Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki telefon komórkowy? NOWOŚCI - TOP 10

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Gość romeksz

(Konto usunięte)

wczoraj trochę się pobawiłem Nokią N8.

Masywny telefon [...] bez możliwości wyjęcia baterii.

bez przesady, dwie śrubki wystarczy poluzować (instrukcja serwisowa podaje siedem obrotów - chodzi o to by ich nie wykręcić całkowicie, bo później jest kupa pieprzenia się...)

N8 jest fajna, ale nie idealna, największa wada to sam system, choć ma tu być aktualizacja o nazwie Anna, wtedy może wreszcie będzie konkurować z Androidem czy systemem Appla. To co Nokie N8 wyróżnia to genialna jak na telefon kamera i aparat. Telefon nagrywa świetne filmiki z jeszcze lepszym dźwiękiem(w sam raz na koncerty, czy inne duże wydarzenia), do tego robi bardzo dobre zdjęcia. Warto także wspomnieć o bardzo dobrym jakościowo odtwarzaczu muzycznym. Tymi trzema cechami wygrywa z moim HTC Desire czy jakimkolwiek innym smartphonem.

------------------------------------------

Odnośnie mojego telefonu, poniżej krótki opis. Mam HTC Desire. Telefon jest opakowany w bardzo gustowne pudełko, w środku otrzymujemy wszystko to czego można się spodziewać po tej klasie telefonu(instrukcje, kartę 4GB, szmatka, słuchawki, bardzo praktyczna ładowarka która pełni też rolę kabla do podłączenia z urzędzeniami które mają port USB), choć bardziej pasuję tu określenie smartphonu. Generalnie bardzo sobie chwalę, przyjemny telefon, narzędzie pracy czy urządzenie multimedialne, na dużą pochwałę zyskuję ekran AMOLED o rozdzielczości 800*480 pikseli(doszło do tego że wolę na nim oglądać filmy niż na jakimkolwiek telewizorze do 3,5k zł-oczywiście posiłkując się słuchawkami). Ekran oczywiście posiada multitouch, jest pojemnościowy-działa bardzo płynnie, smsmy piszę szybciej niż na mojej byłej Nokii z klasyczną klawiaturą, jest wykonany z hartowanego szkła.

Aparat i Kamera to typowa średnia(momentami z tendencją do wyższej średniej) tej klasy telefonów, mowa oczywiście o 5 megapixelowej matrycy z diodą LED i nagrywaniem filmów w 720P z max. 22 klatkami na sekundę, w pomieszczeniu mogą spaść do 15 klatek na sekundę.

System z firmową nakładką SENSE to dla mnie idealne połączenie. Wygoda, przejrzystość i miłe akcenty(np. animacje w zależności od danej pogody). Przeglądanie internetu, "zabawa" z aplikacjami, czy praca na pakietach biurowych to czysta przyjemność. Do tego dochodzi wydajny procesor(1Ghz) i przyzwoita pamięć RAM(576MB) i ROM(512MB). Tą drugą możemy oczywiście rozszerzyć dokupując zew. kartę pamięci. Obecnie jest tu system Android w wersji 2.2 po aktualizacji, choć czekać Nas będzie jeszcze jedna aktualizacja do systemu 2.3 z nową nakładką SENSE która jest dostępna w nowszych telefonach HTC.

Odtwarzacz muzyczny to może nie ta sama jakość co w Nokii, ale nie jest źle, nie ma korektora barwy, co odczytuję za plus(jeśli komuś to przeszkadza zawsze można wgrać odpowiednią aplikację z Android Market), dźwięk na stockowych słuchawkach jest poprawny, choć zawsze można tu wycisnąć więcej dokupując lepszej klasy słuchawki. Generalnie brakuję w dźwięku trochę większego luzu w graniu, tu jest jakby wszystko trochę upięte, trochę brakuję "świeżego powietrza".

Jedyna rzecz do której musiał się przyzwyczaił po przesiadce z Nokii E52 to bateria, Nokie ładowałem co 5-6 dni, HTC ładuję średnio co 2 dni, choć zdarza się że i codziennie. Druga rzecz to dźwięk z kamery który ustępuję tej z Nokii E52, ale to wina kodeka/transportera(w Nokii było to Mp4, w HTC jest AMR a kontener to 3GP a nie Mp4). Jednak mam nadzieje że w przyszłości załatwi sprawę jakaś aktualizacja softu lub wgranie jakiejś aplikacji/romu z XDA.

Generalnie telefon polecam, szczegółnie że można go kupić za niezłe pieniądze np. w sieci PLAY. Dla mnie to mocna 9 w skali 10 stopniowej. Ps. Warto wspomnieć że dostępna jest na telefon aplikacja od SONOSA, także jeśli ktoś ma ten system muzyczny czy multiroom w domu to otrzymujemy za darmo bardzo dobry kontroler do systemu.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Mam HTC Desire.

To już dosyć stary telefon.

Ja wlaśnie przesiadłem się na Galaxy II I9100

każdy, kto ogląda ten telefon zostaje wgnieciony w podłogę - kolory, jak z bajki. Aparat fotograficzny? REWELACJA! A do tego - najnowszy Android, pełna obsługa telefonu... głosem, w tym możliwośc dyktowania emaili i smsów.... Wymiękam. Muszę jeszcze tylko opanować baterię i będzie 10/10. Dosłownie telefon marzeń.

To już dosyć stary telefon.

Ja wlaśnie przesiadłem się na Galaxy II I9100

każdy, kto ogląda ten telefon zostaje wgnieciony w podłogę - kolory, jak z bajki. Aparat fotograficzny? REWELACJA! A do tego - najnowszy Android, pełna obsługa telefonu... głosem, w tym możliwośc dyktowania emaili i smsów.... Wymiękam. Muszę jeszcze tylko opanować baterię i będzie 10/10. Dosłownie telefon marzeń.

Jasne że to model zeszłoroczny, ale wg. to ciągle bardzo dobra półka smartphonowa(szczególnie że czeka Nas aktualizacja do nowej wersji Androida i nakładki HTC SENSE). Szczególnie że nowe HTC Desire(HD/Z) trochę rozczarowują..

Gratuluję nowego Galaxy II, tak jak wspomniałeś piekielna machina, choć aparat i kamera ciągle ustępują tej w Nokii N8(szczególnie w kwestii łapania dźwięku podczas filmików). No i brak interfacu SENSE, ale tu wiadomo że mają go(oficjalnie) tylko telefony HTC, dlatego jak ktoś nie miał z nimi do czynienia, może o tym punkcie zapomnieć.

Ps. Ja trochę poczekam z przesiadką, bo nie widzi mi się nosić tak dużych telefonów(ekran 4 cale lub większy). Więc czekam spokojnie na jakiś rarytasik do 3,7 cala(ok, jest Iphone 4 ale jak dla mnie ma przesadzoną cene..)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

therion, a jak w nim chodzi lisek?

?

Firefox? Ja jadę na chromie. Jest super.

Ps. Ja trochę poczekam z przesiadką, bo nie widzi mi się nosić tak dużych telefonów(ekran 4 cale lub większy). Więc czekam spokojnie na jakiś rarytasik do 3,7 cala(ok, jest Iphone 4 ale jak dla mnie ma przesadzoną cene..)

A dla mnie 4 cale było ciut za mało. Ten 4,3 jest ok, ale to już max - większego bym nie chciał, bo nie dałoby się go ogarnąć dłonią.

Właśnie mnie Era łaskawie poinformowała, że nadszedł czas wymiany telefonu. Co z radością uczynię, bo jadę na pożyczonym, po tragicznej śmierci mojej Omni. Przeżyła całe 1,5 roku.

Przyznam, że wypadłem z obiegu, średnio się orientuję w obecnej ofercie i już mi nie zależy na jakichś mega fajerwerkach. Niemniej jednak chciałbym, żeby to był możliwie niezły telefon, ale raczej tani. Oferta Ery jest taka sobie, przeglądałem więc ponoć rewelacyjnego Playa, ale wcale nie jest lepszy - biorąc pod uwagę zniżkę za punkty Era Premia, to w Erze mam zazwyczaj taniej, więc pewnie zostanę.

Biorąc pod uwagę budżet, możliwości i oczekiwania, wytypowałem sobie następujące możliwe modele do wzięcia:

- HTC Desire Z

- Samsung Galaxy S (i9000)

- Sony Ericsson Xperia X10

ewentualnie Play proponuje mi:

- HTC Desire (podobno dość trudno dostępny)

- LG Swift7

Ten ostatni to ciekawa sprawa, bo ma Windows Phone 7, który wszyscy chwalą. Ale system jest młody, ma w sumie niewiele aplikacji i chyba wolę poczekać, aż trochę okrzepnie na rynku. Chyba, że polecacie?

Jeśli nie, to który z pozostałych?

Przy okazji pytanie ogólne - jak jest z nawigacją pod Androidem? Moja zmarła Omnia miała jedną wspaniałą cechę - idealnie się sprawdzała jako GPS i chciałbym też coś, co by było w pełni funkcjonalną nawigacją.

Napisz na czym Ci najbardziej zależy w smartphonie(ekran, system, aparat/kamera, funkcjonalność, bateria, gps?). Napisz też jaki max. abonament wchodzi w grę. Na pewno coś doradzimy.

Ps. Generalnie każdy z nich ma te cechy przynajmniej na dobrym poziomie, ale niektórzy się wyróżniają w różnych kategoriach).

Abonament do 100 zł, koniecznie musi być pakiet internetowy, ale to już chyba wszędzie teraz jest. W tej chwili mam 500MB, ale wykorzystuję ułamek tego (pożyczona Nokia 5800), może z lepszym telefonem to będzie większe zużycie. Za aparat jestem w stanie zapłacić powiedzmy te 300 - 350 zł maksymalnie. W Erze mam 150 zł zniżki ;)

Co do samego telefonu, patrząc na możliwości dzisiejszych nawet niedrogich smartphonów, to nie stawiam wielkich wymagań ;) Tak jak pisałem nawigacja jest ważna, ale to teraz chyba każdy ma - pytanie czy wszędzie działa dobrze. Biorę oczywiście pod uwagę inne niż fabryczne programy, widzę że na Androida trochę tego jest, w tym moje ulubione iGO. Poza tym chciałbym w miarę komfortowo przeglądać internet. Korzystam czasem z odtwarzaczy muzyki w telefonie, więc to też jest istotne - żeby było w miarę komfortowo (ale to też zależy raczej od aplikacji, jaką sobie wrzucę). Generalnie niech to jakoś wygląda, niech on płynnie pracuje, niech ma dobry ekran ładnie oddający kolory, takie bajerki dla samego faktu ich posiadania.

Jest jedna cecha, do której tęsknię od czasów starych dobrych SE serii Walkman. Mianowicie tam klawiszami regulacji głośności, po ich przytrzymaniu, można było zmieniać następny/poprzedni utwór. I co ważne, zmiana głośności i następny/poprzedni działało na zablokowanej klawiaturze. Wspaniała rzecz do obsługi telefonu bez wyjmowania go z kieszeni. Ostatnio niestety we wszystkich telefonach trafiałem na rozwiązanie, że klawisze głośności regulują tylko głośność i do tego nie działają na zablokowanym. Nie sądzę, żeby jakiś telefon teraz coś takiego miał jak stare SE Walkmany, ale może jednak o takim wiecie? ;)

W Play przy taryfie All Inclusive max masz abonament 95zł( w nim masz bezpłatny dostęp do NK i Facebooka, bezpłatne rozmowy w PLAY, 1GB w komórce oraz 550min do wszystkich sieci, wymienne na smsy- wszystko na cały okres 24mc umowy), z telefonów masz HTC Desire za 1zł(co jest także dość fajną propozycją, sam mam ten telefon i sobie chwalę, powyżej masz mój krótki jego opis, w internecie także znajdziesz sporo jego recenzji, nawigacji na niego jest cała masa, jedne lepsze w Polsce, inne za granicą, na PW mogę dać Ci linka, warto przy zakupie zwrócić uwagę czy dostajesz model z ekranem AMOLED czy SLCD, polecam ten z AMOLEDEM, można to wychwycić po pudełku, pisze na tylniej jego części). I to by było na tyle w kwestii Playa. Potem telefon są już drogie i nie warto aż tyle do nich dopłacać.

Natomiast jeśli chciałbyś zostać w Erze i masz do wyboru jeden z tych telefonów, to polecił bym Ci tak(w tej kolejności):

1. Samsung Galaxy S (i9000)

2. HTC Desire Z

3. SE X10

Na Twoim miejscu nie zawracał bym sobie głowy smartphonami z systemem Windows Phone 7(jak dla mnie system jest niefunkcjonalny i po dłuższym czasie irytujący).

Ps. Słuchawki w HTC mają na pasku 3 klawisze(stop/play następny i poprzedni utwór), głośnością steruję się już z telefonu). Także nakładka SENSE w telefonach HTC to duży ich atut.

No dzięki, to jest cenna opinia. Najchętniej bym faktycznie brał HTC Desire, czytałem o nim sporo dobrego, no i jest zdecydowanie najtańszy. Trochę mnie tylko przeraża przenoszenie numeru. Przy końcu poprzedniej umowy 2 lata temu też o tym myślałem i wszyscy odradzali jako wolny, irytujący proces, nie zawsze zakończony sukcesem. Przenosił ostatnio ktoś z Was? Jak to obecnie działa?

Poza tym z Erą jestem jakoś związany ;) Dobre 10 lat całkiem owocnej współpracy, bez żadnych problemów, nie mogę narzekać. No ale w Erze mam w interesującym mnie abonamencie Galaxy S i HTC Desire Z są za 349 zł i to w umowie na 30 miesięcy, przy 24 miesiącach są oba droższe o 200 zł - tyle już nie zapłacę. X10 z kolei 249 zł przy 24 miesiącach i 49 zł przy 30.

No nic, muszę to sam rozstrzygnąć. Z tym budżetem to nawet nie o to chodzi, że sobie na więcej nie mogę pozwolić, ale po prostu mam jakiś wewnętrzny opór przed wydawaniem za dużo na coś takiego, jak telefon ;) Nie mam aż takich potrzeb, żeby to był dla mnie artykuł pierwszej potrzeby, raczej z próżności poszukuję czegoś możliwie najlepszego, więc nie będę wydawał nie wiadomo ile żeby karmić własne ego ;)

przenosilem dwa numery firmowe z plusa od playa... w czwartek podpisalem papiery, a w sobote juz numery byly przeniesione...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

dzialal, przestal dzialac na starej karcie. wymienilem karte sim na nowa i dziala... nie wiem jak u innych, ale w pierwszy dzien dzialania nowej karty juz w plaju, nie dzwon, bo nie masz aktywnych promocji, ogolnie wypytaj sie co i jak.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jak kupisz HTC Desire, na poczatku czeka Cię parę akturalizacji, wpierw główna, aktualizacja do Androida 2.2 Froyo(do końca wakacji ma być dostępna aktualizacja do Androida 2.3 z nowym Sense), a potem już aktualizacje samych aplikacji(jak zalogujesz się do Android Market), m.in nowy Flash, nowe Google Maps, itd. ;)

>>>>>>>Jak kupisz HTC Desire, na poczatku czeka Cię parę akturalizacji, wpierw główna, aktualizacja do Androida 2.2 Froyo.

Kupiony w Play htc desire ma juz aktualizacje zainstalowana.Przeniesienie nr z plusa do play -2 dni.Abonament w play duuuuzo tanszy i ciekawszy niz w plusie.Przy przenoszeniu nr warto przejsc sie do opiekuna biznesowego-dostalem dodatkowe 7 miesiecy 50 % abonamentu.

Jak ja kupowałem swojego to nie miał. Miał wgranego Ankda 2.1. Musiałem sam w domu sobie wykonać aktualizacje. Być może mają różne partie telefonów. Wiem też że niektóre(nowa partia) HTC Desire mają zamias AMOLEDA, SUPER LCD. Warto także na to zwrócić uwagę przy kupnie(na tylnej części pudełka jest taka informacja). Tzn. SUPER LCD lepiej sobie radzi w dzień na dworze, natomiast w pomieszczeniu już musi znacznie ustąpić miejsca AMOLED'owi, zwłaszcza w kwestii czerni. ;)

Z tego co się zorientowałem, chyba w obecnie sprzedawanych jest już wszędzie Super LCD.

U mnie sprawa wygląda tak, że z pewnych względów jednak na 95% zostanę w Erze i wezmę HTC Desire Z, może jeszcze dziś. Zdam relację ;)

Ok, czekamy na informację. Z-ka jest niezła, choć duża(dla mnie za duża). ;)

Tu masz jej recke:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki, już to czytałem :) Mnie wielkość nie martwi, obecny telefon jest grubszy i nie robi mi to różnicy. Zyskuje za to klawiaturę, która jak wynika z moich kilku prób (bo dłużej nie miałem okazji używać) może się okazać całkiem wygodna i przydatna. Jeśli coś mnie martwi, to sposób jej wysuwania, na który narzekają wszyscy recenzenci, oraz brak fizycznych sprzętowych klawiszy na froncie. Jednak te dwa normalne przyciski by się moim zdaniem przydały, można je "wymacać" bez patrzenia i użyć, a dotykowe mają to do siebie, że jednak trzeba na nie patrzeć, żeby z nich korzystać. Są takie przypadki, kiedy by mi się to przydało. Ale cóż, trzeba się będzie przyzwyczaić.

System i nakładka SENSE Ci wszystko wynagrodzi(w sensie nauki od nowa).

Ale cóż, trzeba się będzie przyzwyczaić.

Zastanawiałem się nad Zką, ponieważ czasami piszę smsy nawet podczas jazdy (raz nawet podczas jazdy motocyklem:) ale obecne gabaryty tego telefonu i tak nie pozwalają tego robic jedną ręką dlatego zdecydowałem sie na Galaxy (S i9100). Dopiero po zakupie z radością stwierdziłem, że tu już nie trzeba PISAĆ smsów!!!! Wystarczy je .... DYKTOWAĆ!

Super funkcja

Ja się cieszę z HTC Desire, a za rok mi się kończy umowa więc do tego czasu na pewno wyjdzie coś na rynku co mnie zainteresuję(jako następce HTC Desire) lub stanieje Iphone 4(4S) do rozsądnego poziomu cenowego lub pozostanę przy Desire.

Gdyby nie to że HTC używa kontenera 3gp i nagrywa dźwięk w kodeku AMR(obojętnie jakiej klasy telefon z marki HTC wybierzemy) to były by to telefon idealny, a tak jest prawie idealny, no chyba że czyta to ktoś z HTC i poprawią te dwie rzeczy software'owo. Dość powiedzieć że o połowe tańsza Nokia E52 ma kontener Mp4 i kodek Mp4 + używa jeszcze jakiś sztuczek firmowych Nokii do odszumiania przy nagrywaniu, dzięki temu te filmiki brzmią o 2-3 klasy lepiej(w sam raz na koncerty). ;)

Byłem, sprawdzałem, jutro będę miał swojego Desire Z. Oczywiście mogło być dziś, ale z moim szczęściem COŚ musiało się nie udać - telefon już miałem w rękach, ale niestety... ;)

Te kodeki są mi obojętne, i tak nic nie nagrywam i zapewne nie będę. Ale znając życie, pewnie da się to jakoś poprawić software'owo.

a ja nadal czekam na Nokia N9 :P i mam nadzieje, ze da sie w nia wgrac nie tylko windows :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.