Skocz do zawartości
IGNORED

Malowanie krawedzi CD czarnym tuszem

Anjim

Rekomendowane odpowiedzi

Wyżej opisałem co robiłem - dokładnie to samo :))) Opisałem kiedy taka operacja może przynieść efekt - a nie dotyczy to wszystkich płyt. Przy zbytnim zaangażowaniu w matowienie krawędzi płyt, zwłaszcza tych które nie mają krawędzi prostopadłej do powierzchni, jedynym efektem może być większenie głośności pracy napędu (z powodu niewyważenia płyty).

Co do swiatła rozproszonego, to może się ono wydostawać z płyty także inną drogą niż przez krawędź (można założyć z dużym prawdopodobieństwem że kąt odbicia światła rozproszonego w trakcie obrotu płyty nie musi być stały). Jeżeli za ten efekt winimy światło lasera to dla jego wystapienia znaczenie może mieć również siła lasera - jego typ i jego zużycie oraz czułość, sprawność fotoelementów - o tym jakoś nikt z eksperymentatorów nie wspomina.

Jeżeli ktoś słyszy różnice bazgrania po płytach na drogim sprzęcie - powinien go zareklamować, bo znaczy to tyle że dał sobie sprzedać g... nie odtwarzacz ;)

pozdr.

ps. Dane na DVD zapisane i przesyłane są w pliku (żadne niebieskie gluty ani mazanie go nie naprawi).

> A wiec ja przed malowaniem matuje drobnym papierem sciernym......

to matowanie to jeszcze nie wszystko. Kilka lat temu na lamach pism Audio i Stereoplay (widac okreslone tendencje z tuningiem, kablami sieciowkami itd. z pewnym opoznieniem docieraja takze na tutejsze forum) prowadzono gorzliwe dyskusje na temat sensu zamalowywania krawedzi, jaki kolor jest najwlasciwszy (stwierdzono ze zielony, bo komplementarny do czerwieni lasera) i czy przypadkiem krawedzie najpierw nie powinny byc odpowiednio przygotowane -> przeszlifowane ale pod odpowiednim katem. Wynikiem dyskusji byla teoria dowodzaca jaki kat zfrezowania krawedzi jest optymalny i gwarantuje najlepsze rozproszenie swiatla wewnatrz CD. Reakcja na to bylo pojawienie sie na rynku specjalnych frezarek do CD (bodajze tego samego producenta co Bedini Claryfier). Dla ukoronowania stwierdzono, ze dodatkowo nalezy oswietlic CD niebieskimi diodami (ktore pojawily sie w wielu "audiofilskich" CD playerach).

Do takich bzdur doprowadzil brak tematow wynikajacych z owczesnej stagnacji w rozwoju audio. Naszczescie nastapila nowa era, pojawily sie nowe tematy a takie powyzsze "audiofilskie" idiotyzmy poszly w zapomnienie...

BTW. Mam nadzieje ze nie zainicjowalem dyskusji na temat sensu frezowania i podswietlania plyt CD (hociaz po niektorych spodziewalbym bym sie wiary w skutecznosc takiego tuningu).

xajas

www.jaschiks.com

Malowanie, ścieranie i malowanie płyt, odbicia lasera, docieranie światła dziennego, naklejanie kolorowych folii ...

A Ancient Audio kładzie płyty" golce" ,bez niczego i ma wszystkie takie wynalazki głęboko w poważaniu.

A dźwięk ? ,wielu było na AS i słyszało... Po prostu palce lizać.

Jednakowoż, z " galaretką" którą się rozsmarowuje na płycie CD to jest prawda, sam byłem w posiadaniu jakowejś jakies 5 lat temu, zaznaczam jednak , że producent określał ją jako ratunek dla porysowanych płyt,

przy dużych rysach i po zaaplikowaniu tegoż - dźwięk był dużo lepszy ;-)

Gdzieś widziałem informację, czy reklamę firmy, która poleruje porysowane płyty CD.

No ale to jest co innego - ja zaraz poprawię szlif na jednej płycie, którą tak kiedys potraktowałem, po czym przeciągnę rant niebieskim pisaczkiem. A nastepnie zabieram się za szlifowanie LP ;)

pozdr.

>maleo

żebyś tylko audio-Adasia nie złapał... ;)))))))))))))))))))))))))))))))

jak rozumiem bez gumki choroba się szerzy mniej niż z gumką - dziwne...

>darkul

pozdrawiam również i wzajemnie ciesze się Waszym (dobrze zabezpieczonym) szczęściem - może istnieją inne etapy wtajemniczenia o których nic nie wiem.. hu nołs?

jeśli kiedyś dotre na ten drugi koniec polski do Marcina (g), to podziele się wrażeniami odnoście owych "zabezpieczeń" ;)

Sluchajcie mam dostep do spraya do sprawdzania szczelnosci spawow stalowych.

Ponoc jest tak dobry, ze przejdzie na 2 strone 1metrowego muru :) i nie mozna tego usunac

- 500ml kosztuje 2kzl - HiEnd w sprayach :)

Moge komus pomalowac plyte, zobaczy jaka ma dziurawa i dlaczego ma taki slaby dzwiek, no i ktoredy

mu ucieka z CD.

Pozwólcie, że przypomne skromnie iż CDplayer mniej więcej 200 razy na sek. stwierdza błąd , który próbuje naprawić (korzystając z informacji redundantnej) albo zamaskować, jeżeli tamto się nie uda. Więc to czytanie zapisu pitowego jest właściwie dość marne. Oczywiście te zabiegi naprawcze mają wpływ na brzmienie więc im ich mniej tym brzmienie lepsze. Wszystko co obniża stopę błedów w pierwotnym "surowym" strumieniu bitowym jest dobre. Myslę, że zielone czy czarne sztuczki przyczyniają się do tego w jakims stopniu, podobnie jak zabiegi zmierzające do zmniejszenia wibracji płyty względem plamki laserowej, czy zabiegi dokonywane na powierzchni plyty (polerowanie, ciecze, galaretki) gdzie też są odbicia. A naciągacze dołączają się do tego ze swoimi magnesami bo więkswzość nie rozumie co jest grane i uwierzy we wszystko, bo wszystko jest dla niej równie niezrozumiałe.

-> profee - co do stabilizacji plyty zgodze sie ja najbardziej - ale przyklejenie gumki zwiekszy raczej bicie wiec wyrownowazenie plyty pojdzie sie kochac. Co do redukcji odbic, zalamania itd. niekoniecznie - upieram sie, ze laser i jego promien odbity po pierwsze maja silne wlasnosci kierunkowe (b.male ulamki sRa na ktorych gestosc mocy jest znaczaca) oraz kilka rzedow wielkosci wieksza gestosc wyrazona w W/m2 niz jakiekolwiek refleksy dlatego uwazam, ze odbicia i zalamania sa tutaj mala wyzszego rzedu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.