Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz PA jako koncowka do subwoofera

fridek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mimo ze czytam to forum od dawna jest to moj pierwszy wpis. Jestem na etapie budowy kina domowego, konkretniej subwoofera. Glosniki jakie chce uzyc docelowo to 2x dayton 390hf. Szukam wiec koncowki mocy ktora napedzi mi te skrzynki. Chcialbym sie dowiedziec czy wzmacniacz pa to wogole dobry pomysl do takiego celu. Uzylbym czegos mrakowego np: crown, cerwin vega, numark. Zwrotnice mam aktywna zewnetrzna wiec wzmacniacz nie musi takowej posiadac. Z gory dzieki za pomoc.

no pewnie że dobry pomysł i do tego bardzo rozsądny. Na Carvin Vega i Numarka nawet nie patrz, Crown jak najbardziej ale wersje analogowe czyli klasy AB, możesz też popatrzeć na ADSa lub QSC. Stare Peavaye, Dynacordy, Ramsy też baaaardzo dawały radę. Poszukaj czegoś w przedziale 2x500W /4R to Ci w bridge`u rozszarpie pokój :)

Polecam poszukać końcówki HOLTON. Sam osobiście jestem w stanie takie wykonać w rozsądnej kasie.

Z gotowców odradzam tanie Crowny, numarki i tym podobne (płacisz za marke a wnętrze słabiej niż przeciętne). Za to ADS, ELMUZ, Hand box, jak najbardziej, solidne konstrukcje bez większych kompromisów.

Pozdrawiam.

Tonie Crowny czyli np. seria XTi są bardzo dobrymi końcowkami w swojej cenie.Crown trzyma poziom.

HOLTON ma z tego co pamiętam tylko 400W a zrobienie go wyniesie ok 600 zł. W tej cenie można dostać gotową końcówkę o znacznie większej mocy wyjściowej.

Zapomniałem tez o marce Crest Audio - również warto.

Tonie Crowny czyli np. seria XTi są bardzo dobrymi końcowkami w swojej cenie.Crown trzyma poziom.

HOLTON ma z tego co pamiętam tylko 400W a zrobienie go wyniesie ok 600 zł. W tej cenie można dostać gotową końcówkę o znacznie większej mocy wyjściowej.

Zapomniałem tez o marce Crest Audio - również warto.

Widać nie bardzo masz pojęcie o czym piszesz...(moc wyjściowa na papierze;)a jak to mawiają ''papier wszystko przyjmie...'') Tanie Crowny i inne maja lipne trafa i lipne zasilacze a to PODSTAWA czego kolwiek.

Holton ma grubo ponad 400 przy 4ohm jeśli zastosujesz solidny zasilacz ( trafo minimum 600WAT + solidny zasilacz ( minimum po 20 tyś na jedna połówkę ) W dodatku jakościowo Holton zmiata całą reszte w tym przedziale cenowym. Robiłem też HOLTONY na 5 parach dawały niemal 600 waciszy przy 4OHM i nieco ponad 300 przy 8OHM ( z tym, że zasilacz był oparty na trafie 1,5kW (na 2 końce więc po 750 na kanał).

Pozdro.

Moje pojęcie opiera sie na tym że pracuje na codzień z takimi urządzeniami, więc może faktycznie jestem w błędzie...

Nie podejrzewam że uprawiasz tu autoreklamę, bo daleko mi od modnych teorii spiskowych, tym bardziej od przekrzykiwania się z Toba czy lepsze to czy tamto. Pytanie autora było inne, jeśli kwestionujesz wydajność prądową tańszych modeli Crowna w cenie powiedzmy 8 stówek to powiedz ile kosztuje u Ciebie kilowat mocy ??

Moje pojęcie opiera sie na tym że pracuje na codzień z takimi urządzeniami, więc może faktycznie jestem w błędzie...

Nie podejrzewam że uprawiasz tu autoreklamę, bo daleko mi od modnych teorii spiskowych, tym bardziej od przekrzykiwania się z Toba czy lepsze to czy tamto. Pytanie autora było inne, jeśli kwestionujesz wydajność prądową tańszych modeli Crowna w cenie powiedzmy 8 stówek to powiedz ile kosztuje u Ciebie kilowat mocy ??

Nic kolego takiego, zadnej autoreklamy nie uprawiam (zrobił byś choc jeden porzadny wzmacniacz to byś zobaczył ile to roboty a dopiero puzniej gadał o autoreklamach czy innych). Co do kilowata to cena była by równoznaczna z jakością ---> dość wysoka.

Bo zrobic wzmak i napisać ze ma xxx wat mocy to nie problem.

Pozdro.

Na pewno nikt z tego forum oprócz Ciebie nigdy nie zrobił porządnego wzmacniacza, a firmy rangi Crowna na których pracuje cały świat piszą sobie w parametrach liczby wyssane z palucha.

Tak pewnie jest skoro tak mówisz... no ale ja się nie znam. I na przyszłość czytaj ze zrozumieniem, bo nie napisałem że uprawiasz auto-reklamę.

Ja skończyłem. Pozdro

Na pewno nikt z tego forum oprócz Ciebie nigdy nie zrobił porządnego wzmacniacza, a firmy rangi Crowna na których pracuje cały świat piszą sobie w parametrach liczby wyssane z palucha.

Tak pewnie jest skoro tak mówisz... no ale ja się nie znam. I na przyszłość czytaj ze zrozumieniem, bo nie napisałem że uprawiasz auto-reklamę.

Ja skończyłem. Pozdro

A gdzie napisałem, że Crowny sa złe? pisałem tylko o tych najtańszych modelach, te od conajmniej 3 tyś w górę są całkiem OK.

OK, ale nie o takich kwotach rozmawiamy to po pierwsze, po drugie np. XTi 1000 jest zły bo kosztuje 1800 zł a XTi 4000 jest ok bo kosztuje koło 4 tysięcy ?? to po drugie. A po trzecie w przedziale cenowym który pewnie interesuje autora (do tysiąca złotych, gdyby było więcej to by się nie pytał tylko kupował) mamy tylko używane wzmacniacze które nowe kosztowały właśnie takie sumy o których Ty myslisz. Wiem że moc mocy nie równa ale do subwoofera wzmacniacz ma być pompą mocy a nie audiofilskim wynalazkiem, a wzmacniacze PA dokładnie w to załozenie celuje.

Holton dajmy na to w wersji full-balanced (bo tylko taka da odpowiednią moc przy możliwości podłaczenia normalnego obciążenia) to koszt co najmniej 5 stówek za sam transformator, zasilacz i reszta to co najmniej drugie tyle, no i do tego jeszcze obudowa ... a za 8 stów wyszarpie się na allegro gotowy piec który się wyjmuje z kartonu, podłącza i mamy trzęsienie ziemi.

Jak bedzie wygladala szybkosc wzmacnaicza pa w stosunku do modulow dydykowanych na powiedzmy tda czy tez hypex w drozszej wersji? O budzecie faktycznie nie napisalem a wynosi on okolo 1500zl.

wiesz ... bas z końcówki PA jest w większości przypadków referencyjny. To jest poprostu potężna moc, a duża moc = duża dynamika. Z takim budżetem to celuj w XTi2000 - ma na pokładzie DSP w postaci limitera, EQ , filtrów i delaya , do tego ma kilowat wyjściowej i wytarga Ci te głośniki. To jest co prawda oparte o zasilacz impulsowy, ale kupiłem taki mojemu zespołowi do współpracy z JBLami SRX i niewielkie kluby chce rozerwać.

dla przykładu masz 3 linki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

QSC jest używana, ale to bardzo dobra końcówka.

Tak czy siak w Twoim budrzecie kupisz dobrą końcówkę mocy, nawet nową na gwarancji w folii i kartonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.