Skocz do zawartości
IGNORED

Zasadność stosowania transformatora separującego w zwrotnicach głośnikowych

Ericson-TN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Buduję zwrotnicę opartą na oryginalnym projekcie - który chciałbym uprościć. Producent w tym wypaku Tannoy przewidział transformator jak mniemam saparujący. Przypuszczam że służy do separacji galwanicznej oraz umożliwia pracę głośnika wysokotonowego na różnych głośnościach(poziomach). Jednak na pewno ma on wpływ na charakter brzmienia. Czy zdaniem kolegów mógłym z niego zrezygnować bez większych konsekwencji tak jak zaznaczyłem na schemacie.

Drugie moje pytanie dotyczy cewek. Czy będą odpowiednie następujące cewki powietrzne z firmy POLINK:

Cewka L3 0.20mH 0.193Ohm dr-1.00 h-10 FI-41

Cewka L2 0.70mH 0.400Ohm dr-1.00 h-15 FI-48

Cewka L1 1.50mH 0.305Ohm dr-1.60 h-30 FI-66

Szczególnie interesuje mnie grubość drutu z którego jest wykonana. Dodam że głośnik to DualConcentric 3149 taki sam w Little Gold Monitor lub Tannoy Edinburgh HW. U mnie głośnik ma pracować w 200L obudowie podobnie jak w Tannoy Edinburgh.

Załączam schemat schemat z propozycją uproszczenia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To nie jest transformator separujący.

W szczególności nie ma tu żadnej separacji galwanicznej!

Jest to cewka z odczepami dopasowującymi (transformująca) indukcyjność i napięcie na podobieństwo ;) autotransformatora.

Usuwając zaznaczone elementy zmieniasz istotę tej zwrotnicy.

Dzięki za odpowiedź

Czy w wypadku gdy stosunek napięcia wejściowego do wyjściowego jest 1:1 (ten sam odczep) to cewka ta wprowadza jakieś zmiany do układu (w szczególności czy zmienia w jakiś sposób indukcyjność)? Czy jest jakiś sposób na zastąpienie tej cewki doposowującej jednym dławikiem powietrznym szeregowo (lub równolegle)włączonym w obwód? Mam w domu tę cewkę dopasowującą czy mógłbym ją jakoś pomierzyć domowymi sposobami (miernikiem :-) Zależy mi naj jej usunięciu bo wiem że w nowszej wersji tej kolumny głośnikowej Edinburgh HE zrezygnowano z niej.

Tak.

W przypadku 1:1 możesz zastąpić to jedną cewką.

Wydaje się, że prawidłowo zaznaczyłeś to na schemacie.

W takim przypadku (1:1) ostatnie zdanie z poprzedniego postu jest nieprawdziwe…

Niestety nie jestem Ci w stanie pomóc jakiej wartości mają być elementy.

Pomiarów indukcyjności możesz dokonać najprościej multimetrem do tego przygotowanym (np. UT70A). Bez podobnego multimetru, mostka (najdokładniej) lub pomiarów przystawkami wraz z oprogramowaniem do PC`ta (Jig do WS) nie dasz rady.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.