Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony Cambridge Audio azur 340a

krzysieklysy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie otoz ostatnio na alletanio nabylem uszkodzony wzmacniacz Cambridge Audio azur 340a za smieszne pieniadze . Wzmacniacz dotarl do mnie w stanie idealnym jezeli chodzi o wyglad, gdy zagladnelem do srodka tez ideal zero przepalenia sie czegos nic po wlaczeniu do sieci zalanczaja sie przekazniki i tylko migaja wszystkie diody selktora , sprawdzilem zasilanie pierow/wtorn trafa napiecie stale na wysciu wszystko niby ok ,wyczytalem w sieci ze cos moze byc z selektorem wejsc , posiadam ten manual serwis. Moze ktos mial takowy problem lub pomoze chodz troszke :) zalanczam fotki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11662-003791700 1292676336_thumb.jpg

post-11662-055629600 1292676344_thumb.jpg

post-11662-062749600 1292676352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/75592-uszkodzony-cambridge-audio-azur-340a/

W układzie selektora występuje TC9163 którym z kolei steruje procek PIC.. jeżeli głupieją również LED od selektora to raczej wskazuje na proc który nimi steruje bezpośrednio :(, znaleźć wsad do proca zaprogramować i przelutować. Można jeszcze sprawdzić kwarc PIC16F72, i samą pcb czy nie ma zimnego lutu itp.

Obstawiam procesor. Ale znaleźć do niego wsad - raczej mission impossible. Pozostaje naprawa w serwisie firmowym, ale cena będzie taka że zrozumiesz dlaczego kupiłeś ten sprzęt tak tanio.

Kuzyn murzyna

Witam,

Diody od selektora migają cyklicznie czy w chaotyczny sposób.

Jeżeli możesz to wrzucić serwisówkę na forum, prześlij na e-mail lub podaj skąd siagnąć

Może jest tylko problem z otoczeniem mikrokontrollera (kwarc reset, zasilanie).

Pozdrawiam

JarekC

dziekuje za sgestie co do procesora i jego programowania nie jestem w stanie sam tego zrobic :) posprawdzalem plytke selektora i zzadnych zimnych lutow nie znalazlem i nic w oko nie wpadlo co do zmiany na mechaniczny/cyfrowy tylko ze z tym tez mialbym maly problem :)

dziekuje za sgestie co do procesora i jego programowania nie jestem w stanie sam tego zrobic :) posprawdzalem plytke selektora i zzadnych zimnych lutow nie znalazlem i nic w oko nie wpadlo co do zmiany na mechaniczny/cyfrowy tylko ze z tym tez mialbym maly problem :)

Do jarekc diody migaja w sposob cykliczny :) co do serwisowki to poprosze twoj emial to wysle Pozdrawiam Krzysztof

Serwisówkę już znalazłem.

Jeżeli dysponujesz miernikiem to sprawdź wartość rezystora R1.

Po załączeniu sprawdź napięcie na PIN1 procesora.

Może układ w ten sposób sygnalizuje wykrycie DC-OFFSET.

Zmierz napięcie na PIN26 procesora.

Jeżeli to możliwe to odepnij złącza CN2 i CN3 aby wykluczyć uszkodzenie odbiornika IR lub układu selektora.

Dobrze byłoby sprawdzić czy poprawnie działa oscylator ceramiczny CRS1 ale do tego potrzebny byłby oscyloskop.

Pozdrawiam

JarekC

Dokładnie jak mówi piotr_37 - najlepiej od razu wymienić kwarc na nowy (jesli jakaś popularna częstotliwość - nie będzie problemu ze znalezieniem a cena takowego "oscyluje" [:)] W granicach 2...10zł). Jesli to nie pomoże - zostanie zaprzyjaźnić się z jakimś kolegą z elektrody który zajmuje się programowaniem i podmienić na Atmela. Inne wyjścia - są nieopłacalne :)

Witam,

Doczytałem w instrukcji użytkownika, że w ten sposób sygnalizowana jest obecność sygnału DC na wyjściu.

Cytat z instrukcji:

3. DC offset protection

Indicator - Amplifier will not operate; all input LEDs are flashing.

Więc procesor jest sprawny.

Teraz pozostaje sprawdzić czy padł układ wykrywania DC-OFFSET lub czy rzeczywiście jest napięcie stałe na wyjściu czyli padła

któraś z końcówek mocy lub ich zasilanie

Na początek zmierz napięcie na zaciskach głośników oraz sprawdź poprawność napięć +15 i -15 w układzie wykrywania DC-OFFSET

oraz +28V -i -28V na końcówkach mocy.

(schemat na stronie 11 serwisówki"

Pozdrawiam

JarekC

Ok biore sie za pomiary zw :)

Ok biore sie za pomiary zw :)

\

OK do Jarekc zrobilem pomiary zmierzylem napiecie dochodzace do koncowek 33vol na ukladzie dc wszystkie napiecia sa prawidlowe tak wiec nie wiem juz :/

Witam,

Masz mierzyć napięcia względem masy czyli np PIN8 mikroprocesora lub lepiej np PINY5,6 na złączce CN1.

Twój pomiar pomiędzy PIN1 (+5V przez R1) a PIN26 daje informację, że na PIN26 masz 0V czy zgłoszenie DC-OFFSET.

Czyli musisz sprawdzić te napięcia o których pisałem poprzednio.

Powinieneś tez sprawdzić wszystkie bezpieczniki tzn. F2,F3 na 28V i F4,F5 na 15V.

Pozdrawiam

JarekC

mierzac miedzy 8 a 26 wychodzi na multimetrze 0.2v . Co do samych lm3886 to po ogledzinach wzrokowych nie sa ani nadpalone ani na plytce kolo nich nie ma zadnych oznac upalenie itp

Na pierwszym zdjęciu które zamieściłeś dobrze widać oprawki z bezpiecznikami (czarne prostopadłościany).

Sprawdź czy któryś nie jest przepalony, jeżeli nie to sprawdź napięcia pomiędzy masą z każdym z bezpieczników

bo odpowiadają one właśnie za napięcia +28,-28,+15 i -15V.

Pozdrawiam

JarekC

Jarek ja szukam tego wpisu w serwisówce na który słusznie od razu zwróciłeś uwagę "3. DC offset protection Indicator - Amplifier will not operate; all input LEDs are flashing." i nijak nie widzę :(

Ok witam ponownie otoz sprawa ma sie tak bezpieczniki sprawdzone wszystkie OK lewy kanal pomiar miedzy koncowkami 3/7 0.004v prawy natomiast 34.7v czyli jest napiecie stale na wyjsciach koncowki :) prosze o potwierdzenie tego pomniaru :)

W takim razie wygląda to na uszkodzonego LM3886.

Na wszelki wypadek sprawdzić jeszcze napięcie pomiędzy PIN7-PIN1 (+28V) i PIN7-PIN4 (-28V) ewentualnie PIN7-PIN10 (0V).

Jeżeli poprawne to wymontować (wyciąć) LMa i wzmacniacz powinien wstać z jednym kanałem.

Koszt LMa jest niewielki na All... około 20zł.

Pozdrawiam

JarekC

W takim razie wygląda to na uszkodzonego LM3886.

Na wszelki wypadek sprawdzić jeszcze napięcie pomiędzy PIN7-PIN1 (+28V) i PIN7-PIN4 (-28V) ewentualnie PIN7-PIN10 (0V).

Jeżeli poprawne to wymontować (wyciąć) LMa i wzmacniacz powinien wstać z jednym kanałem.

Koszt LMa jest niewielki na All... około 20zł.

Pozdrawiam

JarekC

Tak wiec sprawdzilem dla pewnosci miedzy pinami PIN7-PIN1 i PIN7-PIN4 i jest caly czas 34.7 czyli zamawiam z alletanio i dam relacje jak zloze do calosci wszystko a i tak bardzo dziekuje za wielka pomoc troszke otwiera takie sprawdzanie oczy na swiat elektroniki :) Jestem ze szczecina chyba ze poczta panowie odbierzecie piwko :P Pozdrawiam

Zgodnie z radą kol. Audiotechnology polecam kupić dwa LM-y z tego samego źródła. W przeciwnym wypadku może się zdarzyć że pojawią się słyszlane różnice w brzmieniu obu kanałów.

A na piwo to zasłużył przede wszystkim JarekC.

Kuzyn murzyna

Zgodnie z radą kol. Audiotechnology polecam kupić dwa LM-y z tego samego źródła. W przeciwnym wypadku może się zdarzyć że pojawią się słyszlane różnice w brzmieniu obu kanałów.

A na piwo to zasłużył przede wszystkim JarekC.

Witam Lm zamowilem dwa identyczne z alletanio za 19zl sztuka mysle ze nie sa to jakies podrobki, przed swietami postaram sie uruchomic cambridge i napisze :) Mysle tez o wymianie potencjometra na niebieskiego alps-a bo ten jest sredniej jakosci i jak w moim drugim cambridgu wymiane kondesatorow w sekcji zasilania i przy samych lm :)

Nie mogą - tylko będą :) Już to po wielokroć przerabiałem. Polecam tme.pl, tam mają dobre, oryginalne komponenty, przy okazji sprawdź mierniczkiem jak się mają rezystory sprzężenia zwrotnego - 3 sztuki zaraz koło układu scalonego, jak są zwykłe - warto wstawić metalizowane - koszt żaden a mniejsza rozbieżność kanałów.

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.