Skocz do zawartości
IGNORED

Kupno Nagranie CD-R Audio

m4nhunt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników muzyki. Z przykrością muszę stwierdzić, że obecne ceny płyt dostępnych w sklepach zmusiły mnie do rozpoczęcia nagrywania muzyki, albumów przez PC.

Prosiłbym o pomoc w takim o to temacie...

Mam dość sporą kolekcję muzyki na dysku twardym, oczywiście jest ona w wersji FLAC nie jakieś śmieszne mp3 dla dzieciaków :). Chciałbym to nagrać na płyty cd-r audio.

Teraz pojawia się moja prośba, proszę mi podpowiedzieć przez jaki program nagrywać tak zachowaną muzykę żeby nie była stratna w jakości. Druga kwestia tyczy się jaką płytę cd-r kupić wiem, że na pewno z dopiskiem audio, ale nie wiem jakiej firmy. Jestem ciekawy jakie cd-r audio jest obecnie najlepsze na rynku.

Pozdrawiam wszystkich miłośników muzyki lat 70-90 :) Pamiętajcie, że muzyka łączy pokolenia...

https://www.audiostereo.pl/topic/75299-kupno-nagranie-cd-r-audio/

wcale nie musi być z dopiskiem audio - te "audio" są do nagrywarek stacjonarnych a faktycznie to to samo co zwykłe płyty tylko są innaczej wykrywane

ja lubiłem nagrywać przez feurio

IMHO nagrywanie na CDR do domu jest bez sensu

p.s. już nie pytam skąd masz te FLACi....

Z przykrością muszę stwierdzić, że obecne ceny płyt dostępnych w sklepach zmusiły mnie do rozpoczęcia nagrywania muzyki, albumów przez PC.

Domyślam się ,że pliki z sieci? Wtedy to absolutny tekst roku :D !!

Jeśli ktoś zakosi Tobie kiedyś telefon (czego nie życzę) to mam nadzieje ,że uzasadni to następująco: "Z przykrością muszę stwierdzić, że obecne ceny telefonów dostępne w salonach zmusiły mnie do kradzieży tej komórki" po czym kulturalnie zapyta gdzie najtaniej można zdjąć simlocka.

Mam dość sporą kolekcję muzyki na dysku twardym, oczywiście jest ona w wersji FLAC nie jakieś śmieszne mp3 dla dzieciaków :)

+5 do szacunku na ulicy! Bonus do reputacji!

Pozdro i powodzenia. ;)

Taaa, zawsze to samo gadanie ;)

Poszukaj na CDRinfo porad o nagrywaniu CDRów i jakości płyt CDR obecnie. Podpowiem - jest gorzej. Próbuj nagrywać na Verbatimach - może znajdziesz jeszcze Pastel albo Colour. Do nagrywania użyj np. starego programu Feurio. Sądzę,że należy jednak przystosować się do słuchania muzyki z plików przez komputery.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

a niech bedzie pomoge Ci:

1. jak chcesz tanio to szukasz plyt z Taiyo Yuden, oczywiscie tylko cd-r

2. nagrywasz eac lub feurio

chcesz droga lub dopadla CIe choroba audio,

1. szukasz for audio plyt (tylko to nie do mnie bo niezorientowany w tej tematyce orientuje sie ze cos z kodakow tdk ale popytaj bo tutaj tylko pojedyncze nosniki beda lepsze od cd-r Taiyo Yuden a reszta plyt to wydawanie na znaczek "for audio")

2 nagrywasz eac lub feurio

a na koniec najsensowniejsza rada:

jesli glownie sluchasz z plikow to najlepiej kupic odtwarzacz plikow

chwilowy brak działalności w audio.

Jak już wspomnieli najlepiej poszukaj playera który odtwarza flac-i.

Ale jak sie już uparłeś że chcesz nagrywać to do nagrywania polecam Burrrn, prosty i fajny.

Co do płyt to NIE MA PŁYT które NA PEWNO przeżyją więcej jak 10 lat. Więc kupuj byle co (byle co = w miare firmowe), nagrywaj co sie podoba, ale pliki zostaw na kompie. Ja używam memorex-ów.

Ceny płyt... długi temat, niemniej zdarzają się płyty w "ludzkiej" cenie i u nas. Dlatego jeśli możesz to kupuj je!

A to o mp3 to faktycznie walnąłeś nieziemsko... dla dzieciaków... Są kawałki, ba, całe płyty, takie że nie poznałbyś czy to mp3 czy cdaudio...

Stare Verbatimy z nośnikami Mitshubishi i Tayo Yuden jeszcze się trzymają. Te Metal Azo z z granatowym nośnikiem. Płyty For Audio ? To raczej nie ma znaczenia.

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Dziękuje wszystkim za odp.

Bardzo zaciekawiła mnie wypowiedz Konia... a mianowicie nie pojmuje dlaczego jesteś tak zdziwiony, poruszony? Przedstawię Ci pewną prawdę o dystrybucji płyt w Polsce. Płyty są bardzo drogie to fakt niezaprzeczalny w porównaniu do innych krajów, kolejna sprawa wykonanie, mowie tu o opakowaniu i jego zawartości, to co nam proponują to kpina, która ma miejsce już dobre 30 lat. Porównaj sobie wykonania z Anglii i wtedy się wypowiadaj. Płacenie za coś w takim stanie 30-80zł jak dla mnie jest wielkim nieporozumieniem. I jestem pewien, że wiele osób jak ja ma podobne zdanie.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Wątek uważam za zamknięty.

Dziękuje wszystkim za odp.

Bardzo zaciekawiła mnie wypowiedz Konia... a mianowicie nie pojmuje dlaczego jesteś tak zdziwiony, poruszony? Przedstawię Ci pewną prawdę o dystrybucji płyt w Polsce. Płyty są bardzo drogie to fakt niezaprzeczalny w porównaniu do innych krajów, kolejna sprawa wykonanie, mowie tu o opakowaniu i jego zawartości, to co nam proponują to kpina, która ma miejsce już dobre 30 lat. Porównaj sobie wykonania z Anglii i wtedy się wypowiadaj. Płacenie za coś w takim stanie 30-80zł jak dla mnie jest wielkim nieporozumieniem. I jestem pewien, że wiele osób jak ja ma podobne zdanie.

Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Wątek uważam za zamknięty.

z tym masz racje, ale jest jeszcze druga sprawa, okrasc czy kupic? co wybierasz gdybys mial wybor, gdyby za muzyka nie staly monopolistyczne korporacje i mialbys wszelakie formy dystrybucji dostepu od mp3 flac po rozne wersje cd z ksiazeczkami bez ksiazeczek i ceny od kilku zlotych za album do kilkunastu? w tym mozliwosc kupna pojedynczych utworow czesto za przyslowiowa zlotowke? pomysl szczerze i odpowiedz sobie na pytanie czys zlodziej ktory tylko sie sciemniajaco tlumaczy "za drogo zla jakosc" czy jestes osoba ktora czeka na taniej, ale nie tak tanio jak sciagnac i nagrac na cd-r jeszcze najtanszej pewnie, bo i tak pewnie nie posluchasz dobrych rad tylko kupisz jakies badziewne verbatimy...

chwilowy brak działalności w audio.

To kupuj płyty z Anglii cena przesyłki jak z Polskiego sklepu. Na amazonie brytyjskim powyżej 100 funtów przesyłka za darmo.

Albo kupuj płyty używane z allegro za 15zł-20zł...

Ceny są wysokie - za wysokie jak na polskie warunki ale to żaden argument. Problemem jest to ,że jakby kosztowały 10zł to i tak nic by to nie zmieniło skoro są za darmo w pięć minut na dysku.

A zdanie innych osób mnie nie interesuje bo większość uważa ,że wydawanie kilku tysięcy na sprzęt albo kilkuset złotych na słuchawki to choroba :)

W tym temacie nie chodziło mi nawet o sam fakt ściągania płyt ale o bardzo chybione zdanie "Z przykrością muszę stwierdzić, że obecne ceny płyt dostępnych w sklepach zmusiły mnie do rozpoczęcia nagrywania muzyki, albumów przez PC". Takie stwierdzenie na forum o wiadomej tematyce uważam po prostu za niesmaczne.

Do Autora wątku...

Odnośnie cen za płyty.

Niestety płyty z muzyką niszową kosztują tyle wszędzie. Nie wiem czego słuchasz ale zdarzają się płyty z klasyką za granicą w cenach nawet wyższych niż w Polsce, choć to nie takie częste.

Czy to jest kwestia nośnika, osobiście wątpie. Ile tam może kosztować takie tłoczenie płyty i pudełeczko...

Ceny FLACów z elektroniką są równie wysokie jak płyty CD. Niestety twórcy cenią swoją twórczość, nie biorąc pod uwagę czy nośnik jest fizyczny czy nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.