Skocz do zawartości
IGNORED

Cremona+Ma6900 czy Cremona+ML No383

jarro

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo proszę o opinie w tej sprawie.Mam mało czasu poniewasz mogę do dwóch tygodni kupić w dobrej cenie

MA6900.Jak wiecie dobra cena powoduje pośpiech .Cremony już zakupiłem i jestem obecnie na etapie wzmaka.

Mieszkam w Krakowie ,a tu niestety nie mogę posłuchać takiego zestawienia nigdzie.Nawet krótkie opinie są dla mnie bardzo cenne.Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie co do CD i kabelków do tego zestawu proszę napiszcie.

https://www.audiostereo.pl/topic/7466-cremonama6900-czy-cremonaml-no383/

Mogę tylko dodać zasłyszaną opinię,że to bardzo dobre zestawienie.Mam MACA i z tego powodu staram się wyłapywać takie informacje, ale zaznaczam sam nie słyszłem,także ja bym się upewnił przed zakupem.U mnie gra to z B&W NAUTILUS 805 i jest ok.

Pierwotnie miało być Cremona+No383 ponieważ czytałem recenzję Cremon z ML opisaną w Stereophile.

Ale teraz wyskoczyła okazja z Mcintoshem i od tygodnia nie mogę znaleść żadnych informacji.

Jeżeli juz to Cremona + Mc. Cremony to dość "sucho" brzmiące głosniki, zupełnie inne niz wiekszość kolumn SF. ML 383 to także etatowy "sucholec", do tego dość kiepski.

Jeżeli połączysz suche SF z miękkim Mc to może coś z tego wyjdzie. Na AS 2002 grało to całkiem przyjemnie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ja również pamiętam dźwięk z AudioShow 2002, Ceremony były podłączone do monobloków BATA, źródłem był Marantz, przedwzmacniacza nie pamiętam. W każdym bądź razie dźwięk był super i chyba nic później nie podobało mi się bardziej na tej wystawie.

Pzdr.

Concentra to zdecydowanie dobry wybór. Miałem kiedyś w zestawieniu z CD-7 Marantza.

Natomiast na AS 2002 w zestawieniu z BATem głały AMATI, a nie Cremony. Cremony grały w hi-fi klubie na 7 piętrze z Mc'iem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarówno McIntosh 6900 jaki ML nr383 są bardzo dobrymi partnerami dla Cremony. Z Mack'iem dzwięk będzie nasycony harmonicznymi, o nieco cieplejszej fakturze, z pięknymi wokalami i świteną stereofonią. Z ML 383 brzmienie będzie niezwykle przejrzyste, precyzyjne ze znakomicie kontrolowanym basem. Obie opcje sa godne uwagi i zainteresowanie. Ważne jest odpowiednie wytłumienie pokoju, bo bez tego Cremony nie pokażą wszystkich swoich możliwości. A te są doprawdy wręcz niesłychane. Zapewniam ,że na AS2002 grały na 40% swoich możliwości(mimo,że i tak grały świetnie i nie była to wina Maka tylko słabego środowiska akustycznego).

Śmiało może Pan kupić McIntosha 6900 zapewniam, że zagra świetnie. Proszę tylko pamiętać o odpowiedniej akustyce pokoju.

Pozdrawiam Mike

Moje B&W Nautilusy 805 są też dość suche , sterylne i bardzo szczegółowe. To mogę potwierdzić, tego typu kolumny z MACIEM(w moim przypadku 6850) grają bardzo dobrze. Jak cena jest okazyjna to nie wiele ryzykujesz, najwyżej je sprzedasz.

mikehi-end: całkowicie się z tobe nie zgodze w sprawie 383. Nie napisałeś nic w "o sobie" więc nie wiem jakie masz doświadczenie w w/w. IMO 383 to przereklamowana tandeta do kwadratu, przy tym strasznie droga.

Jest to ten sam badziew co 331, 332 i 333, tylko że gorszy.

Jak mawiaja - STAY AWAY !

Jeżeli ktoś szuka precyzyjnego dźwięku, to znacznie lepszym wyborem bedzie Gryphon Callisto.

Natomiast do Cremon pierwsze dwa wzmacniacze które bym wypróbował to zdecydowanie MC6900 i JRDG Concentra II.

-> Jarro - jesli podobalo Ci sie z Passem to pewnie bardziej spodoba sie z Mac'iem niz z ML'em. Pare dni temu sluchalem Cremony z MC 402 Mac'a i Meridianem 588 (do tego pre C-46) i bylo b. dobrze - nie za sucho i muzykalnie. Nie slyszalem nigdy Cremony z ML'em ale obawiam sie, ze moze byc cholernie analitycznie i sucho... Nie wiem jak dobra jest okazja jesli chodzi o Mac'a, ale moze warto byloby dozbierac na X-150 Passa?

-> Jarro - jeszcze jedno - moje jedyne zastrzezenie do Mac'ow - mimo bardzo ladnego klimatu, wzorcowej stereofonii, moglyby miec lepsza kontrole basu (X-y Passa maja klasyczny wykop) ale w przypadku Cremony nie powinien to byc problem - kolumny nie maja najmniejszych problemow z kontrola basu.

Miąłem możliwość odsłuchiwać CD Mark Levinson No.39. Przyznam byłem rozczarowany, może to wybitna neutralność, przezroczystość tego urządzenia nie wiem ,ale nie przewrócił mi w głowie, wolę analogowe granie choćby swego starszego Accuphase.

-> Jarro

X-150 u Jasika kosztuje cos kolo 4.8 k$ - ale ostatnio nie mial :-( Niestety nie sluchalem go - mialem tylko okazje X-250 i X-350 w USA i wielkiej roznicy nie bylo. Najprostszy Pre Passa to chyba X2.5 teraz - kolo 3k$ ale nie jestem pewien.

Jesli planujesz Wadie 861 albo 302 (polowe ceny 861) to z pre mozesz sie wstrzymac bo Wadia ma regulowane wyjscie i z tego co wiem dziala niezle.

W sprawie Mac'a - skontaktowalbym sie z dystrybutorem w Wawie - Hi Fi Club na Kopernika - sluchalem u nich MC 402 z Cremona - Mac'i maja na miejscu, Cremony byly tydzien temu. Goscie sa kompetentni, rzeczowi i na pewno Cie nie naciagna i raczej powiedza, jesli zestaw zabrzmi jak g... Pamietam ceny koncowek (MC 252 kolo 19 kzl , MC 402 kolo 26 kzl).

Jesli CD to jeszcze bym rozwazyl Meridian 588 - sluchalem ostatnio i bylem zaskoczony - wyglada jak pozar lasu gaszony srubokretem, ale b. muzykalny i do tego detaliczny - calkiem dobry partner dla Mac + Cremona - 15 kzl ale bez reg wyj.

-> Elberoth - zgadzam sie, ze 383 najciekawszy nie jest - i nie wart swej kasy, ale polski dystrybutor ma ceny z kosmosu (sprawdz por. retail price na audiogonie). ML generalnie jest analityczny, suchy i neutralny - czy ktos to lubi kwestia gustu. Jesli ktos lubi FPB Krell'a to polubi ML. Jesli ktos lubi Mac'a czy JR'a to niekoniecznie ML'a.

jarro: jeżeli masz za MC6900 zapłacic 19600zł to IMO się to całkowicie nie opłaca.

W Polsce MC6900 kosztuje 23 tys zł, dostaniesz pewnie jakiś rabat, więc wyjdzie niewiele więcej. No i masz gwarancję na miejscu.

-> Jarro - Co do podanej ceny MA 6900 - katalogowo chyba kosztuje cos kolo 24 kzl. Ja bym sie potargowal - ale 19 kzl moze byc trudno... - integry chyba w Hi - Fi Clubie sa zawsze wiec nie powinno byc problemow z posluchaniem.

CD Accuphase'a niestety nie znam wiec nie umiem powiedziec nic konkretnego... Wadia chwali sie, ze ich regulowane wyjscie jest najlepsze na swiecie, wiadomo, ze przy obnizeniu poziomu o 6 dB tracisz 1 bit slowa - Wadia ma system ktory podobno nie degeneruje sygnalu w znaczacym stopniu i b. szeroka regulacje (zakres chyba 40 dB co 0.5 dB). Jesli masz dostep do Accuphase'a to najlepiej chyba byloby przesluchac z X-250 bez pre i porownac z 861 Wadii jesli ciagle jeszcze sa na miejscu.

jarro: dokładnie. hi-fi klub, ul. Kopernika, W-wa.

elberoth

Chyba coś ci się pomyliło lub nigdy nie słuchałes Nr 383 ML. Jest to bardzo dobry wzmacniacz zintegrowany z najwyższej półki tak cenowej jak i brzmieniowej. Mogę się zgodzić ,że w Polsce jest trochę za drogi. Od przeszło dwudziestu lat zajmuje się tematyką urządzeń audio i miałem przyjemość i okazję słuchać tak wielu urządzeń, również w USA ( za ogromne pieniądze), że mam chyba prawo autorytatywnie wypowiadać się w tej kwestii.

mikehi-end: doskonale znam produkty ML. nawet kiedyś chciałem kupić 383 - pamietam jak sie nim podniecałem jak go zobaczyłem po raz pierwszy na CES w Las Legas w 2000 roku. ale potem go posłuchałem ... i mi przeszło. i to wcale nie ze względu na cene. nawet w USA wzmacniacz ten nie cieszy sie uznaniem, tak samo z reszta jak bliźniacze mu końcówki 331-3. wystarczy przejrzeć obojętnie jakie forum, np AA.

=> jaro nie znam wyjścia w Wadii, ale to w Accuphase DP-65 jest cudowne. Ja słucham integry MACA 6850 jako końcówki mocy jest o dwie klasy lepiej niż z przedwzmacniaczem ,który 6850 posiada bo przecież to integra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.