Skocz do zawartości
IGNORED

ProJect vs Rega vs Thorens

neuralnode

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

turkusowym kolorkiem jest cena

(link dzięki uprzejmości Lev3y)

Dobre.

Dostępność:oczekujemy na dostawę.

Ukryta Zawartość

Dobre.

Pewnie płynie kontenerem wiadomo skąd, bo dystrybutor się nie spodziewał że tak szybko zejdą i dlatego trzeba czekać.

Ahaja napisz co sądzisz o konstrukcji tego platenszpilera (Systemdek II)?

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Dobre.

Rega od spodu:

Ukryta Zawartość

Kurde, producent już nie miał kasy aby to pomalować? Klient ma se sam pomalować? A jakie łożysko talerza "wypaśne" - jakby z kawałka długopisu zrobione, hehe.

Ukryta Zawartość

Takie gramofony jak ta Rega to zenada ,tylko jak ja to napisze zaraz zostaje skarcony:)

Od 2 dni gram na 30 letnim Sanyo i piesci melodyjke az milo za 300 zl a inni sie mecza hehe.

robix

RZAK,

Dzięki za słowa zachęty.

Polecałbyś ten Audio Technica AT LP 120?

ahaja, vinylec, Yul i inni... co Wy na to?

--

pikna, strobo jest, pitch jest, USB, co by na iPada zrzucić analogowe trzaski też jest - będzie grała gites... Napędy DD w tanich konstrukcjach gwarantują stabilność obrotów na lata - nic tylko słuchać :)

IMHO - zaletą Projecta czy regi w tym przedziale cenowym jest ich siermiężna prostota, przez co otrzymujemy rzecz prostszą, ale nieco lepiej wykonaną. Patząc na łożysko z Technicsa czy tej AT to nie mam wątpliwości, gdzie mamy lepszą jakość wykonania. Więc stając przed wyborem regulacja pitch i piękny plastikowy design, czy lepsze łożysko wybieram to drugie :)

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 9 Grudnia 2010 - pyskowa
Ukryte przez Yamnick, 9 Grudnia 2010 - pyskowa

No właśnie... Panowie od lat są "The Best". Miły człowiek pyta : Jaki gramofon kupić za taki a taki' pinonc' ? A - Wy - gadacie - nieszczęśni - Dwa ?Głupi ! Trzy ? ! Cymbał ! Osiem tysięcy ? ???! Wariat - ani chybi ! Tak mówicie.... mądrale. A może tak - merytorycznie , hę ? Poradzić , zanim zmienimy ramię , powiedzieć , jak gramofon pięknie usadowić , gdzie teściową sprzedać... - zagalopowałem się , psiakostka. W Paryżu taka sama ohyda.

pikna, strobo jest, pitch jest, USB, co by na iPada zrzucić analogowe trzaski też jest - będzie grała gites... Napędy DD w tanich konstrukcjach gwarantują stabilność obrotów na lata - nic tylko słuchać :)

IMHO - zaletą Projecta czy regi w tym przedziale cenowym jest ich siermiężna prostota, przez co otrzymujemy rzecz prostszą, ale nieco lepiej wykonaną. Patząc na łożysko z Technicsa czy tej AT to nie mam wątpliwości, gdzie mamy lepszą jakość wykonania. Więc stając przed wyborem regulacja pitch i piękny plastikowy design, czy lepsze łożysko wybieram to drugie :)

Proszę sobie , Panie Szanowny - zrzucić na przedział cenowy - siermiężną prostotę. Z całym szacunkiem - bredzisz Waćpan ! Jednakowoż - szacunek !

IMHO - zaletą Projecta czy regi w tym przedziale cenowym jest ich siermiężna prostota, przez co otrzymujemy rzecz prostszą, ale nieco lepiej wykonaną. Patząc na łożysko z Technicsa czy tej AT to nie mam wątpliwości, gdzie mamy lepszą jakość wykonania. Więc stając przed wyborem regulacja pitch i piękny plastikowy design, czy lepsze łożysko wybieram to drugie :)Jednak- dramat ! Rany julek :))

Jednak

To nie tak. Patrz , jak ludzie - znający się na rzeczy (?) - przekrzykują się w temacie. Gadają Ci o łożyskach , stroboskopach i innych pierdołach - zapominając o Twoim pierwszym pytaniu : Co kupić , psiakostka ? Jeszcze ćwierć doby i zobaczysz : oskarżony będę o różne historie gramofonowe :)) Zobaczysz ! :))

ganzz_gut,

A co myślisz o Thorensach takich jak:

Thorens TD 170-1

Thorens TD 170-1 EV

Thorens TD 170 EV GwPL

Thorens TD 190-2

Co oznaczają skróty EV i GwPL?

...W zasadzie to pisałem co myślę o thorensach... Ale jak zapytałeś jeszcze raz to zerknąłem na fotki w necie i powiem nawet, że wolałbym tego technicsa... A tak po dłuższej chwili refleksji to mając 2kpln i chcąc kupić coś nowego wybierałbym tylko między regą a por-jectem.

Idz do sklepu, dotknij oba (albo nawet wszystkie jakie są w zasięgu twojego budżetu), zobacz jak są wykonane i bierz, ten który Ci bardziej przypasuje - taka moja rada...

Cholercia, ile osób tyle opini. :/

I bądź tu chłopie mądry!

Jedni chwalą Thorensy i jadą po ProJectach, inni oddają pokłony Technicsowi 1210, a jeszcze inni na tenże spoglądają pogardliwie bo to DJ-ski sprzęt, którego żaden prawdziwy audiofil nie dotknie.

No i dalej, jeden powie, że poniżej 4K PLN to nie ma nic wartego uwagi, a drugi pochwali Audio Technikę za 1000zł...

Masakra.

--

Cholercia, ile osób tyle opini. :/

I bądź tu chłopie mądry!

Jedni chwalą Thorensy i jadą po ProJectach, inni oddają pokłony Technicsowi 1210, a jeszcze inni na tenże spoglądają pogardliwie bo to DJ-ski sprzęt, którego żaden prawdziwy audiofil nie dotknie.

No i dalej, jeden powie, że poniżej 4K PLN to nie ma nic wartego uwagi, a drugi pochwali Audio Technikę za 1000zł...

Masakra.

--

>>>neuralnode,

Ja też tak jak Ty uważam, że powinni zabronić produkowania gramofonów z wyjątkiem jednego modelu - dla wszystkich :) Za komuny wybór był prostszy prawda? Daniel ze wzmacniaczem dla dyrektorów, Fonomaster dla kierowników, Bernard dla mistrzów, brygadzistów, sztygarów, itp., a dla reszt hołoty - Mister Hit, hehehe.

Yul,

Nic podobnego nie uważam.

Jednak rozbieżność opinii zbytnio mi nie pomaga.

Koleś A mówi, że gramofon X jest do dupy, ale gramofon Y jest świetny.

Koleś B twierdzi jednak, że Y jest do kitu, a X to strzał w dziesiątkę.

To nie ma sensu. Rozumiem, że można mieć sympatie, tzw. brand loyalty, ale tak ekstremalne różnice w ocenach sprzętu drastycznie obniżają wiarygodność opiniodawców.

Przykładowo istnieją barany, które mówią, że Nikon to za***isty aparat a Canon to gówno. Leję na takich z góry sikiem prostym. To debile. Uważam, że zarówno Nikon jak i Canon mają w ofercie wspaniałe urządzenia, ale też znalazło by się trochę badziewia.

Podobnie w dziedzinie motoryzacji: motocykle Honda są najlepsze, a Yamaha to gówno.

Nie interesują mnie wypowiedzi takich zacietrzewionych młotów, bo życie jest krótkie i nie mam czasu na czytanie wypocin nieskażonych choćby krztą logicznego uzasadnienia.

Każdy trąbi jak wściekły swoje preferencje, ale póki co niewiele było w tym wątku UZASADNIEŃ. Jeśli uważam, że Rega jest lepsza od Technicsa, to zapewne słuchałem obu i jestem w stanie prosto wyjaśnić dlaczego wyrobiłem sobie takie a nie inne zdanie.

Kto z Was mógłby powiedzieć, że słuchał przynajmniej dwóch z wymienionych w dyskusji gramiaków i może je porównać? (wiadomo, że subiektywnie, ale przynajmniej w oparciu o doświadczenie)

Tak więc, sorki chopoki, ale zaczynam się deczko wqrwiać tym wątkiem, a raczej jego jakością. Cała jego treść sprowadza się bowiem do przekrzykiwań i rzucania hasłami: Technics! Rega! Project! Thorens!

Zrozumiałbym jeszcze różnice w opiniach wynikające z odmiennych filozofii muzyki. Jeden woli dźwięk łagodny, drugi woli ostrzejszy, trzeci uważa trzaski za zaletę. Tymczasem co słyszę? Gramiak X to shit! Gramiak Y nie gra. Itp.

Dla mnie istnieją tylko dwa kluczowe pytania:

1. Czy pomiędzy tymi kilkoma gramofonami w przedziale 1000-2500zł istnieje JAKAKOLWIEK różnica w brzmieniu? Jeśli tak, czy jest duża czy mała.

2. Który model najlepiej nadaje się do rozbudowy/korekty?

Ktoś się podejmie odpowiedzi na te pytania?

(proszę bez komentów w rodzaju "kup se z Allegro za 300, hehehe" lub "myśl człowieku, kup X" czy "jak chcesz chińszczyznę to powodzenia, haha" itp)

--

Przykładowo istnieją barany, które mówią, że Nikon to za***isty aparat a Canon to gówno. Leję na takich z góry sikiem prostym. To debile. Uważam, że zarówno Nikon jak i Canon mają w ofercie wspaniałe urządzenia, ale też znalazło by się trochę badziewia.

Podobnie w dziedzinie motoryzacji: motocykle Honda są najlepsze, a Yamaha to gówno.

Nie interesują mnie wypowiedzi takich zacietrzewionych młotów, bo życie jest krótkie i nie mam czasu na czytanie wypocin nieskażonych choćby krztą logicznego uzasadnienia.

Każdy trąbi jak wściekły swoje preferencje, ale póki co niewiele było w tym wątku UZASADNIEŃ. Jeśli uważam, że Rega jest lepsza od Technicsa, to zapewne słuchałem obu i jestem w stanie prosto wyjaśnić dlaczego wyrobiłem sobie takie a nie inne zdanie.

Kto z Was mógłby powiedzieć, że słuchał przynajmniej dwóch z wymienionych w dyskusji gramiaków i może je porównać? (wiadomo, że subiektywnie, ale przynajmniej w oparciu o doświadczenie)

Tak więc, sorki chopoki, ale zaczynam się deczko wqrwiać tym wątkiem, a raczej jego jakością. Cała jego treść sprowadza się bowiem do przekrzykiwań i rzucania hasłami: Technics! Rega! Project! Thorens!

Zrozumiałbym jeszcze różnice w opiniach wynikające z odmiennych filozofii muzyki. Jeden woli dźwięk łagodny, drugi woli ostrzejszy, trzeci uważa trzaski za zaletę. Tymczasem co słyszę? Gramiak X to shit! Gramiak Y nie gra. Itp.

--

Jeśli masz takie samo podejście do opinii o gramofonach i wypowiadających się na ich temat jak o aparatach to powodzenia. Ja tam mimo różnic w poglądach "nie leję na nikogo sikiem prostym"

Jeśli masz takie samo podejście do opinii o gramofonach i wypowiadających się na ich temat jak o aparatach to powodzenia. Ja tam mimo różnic w poglądach "nie leję na nikogo sikiem prostym"

Kolego dario77, moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie oszołomów. Różnice w poglądach to rzecz naturalna i oczywista. Pogląd to jednak nie to samo co fanatyczne rzucanie hasłami "za" lub "przeciw", co starałem się zaznaczyć przytaczając przykład tzw. fanboyów w dziedzinach fotografii czy motoryzacji.

Kiedy przybywasz do salonu i chcesz kupić TV, ale nie wiesz co wybrać, liczysz, że sprzedawca racjonalnie przedstawi Ci zalety i wady poszczególnych rozwiązań. Nie byłby rzeczony sprzedawca zbyt wiarygodny, gdyby powiedział "Philips to gówno, bierz pan Sharpa!".

--

ale tu koleżko nikt ci nic nie sprzedaje, ludzie radzą jak potrafią, lepiej lub gorzej ale zazwyczaj w dobrej wierze. to jest forum a nie sklep i trzeba też nauczyć filtrować informacje zamiast obrażać innych bez powodu.

ale po takim poście proponuję kolegom zaprzestać wpisów w tym wątku.

Nikogo nie miałem zamiaru obrazić, "sik prosty" wpadł mi do głowy po traumatycznych wspomnieniach z jednego z forów foto, gdzie wątek dotyczący konkretnego pytania o radę zamienił się w tzw. flame war i ostatecznie fanboy został zmoderowany. Tak więc przepraszam jeśli ktoś się poczuł urażony, bo nie było to kierowane personalnie do nikogo z Was.

Co do sklepu, to w rzeczy samej tam już bardziej spodziewam się nieszczerych i "marketingowych" rad niż na forum.

Trudno, jakoś sobie będę musiał dać radę. Jeśli ktoś czuje się na siłach, a jednocześnie nie czuje się urażony, zapraszam do odpowiedzi na moje ostatnie pytania.

--

Nie dostaniesz chyba tak jak oczekujesz jednoznacznej opinii: do ceny 2000 zł to tylko to i to. Nie chodzi tu nawet o jakąś reklamę bo przecież żaden z nas nic z tego nie ma. Zbierz wszytkie informacje do kupy i sam podejmij decyzję.

Neuralnode, nie ma jednego rozwiązania, jeden Ci powie, że wymiata PJ z Grado, drugi, że Technics z AT, trzeci, że Thorens z Denonem. Dopóki nie odsłuchasz kilku konkretnych systemów (a tu jeszcze dochodzi kwestia jaki preamp, jaki wzmacniacz, jakie kolumny), dopóty nie będziesz miał bladego pojęcia co wybrać. W takiej sytuacji proponuję kupić np. "ten ładny czerwony" albo "ten z lakierem fortepianowym", albo "ten, co wygląda jak nagrobek" (haha, była tu na forum taka polska-niepolska konstrukcja) - zależnie od poczucia estetyki. Jakoś to zawsze zagra, byleby miał: a. mocowanie wkładek 1/2", b. możliwość regulacji antiskatingu, przesięgu, VTA itp., c. gwarancję (na początek raczej polecałbym sprzęt nowy, choć jeżeli Tobie się znudzi, to więcej stracisz na ew. odsprzedaży). Proponowałbym też, żeby zakupu i kalibracji sprzętu dokonać w towarzystwie kogoś bardziej doświadczonego. Oszczędzi to Tobie frustracji, a sprzętowi urazów, często nieodwracalnych (kto nigdy nie ułamał igły, niech pierwszy rzuci we mnie kamieniem!). Moim zdaniem warto.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.