Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt na Usherach

Adrian

Rekomendowane odpowiedzi

To jest wersja ostateczna wzmocnień, dziś pójdą jeszcze mary i całość zostanie sklejona w całość. Zostanie tylko później dokleić drugą warstwę frontu z frezami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5574-100005032 1170287624_thumb.jpg

post-5574-100005033 1170287623_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>Jaro4444

z mostkiem tensometrycznym dobry pomysł...

no wykonywanie ścianek "sandwich" wypełnionych po środku piaskiem to dla mnie już hardcore. Pomyśl tylko jakie to wyzwanie, ile trzeba mieć cierpliwości. Ogólnie chodzi o to żeby 2 materiały różniły się między sobą parametrami tłumienia, tak jak napisałeś. MDF ma dosyć dobre te parametry. Oczywiście im większa gęstość materiału tym lepiej. Z piachem jest tak że ów cząsteczki na skutek niesprężystych zderzeń ze sobą doskonale pełnią rolę tłumienia obudowy. Stąd moim zdaniem jak wyżej napisałem kuleczki ołowiane nie za bardzo się do tego celu nadają z kilku powodów.

>>ArturP

jeśli masz jakieś zdjęcia środka, schemat obudowy to załącz. może coś innego się wymyśli. Trudno doradzać jak się nie wie z czym ma się do czynienia

Jak tylko będe miał z powrotem moje rysunki techniczne to narysuję schemat mojej obudowy z wymiarami. Jakby ktoś chciał to wymiary mogę podać nawet teraz (te co pamiętam). Opiszę też dokładnie tłumienie i zastosowane materiały. Wszystkie etapy konstrukcji sukcesywnie będę opisywał. Kto się porwie na taki sam projekt będzie miał gotowe kompedium wiedzy.

Na koniec postaram się pomierzyć gotową konstrukcje (tu będę musiał poprosić o pomoc kogoś z SW albo Clio bo nie mam warunków ani systemu pomiarowego)

• 2 tygodnie później...

Upsss poszło za szybko ;) Dodaję wartości elementów:

Tor wysokotonowy:

C1 = 8,2uF

L1 =0,27mH (0.7-1mm lub taśmowa 16AWG)

C2 =15uF

R=1,8ohm (szeregowy)

Tor niskotonowy::

L2 =1,0mH (min. 1.4mm, lepiej taśmowa 14 lub 12AWG)

C3=15uF

R2 = 1,8ohm

Obudowę narysuję w najbliższym czasie i też dodam. Na razie zbieram materiały do kolumny i zwrotnicy.

- cewki taśmowe AlphaCore,

- kondy Siemens MKV+Bosch MP),

- maty polimerowe gładkie Boll,

- filc techniczny szary 4 mm,

- gąbkę akustyczną 25 mm.

Okablowanie wewnętrzne:

- na woofery idzie Audionova Lunatica,

- na tweeter też Audionowa - koncentryk srebrzona miedź w izolacji teflonowej - używany jest na IC Proteusa ciekaw jestem czy nie będzie za cienki przewód wewnętrzny. Okaże się...

Brakuje mi jeszcze portów - ale kupie lada dzień w Polinku i chcę po próbach już z BR plastikowym wytoczyć ostateczny z metalu z zaokrąglonymi krawędziami.

do czytelników tego wątku

w sprawie sporu jaro4444 i kogoś tam jeszcze na temat przegród wewnętrzynych...

Również skończyłem mechanikę z tytułęm mgr inż. a kinemtayka, dynamika i teoria drgań to był jeden z najtrudniejszych wykładów na studiach. Nie znam się na konstruowaniu kolumn (kwestia czasu :) ), ale potwierdzam niniejszym rację jaro4444: naprężenia przy drganiach mogą czasem rozkładać się zaskakująco w stosunku do naszej intuicji.

lian, 27 Mar 2006, 22:39

tylko ,że ja nie pisałem o tym ,że ,,coś się gdzieś napina" tylko w przeciętnej skrzyni o bokach 20x25 cm z grubego MDF25-30 mm . No ale jesli ktoś lubi dużo wzmocnien to przeciez nie mój czas i pieniądze. Powodzenia.

No i najwazniejsze - tu nie chodzi o drgania ścianek tylko o tłumienie fali dźwiękowej przechodzącej przez ścianki i powodujące efekt dudniącej obudowy - tu wzmocnienia nic nie dają . Tu trzeba tłumić - najlepiej matami bitumicznymi . Ale nie mam juz siły o tym gadać. To takie proste i oczywiste . Jednak mylenie tych pojęć jest przez wielu ludzi nagminne.

...there is no spoon...

ok.

Ja abstarhuję od waszej dyskusji i absolutnie nie opowiadam się po żadnej ze stron, bo nie mam nic konkretnego do powiedzenia. To co napisałem to był dygresja o złożoności pewnych zjawisk i że czasem posługując się intuicją można się pomylić ;)

a w wątek wszedłem i zacząłem czytać gdyż słuchałem w sklepie usherów za 14 koła i moim zdaniem bas był super (jak dla mnie) i wysokie zresztą też. Ciekawe jak same przetworniki wpływały na ten efekt, czyli: ciekawi mnie jak by porównać te dwie konstrukcje (choć pewnie zupełnie inne projekty).

Nic - robiłem dla kolegi , który modyfikuje mojego CD. Ale w Polsce nie kupisz inaczej niż w Akkusie.

Ukryta Zawartość

Ze stanów sie nie opłaca ściągac usherów.Zdjęcia kolumn w tym wątku wyżej.

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

ArturP---> porozmawiajmy konstruktywnie. Wcześniej bez potrzeby użyliśmy nieeleganckich argumentów. Ja przeprosiłem, Ty zrób jak chcesz. Ale do rzeczy:

"No i najwazniejsze - tu nie chodzi o drgania ścianek tylko o tłumienie fali dźwiękowej przechodzącej przez ścianki i powodujące efekt dudniącej obudowy - tu wzmocnienia nic nie dają . Tu trzeba tłumić - najlepiej matami bitumicznymi . Ale nie mam juz siły o tym gadać. To takie proste i oczywiste ."

Nie masz racji - nie ma praktycznie fali wzdłużnej (czyli idącej wzdłuż grubości płyty) i przechodzącej przez ściany bo to nie jest na tyle środowisko ściśliwe jak np powietrze a dodatkowo MDF ma dużą stratność wewnętrzną. MDF jeśli przenosi wzdłuż ściany drgania to raczej wyższe częstotliwości i dość dobrze je tłumi.

"Efekt dudniącej obudowy" dają drgania całej płaszczyzny ścianki. Powodowne jest to wymuszeniem powierzchniowym (cała z dSxDP) czyli inaczej mówiąc chwilowym parciem ciśnienia na powierzchnię ściany. Czym więc ściana jest sztywniejsza i o większej stratności to tym mniej obudowa "dudni". Takie uginanie się ściany można porównać do pracy membramy głośnika. Zróbcie sobie prosty eksperyment - połóżcie kawałek MDF np grubego na 10 mm i o wymiarach tak np 50x50 cm pomiędzy dwoma stołkami i uderzcie najpierw delikatnie w środek młotkiem, a póżniej naciśnijcie mocno dłonią i gwałtownie puście. Pierwsze zdarzenie to w przybliżeniu odbicie się fali od powierzchni ściany - efekt krótkotrwały i cichy. Druga sytuacja pokazuje jak drży ściana od naporu fali ciśnienia.

Więc jest parę dróg by temu zapobiegać:

- zwiększyć sztywność mechaniczną obudowy poprzez grubsze ściany, użebrowania, dawanie łączników w miejscu potencjalnie największych strzałek ugięcia (odbieranie stopni swobody punktom na płaszczyźnie), zmniejszenie wymiarów obudowy - powoduje to przesuwanie częstotliwości rezonasowej w górę a tym samym do mniejszych ugięć ścian podczas rezownowania bo amplituda strzałek ugięcia jest wówczas mniejsza i energia odkształecenie sprężystego też,

- zwiększyć bezwładność ścian - stosując ciężkie materiały majlepiej o dużej stratności wewnętrznej - np. ołów, bitumy i podobne - dlatego stosuje się maty bitumiczne,

- zastosować nieciągłości w strukturze ściany a najlepiej próżnię, namiastką nieciągłości o dużej masie i stratności jest piasek wewnątrz ścian.

Zajwiska te są bardzo skomplikowane i złożone, ale choć chaotycznie mam nadzieję, że wytłumaczyłem je choć trochę.

Lian ---> jakie tam były zastosowane woofery? Chyba raczej nie te z korektorem fazy a membramą a'la SS. Te węglówki Ushera z końcówką "W" dość zasadniczo różnią się reprodukcją basu od tych co stosuję ja i ma Magazynier ponieważ w naszych membrama ma znacznie mniejszą powierzchnię czynną celem poprawienia średnicy. Te a'la SS są lepsze na basie. Ale tak czy siak to są bardzo dobre głośniki.

jaro,ciekawe co na to ProAc ze swoimi budami z 16mm MDF bez wzmocnien ;).Albo Audio Physic,z kolumna na 1 metr wysoka i wadze po 12-13 kg :).Pewnie powiedzieli by ze to jest zbyteczne i nie potrzebne.....:)

Elfan ---> a co na to powiedzieliby w Peak Consult, B&W, Visatonie, Heco i wielu innych firmach ;)

"Obudowa o konstrukcji wielowarstwowej wykonywana jest ręcznie przez duńskich rzemieślników we własnych zakładach produkcyjnych. Do produkcji wykorzystywane są płyty HDF o konstrukcji kanapkowej i grubości od 38 do 76 mm, pokryte płatami naturalnego drewna o grubości 25 mm. W wielu miejscach zastosowano elementy pochłaniające rezonanse, umieszczono je m.in. na ściankach bocznych, w postaci specjalnych wyfrezowań. Drewniane panele boczne wykonano z jednolitych kawałków selekcjonowanego drzewa różanego."

To Elfan dla przykładu, że nie wszyscy oszczędzają ;)

tak,moze i tak jest jak w cytacie ale za jakie pieniadze??przynajmniej ja w podłogówkach B&W tego nie widziałem za 6kzł.czyli płyt HDF 38 mm,drzewa hebanowego itd:).Zdjae mi sie ze w cytacie mowa o tych bardziej topowych skrzynkach:)

Elfan ---> dlatego skoro MDF jest tani a maty bitumiczne dość przystępne cenowo i już coś robimy to róbmy to na maxa i możliwie dobrze bo robimy dla siebie ;).

Z dźwiękiem i jego przechodzeniem przez przegrody (ściany obudowy) ciekawie kiedyś opisane było bodajże w Auto-Technice. Widać tam doskonale, że stosuje się profilowanie blach celem nadania przegrodzie większej sztywności (analogicznie w kolumnach są to grubsze ścianki i wzmocnienia), daje się maty bitumiczne celem zapewnienia większej bezwładności i stratności takiej przegrody. Teraz pytanie dla spostrzegawczych - z której strony w samochodzie daje się maty bitumiczne na przegrodzie silnikowej i na nadkolach? Gdyby miała ona zapobiegać "przechodzeniu" dźwięku do przegrody to bezwarunkowo powinna być od strony jego źródła a jest z przeciwnej. Czyli pełni chyba nieco inną rolę... Ale te zabiegi dotyczą niskich częstotliwości. Dla wysokich stosuje się filce, maty tekstylne, gąbki.

Ciekawe jest też rozmieszczenie mat bitumicznych w drzwiach - zajmują one może 20-30 % powierzchni i zawsze są przyklejane w środku płaszaczyzny - bo tam są największe strzałki ugięcia (odkształcenia wywołujące hałas). Dlatego osobiście takie wyklejanie matami jak jest stosowane w klonach ProAc 2,5 uważam za nieuzasadnione z inżynieskiego punktu widzenia. Ale to tylko moje zdanie ....

Elfan ----> zrób mały test - oklej matą polimerową swój stand metalowy w następujących miejscach - góra tak ok 5 mm od brzegu zostaw wolne poza tym całą górną powierzchnię, dół analogicznie ale matę podklej pod spód obok kolców, rury oklej paskami bitumu szerokimi na 20-25 cm w środku ich długości. Posziel się uwagami po odsłuchu ;)

Dziś dostałem od Pana Albeckiego przesyłkę - głośniki i cewki. Głośniki robą wyśmienite wrażenie - solidne, ciękie (tak ok 3 kg szt) potężne układy magnetyczne, ciekawa membrama. Szkoda tylko, że kosze są robione wg "starej szkoły" czyli maja prostopadłe ramiona, fakt potężne i ze wzmocnieniami ale jednak szerokie. Nowe Peerlessy mają ciekawsze od strony aerodynamicznej kosze. Jednak ogólne wrażenie wyśmienite. Zobaczymy jak zagrają ;)

Kolejny etap tworzenia paczek. Wytłuminie matami bitumicznymi, pierwsza warstwa frontu, druga warstwa frontu doklejona. Jak Przemek się będzie uwijał to do Świąt będą gotowe obudowy.

• 4 tygodnie później...

Kolejna faza powstawania paczek do moich kolumn.

Była mała wtopa z fornirem brzozowym (pofałdował się) dlatego zastosowany został fornir bambusowy modyfikowany. Spowodowało to też opóźnienia. Ale na sobotę Przemek (Ian) obiecał mi gotowe do odbioru obudowy ;) Będę miał co robić na majowy weekend ;)

Na załączonych fotkach widać paczki przed ostanim szlifowaniem i lakierowniem. W dolnej komorze specjalne dekle celem łatwego dostępu do zwrotnic (wzorowane na B&W).

Ukryta Zawartość

post-5574-100002760 1170291173_thumb.jpg

post-5574-100002761 1170291172_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miałem przyjemność zobaczyć co nieco na żywo ... ;))

>>IAN

tak jak tu stoję .... gratuluję, wyszło lepiej niż zajebiście. Lakier na fornirze bambusowym wygląda tak jakby go nie było, ale tak naturalnie że efekt jest piorunujący!! Właścicielowi można tylko zazdrościć.... ;))

... a właśnie...Irek pakuje the best components, więc myślę że będzie to grało rewelacyjnie

Jestem zadowolony i to bardzo!!! Przemek wykonanie extra klasa ;)

Ja właśnie poległem przy lutowaniu zwrotnic, jutro dokończę.

Fotki załączam jeszcze autorstwa Przemka, gotowe kolumny pstrykne po weekendzie.

Ukryta Zawartość

post-5574-100002676 1170291284_thumb.jpg

post-5574-100002677 1170291282_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.