Skocz do zawartości
IGNORED

asus xonar st + hd598 + Nuforce icon

mexx30

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

jestem na etapie ulepszania dzwieku w moim kompie.

Na poczatek postanowilem zmienic karte dzwiekowa z Creative X-Fi na Asusa Xonara ST. Odsluchy beda na sluchawkach Sennheiser hd598. Czy ktos z Was sluchal tych sluchawek na powyzszej karcie?

Czy pod ta karte mozna podlaczyc monitory aktywne? np. Yamaha MSP5 ?

Kolejnym etapem bylby zakup Dac-a i podlaczenie pod niego powyzszych monitorow i sluchawek.

czy to dobra droga rozwojowa?:)

z checia poslucham innych propozycji...

https://www.audiostereo.pl/topic/75205-asus-xonar-st-hd598-nuforce-icon/

Wydaje mi sie, ze nuforce icon to zabawka w porownaniu z xonarem. Kup jakis wydajny pradowo wzmak (598 lubia prad). :) Teoretycznie na xonarze mozesz ustawic gain dzieki ktoremu pociagnie i 600ohmowe nauszniki ale wydaje mi sie ze oddzielny wzmak bedzie lepszym rozwiazaniem. Ogolnie trzeba byloby porownac wzmak xonara vs inny-budzetowy.

Wydaje mi sie, ze nuforce icon to zabawka w porownaniu z xonarem. Kup jakis wydajny pradowo wzmak (598 lubia prad). :) Teoretycznie na xonarze mozesz ustawic gain dzieki ktoremu pociagnie i 600ohmowe nauszniki ale wydaje mi sie ze oddzielny wzmak bedzie lepszym rozwiazaniem. Ogolnie trzeba byloby porownac wzmak xonara vs inny-budzetowy.

Podejrzewam , że 598 to to samo co 595 a więc nie warto przepłacać bo 555 bardzo łatwo się moduje do 595.

555 kosztują 270 więc oszczędzasz 250zł.Sam kupiłem 555 do swojego xonara kierując się opiniami na head-fi

i rzeczywiście jest to zestawienie boskie :) przynajmniej w tej cenie.bardzo fajnie się spasowują z wzmacniaczem

w xonarze.Link jak je zmodowac do 595

Z tego co czytalem to po modzie nie otrzymujemy takiego samego dzwieku jak w 595, czegos tam brakuje i jest roznica. Podkreslam z tego co czytalem. Thomaz napisz moze czy robiles porownanie jakies?

Aha i tez czytalem, ze 558 po modzie graja gorzej niz bez niego.

te ponad 200 zl roznicy miedzy tymi modelami to nie tylko kawalek gąbki, ktory robi z nich płotwarte. roznica polega przedewszystkim na driverze. w 555 pasmo jest do 28 kHZ a w 595 do 38,5. roznica jest znaczna. pozatym roznią sie tylko wielkim logo Z na grilu z siatki. jako dzwiek jesli jeszcze nie kupiles polecam 32bit ESI juli@- uzywam i nie mysle zmieniac przez kolejne 10 lat, ma pci-ex.

te ponad 200 zl roznicy miedzy tymi modelami to nie tylko kawalek gąbki, ktory robi z nich płotwarte. roznica polega przedewszystkim na driverze. w 555 pasmo jest do 28 kHZ a w 595 do 38,5. roznica jest znaczna. pozatym roznią sie tylko wielkim logo Z na grilu z siatki. jako dzwiek jesli jeszcze nie kupiles polecam 32bit ESI juli@- uzywam i nie mysle zmieniac przez kolejne 10 lat, ma pci-ex.

A w jaki sposób dokonałeś tych pomiarów? :]

Z tego co czytalem to po modzie nie otrzymujemy takiego samego dzwieku jak w 595, czegos tam brakuje i jest roznica. Podkreslam z tego co czytalem. Thomaz napisz moze czy robiles porownanie jakies?

Aha i tez czytalem, ze 558 po modzie graja gorzej niz bez niego.

Być może to nie jest jedyny mod ale taki znalazłem na youtube.Ponoć jeszcze wyjmują tą wate z kratki metalowej.

Ja gdzieś czytałem na head-fi.org w wątku o xonarze , ktoś pisał że po modzie to to samo.Zresztą taka sama budowa.

595 nie słuchałem bo sugerowałem się opiniami i nie żałuje 555 gra wystarczająco dobrze na xonarze a po modzie

jeszcze lepiej.

wielkie dzieki chlopaki za dobre rady:)

Postanowilem ze napewno kupie karte Asus Xonar ST i zrezygnuje z Dac-a zewnetrznego. A zaoszczedzona kase doloze do glosnikow. Wowczas bede mogl na nie przeznaczyc 2tys.zł. Mysle nad glosnikami aktywnymi ale nie studyjnymi. Wzmacniacz + kolumny raczej odpadaja gdyz nie mam na biurku za duzo miejsca, pokoj jest maly ok.9mkw, a poza tym zestaw blaszany i kolumny stoja na dole w salonie.

ten zestaw ma grac poprawnie, nie wymagam nawet polowy tego co moge uslyszec na dole. Slucham rocka progresywnego, metalu, klasyki oraz bluesa. Odsluch przewaznie z kolumn-glosnikow, sluchawki raczej zadko, glownie pozna wieczorowa pora. Moze pozniej dokupie i podepne do Xonara ST wzmacniacz sluchawkowy, ale to odlegly temat:)

jesli znacie jakies interesujace modele monitorow aktywnych ( ale nie bliskiego pola i studyjnych ) do kwoty 2tys.zł., to prosze o propozycje.

Xonar gra szczegółowo i ostro na górze.W połączeniu z Yamahą wysokie mogą być za ostre.

Wzmacniacz i kolumny były by najlepsze bo masz większy wybór.Dynaudio były by dobre ale drogie.

Xonar gra szczegółowo i ostro na górze.W połączeniu z Yamahą wysokie mogą być za ostre.

Wzmacniacz i kolumny były by najlepsze bo masz większy wybór.Dynaudio były by dobre ale drogie.

Ostrość można zniwelować częściowo opampami. Xonar ma sporo góry, ale jak się ją ugłaszcze, to jest i dużo i ładnie.

Dobór odpowiednich kolumienek jest kluczowy.

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.