Skocz do zawartości
IGNORED

Porada dot. sprzętu i zastosowania

Grisza1010

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

niedługo przeprowadzam się na swoje i zastanawiam się nad zakupem jakiegoś nienachalnego sprzętu do odtwarzania muzyki (CD jak i MP3).

No właśnie i pojawia się problem, bo różnego rodzaju wież i mini wież jest multum a ja ostatnio tym interesowałem się jakieś 15 lat temu.

Może przedstawię jak chciałbym aby to wyglądało:

Interesuje mnie sprzęt dwukolumnowy, bez subwoofera. Cena jaką chce przeznaczyć na sprzęt to 1000 zł. Jeżeli chodzi o kolumny to nie mogą to być jakieś wieże na 1,50 cm, tylko zwykłe kolumienki które będę mógł postawić na szafce w salonie.

No właśnie, zastanawiam się czy warto pakować kasę w wieżę. Być może jest coś innego, jakiś amplituner itp itd. Szczerze mówiąc kompletnie się na tym nie znam.

Sprzęt jaki będę miał na stanie który z miłą chęcią bym podłączył pod taki sprzęt to: laptop, konsole (xbox360 i PS3) oraz telewizor LCD.

Tak jak napisałem wyżej cena to max 1000 zł a to na czym mi zależy to dobra jakość, odtwarzanie CD, odtwarzanie MP3 i możliwość podłączenia pod różne inne sprzęty multimedialne, najlepiej bez żonglowania kablami.

pozdrawiam serdecznie i dzięki za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/74575-porada-dot-sprz%C4%99tu-i-zastosowania/

Warto dolozyc:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Albo cos innego, poczytaj na forum.

Ukryta Zawartość

?👈

Ok dzięki wielkie za odpowiedź.

Oczywiście jeżeli cena przekroczy te 100-200 zł to nic się nie stanie. Czy coś jeszcze jesteś w stanie polecić? Ta Yamaha jest naprawdę w porządku. Jednak chciałbym mieć jakiś większy wybór:)

Musisz poczekac na znawcow tematu, albo zagladnij tu:

Ukryta Zawartość

i zapytaj.

Ukryta Zawartość

?👈

Witam serdecznie,

narazie stawiam na te typy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dzięki poradzie rafal735r)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co sądzicie przede wszystkim o tych dwóch ostatnich?

A i czy ten sprzęt da się podłączyć pod TV?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam, że post pod postem ale przejrzałem jeszcze różne oferty i wpadło mi w oko takie cacko od JVC:

Ukryta Zawartość

co sądzicie o tej i tych powyższych?

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam! Jeżeli już przymierzasz się do mikro systemu, to wybierz Sony. Dlaczego? Ponieważ: jest najtańszy, ma korzystny stosunek jakości do ceny, jest funkcjonalny ( podłączysz do niego także fonię z telewizora) i przypuszczam, że jest niezawodny (mam 8-letni telewizor i jakość obrazu jest lepsza od większości LCD i plazm; mam 11-letni odtwarzacz DVD i jest on lepszy od większości "nowocześniejszych braci", niektórych CD i BR; mam 18-letni magnetowid VHS i działa - wszystkie mogę obsługiwać jednym pilotem od najmłodszego), Denon i Yamnaha mają lepszy dźwięk. Kup Sony. Posłuchaj i pomyśl co chcesz mieć. Zacznij na "swoją zachciankę" zbierać pieniądze. A póżniej kup to co zaspokoi Twoje aspiracje i możliwości. Sony to jest marka. Nawet jakbywalcom Twojego domu się nie podoba,to i tak nikt się do tego nie przyzna. Potem zawsze możesz wstawić go do kuchnilub do sypialni i używać przez długie lata.

Hmmm odnoszę wrażenie, że firma Sony jest że tak powiem od wszystkiego i od niczego. Oczywiście zasługi firmy są ogromne. Jednakowoż jak widzę takie firmy jak Onkyo, Yamaha czy Denon (dot. sprzętu audio) to właśnie te firmy do mnie przemawiają. Odczuwam wrażenie, że są bardziej nastawione na "utrzymanie wysokiej jakości w sprzęcie audio".

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Hmmm odnoszę wrażenie, że firma Sony jest że tak powiem od wszystkiego i od niczego. Oczywiście zasługi firmy są ogromne. Jednakowoż jak widzę takie firmy jak Onkyo, Yamaha czy Denon (dot. sprzętu audio) to właśnie te firmy do mnie przemawiają. Odczuwam wrażenie, że są bardziej nastawione na "utrzymanie wysokiej jakości w sprzęcie audio".

Raczej do wszystkiego i do niczego. Mam wszystko Sony w "torze wizyjnym" i jest super. W sypialni radiobudzik Sony i wspaniale spełnia swoja rolę, w kuchni gra mi mini Sony CMP-GPX7 i z pewnościa jest lepsz od czjnika z gwizdkiem. Muzyki słucham na Denon DRA-500AE/DCD-510AE+DNM Reson(synałowe i głośnikowe)+Monitor Audio BR2. I to jest wg mnie mnimum w audio, ale cena to już ok. 4500,00 zł. Miałem też Sony STR DE245 i miało on wspaniałe radio i prostą obsługę wielu funkcji, przy całkiem przyjemnym dżwięku. Nie polecam Sony za wszelka cenę i nie twierdzę, ze mini tego producenta ma lepszy dżwięk od mini Yamahy czy Denona. Ja wybrałbym go ze względu na cenę, niezawodność i zalety użytkowe. A następnie pomyślałbym o audio wyższej klasy, mając na starcie zaoszczędzone 600-1000zł.

No dobra kolejny dziwny pomysł.

Skoro odtwarzacze DVD oraz BD mam w konsolach może powinienem skusić się na amplituner + kolumny (małe, nie wieże)

Mam na oku takie dwa amplitunery:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozytywny aspekt tego onkyo to HDMI.

co do kolumn:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co o tym sądzicie? Oczywiście inne typy są mile widziane. Granica, 1800-2000 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

No dobra kolejny dziwny pomysł.

Skoro odtwarzacze DVD oraz BD mam w konsolach może powinienem skusić się na amplituner + kolumny (małe, nie wieże)

Mam na oku takie dwa amplitunery:

http://www.ceneo.pl/6399872

http://www.nokaut.pl/amplitunery/amplituner-yamaha-rx-497.html

pozytywny aspekt tego onkyo to HDMI.

co do kolumn:

http://www.ceneo.pl/106778

http://www.ceneo.pl/1206725

Co o tym sądzicie? Oczywiście inne typy są mile widziane. Granica, 1800-2000 zł.

Nie kupuj amplitunera A/V do odsłuchu stereo. Lepszy będzie "normalny" dwukanałowy - np. ta Yamaha. Jej test znajdziesz w nr 11/2006 HiFi i Muzyka. Test monitorów Dali Concept 2 znajdziesz w nr 1/2006 HiFI i Muzyka.

Gość

(Konto usunięte)

Sam "zaczynałem" od Unitry, potem Technics, a nie tak dawno jeszcze Yamaha i jak najbardziej polecam Ci właśnie tę firmę z przedstawionych tu propozycji.

Spokojnie powinna Cię zadowolić Pianocraft, ale widzę, że "zwiększyłeś" budżet :)

A skoro tak, to moje wskazanie jest na Yamaha RX-497 plus Dali Concept 2. Przez rok posiadałem dokładnie

taki zestaw i byłem bardzo zadowolony, choć jak dla mnie brzmiał trochę zbyt "ostro" (wysokie tony).

Ale to już kwestia gustu...

W ogóle bajecznie byłoby, gdybyś RX-497 zastąpił RX-797, ale to kolejny wydatek, a szczerze mówiąc wtedy już Concept 2 są trochę za niskie klasowo ;)

Nie wprowadzając więc wiekszego zamętu:

1. Proponuję Yamaha RX-497 plus Dali Concept 2.

Gdybyś zdecydował się, to Yamahę możesz śmiało kupić właśnie w Redcoon (sam u nich kupowałem i nie mam żadnych zastrzeżeń). Natomiast Dali kupowałem w sklepie audio i cenę bez problemu stragowałem na 900,-.

2. Osobiście nie wybierałbym ampli z nowej serii Yamahy. Słuchałem i jak dla mnie brzmią trochę "bezpłciowo"

to ja jeszcze zamieszam - sprawdź Monitor Audio BR2, moim zdaniem mają dynamiczniejszy dźwięk, lepszy bas i delikatniejsze wysokie tony... choć Dali też dosyć przyjemnie grają

Gość

(Konto usunięte)

Jeju dzięki wielkie za klarowną odpowiedź:D I dzięki tobie na 90% znalazłem swój zestawik:)

Czyli Yamaha RX-497 + Dali Concept 2:)

Nie ma problemu, obyś był zadowolony! :) A jestem prawie że przekonany, że tak będzie, skoro wcześniej nie miałeś "takiego" sprzętu.

Radości będzie co niemiara i na nowo będziesz przesłuchiwał wszystkie płyty odkrywając je na nowo! :)

I tak na koniec jeszcze moje uwagi:

1. Nie daj się "wmanewrować" w oszołomstwo typu kable! Ja ich akurat nie słyszę, a nawet gdyby miały czynić cuda, to na pewno nie w tej klasie sprzętu. Kup dobrze wykonane, powiedzmy ekranowane i estetyczne głośnikowce i interkotekty - to ma tutaj znaczenie, a nie wierz, że jakimiś kablami podbijesz basy, uspokoisz górę, itd. Głośnikowe wystarczą Ci w cenie max. ok. 10,- zł/metr, a interkonekty po 50,- - 100,- zł.

2. Kolumn staraj się jednak nie upychać gdzieś w półkach - daj im przestrzeń, "pooddychać", w miarę możliwości i trochę czasu na "wygrzanie/rozruszanie" :) Nie szalej z głośnością na początku, a tak po miesiącu usłyszysz jak wszytko pięknie zagra! :)

PS Tu masz fotki tego, co miałem... :)

Co do kabli i ew. różnicy w jakości dźwięku to zapewne bym tego nawet nie usłyszał:) Także zakupię takie jak proponujesz (zapewne te interkonekty)

Co do tego jak to będzie stało to zapewne amplituner nad laptopem (lewa ściana) a głośniki pod zawieszonym telewizorem na ścianie srodkowej, oczywiście odpowiednio daleko od siebie.

A co do zdjęć, cudna maszynka:D

Ok a teraz pytanie dla osób które mają ochotę pomóc laikowi. Możecie na jakiś przykładach wyjaśnić mi co do czego się podłącza. Poniżej w załącznikach zamieściłem zdjęcie tyłu tej Yamahy.

Rozumiem, że pole Speakers to na głośniki docelowe.

Zastanawia mnie duża ilość wejść żółtych(video) i białych(audio). Niestety nie rozumiem tych nazw VCR, DTV, IN(PLAY). Do czego jest ta dolna strefa Output? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że amplituner jakoby rozpoznaje co jest podłączone w danej chwili, ale mogę się mylić. Do czego jest strefa Audio (CD, PHONE) w lewym dolnym rogu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

To nie jest tylna ścianka Yamahy RX-497 na rynek polski. Jest wersja na USA. Tylna scianka różni się m.in.: typem gniazda anteny FM, gniazdem XM, gniazdami do podłączenia dodatkowego sprzętu i przede wszystkim napięciem zsilania. Wraz z nową Yamahą dostaniesz instrukcję obsługi, gdzie znajdziesz opis jak wszysko połączyć.

to ja jeszcze zamieszam - sprawdź Monitor Audio BR2, moim zdaniem mają dynamiczniejszy dźwięk, lepszy bas i delikatniejsze wysokie tony... choć Dali też dosyć przyjemnie grają

Do tego (chodzi mi o BR2) jeszcze przestrzeń i porządek na scenie.

Gość

(Konto usunięte)

Co do kabli i ew. różnicy w jakości dźwięku to zapewne bym tego nawet nie usłyszał:) Także zakupię takie jak proponujesz (zapewne te interkonekty)

Co do tego jak to będzie stało to zapewne amplituner nad laptopem (lewa ściana) a głośniki pod zawieszonym telewizorem na ścianie srodkowej, oczywiście odpowiednio daleko od siebie.

A co do zdjęć, cudna maszynka:D

Ok a teraz pytanie dla osób które mają ochotę pomóc laikowi. Możecie na jakiś przykładach wyjaśnić mi co do czego się podłącza. Poniżej w załącznikach zamieściłem zdjęcie tyłu tej Yamahy.

Rozumiem, że pole Speakers to na głośniki docelowe.

Zastanawia mnie duża ilość wejść żółtych(video) i białych(audio). Niestety nie rozumiem tych nazw VCR, DTV, IN(PLAY). Do czego jest ta dolna strefa Output? Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że amplituner jakoby rozpoznaje co jest podłączone w danej chwili, ale mogę się mylić. Do czego jest strefa Audio (CD, PHONE) w lewym dolnym rogu?

Co do wpisu autora powyżej: akurat gniazdami umożliwiającymi podłączenie (lub wyjście dla) innych komponentów AV nie rózni się praktycznie w ogóle.

1. Gniazda VIDEO służą do podłączenia zgodnie z opisem źródeł "obrazu" (m.in. DVD, tuner cyfrowy), a do wyjścia żółtego (OUT) podłączasz sobie monitor. W mojej ocenie odpuściłbym tę zabawę - lepiej np. DVD bezpośrednio do tv podłączyć.

2. Obok masz AUDIO (m.in. DVD, DTV - tuner satelitarny) i tam jak najbardziej podłączasz poprzez interkonekty RCA sprzęt (czerwony - prawy kanał/biały - lewy kanał) i oglądając np. film, koncert z DVD, zapodajesz sobie dźwięk na kolumny, a nie przez głośniki w tv.

3. Wydzielone AUDIO (CD/PHONE) - uprzywilejowane wejścia dla tych źródeł. Najkrótsza droga sygnału, po włączeniu PURE DIRECT, sygnał (dźwięk) omija regulatory barwy dźwięku i masz w czystej postaci to, co jest nagrane np. na CD.

W sumie tam możesz podłączyć również kompa, z tym że NIE DO "PHONO"!!!

4. DRUGA STREFA (ZONE2) - może w przyszłości Ci się przydać. Będziesz potrzebował sprzęt do słuchania np. w sypialni, to już nie kupujesz całego zestawu, tylko sam wzmacniacz plus kolumny i wtedy np. w salonie, gdzie jest ta Yamha, ktoś słucha sobie radia, albo w ogóle niczego, a Ty włączasz sobie jakąś płytę i na ZONE2 wybierasz właśnie CD. I w salonie gra radio, a w sypilani ze wzmacniacza sączy się mjuzik z płyty CD - niezależnie od siebie :)

Czyli wydaje się to proste niż na to wygląda.

Mając Playstation 3 i Xboxa360, podłączam je do telewizora za pomocą HDMI.

Dalej, w przedziale AUDIO interkonektami RCA podłączam między Yamahą a telewizorem (w telewizorze też są dwa wejścia, czerwone i białe RCA). Rozumiem, że jakby rozpoznanie, że kabelki są wsadzone w telewizor nastąpi poprzez wybranie odpowiedniej opcji w sprzęcie Yamaha? coś ala tryb (o ile mnie pamięć nie myli bo było to 10 lat temu) VCR w segmentach Technics?

3 punkt jest chyba najbardziej istotny bo to otwiera mi bramę do podłączenia lapka pod ten sprzęcior.

No ok, sądzę, że wszystko przetrawiłem.

ememka jestem Ci szalenie wdzięczny za poświęcony czas. Szkoda że nie ma punktów "pomógł" bo z chęcią bym ci naklikał:) Naprawdę rozwiałeś masę moich wątpliwości!

Gość

(Konto usunięte)

Hehehe :) Nie ma sprawy - cieszę się, że mogłem pomóc.

I jeśli tylko w przyszłości będę mógł, pytaj śmiało.

Jeszcze co do konsoli, to chyba posiadają one standadowe wyjście AUDIO (RCA) i jeśli tak jest (nie wiem, bo nie posiadam konsoli), to możesz stamtąd od razu prowadzić dźwięk do Yamahy omijając tv :)

Tak da się je podłączyć w taki sposób jednak HDMI bardziej do mnie przemawia przede wszystkim za funkcjonalność (nie muszę podłacząć się przez eurozłącze) no i zapewne lepszą jakość w odbiorze obrazu, bo nie sądze bym podłączył do TV przez HDMI a audio do tej yamahy. Chyba za dużo kręcenia:)

Sądze, że przełączenie odpowiedniej opcji w amplitunerze nie będzie aż takim problemem:) Zapytam jeszcze raz: aktywacja dźwięku telewizyjnego w Yamaha następuje poprzez wybór jednego z trybów w amplitunerze?

Jeszcze pytanie dot. kolumn. Tak z ciekawości przejrzałem różne fora i ludzie też polecają te kolumny:

Ukryta Zawartość

Są lepsze od Dali Concept 2?

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Jeszcze pytanie dot. kolumn. Tak z ciekawości przejrzałem różne fora i ludzie też polecają te kolumny:

http://www.ceneo.pl/1206725

Są lepsze od Dali Concept 2?

Witam! Jak masz zamiar je ustawić?

No niestety tutaj będzie bardzo kiepsko. Bo chce je postawić na jednej szafce, na jej końcach. Czyli odległość między dwiema kolumnami będzie około metra, może trochę więcej. W praktyce będzie to wyglądało tak, że na środku ściany będzie TV LCD a pod nim te głośniki.

Wiem, że bieda, jednak wielkość mieszkania na to nie pozwala, kiedy chce sie zachować funkcjonalność i estetyczność pokoju.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

U mnie jest podobnie, a może nawet gorzej. Stoją wewnątrz dużych wnęk regału. Dlatego też wybrałem monitory z bassrefleksem dmuchającym do przodu i okazało się to dobrym rozwiazaniem. Monitory Dali i MA, o których mowa w tym temacie mają bassrefkeks z przodu. Weź to pod uwagę.

Przeczytałem na jednej z ,,wycenowiarek" recenzję tych Dali Concept 2 i jestem już kompletnie na nie zdecodwany:) nawet jakbym miał przepłacić:) Jeszcze posłuchałem sobie ich dźwięku na różnego rodzaju prezentacjach poprzez You tube(wiem wiem, to nie oddaje całości, ale lepsze to niż nic) i jestem zachwycony!

Także Yamaha RX-497 + Dali Concept 2 i będę w niebie:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.