Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Bass-Reflex

dardzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Właśnie skończyłem produkcje własnego subwoofera.

Wymiary zewnętrzne skrzyni: 355mm x 360mm x 365mm - około 40 litrów. Ścianka 20mm. Płyta MDF.

Tuba Bass-Reflex - 150mm długość, 70mm średnica

Głośnik: Tonsil GDN 20/80/2 8 Ohm.

Wzmacniacz TONSIL SUBBAS 100Ak

W związku z tym mam kilka pytań.

Czy mam dobrze dobraną tubę ?

Czy warto zmienić głośnik na np. Tonsil GDN 20/100/3 4 Ohm ? Jakie zmiany będą znaczące dla ucha przy takiej wymianie?

Myślałem o wygłuszeniu skrzyni, ale po zaczerpnięciu języka wychodzi, że nie warto. Co wy sądzicie o tym w moim przypadku?

https://www.audiostereo.pl/topic/75063-subwoofer-bass-reflex/

Jeśli chodzi Ci o ten głośnik to jest w porządku, z symulacji wynika że stroiłeś na 39Hz. Moim zdaniem wytłumianie obudów subwoofera nie ma większego sensu, zostaw pustą przestrzeń, oczywiście uszczelniając dokładnie całokształt, i dbając o to aby nic nie latało. Oczywiście głośnik powinien być dobrze przymocowany i uszczelniony. Jeśli gra twardo i nie brzmi - to nie szkodzi (zapewne jest nowy) daj mu czas się wygrzać. Jak na 20'kę powinien ładnie i nisko zejść :)

Ten głośnik jest bardzo dobrym jakościowo przetwornikiem (jak na Tonsila). Obudowa, którą zrobiłeś jest nieco za duża, lepiej by się czuł w skrzynce z przedziału 30 - 35 litrów strojonej na około 35Hz, ale w Twojej skrzynce też zagra przyzwoicie. Zrobiłem dwa suby na tym przetworniku i muszę powiedzieć, że z dobrym napędem potrafi bardzo ładnie zagrać - stosunkowo nisko i bez dudnienia czy przeciągania. Skrzynek nie tłumiłem. Jeśli wydawało by się Tobie, że po miesiącu - dwóch grania dźwięk jest nieco 'pudełkowaty' to warto by było przykleić maty bitumiczne na ścianki.

A z innej beczki nic tak dobrze nie robi nowemu subikowi jak porządna impreza :-). Kilka(naście) godzin pracy z pełną mocą pozwala 'rozruszać się' zawieszeniom i przetwornik uzyskuje parametry znamionowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.