Skocz do zawartości
IGNORED

STX + wzmacniacz stereo + wzmacniacz słuchawkowy

LUKASIQ

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowy na forum, także wuitam wszystkich :)

Mam taki problem.

Z powodów mieszkaniowych (choć również i z wygody) składam zestaw audio, w którym źródłem będzie mój PC. Sporo poczytałem i wszystkie drogi prowadzą mnie do wniosku, że pierwszym komponentem w systemie będzie karta ASUS Xonar Essense STX. Oprócz muzyki, sporo czasu spędzam również podczas gier i filmów, choć muzyka jest na pierwszym miejscu (stąd STX a nie np. HDAV1.3).

I tu zaczyna się mój problem. Nie mam zupełnie pojęcia jak z karty wyjść na wzmacniacz stereo i wzmacniacz słuchawkowy. Wzmacniacz słuchawkowy jest mi potrzebny, gdyż żadna integra nie napędzi dobrze 300 Ohmowych słuchawek jakimi są moje sennheisery HD800. Owszem, Asus ma podobno jakiś tam wzmacniacz słuchawkowy, jednak wątpię, żeby zintegrowany wzmacniacz na dźwiękówce za 700zł dobrze zagrał ze słuchawkami za prawie 4,000. Do tej pory słuchałem Sennków na starszej integrze i ... no ok, nie było super. Nie mogłem ani uzyskać odpowiednich poziomów głośnośności (przesadzać z gałką potencjometru również nie chciałem) ani dźwięk nie był zadowalający. A wiem, że Sennheisery potrafią zagrać super, moje poprzednie były to HD 600.

Reasumując:

1. W jaki sposób podłączyć do XONARA STX wzmacniacz stereo i wzmacniacz słuchawkowy? Czy da sie w ogóle coś takiego zrobić? Jeśli tak to jak sprawnie będę mógł przechodzić z odsłuchu wzmaka stereo do odłuchu na wzmaku słuhawkowym?

2. Jaki zestaw - wzmacniacz + kolumny (w grę wchodzą tylko podstawkowe monitory) wybrać do pokoju 18m2? Zależy mi na czystym, raczej delikatnie detalicznym dźwięku, z mocnym, ale ciepły i niskim basem. Dobrze by było, żeby czasami móc posłuchać "troszkę" głośniej (nie chcę sugerować ale zastanawiam się na jakąś 'wyższą' Yamahą, np. a-s2000 i np. bowersach CM5. Co Wy na to?)

3. Jaki wzmacniacz słuchawkowy polecacie do HD800?

Warunki:

Powierzchnia: 18m2.

Budżet na wzmacniacz stereo, wzmacniacz słuchawkowy i głośniki: 12-14kzł max.

Muzyka: Prawie każda, głównie elektronika, ale też sporo rocka, również czarnej muzyki. Czasami coś w stylu Bregovica :)

Pomożecie Panowie? :)

>Reasumując:

>1. W jaki sposób podłączyć do XONARA STX wzmacniacz stereo i wzmacniacz słuchawkowy? Czy da sie w ogóle coś takiego zrobić? Jeśli tak to jak sprawnie będę mógł przechodzić z odsłuchu wzmaka stereo do odłuchu na wzmaku słuhawkowym?

Wzmacniacze słuchawkowe często mają wejście z żródła i podłączenie na zewntętrzny wzmacniacz.

>2. Jaki zestaw - wzmacniacz + kolumny (w grę wchodzą tylko podstawkowe monitory) wybrać do pokoju 18m2? Zależy mi na czystym, raczej delikatnie detalicznym dźwięku, z mocnym, ale ciepły i niskim basem. Dobrze by było, żeby czasami móc posłuchać "troszkę"

Do xonara polecałbym jakieś kolumny które nie mają ostrej góry , bo xonar ma dość ostrą góre.Najlepszy chyba efekt był by na kolumnach dynaudio bo one mają taką przyjemną aksamitną góre.Do tego jakiś mocny wzmacniacz rotela i będzie git.

>głośniej (nie chcę sugerować ale zastanawiam się na jakąś 'wyższą' Yamahą, np. a-s2000 i np. bowersach CM5. Co Wy na to?)

Dźwięk może i będzie szczegółowy ale bowersy moją ostro grające wysoktonowe i może być męczący dźwięk.

>3. Jaki wzmacniacz słuchawkowy polecacie do HD800?

Poszukaj na head-fi.org.Po zatym xonar st chyba jest lepszy od stx przynajmniej tak twierdzi producent.

Właśnie, a czym się różni ST od STX? i co to jest ta jakby druga 'dokładka' do ST? Czyżby rozszerzenie do 5.1? To jest chyba opcjonalne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Xonar st jest lepszy bo ma dodatkowy układ do redukcji jitera.Pozatym ma możliwość podłączenia dodatkowego modułu

do dźwięku przestrzennego , chodź nie wiem gdzie go kupić w Polsce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Właśnie, a czym się różni ST od STX? i co to jest ta jakby druga 'dokładka' do ST? Czyżby rozszerzenie do 5.1? To jest chyba opcjonalne.

Ukryta Zawartość

STX jest na szynie PCI express, czyli jest badziej future proof z punktu widzenia PC.

Ukryta Zawartość

Ok, jasne :)

To odpowiedzcie mi jeszcze - wzmacniaczy z jakimi wejsciami i wejsciami mam szukać, żeby działało to tak jak pisał thomaz? Działa to również tak: karta -> wzm. stereo -> wzm. słchawkowy ? Jak dokładnie to działa? Jeden wzm. robie off, drugi on i wszystko działa jak trzeba? :)))

Ok, jasne :)

To odpowiedzcie mi jeszcze - wzmacniaczy z jakimi wejsciami i wejsciami mam szukać, żeby działało to tak jak pisał thomaz? Działa to również tak: karta -> wzm. stereo -> wzm. słchawkowy ? Jak dokładnie to działa? Jeden wzm. robie off, drugi on i wszystko działa jak trzeba? :)))

WItaj.

Wysłałem Ci wiadomość na PW .

Jeśli możesz przeczytaj.

Pozdrawiam; MicSzu.

Xonar ST to fajna karta, ale przy tym budżecie ja bym rozważył jakiś DAC z wyjściami symetrycznymi.

U mnie Xonar ST jest podłączony przez RCA do wzmacniacza słuchawkowego, a wzmacniacz od kolumn przez przejściówkę do wyjścia duży jack. To, do którego wyjścia jest podawany sygnał ustala się po prostu w panelu Xonara w Windowsie :)

Co do Phonitor, to jeżeli cena jest okazyjna, to chyba nie ma się co zastanawiać? ;)

Muszę własnie jeszcze rozwazyc priorytety. Jesli Dac, to moze dorzuce pare zł do taniego netbooka i wezme go na zrodlo jako swego rodzaju serwer muzyczny. Tylko co wtedy z grami... no nie wiem. Z karty dzw wyjsc na DAC to chyba bezsens?

Co do phonitora, to moge go miec używanego niecałe 3 miesiące za niecałe 1000 ojro.

Wiele tu zależy np. jakie masz podejście do sprzętu audio. Czy chcesz raz kupić coś porządnego i mieć spokój na dłuższy czas, czy raczej planujesz w niedalekiej przyszłości coś zmieniać, dokupować itp.

Ja tam nie widzę problemu w tym,żeby kupić Xonara ST i zapewnić mu optymalne warunki (dobry zasilacz, chłodzenie/wyciszanie Scythe itp.) i będzie to źródło, które bez kompleksów wychodzi z porównań z DAC/CD w tym przedziale cenowym.

Co do wyjścia z karty na DAC, to jest to długi i skomplikowany temat ;) Ja tam uważam, że wyjście z E-mu 1010 jest całkiem dobre, a karta jest do kupienia za ok. 200 zł., ale z drugiej strony może i są znacznie lepsze rozwiązania.

Odnośnie cen się nie wypowiadam, bo nie śledzę cen rzeczy, których nie planuję kupić. Na Allegro chyba był używany SPL Phonitor za coś ponad 3 tysiące zł., ale pewnie z dłuższym 'przebiegiem'. Generalnie dla mnie dobra cena za sprzęt audio to taka, za którą później ewentualnie można by odsprzedać ten sprzęt :)

Cena jest moim zdaniem super i na pewno się zdecyduję. Co do źródła to już się zdecydowałem na Xonara ST. Dalej wzmak stereo i wzmak słuchawkowy. Poszczególne elementy już jakoś sobie dobiorę, jednak dla mnie największym problemem jest ich połączenie. Tam któryś z Was pisał, jak ma u siebie, ale nie wiem, czy to będzie miało zastosowanie w moim przypadku...

Wyżej wkleiłem zdjęcia tylnych paneli wzmacniaczy, które mnie interesują. Dorzucam jeszcze "śledzia" Xonara ST i proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć co po kolei w jaką dziurkę włożyć :))) i jak się przełączać między nimi.

Pozdrawiam.

5%20xonar-420-90.jpg

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 2 Grudnia 2010 - brak kultury
Ukryte przez Fr@ntz, 2 Grudnia 2010 - brak kultury

Cena jest moim zdaniem super i na pewno się zdecyduję. Co do źródła to już się zdecydowałem na Xonara ST. Dalej wzmak stereo i wzmak słuchawkowy. Poszczególne elementy już jakoś sobie dobiorę, jednak dla mnie największym problemem jest ich połączenie. Tam któryś z Was pisał, jak ma u siebie, ale nie wiem, czy to będzie miało zastosowanie w moim przypadku...

Wyżej wkleiłem zdjęcia tylnych paneli wzmacniaczy, które mnie interesują. Dorzucam jeszcze "śledzia" Xonara ST i proszę mi łopatologicznie wytłumaczyć co po kolei w jaką dziurkę włożyć :))) i jak się przełączać między nimi.

Pozdrawiam.

5%20xonar-420-90.jpg

Chcesz wydać tyle kasy a nie wiesz jak w dzurkę wkładać jak ci zostanie jakaś reszta po zakupie tych zabawek to idz do burdelu synu tam cię nauczą

Z całym szacunkiem dla moich przedmówców - ale jeśli w grę wchodzą klocki i kolumny po 3-5 tys. to odradzam stosowanie jako źródła Xonara. Mam tę kartę i jest ona w swej cenie bardzo dobra - ale tylko w TEJ CENIE. Jest wiele innych, lepszych rozwiązań na muzykę z kompa.

Przykłady: Linn Sneaky DS + kolumny o wysokiej efektywności, nowy odtwarzacz strumieniowy Naima, Marantz Na7004 czy jakikolwiek zestaw z asynchronicznym USB DAC + wzmacniacz (a nawet po prostu DAC z dobrze zaimplementowanym USB, lub z dobrym konwerterem USB->SPDIF)).

Xonar jest dobry do zestawu za łącznie 2-3 tys. - a Ty masz znacznie większy budżet, więc go lepiej rozsądnie wykorzystaj.

Naprawdę, odpuść sobie tego Xonara.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

No wiesz... ja wielkim audiofilem (zbyt często używane słowo ostanio :) ) nie jestem, muzyka której słucham również zbyt wymagająca nie jest. A gdyby tak z Xonara wyjsc ba DAC? Dużo by to zmieniło?

@LUKASIQ, post powyzej to glos rozsadku. Do zacnego cenowo toru audio, chcesz wrzucic zrodlo, ktore nie pozwoli calosci zagrac, na poziomie wydanych srodkow. Jezeli upierasz sie przy przystepnym cenowo zrodle, to do PC zakup sobie matrixa mini-i, a i ta Yamaha..., za 5K naprawde znajdziesz ciekawsze ampy. Odnosnie monitorow, do 18m2 moze przyjrzyj sie konstrukcjom typu AA Phoebe III, czyli 1glosnik nisko/srednio i 1 wysokotonowy+BR z przodu, zamiast monitorow.

Xentrix zasadniczo się z Tobą zgadzam... a może jednak nie. Xonar ST, jeżeli zapewnić mu odpowiednie zasilanie, wyrzucić te beznadziejne JRC i LM4562, to jest dobre źródło. Do sprzętu z wyższej półki się nie nadaje, ale pytanie, czy na serio mówimy o wyższej półce? Te pieniądze mają iść na źródło + wzmacniacz słuchawkowy + wzmacniacz do kolumn + kolumny. W takim wypadku zdecydowanie wolałbym wydać te 4 - 5 tysięcy na kolumny, nie na źródło. Po prostu będzie większy przyrost jakości widoczny już na pierwszy rzut oka.

A w budżecie do 2 -3 tysięcy jakoś nie widzę źródła do komputera, które grałoby o klasę lepiej o Xonara (a przerabiałem ten temat całkiem niedawno).

Zresztą nie będę teoretyzował, na Head Fi HD800 są bardzo popularne, jest wiele osób porównujących Xonara ST do różnych DAC, warto poczytać.

Dokładnie tak jak piszesz kuba_622. Uważam, że nie ma sensu ładować się w DACi itp, skoro budżet wcale nie jest jakiś ogromny.

HEadFi itp. juz przestudiowałem prawie całe i wiem, że naciągne budżet, ale do hd800 na 99% wezme spl phonitor. Może bym i znalazł coś tańszego, ale skoro już się władowałem w te Sennki, to niech już mają z czym grać.

Powiedzcie mi to o co proszę od początku. Podałem Wam mniej wiecej jka bedzie elektronika, teraz napiszcie czym i w jakis sposob ma to spiąć :)

@LUKASIQ - tak jak pisałem powyżej, Xonar odpada przy takiej konfiguracji. Fajnie sprawdzi się do gier i słuchania na głośnikach z kompa albo słuchawkach.

Do DAC nie warto wyprowadzać dźwięku z Xonara, lepiej z USB (używając ASIO) - sprawdzałem to.

A jeśli nie zwracasz tak bardzo uwagi na jakość dźwięku - to złóż sobie system za 5 tys, a za resztę pojedź na urlop do Indii albo Peru. Albo kupuj bilety na koncerty i płyty.

@Alighieri Zgadzam się w zupełności, z tym co napisałeś.

@ kuba_622 Xonar chyba jednak nie wytrzyma takiej próby ze sprzętem który podałem, ale zgadzam się - to naprawdę dobra karta.

A kolumny? Przy budżecie 12-14 tys. starczy kasy na dobre kolumny - zwłaszcza monitory. Kolumny - 5 tys., wzmak - 4 tys., DAC - 3 tys. + 2-3 tys na kable i zasilanie, bo nie można o tym zapomnieć, inaczej cały zestaw zagra słabiej. Albo kolumny 6 tys + Sneaky 5 tys.

Pozdrawiam

Xen

Sneaky fajna sprawa, ale bardzo to to słabiutkie. Dobre monitory mają przynajmniej 87db. Znalaźć monitory o efektywności ponad 90db będzie bardzo trudno. Jedynie co znalazłem, to klipsch, mają coś w granicach nawet 96-97db, ale to nie ta półka...

@LUKASIQ 2, precyzuje, piszac

@LUKASIQ, post powyzej to glos rozsadku.

mialem na mysli post Xentrix'a, ktory staral sie uratowac cie przed twoimi wyborami, a poniewaz wbiles sie ze swoim postem just before mine, moglo to zabrzmiec niejasno.

@Alighieri Zgadzam się w zupełności, z tym co napisałeś.

Bez watpienia obydwaj mamy podobne podejscie do rozdysponowania rzeczonej kwoty, czyli jedyne rozsadne;)

Fajnie sprawdzi się do gier i słuchania na głośnikach z kompa albo słuchawkach.

No tak, bo słuchawki HD800 są zdecydowanie mniej wymagającym od źródła sprzęt niż kolumny w tej samej cenie ;)

A tak serio, to nie moja kasa, więc nie będę kogoś przekonywał, jak ją wydać. Dodam tylko, że trzeba pomyśleć o sensownym wzmacniaczu pod te słuchawki, bo są bardzo wymagające, a źle napędzone grają po prostu nieprzyjemnie.

sam mam xonara stx, ktory na razie sluzy jako zrodlo do calego toru sluchawkowego. zaniedlugo, doslownie na dniach bede mial mozliwosc sprawdzenia innych zrodel (dacow), ktore teoretycznie powinny zmiesc xonara z powierzchni ziemi. jak jeszcze chwile sie wstrzymasz to bede mogl wyrazic opinie jak to wyglada, bo raczej staram sie podchodzic do tego wszystkiego zdroworozsadkowo.

mysle, ze koledzy, ktorzy wypowiadaja sie z rezerwa co do xonara moga miec racje, szczegolnie biorac pod uwage zakladany budzet, bo ze karta jest uniwersalna i swietna w relacji cena/jakosc, to chyba nikt nie watpi.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

No tak, bo słuchawki HD800 są zdecydowanie mniej wymagającym od źródła sprzęt niż kolumny w tej samej cenie ;)

A tak serio, to nie moja kasa, więc nie będę kogoś przekonywał, jak ją wydać. Dodam tylko, że trzeba pomyśleć o sensownym wzmacniaczu pod te słuchawki, bo są bardzo wymagające, a źle napędzone grają po prostu nieprzyjemnie.

Pisząc "słuchawki" nie miałem akurat na myśli HD800, które posiada autor wątku...ja chyba bałbym się takie słuchawki podpiąć do karty za 600 zł.

Zresztą to dość ciekawe - po jaką cholerę były potrzebne do tej pory tak drogie słuchawki i do czego były podpięte.

A tak na marginesie - to wolę kolumny, słuchawki to jednak nie jest to - w końcu koncertów na żywo nie słucha się na słuchawkach ;)

@LUKASIQ Sneaky wcale nie jest taki słaby pod względem prądowym, akurat monitory powinien wysterować bez problemu. A jeśli się tego obawiasz, to kup zestaw DAC + wzmak i do tego wzmacniacz słuchawkowy. Zajrzyj na Highfidelity.pl tam też znajdziesz sporo informacji.

Pozdrawiam

Xen

Słuchawki kupiłem, gdy tylko weszły na rynek, a wtedy jeszcze gówno wiedziałem o jakimkolwiek audio :) Myślałem, że jak kosztują tyle a tyle, to już same będą grać.

Szczerze Wam powiem, że opcja Linn'a coraz bardziej mi się podoba. Coś przypominam sobie, że słuchałem, bodajże w Niemczech, Linn'a Majik'a z firnowymi kolumnami i było naprawdę nieźle.

Co do kolumn - jakie byście polecili z możliwie dużą efektywnością? I czy ktoś słuchał kolumn Linn 109?

Trochę poczytałem i zweryfikowałem parę sraw. Budżet i tak i ta muszę zwiększyć, chociażby ze względu na phonara.

Możecie polecić jakiś dobry dac z s/pdif? tak do 5,000, chyba, że coś będzie naprawdę dobrego, to trochę naciągniemy budżet.

Ukryta Zawartość

Kurcze sam mialbym chrapke na cos takiego

Ukryta Zawartość

1220 ddolarow plus wysylka. nietstey trzeba sie pobawic w sprowadzenie z Chin. maja sprzedawac od 15 grudnia. musialbys napisac mail. ogolnie ich urzadzenia wygladaja na swietne. ale sa tez inne...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.