Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Dual CV1700. Gra Bardzo cicho. Pomocy

Tomasz89

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli coś kiedyś działało i nie jest rozbite młotkiem, to jest też możliwe do ożywienia:)

Jest gdzieś dokumentacja do tego? serwisówka lub schemat?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ok, przyjrzę się temu tunerowi

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Ok w każdym razie możemy spróbować, chociaż nie wiem czy to się uda. Ta część cyfrowa jest dość skomplikowana i raczej nie możliwa do zrobienia na odległość, ale niekoniecznie w tej części może być coś nie tak. Potrzebowałbym dokładnych informacji co działa a co nie, co świeci a co nie itd.

Witam ponownie!

Postaram się opisać jakie zauważyłem usterki tego tunera:

Tuner jednak działa. Po włączeniu do sieci można uruchomić tunning (ręcznie przytrzymując przycisk lub automatycznie) i odnajduje stacje. Okazuje się, że można je także zaprogramować. Wystarczy przytrzymać guzik memory + któryś z numerycznych. To działa.

Jednak po kilku minutach grania zaczynają się zakłócenia, chyrczenie i radia słychać coraz mniej. Jakby coś się nagrzewało.

Wskaźniki:

Wyświetlacz główny - wskazuje poprawnie częstotliwości stacji FM, zegar też działa.

Signal - wskazuje prawidłowo na kawałku drutu - zapala ponad połowę diód, świecą zgodnie z siłą sygnałem

Stereo - czasem tylko mrugnie i na ogół nie świeci

Center tunning - też niby działa, bo dokładne dostrojenie powoduje zapalenie środkowej zielonej diody, ale trochę słabo świeci. Jest też taka przypadłość, że słuchając radia zaczyna też lekko mrugać też jedna z czerwonych zaraz przy zielonej, w rytm muzyki, niczym wskaźniki w magnetofonie.

Edit: Tuner był wyłączony z sieci 30 minut, aby ostygł.

Niestety teraz już radia nie ma tylko szum.

Wskaźnik signal nic nie pokazuje, uciekły zaprogramowane częstotliwości.

Zakres AM coś tam działa.

Czyli lipa. Nie się nie dzieje, faktycznie na odległość pewnie tego nie zrorbimy. Jak mnie najdzie to dam do naprawy w jakimś punkcie serwisowym.

Co sugerujesz? Gdzie szukać przyczyny?

Nie mam pojęcia, te objawy które opisałeś nie wskazują jasno na jakiś konkretny układ w tym tunerze. Problem może być w wielu miejscach. Nie widzę możliwości ustalenia tego na odległość. Nie wszystko można w ten sposób zrobić.

Kupiłeś go jako sprawny?

Kupiłem go jako dodatek do CV1700. Był niesprawny.

Tymczasem w magnetofonie padł mi kanał. Odtwarza tylko jeden.

To ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do głównej płyty w magnetofonie wpina się pionowo takie dodatkowe płytki. Jak zamienię je miejscami to zmienia się usterka w kanałach, czyli nawalone jest coś na tej płytce.

Może dorzucę zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeżeli to te płytki z układem LM1011 to na 99% będzie to ten układ właśnie. Aby być 100% pewnym należy ostrożnie wylutować oba układy za pomocą odsysacza lub plecionki, następnie wlutować w ich miejsce podstawki i włożyć układy zamieniając je miejscami. Oczywiście należy zapamiętać który jest który. Jeżeli oryginalnie są wlutowane podstawki to wystarczy zamienić układy.

Dzieki stern! Teraz nie wiem - jestem w pracy i sprawdzę w domu jak to jest zrobione. Pamiętam, że na tych płytkach są jakieś scalaki jakby z symbolem Dolby.

To będzie to, bo LM1011 to jest właśnie układ Dolby

Kupisz ale nie koniecznie w najbliższym sklepie. Być może trzeba będzie przez internet gdzieś zamówić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.