Skocz do zawartości
IGNORED

Dokładność a audiofilizm !!!

fadeover

Rekomendowane odpowiedzi

PIOTREQ > Nie mam juz argumentów na niego - okazuje sie ,że wiedza i praktyczne doświadczenie z okazaniem wyników nie wystarczają :-((.

Olewam to wszystko - niektórzy goście nie są warci ,żeby się dla nich wysilać i czegoś ich nauczyć.

PIOTREQ>

Czy ja wiem ... O filtrach uczą przecież już w technikum. Zresztą jeśli ktoś ma wątpliwości , to co to za problem zbudować własną zwrotnicę i pomierzyć samemu ?

W przyrodzie nie ma cudów , jeżeli teoretycznie mamy siodełko ponad 11 dB, to praktycznie , ze względu na dobroć obwodów może się zmniejszyć, ale na rzecz łagodniejszego , szerszego obszaru. A rysunki bego mówia , że w jego obwodzie jest jakies perpetum mobile , jakas bliżej nie zdefiniowana energia która wzmacnia nam sygnał przynajmniej o 6 dB. Wesoło nie ma co.

Bego > jakie wzory chłopie, TO JEST TEORIA FILTRÓW !!!! Przecież nie podałem żadnych wzorów - opisałem tylko metodę otrzymywania złożenia charakterystyki transmitancji widmowej !!!

Czy zrozumiesz wreszcie, że twoje algorytmy w programach , które używasz opierają sie na tej teorii właśnie !

Sam przeciez przyznałeś ,że chciałbyś otrzymac takie charakterystyki jakie są w moich kolumnach - więc do dzieła . Już to kiedys pisałem -ponieważ wiem ,że w o l n o myslisz, przeczytaj jeszcze raz wszystko b a r d z o w o l n o .

Co do wykorzystania " mojego algorytmu" to robi to cały świat, juz od dawna, od samego początku, ponieważ nie ma innej możliwości.

Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Na pierwszym pomiarze -Fadeovera i wykresie -Bego z symulatora, charakterystyki są gładkie. Czyli mozna uznać że dla filtru obliczonego - zgodnie ze wzorami i dla jednakowej czestotliwości odcięcia gałęzi górno i dolno przepustowej - symulator złozył je prawidłowo. Jednak już na złożeniach wykresów filtrów, w których jedna gałąź została odstrojona, widać istotne rozbieżności między pomiarem a symulacją (oczywiście wierzę pomiarowi). W dodatku na symulacji Fadeovera widać ze jest on bliżej tego co wykazał w pomiarach.

Czyżby nie wszystkie symulatory radziły sobie ze składaniem wykresów filtrów strojonych na rózne częstotliwości??? Również posługuję sie symulatorami (a swiadomość działania ograniczam tylko do wciskania klawiszy - bo tak jest łatwiej) i to jest dla mnie bardzo niekorzystna wiadomość. Albo programista "strzelił babola", albo -Bego- nie miał prawidłowych danych - wolałbym żeby było to drugie, bo na pierwsze użytkownik programu nie ma wpływu :(

pozd.

ps. ściągnąłem ten program w wersji lite - pewnie niefunkcjonalnej - w wolnym czasie sie nim pobawię ;)

mozesz przeslac pod warunkiem ze to nie ty tlumaczyles.

a ja cie prosze jeszcze raz. zamiesc swoje wykresy laczenia filtrow wg twoich algorytmow. naprawde jestem ciekawy tego sensacyjnego odkrycia.

widze ze nie chcesz pokazac wszystkiego. chodzi mi o pokazane filtry oraz ich sume dla 0 i 600 Hz. Mam nadzieje ze to nie problem dla ciebie. a moze przy 0 masz dol 8db bo jezeli to jest suma przy rozsunieciu o 600 hz to tam nie jest ani 8 ani 11 a ok 13dB. zdecyduj sie wreszcie na jakas wartosc.

Bego > Przy delta =0 Hz nie chce wyjśc inaczej jak płasko. To jest matematyka 0,5 + 0,5 daje 1 nieprawdaż.

Co do wartości: w praktyce - 8dB w algorytmie teoretycznym - 11dB a to - 13 to przy złożeniu absolutnie teoretycznym.

Nadal masz problemy ze zrozumieniem , bądż co bądź prostego tekstu napisanego w języku polskim.

Wydrukuj sobie może na papierze i popracuj z pisakiem podkreslając najważniejsze rzeczy na czerwono -

masz jakies 500 postów do przerobienia - swoje odejmij ;-)

Bego - bój się Boga !!!!! Nie mam na ciebie już siły . S**********ś swoimi głupotami niezły wątek.

Spadaj już.

to pokaz to mistrzu bo na tym wykresie jest jedna wielka bzdura.

>> Co do wartości: w praktyce - 8dB w algorytmie teoretycznym - 11dB a to - 13 to przy złożeniu absolutnie teoretycznym.

Rozumiem ze to jest zart?

bego dziękuję za opinię Co do igoda to wolę jednak z nim brac sie na łby - nie ośmiesza sie przynajmniej tak jak ty placku !

To - 13 dB jest do sprawdzenia - absolutnie - każdy to może zrobić - udowodnij mi ,że jest inaczej, nie programem o którym nie masz pojecia ale zwykłą matematyką. Chodziłes do szkół - to 4 działania znasz.

No i wreszcie coś powiedz konkretnego żałosny chłopczyku.

EOF EOT EOW EFS

Uff, doczytałem do końca.

W sumie nikt nie popuści, a ja dalej jestem zdania, że 300Hz niczego nie zmieni i dołek będzie mały.

-10dB może i by było, gdyby głośniki były odwrócone w fazie.

Chwilowo nie mam czasu na mierzenie, jedynie na symulacje (na realnych charakterystykach), ale coś czuję, że mi wyjdzie jeszcze inaczej niż Wam ;-)

hehe. twoj wpis Igod sklonil mnie do tego zeby sprawdzic jak bedzie -600 przy odwroconej fazie. co wam przypomina ten wykres? bez komentarza fade.

zreszta dzis napisze do Linwitza zeby potwierdzil moje wykresy.

[obrazekLUKASZ-107272_1.jpg]

A to jest przy dobrym złożeniu. Przy przesuniętym bedzie w przeciwfazie jeszcze gorzej.

Cos mi sie wydaje ,że straciłes czas przy Corelu albo przy innym gównie Fałszując wyniki.

Już ci powiedziałem spadaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.