Skocz do zawartości
IGNORED

Cremona+Ma6900 czy Cremona+ML No383

jarro

Rekomendowane odpowiedzi

Mezzo juz nie jest robiona. Następca nazywa sie Alto Be. Mój znajomy miał Mezzo, zamienił na Alto i twierdzi że to był błąd. Gra to ze wzmacniaczem JRDG Model 2 i preampem JRDG (nazwy nie pamiętam - taki z zewnętrnym zasilaczem i wyświetlaczem poziomu głośności).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jarro->>>

JM Lab Mezzo to sa bardzo,bardzo dobre kolumny i moim zdaniem lepsze niz Cremona. Moze jestem troche uprzedzony ale wedlug mnie JM lab robi w Europie najlepsze kolumny. Aczkolwiek cena o ktorej wspominasz jest nie do zakceptowania, poniewaz model jest nieprodukowany wiece w tym momencie wartosc bardzo spada. Moim zdaniem 20~22K.

Brzmieniowo-JM LAB,WILSON-BENESCH,SONUS FABER

DO HANDLOWANIA-B&W

BEST BUY-Audio PHYSIC (Brilon,Spark,Tempo jakakolwiek inkarnacja)

Dla bogatych,rozspuszczonych i nierozsadnych- Kharma, Venture czy Lumen White.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

A Avalon dla kogo? :))) Poza tym nikt nigdy nie wspominał tutaj JM Reynaud, Von Schweikert ani Verity Audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lolo->>>

Mialem namysli Europe, oczywiscie Avalon sa najlepsze.

Do tej Europejskiej listy zapomnialem dodac German Physik naleza do brzmieniowej listy.

VonSch sie nie liczy za malo stabilna manufaktura, i produkt zbudowany like shit :-)

JM Rey-nic specjalnego, dystrybutora W US na granicy bankructwa a inni oddaja po koszcie zeby z tego wyjsc.

Verity-jak najbardziej ale bylo i sie skonczylo cenny sa nie do przyjecia...Parsifal jest juz w Stanach ponad $ 18000

wiec, najpierw musza poprawic jakosc, potem dzwiek a miedzy czasie moga pojsc w diably. JM LAB/Focal Diva sa juz tylko za $12K i Avalon Opus $14600...Verity nie ma szans.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Osobiście nigdy nie przepadałem za B&W. Niższe modele to krew z uszu, a droższe to sądzę że można znaleźć ciekawsze propozycje. Rozumiem że to brand i że łatwo sprzedać, ale to dla mnie nie jest kryterium oceny. Jeżeli jako istotny czynnik dokładamy R&D to nie rozumiem dlaczego nie Tannoy? Osobiście znacznie wyżej go cenię od B&W.

Pzdr.

Jarro->>>

Trudno kupic uzywane Opus'y e Stanach, Ci ktorzy kupili trzymaja je dlugo.

Wartosc rynkowa jest ok $7300.00

Pod koniec roku moglbym zaoferowac Tobie pare demo wykonczono w czeresni za $10000 plus przesylka.

Lolo->>>

Ja bardzo cenie sobie B&W bo to jest jedyna firma Europejska (LINN tesz) ktora sprzedaje swoje produkty po tej samej cenie lub mniej w USA. Majo znakomity system dystrybucji i pelna kontrole nad rynkiem. B&W ma Stanach prawie 30% share. Zwroc uwage na ceny na rynku wtornym, sprzedaja sie powyzej kosztow dilera. Oczywiscie sprawa dzwieku jest osobista ?De gustibus non est disputandum?

Tannoy to historia i niestety niedoceniony produkt. Jeden znajlepszych glosnikow sprzedawanych w Japoni. W Stanach bryndza. Tannoy sa za bardzo szlachetne i wyrafinowane jak dla Amerykanskiego melomana.

Pozdr.

Robson->>>

Jezeli bedziesz je kupowal w Polsce (drogo) to wedlug mnie masz lepsze opcje. Audio Physic Padua czy uzywane Virgo III, lub nawet Cremona wszystko wymienione powyzej gra lepiej i nie sa tak wybredne. Thiel sa wybitnie dokladne/szczegolowe i beda wymagac ekspertyzy przy ustawieniu , duzy pokoj przedewszystkim i byc moze cieply McIntosh da rade je oswoic? Bedzie Ciebie to wszystko duzo kosztowac i niewiem czy koncowy rezultat Ty zaakceptujesz.

Pozdr.

Lacrimosa>>> poszedłbym na to ale więcej niż 30tyś już nie wyskrobię i też nie mogę czekać do końca roku .

Muszę skompletować sprzęt jak najszybciej ;sam chyba rozumiesz czekać już dłużej nie mogę.

> De gustibus non est disputandum

Dlatego napisałem że OSOBIŚCIE za nimi nie przepadam, choć gdybym był złośliwy to w kontekście 30% market share zwrociłbym uwagę na rolę reklamy i recenzji w sprzedaży - kiedy ludzie kupują coś bo ktoś napisał że to dobre i słyszą to co im się każe słyszeć. Ale ja złośliwy nie jestem więc nic takiego nie napiszę :-))))

To że mają dobry system dystrybucji i że kontrolują ceny (bo oto Ci chyba chodzi) to oczywiście fajnie, bo dealerzy nie psują sobie rynku. Ale wybacz - ja jestem po tej drugiej stronie i lubię jak ktoś czasami "psuje rynek" i chyba nie masz mi tego za złe :-) Abstrahuje w tej chwili od long-term issues

Goodnight America i Pzdr. :)

-> Lacrimosa - I'm sorry for no answer for some time ;-) Do 10 k? Na pewno cala seria Contour Dynaudio jest warta uwagi - cenowo pewnie Contour S5.4 - ale ich nie slyszalem. Poza tym JMLab Elektra 946 i Pro Ac 3.8 (bardzo je lubie, ale moj pokoj nie chce ich zaakceptowac...nie wiem dlaczego).Dla mnie glownym konkurentem dla SF bylby wlanie Response 3.8 i nie wiem czy nie DA S5.4 (ale musialbym ich posluchac - jak nie 5.4 to na pewno starsze Dynaudio Contour 3.3 sa warte postawienia obok Cremony).

Nie wiem w jakich cenach sa nizsze wolnostojace modele Egglestone Works w USA - ale nie sadze, zeby ponizej 10K.

B&W to dla mnie nie jest Hi-End. Podziwiam ich sprawnosc jesli chodzi o marketing, podziwiam solidnosc i powtarzalnosc wykonania, ale dzwiek jest dla mnie nie do zaakceptowania. Jesli w USA maja cene podobna jak w Europie to wlasnie duzym market share bym to tlumaczyl - wiekszy wolumen sprzedazy, mniejsze ryzyko przy szacowaniu dostaw - wieksze dostawy - mniejszy shipping cost...

Tannoy tez ma produkt wart uwagi - ale tu sie z Toba zgadzam - Amerykanie sa zbyt malo subtelni, zeby sie tym zainteresowac.

qb_1: w pełni popieram co do B&W. Natomiast ja jako jeszcze jeden typ pon. 10k $ dodałbym Dynaudio C2.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Qb_1->>>

Ja nie przepadam za Dynaaudio ladnie wykonczone glosniki ale nie sa muzykalne dosyc na moj gust. JM lab 946 jak najbardziej ale obawiam sie ze w Stanach cena jest jak zwykle zawyzona. Jest kilka Amerykanskich firm w tym przedziale z calkiem przyjemnym brzmieniem oraz dobrym wykonczeniem. L@@K www.merlinmusic.com czy

www.meadowlarkaudio.com.

Egglestone-maja boomy bass, oraz za bardzo pospolite wykonczenie. Moim zdaniem nie sa w klasie glosnikow o ktorych rozmawiamy. (jakosc dzwieku)

ProAC-jest to dla mnie "enigma" nigdy ich nie moglem ustawic zeby graly dobrze, 1.5,2.5,3.8 czy nawet 4 zwiazku z tym nigdy ich nieslyszalem tak jak ich opinia. (bardzo dobra) Dla mnie jedno znajwiekszych roczarowan. A probowalem.

Dziekuje ze odpowiedziales :-)

Pozdr.

-> Lacrimosa - ano tak - ja akurat bardzo lubie brzmienie Dynaudio (sam zreszta wybralem Contour 3.0), ale wierze, ze mozna nie przepadac za ich brzmieniem tak jak ja za B&W. Pro Ac'i zwrocily moja uwage najpierw wygladem (skromne, swietnie wykonczone) potem Response 3.8 uznalem za jedno z najlepszych brzmien (no moze z lekkim niedostatkiem basu za to swietna kontrola w zakresie, ktory pokrywaja) - w moim 'living room'ie' jednak okazaly sie zupelnym nieporozumieniem. Moze miales ten sam problem. Teraz wchodzi nowa seria Pro Ac i zamiast R 3.8 beda D 38 - slyszalem, ze teraz Pro Ac robi je na przetwornikach Visaton'a, ale nie wiem czy to prawda :-(

-> Elberoth - widze, ze mozemy zalozyc klub sympatykow Dynaudio - C2 jeszcze nie slyszalem (w ogole z calej serii Confidence slyszalem tylko stare C5 i gdybym chcial wydac na zestaw glosnikowy ~40-50 kzl pewnie bylyby moim wyborem). Moim skromnym zdaniem ESOTAR to w tej chwili najlepszy na swiecie tweeter - wlasnie nowa seria confidence dostala jako pilot tweetery Esotar 2.

Pozdr.

-> Lacrimosa - VSM merlin uzywa wlasnie Esotar D33 tweeter i modyfikowany Scan Speak mid-bass - moze byc b.ciekawe polaczenie. Postaram sie je znalezc w USA i posluchac bo w Europie pewnie nie uswiadczysz... a system moze byc rzeczywiscie ciekawy.

qb_1: widzę, że możemy załozyć klub wielbicieli ProAca :-) z tym że mi najbardziej podobały sie stare ProAc'i na polipropylenach - szczególnie model 3.5.

Najnowsze modele serii D faktycznie wykorzystują głosniki wysokotonowe Visatona - jak dla mnie porażka :-(

Elberoth -> zgadzam sie - 3.5 brzmialy b.ladnie - moje wrazenie bylo takie, ze byly (co podobaloby sie Lacrimosie) bardziej muzykalne nie 3.8 ale bas byl jakby troche bardziej 'rozlazly'- co nie zawsze jest wada (np. Contour S 3.4 ma bardziej zwarty i lepiej kontrolowany bas niz 3.0 ale to wlasnie 3.0 bardziej przyciagaja moja uwage i brzmia milej i mniej meczaco...). Inna sprawa, ze jesli dobrze pamietam Response 3.5 byly troszku drozsze niz Response 3.8...

Pozdr.

• 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.