Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw kina 5.1 do filmów i muzyki za 3500-4000zł

Krzysztof_36

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki zestaw kina domowego 5.1 wybrać za cenę 3500-4000tys zł.Zestaw ma służyć głównie do oglądania filmów ale też i do słuchania muzyki.Nie wiem co wybrać,jaki amplituner,kolumny i odtwarzacz z blu ray.Gdyby mógł ktoś doradzić.

Dobre glosniki uniwersalne do filmow i do kina to ja bym poleci zestaw Klipsch F1 lub F2 do tego ampli zalezy jaki dzwiek hccsz uzyskac. Harmana Onkyo badz Denona. bluRay LG 550 sony 470

Jeśli chcesz słuchać muzyki to kup jeszcze stereo, kina nie nadają się do muzyki. Mam zestaw za 6000 a obok I tak stoi stereo bo nie dało się słuchać.

kolega pisal o zestaw uniwersalny a nie o odrebne komponenty za kwote 11000zl. Kino ze stereo da sie polaczyc. Co oczywiscie nie zmienia faktu ze na wzmaku dzwiek jest lepszy. Jednak w tej kwocie i przy glosikach ktore np napisalemw czesniejdzwiek stereo jest dobry. Oczywiscie w gre wchodza takze inne glosniki. Wszystko zalezy od upodoban

kolega pisal o zestaw uniwersalny a nie o odrebne komponenty za kwote 11000zl. Kino ze stereo da sie polaczyc. Co oczywiscie nie zmienia faktu ze na wzmaku dzwiek jest lepszy. Jednak w tej kwocie i przy glosikach ktore np napisalemw czesniejdzwiek stereo jest dobry. Oczywiscie w gre wchodza takze inne glosniki. Wszystko zalezy od upodoban

Czy amplituner DENON 1311 lub ONKYO 308 dałby radę z tymi głośnikami o których pisałeś F1,F2.I co myślicie o tych głośnikach:Koda Harmony K-5300 F/C/S,ewentualnie tańszych np.Prism Onyx 200 z mocniejszym amplitunerem?

Jaka konfiguracja była by najlepsza?

Ja mam Klipsche F1. Grają bardzo ładnie i niczego nie mogę im zarzucić. W filmach moim zdaniem nie potrzeba subwoofera bo bas jest mocny i głęboki, czasem jak huknie to szklanki w komodzie się odzywają :) W muzyce też jest ok, pod warunkiem że użyjemy wzmacniacza stereo. Mam amplituner Yamaha RX V467 i do muzyki on się nie nadaje. Gra płasko i bez dynamiki, bas jest rozlazły a góra szeleści. Ciekawi mnie jak poradziłby sobie Onkyo 308. Podłączałem też Marantza PM-25 i jest o niebo lepiej. Nie sprawdzałem niestety lepszych wzmacniaczy.

Ja kupiłem dwa dni temu. Onkyo TX-SR608. Mam go podłączonego do przeze mnie zrobionych kolumn na Peerlessie HDS180EXC i Vifa XT25TG30 resztę podłączyłem z tego co mam. Centralny jest zrobiony na głośniku szeroko-pasmowym Vify. Tył na szeroko-pasmówce Visatona a przód górny na głośnikach od zestawu Creativa. Teoretycznie nie powinno być dobrze ale po kalibracji przy pomocy dołączonego mikrofonu jest bardzo dobrze.

W ogóle nie słychać że każdy głośnik z innej beczki. Mało tego po kalibracji w ogóle nie słychać że centralny to oddzielny głośnik.

Dlatego radził bym ci kupować wzmacniacz z systemem kalibracji Audyssey.

Na razie poznaje ten Reseiver.

Ilość formatów i dekoderów jest naprawdę bogata przez co można się w nich pogubić no i przede wszystkim słychać wyraźną różnicę miedzy nimi i moim zdaniem jest to bardzo przydatne.

Samych systemów uzyskiwania sygnału na górne przednie głośniki z sygnału 2.1, 3.1, 5.1 i 7.1 jest chyba ze trzy różnych firm i każdy brzmi trochę inaczej przez co można wybrać sobie coś co najlepiej trafia w gusta. Sam pomysł stosowania górnego przodu jest bardzo dobry. Bardzo rozciąga scenę w głąb.

Zamiast przedniej góry można też zastosować przednie szerokie. Nie próbowałem tego ustawienia bo nie pozawala mi na to mój pokój.

Jeżeli chodzi o wejścia analogowe to można o nich zapomnieć. Producent mógł sobie oszczędzić fatygi a klientom pieniędzy i w ogóle ich nie montować. Jakość dźwięku stereofonicznego z tych wejść to po prostu tragedia.

Jeżeli chodzi o dźwięk stereofoniczny z wejść cyfrowych to jest całkiem przyzwoity a po kalibracji mikrofonem powiedział bym nawet że całkiem dobry. Bardzo dobra dynamika, świetnie kontrolowany bas, przyjemnie dźwięczne ale nie zupełnie naturalne wysokie tony, przyjemna barwa instrumentów. Jednak dźwięk nawet w połowie nie jest tak dobry jak z mojego NAD'a 7225PE dlatego nie polecał bym go audiofilom.

W zasadzie główna wada tego receivera to trochę chaotyczna scena. Pozorne źródła dźwięku trochę rozmyte w trzecim wymiarze i minimalnie wypchnięte do przodu ale jestem przyzwyczajony do lokalizacji w NADzie a tam stereofonia jest wyjątkowo precyzyjna to może dlatego w ogóle to zauważyłem.

Osobiście jednak wolę słuchać źródła stereofoniczne na wszystkie kanały.

Moim zdaniem dekodery bardzo dobrze sobie z tym radzą i efekt jest o wiele lepszy od zwykłych dwóch kanałów. W takim wydaniu jestem ze stereofonii całkowicie zadowolony.

Jeżeli chodzi o ścieżkę filmową to muszę powiedzieć że jestem przyjemnie zaskoczony ale ponieważ jest to mój pierwszy receiver do kina domowego to nie mam żadnego porównanie do konkurencji. Być może da się jeszcze lepiej.

Jedynie co mi trochę przeszkadza to to że głośniki surround są zbyt łatwe do zlokalizowania i dźwięk jest do nich trochę przyklejony.

Podejrzewam jednak że może to być winna zbyt bliskiego ustawienia. Niestety w moim pokoju nie da się inaczej.

Być może gdy zastosuje się dodatkowe głośniki 'surround tył' a surround przesunę do przodu to sytuacja by się trochę poprawiła jednak z tego co zrozumiałem z instrukcji to podobno gdy stosuje się surround tył to nie działają przód góra. Dziwne bo mam jeszcze dwa wolne wyjścia we wzmacniaczu. Muszę po prostu spróbować.

Z mojej strony mogę szczerze polecić ten receiver.

No tak nady sa bardziej precyzyjne. Onkyo 308 i Denon 1311 zagraja troszke elepi jw stereo od tej yamaszki. I powinny wystarczyc do F1 i F2, sluchalem zesatwu Onkyo 308 z F3 przy cichym srednim graniu bylo oki dynamike zachowywal. Po podkreceniu basu lub daniu glosniej faktycznie okazywal sie za slaby. Jednak F3 a F2 czy 1 to duza roznica.Mysle ze oba spokojnie sie sprawdza. Graja inaczej ale oba sa ciekawe. Jednak z Denona sugerowal bym jzu zainteresowac sie 1611 w 1311 jak sie sam nie dawno dowiedzialem nie ma menu ekranowego a szkoda. glosniki typu Prism nadaja sie na powodz, jak bedzie duzo wody otrzymaja sie na powiwrzchni jako szalupy ratunkowe. zapomnij o nich!! Klipsch od niego to jak BMW do skutera. Kody na pewno lepsze jednak Klipsche w tej cenie do zasosowan mieszanych sa rewelacyjne.

Wklejam wątek,który na pewno pomoże w dokonaniu wyboru

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do głośników to zastanów sie nad firmą Magnat. Taka moja sugestia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chcesz słuchać muzyki to kup jeszcze stereo, kina nie nadają się do muzyki. Mam zestaw za 6000 a obok I tak stoi stereo bo nie dało się słuchać.

A jakie to kino masz za 6000 i jakie stereo obok?

Wg mnie spokojnie można złożyć kino za 6000 na którym da się posłuchać muzyki.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

@karczka i @5z0p3n...a moglibyście podać konkretnie co do 6 tyś. PLN da rade w stereo i kinie? sam się pomału przymierzam do jakichś zakupów i taki pułap cenowy lub ciut wyższy byłby dla mnie dość interesujący (18m2...ale 3m wysokości)

Ja mam nie dokończone jeszcze kino, kupiłem używany wzmacniacz kina domowego, podobno nieźle radzi sobie wzgledem innych ampli w stereo, ale poki nie kuipę porządnego odtwarzacza cd to się nie wypowiadam zbyt odważnie, no ale skoro najpierw go miałem na pare dni do testów i podjąłem decyzję ze go zostawiam to znaczy ze wstępnie jestem zadowolony. Mowa o wzmaku Denon AVC-10SE. Do tego mam zestaw wharfedale 10.7 10.1 i 10CS. Dvd to niski model harmana (hk dvd 23 - tez uzywke kupiłem ale nowe nie są duzo drozsze), na kabelki (głośnikowe, ic no i ewentualnie jakąś sieciówkę to już w zależności od uznania, ja wydalem jakies chyba 400 zł w sumie, a cd teraz szukam i sie zastanawiam pomiędzy denonem dcd 1550r a dcd 1500ae. Poki co bez odtwarzacza sprzet wyniosł mnie jakieś 5 tysi bez małej końcówki. Nie liczę w tym amplitunera hk avr 132 ktorego kupiem na początku (nie wiem po co) i chce go sprzedac.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

widzę że zestaw głośnikowy masz nowy a reszta klocków to używki...niestety taka droga dla mnie jest zamknięta...muszę mieć wszystko nowe (faktura...no i przyznam że z gwarancją też czułbym się "bezpieczniej")

więc na dzień dzisiejszy...ile wg ciebie trzeba by wydać żeby poziom zadowolenia był podobny?

Generalnie to ja jestem zadowolony ze swojego sprzętu do kina i w stereo też całkiem dobrze gra.

Onkyo 807, ps3 :)

Wharfedale Pacific evo2 30 (i reszta z serii ale to już do 5.0) kable w bi ampingu niskie tony Real cable mb250, a wysokie sonic link silver s 300.

Faktury jeszcze dostaniesz na ten sprzęt :).

Nie wiem po co Ci ta faktura. Jeśli po to żeby odliczyć 1000 zł vat-u to chyba lepiej zagra używka za 5 tysi niz nowy za 6 jednak.

Natomiast jeśli f-ra jest na prawdę niezbędna sprzęt ma byc nowy to - po tym jaką różnice widzę między najniższym modelem harmana a jednym z najwyższych modeli denka, domyślam się że jakość będzie adekwatna do ceny. Jeśli kino ma być też do słuchania stereo to raczej musi to być "jak najwyższy model" ampli. Gdzieś czytałem, że flagowy ampli harmana (avr 760) wart ok 8000 gra w stereo jak wzmak 2 kanalowy za 3000 i myślę, że w innych markach zależność jest podobna. Jeśli chodzi o wspomnianą przez Krzyśka serię evo z "wafelków" to sa to kolumny solidnie wykonane i nie można się ich powstydzić w salonie. Kolega ma evo 2 50 pod denkiem pma1500r. Jak grają jeszcze nie mogę powiedzieć ponieważ nie miałem jeszcze czasu porządnie tego przesłuchać ale na pierwszy "rzut ucha" jesł ładnie. No i wiem gdzie można tanio kupić komplet do kina. A przynajmniej jeszcze niedawno był ostatni (w jakimś jasnym kolorze). Tylko czy one nie sa trochę za duże (evo2 50 na front) do Twojego pomieszczenia <myśli>...

A do KrzysiekXXX: kable w bi ampingu czy bi wiringu?

"A do KrzysiekXXX: kable w bi ampingu czy bi wiringu? "

Bi amping, zrezygnowałem z kanałów tylnych 6 i 7. Jest taka funkcja w ampli i z niej skorzystałem.

No o to mi właśnie chodziło czy pod tylne podłaczyłeś. I w Twoim ampli działa to tak że odcina pasmo? czy i tak na obydwa druciki idzie całe pasmo i odcina zwrotnica?

u mnie w ampli kanały frontowe w bi ampie odpowiadają za głośnik niskotonowy, a kanał surr back za tony wysokie, przy czym trzeba zaznaczyć w opcjach ampli, że wybrałem połączenie bi ampingu.

widzicie...mam taką działalność że mogę wrzucić całość w koszty...a najlepiej to w ogóle w leasing ;-)

nad 807 już od pewnego czasu myślę...w tej chwili do wyrwania za ok 2800...jedyne minusy jakie mi przychodzą do głowy to brak passthrouh (no chyba że nie doczytałem :-/) i hdmi 1.4

z HK rozważam 360 i 460 ze wskazaniem na tego drugiego...tutaj lekko niepokoi mnie 1 rok gwarancji vs 3 lat u konkurencji

ostatnio zacząłem się przyglądać też 5005 i 6005 ze stajni marantza...tutaj znowu minusem jest brak obsługi sieci,

ostatnio ceny CA650 spadly...gdzieś nawet widziałem zestaw 650 amp+bd za 5000

no i na koniec wisienka...ściągnięcie z USA emotivy - no ale tu trochę dużo zabawy z podatkami itp

ogólnie to marzy mi się dobry map który oprócz kina da radę w stereo, będzie na tyle nowoczesny żebym mógł max ograniczyć kable (passthrough+arc) i miał obsługę sieci (ssanie muzyki bezpośrednio z kompa lub dysku nas+radia internetowe - ale tu jestem w stanie odpuścić na rzecz dodatkowego pudełka do sieci typu wdtv)

po nowym roku wstępnie jestem umówiony na słuchanie i chciałbym mniej więcej wiedzieć na co w ogóle zwracać uwagę

A co sądzicie o głośnikach WHARFEDALE CRYSTAL III 30.4 ?A porównując je do JAMO S 606 ,które byłyby lepsze? Oglądałem klips F2 ale są dla mnie trochę za drogie.

No najlepiej posłuchać i wybrać wg. swoich potrzeb (wyposażenie w postaci np. hdmi1.4) i preferencji (dźwięk). Zazwyczaj musimy wybierać co jest mniej ważne a co bardziej. Ja stawiam przede wszystkim na dźwięk. Po odsłuchach podziel się wrażeniami i odczuciami ;)

a do usera Krzysztof 36. Nie wiem jak wafelki kryształy ale w diamentach jest spora roznica (na tonach średnich) pomiedzy 10.6 a 10.7 na "+" 10.7. "Budowla" 2 x woofer i 1 x tweeter coś im w diamentach nie wyszła najlepiej wg mnie. Jamo w ogole nie slyszałem a klipsch-e słyszałem i jak dla mnie kicha. Dopiero rf 52 pod jakimś (nie wiem jakim) ampli onkyo grało fajnie. Najlepiej posłuchaj jednego i drugiego.

Pierwsza sprawa @Krzysztof ja wybral bym Jamo 606 choc to jednak glosniki nie dal mnie.

@alef jestwiele mozliwosci co do amplitunerow Harman 255 Onkyo 708, Denon 1910 takie szybkiep rzyklady jesli chodzi o glosniki: Klipsch F2, Klipsch RF 52, Wharfedale Diamond 10.6, Tannoy V4, Canton GLE 470, Magnat Qunatum 605

Jaki amplituner DENONA byłby sensowniejszy do JAMO S 606,wystarczyłby 1611 czy lepiej dopłacić do 1911.Czy różnica w stereo byłaby odczuwalna?

Podobno 1911 ma większe możliwości ale nie wiem czy ja to wykorzystam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.