznie i nikt tego nie potrafi wyjaśnić i nie chodzi tu tylko o wyższą cenę ale o pop....ą cenę ...

Zobaczcie co znalazłem:

Ukryta Zawartość

Powiedziałby mi ktoś jak wygląda kupowanie z ebay? Są one z Hongkongu... Jak by wyglądała kwestia płatności i wysyłki? Byłbym skłonny je ściągnąć stamtąd... Po pierwsze taniej, po drugie sparowane, po trzecie raczej będą oryginalne... No i wersja z P na końcu, więc niemalże identyczne jak w oryginale...

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Witajcie, mogę się podpiąć pod temat?

Czy to, że w lewym kanale mam inne trany jak w prawym, może wpłynąć na dźwięk?

Wydaję mi się, że kanał naprawiany gra minimalnie ciszej i inaczej (ale trzeba się wsłuchać przy nie głośnym graniu)

Z lewej mam oryginały: 2x 2SA1265N(O 8D) i 2SC3182N(O 9L)

a z prawej wymienione: 2x 2SA1941(O741) i 2SC5198(O738)

Z góry dzięki za odpowiedź.

Spiler:

Masz wymienione na najbliższe możliwe zamienniki. Zrobiłem jednego PM 75 na tych tranach, nie narzekał. Szczerze wątpię, by miały wpływ na głośność, pies jest prędzej pogrzebany gdzie indziej, najprędzej w potencjometrze, skoro mówisz, że przy nie głośnym graniu. Mam taki jeden piecyk z alpsem który do godziny 9 takie cuda wyczynia... Trzeba słuchać głośno i już. A oczywiście wymień wszystkie!

Punisher, kupowanie ka ebay to żadna filozofia, chcesz mogę Ci je kupić. Ba, sam potrzebuję tych tranów, ale z HK to chyba podziękuję. Za 15zł para u MARKG_2006 jest prawie idealny zamiennik 3518/1386 (parowane) tylko oczywiście akurat pokończyły się wszystkie aukcje... Natniesz się jeszcze na podróbki na dodatek przepłacając. Może i są oryginalne, nie wiem. Wolę jednak kupić taniej, parowane od polskiego przedsiębiorcy. Wzmacniacz to nie USG 4D, prawie identyczne trany nie zmienią mu słyszalnie dźwięku. Liczy się aplikacja, jak to w audio.

Tak właśnie myślałem, kupiłem okazyjnie (chyba) PM 80 w stanie tragicznym, cud, że gra wogóle, masa pracy mnie czeka przy nim.

Zrobiłem jednego PM 75 na tych tranach, nie narzekał.
ale zrobiłeś mu jeden kanał czy oba?

Co do potencjometru, to kolega denon.dcd.2560 pisał w opiniach, że jest on naprawdę bardzo rzadki. Ale nie ma takiej tragedii, że do godziny 9.. przy naprawdę cichym poziomie zrobiłem test: ustawiłem tak, żeby prawy kanał był wyraźnie cichszy, potem włączyłem direct i gra równo! Więc trzeba go rozkręcić na części pierwsze i czyścić co się da.

Nie chodzi mi o tak bardzo o tą głośność, po prostu brzmienie prawego kanału jest jakby mniej wysublimowane, mniej szczegółów, taki karton lekko.

Trany zmienię wszystkie, tylko nie wiem, czy znajdę oryginały, czy już lepiej pasować pod te wymienione, a i te bym wymienił, bo to pewnie tania chińszczyzna wsadzona.

STK też zmienione z IV na III.

Ale ogólnie gra naprawdę super, szczękę tydzień zbieram z podłogi i nie mogę jej zebrać..

Po przejściu z "52" czuć klasę i potęgę brzmienia, w moim małym pokoju, słuchanie na godz. 9 to już jest maks.

Chciałbym go jeszcze skonfrontować z Pioneerem A-757, bo może nie potrzebnie będę grzebał miesiąc przy nim...

Oczywiście wymieniłem wszystkie trany na parowane, z wcześniej wspomnianego sklepu EUROSEMI na allegro, który polecam. Skoro na Direct gra równo na pewno winien jest potek balansu. Pokręć, pewnie trzeszczy.

Amnes kupiłem te z allegro, ale nie parowane. Jeszcze ich nie wkładam, bo ze wzmak jeszcze nie jest na to gotowy. Wyglądajją na oryginały. Jak je wstawie i wzmacniacz ożyje to napiszę jak się sprawują.

Może nie tyle wokół niego tylko w miejscach gdzie jest jego nadmiar tj. jak pojawi się tam gdzie niepotrzebny;) Pamiętam jak kleiłem napisy na kolumny albo pierścienie wokół przełączników w Altusach to było OK.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.