Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA 1500 AE vs. 1500 R ?

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są różnice między młodszym a starszym bratem, technicznie i w osłuchach. Skompletowałem niedawno kino domowe, kolumny póki co, nie są wygrzane ale i tak, to nie jest jednak to czego się spodziewałem i zastanawiam się nad sprzedażą wszystkiego w cholerę i kupnem stereo. Moje kino to zestaw kolumn 5.0 od wafla, diamenty 10.7, 10.1 i 10CS a ampli początkowo był harman avr 132 ale teraz mam na parę dni denona AVC-A10SE do sprawdzenia. Fronty podłączone drutem QED Silver Anniversary-XT. Kino w sumie mi miało służyć do muzyki (za odtwarzacz służy mi dvd Harmana) no i koncertów na dvd. Sporadycznie filmy. Ale po włączeniu koncertu "Lara FAbian Live" 5.1 Dolby Digital / 5.1 DTS / Stereo i tak słuchałem w stereo. Z głośnika centralnego było ciemno jak w d. Lubię słuchać głośno muzyki, ale zauważyłem, że pomimo sporej mocy jaką ma ten ampli denona i tak w trybie 2 kanalowym nie jest ciszej.

Zastanawiam się nad Denkiem 1500 ae. Kolega ma R i na jego bazie potrzebuję porównania AE. A może ktos ma porównanie lub coś do powiedzenia na temat mojego ampli. Może go zostawić bo nie radzi sobie dużo gorzej w stereo i nie szukać 1500-ki. W końcu to wysoki model wśród ampli no i bydle waży 21,5 kg a pobór mocy 690 wat. Na razie poczekam jeszcze trochę, aż mi się kolumny wygrzeją ale już chciałbym zebrać opinię na temat 1500AE. Jeśli udało by mi się sprzedać mój sprzęt to zapolował bym na jakąś używkę w "idealnym stanie" denka. Kolumny do tego o jakich myślałem to może jakieś dali ikon 6 lub lektor albo wafle evo 50 w sumie jeszcze nie wiem, jeszcze nie będę dzielił skóry na niedźwiedziu. Pokój mam 17,5 m2, na prawie całej podłodze dywan (12m), kanapa, fotel, komoda, ława a na niej tv no i porozrzucane po kątach i przy ścianach "poduchy" od starej kanapy, w dwóch rogach "rulony" z dywaników (metr wysokości). Ogólnie rzecz biorąc, cały pokój tylko i wyłącznie do muzyki (oraz tv) i nie musi być ładny :P

Ps: podobno wafle się długo wygrzewają i jeszcze mam nadzieję, że to wszystko zacznie grać.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

https://www.audiostereo.pl/topic/75665-denon-pma-1500-ae-vs-1500-r/

miałem przez pewnie czas Denona PMA 1500 AE, dźwięk był może nie tak ostry co jasny na górze, średnica taka sobie i świetny bas. Ogólne wrażenie to takie, że słaba średnica, jeśli 1500 R ma dobrą średnicę to się nie zastanawiaj nad AE tylko kup R

Jakie są różnice między młodszym a starszym bratem, technicznie i w osłuchach. Skompletowałem niedawno kino domowe, kolumny póki co, nie są wygrzane ale i tak, to nie jest jednak to czego się spodziewałem i zastanawiam się nad sprzedażą wszystkiego w cholerę i kupnem stereo. Moje kino to zestaw kolumn 5.0 od wafla, diamenty 10.7, 10.1 i 10CS a ampli początkowo był harman avr 132 ale teraz mam na parę dni denona AVC-A10SE do sprawdzenia. Fronty podłączone drutem QED Silver Anniversary-XT. Kino w sumie mi miało służyć do muzyki (za odtwarzacz służy mi dvd Harmana) no i koncertów na dvd. Sporadycznie filmy. Ale po włączeniu koncertu "Lara FAbian Live" 5.1 Dolby Digital / 5.1 DTS / Stereo i tak słuchałem w stereo. Z głośnika centralnego było ciemno jak w d. Lubię słuchać głośno muzyki, ale zauważyłem, że pomimo sporej mocy jaką ma ten ampli denona i tak w trybie 2 kanalowym nie jest ciszej.

Zastanawiam się nad Denkiem 1500 ae. Kolega ma R i na jego bazie potrzebuję porównania AE. A może ktos ma porównanie lub coś do powiedzenia na temat mojego ampli. Może go zostawić bo nie radzi sobie dużo gorzej w stereo i nie szukać 1500-ki. W końcu to wysoki model wśród ampli no i bydle waży 21,5 kg a pobór mocy 690 wat. Na razie poczekam jeszcze trochę, aż mi się kolumny wygrzeją ale już chciałbym zebrać opinię na temat 1500AE. Jeśli udało by mi się sprzedać mój sprzęt to zapolował bym na jakąś używkę w "idealnym stanie" denka. Kolumny do tego o jakich myślałem to może jakieś dali ikon 6 lub lektor albo wafle evo 50 w sumie jeszcze nie wiem, jeszcze nie będę dzielił skóry na niedźwiedziu. Pokój mam 17,5 m2, na prawie całej podłodze dywan (12m), kanapa, fotel, komoda, ława a na niej tv no i porozrzucane po kątach i przy ścianach "poduchy" od starej kanapy, w dwóch rogach "rulony" z dywaników (metr wysokości). Ogólnie rzecz biorąc, cały pokój tylko i wyłącznie do muzyki (oraz tv) i nie musi być ładny :P

Ps: podobno wafle się długo wygrzewają i jeszcze mam nadzieję, że to wszystko zacznie grać.

Czy mogę zapytać po co kompletowałeś zestaw do kina, skoro słuchasz głownie muzyki? Żaden wielokanałowiec nie pobije dobrego wzmacniacza stereo, jeśli chodzi o słuchanie muzyki, a koncerty na DVD z porządnym stereo ogląda się równie dobrze (a może i lepiej) jak z dźwiękiem 5.1. Jeśli chodzi o Denona to polecam posłuchać nowego modelu PMA-1510, bardzo dobry wzmacniacz. Z tym że absolutnie nie polecam łączyć Denony ani z kolumnami Dali Ikon (fatalne zestawienie, ogromnie się dziwię że takie połączenie jest promowane przez handlowców) ani z kablami QED...

Sprzedaj w cholerę to kino i wracaj do stereo ;] bo dobrego stereo w muzyce nic nie zastąpi.

Z tym że absolutnie nie polecam łączyć Denony ani z kolumnami Dali Ikon (fatalne zestawienie, ogromnie się dziwię że takie połączenie jest promowane przez handlowców) ani z kablami QED...

takich przykładów złego łączenia jest w ch..j przez "dystrybutorów polskich".

Padło pytanie dla czego kompletowałem 5.1 i żebym wracał do stereo. Otóż to mój pierwszy przyzwoicie grający sprzęt, jakoś tak wyszło, że nigdy nie miałem kina domowego i wymarzyłem sobie, że będę miał kino i nieźle grający sprzęt również. Zastanawiałem się jak to połączyć. Czy plastik panasonika za jakieś 1500zł a reszta kasy na stereo czy jak. No ale stwierdziłem że takie kino mnie nie zadowoli stereo za "resztę" pieniędzy też będzie średnie. Wiec dla tego postanowiłem kupić jak najlepsze (biorąc pod uwagę moją zdolność finansową) kino, które niezłe będzie do filmów i całkiem całkiem zagra w stereo.

A dla czego qed-y żle grają z denonem? Konkretnie co jest z nim nie tak, jaki polecasz i jaka byłaby różnica. Na razie nie będę chyba zmieniał bo mam jeszcze parę wydatków i trochę pracy przy "wykończeniu" tego pokoju do kina ale może jak już się obrobię z wszystkim i trochę dolarów zarobię to może zacznę się bawić kablami.

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Myślę że kablami warto się bawić bliżej końca drogi, niż na jej początku. Jak już będziesz miał swój docelowy (no dobra, taki "na lat kilka") zestaw, to można coś kombinować. Interkonekty różnych firm, głośnikowe, sieciówki jakieś.... czemu nie QED do Denona? Bo zagra to sucho, ostro i za jasno. QEDy to raczej jasno grające kable w moim odczuciu, co Denonom nie służy specjalnie. IMHO oczywiście, bo każdy ma własne uszy i własne oczekiwania co do dźwięku, dlatego w przypadku kabli najlepszym sposobem jest pożyczenie sobie ze sklepu na weekend (w dobrych sklepach pożyczają bez problemu za kaucją) i spokojne posłuchanie i porównanie.

...czemu nie QED do Denona? Bo zagra to sucho, ostro i za jasno. QEDy to raczej jasno grające kable w moim odczuciu, co Denonom nie służy specjalnie...

mam pytanie a jkie kable glosnikowe i interkonekty byscie polecili do tego denona zeby nie bylo sugo i ostro, a zeby grala z wiekszym wypelnieniem i jakos bardziej analogowo ze slodka gora niczym lampa?

Witam, ja na swój PMA-1500AE łączę z DCD-1650ar Van den Hul-em The Second i Real Cable OCC90 (mniej punktowy bas) na zmianę i dźwięk jest ocieplony a zarazem detaliczny. Były różne łączówki lecz to zestawienie jak na razie sprawdziło się najlepiej.

AT

Myślę że kablami warto się bawić bliżej końca drogi, niż na jej początku. Jak już będziesz miał swój docelowy (no dobra, taki "na lat kilka") zestaw, to można coś kombinować. Interkonekty różnych firm, głośnikowe, sieciówki jakieś.... czemu nie QED do Denona? Bo zagra to sucho, ostro i za jasno. QEDy to raczej jasno grające kable w moim odczuciu, co Denonom nie służy specjalnie. IMHO oczywiście, bo każdy ma własne uszy i własne oczekiwania co do dźwięku, dlatego w przypadku kabli najlepszym sposobem jest pożyczenie sobie ze sklepu na weekend (w dobrych sklepach pożyczają bez problemu za kaucją) i spokojne posłuchanie i porównanie.

No na razie nie będę zmieniał. Pytam na zapas. Na razie musze wygrzać kolumny i dokupić jeszcze trochę sprzętu. jakiś porządny CD i subwoofer. Jedynie z zabaw kablami w celu porównania i sprawdzenia czy słyszę jakąkolwiek różnicę, pożyczę od kumpla druciki na kilka dni. A co do tego jak grają qed-y, czyli że jasno sucho i ostro... hmmm poki co właśnie nie gra to raczej jasno i cieplutko ale to myślę kwestia wygrzania. Osoba od której kupowałem swój ampli powiedziała, że miała kiedyś wafle i po 100 godzinach zagrały jak zupełnie nie te kolumny. Jakby ktoś zdjął im jakąś maskę.

Tak więc na razie musze się uzbroić w cierpliwość :]

a forum przeszukać to taki wielki wysiłek? przed kilkoma dniami dosłownie pisałem o swoich "wrażeniach kablowych":

Patrz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a forum przeszukać to taki wielki wysiłek? przed kilkoma dniami dosłownie pisałem o swoich "wrażeniach kablowych":

Patrz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Został wspomniany temat kabli nie przeze mnie więc się tylko odniosłem i zapytałem odnośnie konkretnie mojego zestawienia. Natomiast główny temat dotyczył czego innego. W podesłanych przez Ciebie linkach już na początku napisaleś o cenie 700 zł za drucik, więc to nie jest temat dla mnie. Jeszcze nie teraz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkim którzy się wypowiadali dziękuję za wyrażenie swojej opinii. Na razie zostaje jednak przy swoim wzmaku kd. Dokupię do tego tylko cd (myślę nad 1550ar lub 1500ae) i trochę posłucham, pocieszę się tym co mam. Poznam ten sprzęt. Może za jakiś czas zapragnę zmian i wtedy czegoś poszukam. Tak więc temat uważam za zamknięty.

Miałem kiedyś 1500R i niestety zakup w ciemno po wszystkich zachwytach na forum okazał się największym niewypałem całego mojego audio. Myślałem, że zagra lepiej od Maranzta PM66SE KI, ale niestety zagrał i to o klasę bądź nawet dwie gorzej. Może warto poszukać jakiegoś NAD'a np. C372 (miałem i polecam)?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

jak zrobię już to kino w całości na cacy to zaproszę kolegę z 1500r i zrobimy bezpośrednie porównanie w stereo z moim wzmakiem.

Można i tak. Powodzenia w dobrze sprzętu.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Od ponad tygodnia jestem posiadaczem 1500r. U mnie gra z Heco Celan 500. Nie zauważyłem w nim żadnych braków w średnicy, słucham głownie rocka. Dźwięk jest bardzo detaliczny ale porównuję tylko z moim poprzednim Sony TA-FB920QS, który okazał się do tych kolumn słaby jak woda.... Wzmacniacz jest na pewno wymagający od źródła. Tak jak jego następca czyli 1500AE. Mój słaby dziś Technics SL-PS7 gra przy nim strasznie płasko ale nie ma się czemu dziwić. Są to zupełnie inne klasy sprzętu i spodziewałem się takiego efektu.

Jeśli chodzi o budowę to 1500AE i 1500R to konstrukcje bliźniacze. Na angielskim forum przeczytałem, że jest to praktycznie ten sam sprzęt i brzmienie tylko w nowym opakowaniu i cenie, ale Anglicy są z góry uprzedzeni do Japońskich klocków i nie są tam zbyt cenione i lubiane. Stąd też śmieszna cena 800 PLN z przesyłką jaką dałem za swoją integrę :D Nie wiem jak duża mogłaby być różnica między nimi, z pewnością jednak nie ma sensu zakup 1500AE. Chyba, że chcesz podłączyć go jako końcówkę mocy bo to chyba jedyna opcja, którą się różni od poprzednika.

1500R długo zostanie w moim zestawie. Bardzo fajnie zgrał się z Heco. Wharfedale powinny się z nim polubić. Poszukaj sklepu oferującego Wharfedale i Denona i sprawdź sam. Ja nie miałem takiej opcji, nie chciałem jeździć z nowymi kolumnami, a u mnie w Opolu nikt nie miał 1500AE, kupiłem w ciemno i w przeciwieństwie do kivlova jestem bardzo zadowolony.

Zakupiłeś Denonka w naprawdę rewelacyjnej cenie i do tego pasuje Ci brzmieniowo, ale jak posłuchasz innego sprzętu (z wyższej półki) zmienisz zdanie. Takie jest niestety zamiłowanie w audio. Miałem jeszcze w domu POA2200 to jest naprawdę wielkie i ciężkie bydle, ale również mnie nie zachwyciło.

To bardzo nie wykluczone Kivlov, że szybko mi się znudzi jednak chcę z nim jeszcze się pobawić. Wybieram się z kolegą do Wrocławia posłuchać Yamahy A-S2000 :D Na dzień dzisiejszy Denonek spisuje się bardzo dobrze. Wiem, że z moich kolumn da się wycisnąć więcej. Póki co mam mega problem ze źródłem bo Technics SL-PS7 partaczy mi cały dźwięk, szukam CD-ka, który dopasuje się brzmieniowo do całości. tak do już jest, że niektórzy lubią fajerwerki w muzyce, inni detale, inni kolorowe dodatki. Mnie Denon ujął detalicznościa, nie znaną mi dotąd neutralnością i bardzo dobrą dynamiką, które to cechy mi bardzo odpowiadają. Cenię każdą krytykę i opinię. Nie wydaje Ci się, że Klotz AC110 zawęża scenę? Mam też IC Sommer Spirit XXL, bardzo podobny brzmnieniowo jednak scena i średnica są w nim bardziej otwarte. Dziwne jest to, że mimo tego dawniej słuchałem Klotza, teraz przesiadam się na Sommera. Pozdrownienia.

Dawno temu miałem 1500R. Grał z Paradigmami i w rocku spisywał się bardzo dobrze. Mój kolega też chciał 1500R ale nie udało mi się go kupić więc zdecydował się na 1500AE, który w bezpośrednim porównaniu niestety zagrał trochę słabiej... Po rozkręceniu okazało się,że są pewne różnice w sekcji zasilania i to mogło wpłynąć na jakość odsłuchu.

Jeśli szukasz CD do komplety rozważ zakup DCD 1500AR - są dostępne na rynku wtórnym a razem mogą stworzyć dobry zestaw.

No właśnie zastanawiam się nad zmianą IC, ale jestem takim św. Tomaszem, który jak nie zobaczy (w tym przypadku nie usłyszy) to nie uwierzę, że jest taka drastyczna zmiana. Tak samo było z kablami głośnikowymi. Teraz wiem jak bardzo mnie ograniczały. Wstrzymuję się również z IC gdyż nie wiem czy nie będę przesiadał się na XLR.

Może zamiast CD warto zakupić dobry DAC? Troszkę odchodzę od tematu więc przepraszam za zamieszanie.

Dac? Brałem również pod uwagę, w sumie to rozwiązanie o wiele bardziej praktyczne bo można podłączyć wszystko co w domu cyfrowe i cieszyć się z zachowanego sprzętu :D Póki co budżet zablokowany więc i poszukiwań nawet CD-ka nie rozpoczynam. Jak będą pieniądze zacznę na pewno ostro główkować i wybiorę się znów do Wrocławia na jakieś odłuchy DAC-ów i CD-ków. Z DAC-ami jest nietety w Polsce tak, że albo ktoś zachwala je pod niebiosa albo wogóle nie bierze pod uwagę. Trochę mnie ten stan rzeczy dziwi. Nie róbmy już off-a faktycznie bo się karczka pogniewa :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.