Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do MF E-11, jazz, klasyka, stary rock

Charnay

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. To mój pierwszy post na forum, a więc kilka słów o mnie: nazywam się Marcin, zaczynam przygodę z audio (po 25 latach przerwy - studia, rodzina, dzieci...) i proszę o kilka słów rady. Od miesiąca przeglądam to i inne fora poświęcone audio i choć zdobyłem już dzięki Wam bardzo wiele informacji, to wciąż mi brakuje wiedzy.

Pokój - 25 m. Muzyka - jazz, klasyka, ballady, Pink Floyd. Wzmacniacz - Musical Fidelity E-11. CD - na razie nie mam, potem kupię coś SH w zależności od tego, jak zabrzmią kolumny. Kolumny - na razie BRAK. Budżet - maks 1200. W grę wchodzą podłogowe i podstawkowe.

Mam kilka (pewnie naiwnych) pytań:

1. Czy przy ciepłym MF szukać kolumn raczej jaśniejszych, eksponujących wyższe partie, czy równie ciepłych i miękkich? (Czy jasne nie zneutralizują uroku MF, a ciepłe nie spowodują mdłości?)

2. E-11 obsługuje 8 Ohm. Czaiłem się jakiś czas temu na Cabasse Molene 220, ale one są 4 Ohmowe i boje się, że może to się źle skończyć. Mam rację czy nie mam?

3. Spodobały mi się Ushery 520 - ale w małym pomieszczeniu. Boję się (zresztą parę takich opinii przeczytałem), że na 25 m zaginą mi bez wieści ;-) To prawda?

4. A może jakieś Kefy czy B&W?

Pomóżcie człowiekowi :-)

"nazywam się Marcin".....niespotykane za często nazwisko.......

a tak poważnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

25m2 - to całkiem spore pomieszczenie - tu raczej podłogówki...Musical z reguły dobrze sprawdza się z kolumnami Epos - do muzyki jaką słuchasz powinno być ok. Ja osobiście spróbowałbym też połączenia z ekstremalnie szybkimi Triangle w tym przypadku jest mniej neutralnie, ale nigdy nudno.

?

Witam. To mój pierwszy post na forum, a więc kilka słów o mnie: nazywam się Marcin, zaczynam przygodę z audio (po 25 latach przerwy - studia, rodzina, dzieci...) i proszę o kilka słów rady. Od miesiąca przeglądam to i inne fora poświęcone audio i choć zdobyłem już dzięki Wam bardzo wiele informacji, to wciąż mi brakuje wiedzy.

Pokój - 25 m. Muzyka - jazz, klasyka, ballady, Pink Floyd. Wzmacniacz - Musical Fidelity E-11. CD - na razie nie mam, potem kupię coś SH w zależności od tego, jak zabrzmią kolumny. Kolumny - na razie BRAK. Budżet - maks 1200. W grę wchodzą podłogowe i podstawkowe.

Mam kilka (pewnie naiwnych) pytań:

1. Czy przy ciepłym MF szukać kolumn raczej jaśniejszych, eksponujących wyższe partie, czy równie ciepłych i miękkich? (Czy jasne nie zneutralizują uroku MF, a ciepłe nie spowodują mdłości?)

2. E-11 obsługuje 8 Ohm. Czaiłem się jakiś czas temu na Cabasse Molene 220, ale one są 4 Ohmowe i boje się, że może to się źle skończyć. Mam rację czy nie mam?

3. Spodobały mi się Ushery 520 - ale w małym pomieszczeniu. Boję się (zresztą parę takich opinii przeczytałem), że na 25 m zaginą mi bez wieści ;-) To prawda?

4. A może jakieś Kefy czy B&W?

Pomóżcie człowiekowi :-)

1. Przy ciepłym wzmacniaczu szukać zdecydowanie jasnych kolumn. Jeżeli jako 3 będzie odtwarzacz CD, to nim doszlifujesz ostateczne brzmienie (czy będzie ciepły czy jasny).

2. Teoretycznie nie powinno być problemów. Ale jeżeli producent wzmacniacza zaznacza że kolumny mają być 8 Ohmowe, to znaczy że daje do zrozumienia że wzmacniacz nie jest wydajny prądowo - więc lepiej dla dźwięku będzie jeżeli dostanie kolumny 8 Ohm, i to jeszcze lepiej żeby były wysoko efektywne (pow. 89 dB przy 8 Ohm)

3. Do 25 m zdecydowanie duże kolumny podłogowe. Jeżeli z jakiś względów pokochałeś te Ushery i życie straci sens jeżeli ich nie będziesz miał - to kup je sobie, ale pomiędzy nie wstaw subwoofer aktywny (za 300 zł) i też będzie dobrze.

4. Może Kef'y. Może B&W. Ale może i dziesiątki innych audiofilskich marek. Trzymaj się punktów 1, 2 i 3 i w/g nich kup audiofilskie kolumny wysokiej klasy (lepiej używane, za te pieniądze będą już baaardzo przyzwoite)

Miałem dużo szczęścia. Dziś zainaugurowałem nowy, mniej-telewizorowy etap w życiu mojej rodziny (dzieci nie są szczęśliwe). Do Musicala E-11 podłączone zostały praktycznie nowiutkie AE Aelite Two. Po kilku godzinach dość pospiesznych odsłuchów na nieskompletowanym jeszcze - bądź co bądź - zestawie ciężko coś napisać sensownego, ale spróbuję.

Przede wszystkim bas. Jest zwarty, taki uderzeniowy, szybki, żonę przy "In the flash" Watersa wgięło w fotel. Każdy, kto zarzuca Elektrze mało basu, musi posłuchać jej w zestawie właśnie z Acoustic Energy Aelite Two.

Scena. Na pewno jest do ustawienia, słyszałem bardzo duże zmiany przy różnych ustawieniach kolumn, ale jeszcze nie znalazłem optymalnego rozwiązania. Tak czy inaczej monitorów nie słyszę, giną natychmiast, dźwięk snuje się gdzieś wokół (Nora Jones jest taka snująca szczególnie :-) ).

Średnica pięknie nawiązuje do niższych partii. Dłuższego testowania zestawu przy "Pierścieniu Nibelungów" Wagnera nie wytrzymała rodzina, ale tego, co usłyszałem, starczyło. Z kolei w kantatach Bacha pod Herreweghem wokale i klawesyny pięknie współgrały w górnych partiach. Może tylko brakowało mi jakiejś perlistości w tym brzmieniu, takiej przestrzeni w górnych partiach. Jutro posłucham jeszcze Stańki, zobaczymy jak wybrzmi jego agresywna trąbka.

Jak wspomniałem wyżej, zestaw nie jest skompletowany. Brakuje mi cd. W tej chwili za źródło robi nagrywarka dvd - to wiele wyjaśnia. Można powiedzie,c, że i tak jest nieźle, nie? Ale tu proszę o radę. Potrzebuję cd - jasnego, przejrzystego, nie ostrego i suchego, ale właśnie przejrzystego, z przestrzenią i kontrolowaną ekspozycją średnio-wysokich partii. Tyle tylko, że budżet skurczył mi się do dwóch - trzech stów. Proszę o wskazówkę, w jakich markach powinienem się poruszać w swoich poszukiwaniach. Za podpowiedzi i rady z góry dziękuję.

Witam,miałem kiedyś MF E11 grał z B&W 603 S3 i Marantzem cd-63 KI i ten właśnie cd ci gorąco polecam.Można go wyrwać w granicach 700zł myślę że za te pieniądze nic lepszego nie kupisz a cd -63 świetnie się zgrywa z e11.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.