Skocz do zawartości
IGNORED

Polećcie kino do filmów i muzyki

S.Feliga32

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko, że ja mam ograniczony budżet, poza tym nie jestem chyba aż tak wymagającym i wybrednym kinomaniakiem. Zależy mi tylko na tym, aby zestaw do siebie pasował, zwłaszcza jeżeli weźmiemy pod uwagę dwa podstawowe parametry jak obraz i dźwięk.

Kino i dobry dźwięk za tą kasę - NIEMOŻLIWE

Chyba że DVD , zewnętrzny DAC i dobre stereo.

Pomyśl - może warto odpuścić kiepskie kino a mieć dobre stereo i filmy w stereo ?

Nie jest źle - oglądałem tak przez dość długi czas.

Kino i dobry dźwięk za tą kasę - NIEMOŻLIWE

Chyba że DVD , zewnętrzny DAC i dobre stereo.

Pomyśl - może warto odpuścić kiepskie kino a mieć dobre stereo i filmy w stereo ?

Nie jest źle - oglądałem tak przez dość długi czas.

do 3000zl mozna sklecic na prawde cos przyzwiotego. Wiekszosc ludzi bedzie zadowolona z systemu za 2000zl, tutaj kolejny 1000 zmienia duzo na plus.

Kolega od którego pożyczałem tego suba ma zestaw (wszystko nowe) ampli onkyo + dvd onkyo i do tego komplet 5.1 M AUDIO. Kiedys kiedyś chwilowo to słyszałem i pamiętam że nie było szału ale i wielkiej tragedii nie było a nie jestem pewien ale chyba coś koło 2 tysi za to dał. Kupując do tego jakiś lepszy sub może też by dało radę...

Ale to taka bardzo luźna wypowiedź ponieważ nie pamiętam ani modeli klocków ani nie pamiętam jak to dokładnie grało. Natomiast on jest cały czas zadowolony. ;)

kerap... cały czas czekamy na zdjęcia...

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

do 3000zl mozna sklecic na prawde cos przyzwiotego. Wiekszosc ludzi bedzie zadowolona z systemu za 2000zl, tutaj kolejny 1000 zmienia duzo na plus.

Chyba tylko ERA ma takie promocje.

34m2 do 3.000 tys

To trzeba mieć czym nagłośnić.

Nie wspominając jak.

Słuchałem zestawów KD do kilkunastu tysięcy i koniec końców kupiłem za 6kzł kpl Yamahe - w " o mnie " i zrobiłem drugi zestaw do stereo w sypialni - 18 metrów

Na KD idzie oglądać filmy i dźwięk na nich jest wystarczający zwłaszcza z płyt blue-ray

Muzyki już nie - w żadnym trybie ani w " pure direct "

Jeszcze jedno pytanie - grać będzie ale jak ?

Jednemu przypasi inny stwierdzi że koszmar .

Są tacy co ma robić buuuu , ssssssss trzepać kanapą i są w siódmym niebie.

Nie ważne że jak śmieje się dziewczyna na filmie to kanapa też się trzęsie od barytonu ;)

Tak czy inaczej nie da się za te pieniądze kupić KD które zagra poprawnie w stereo .

Tylko trzeba samemu posłuchać i ocenić według siebie czy ta poprawność jest dla mnie wystarczająca.

muda 44, dla czego nie masz u siebie (w zestawie kina) suba? Względy ekonomiczne?

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Nie ma takie potrzeby.

Kolumny Yamahy mają po dwa woferki 17cm co w 25 metrach spokojnie wystarcza.

Tym bardziej że amplituner ma sporą moc i wydajność prądową.

A odtwarzasz filmy/koncerty w trybie 5.1? Bo u mnie np jest okej jeśli w trybie stereo, natomiast w trybie 5.1 niknie bas. Spowodowane to jest tym, że czesc ".1" idzie na suba a na fronty idzie mniej mniej basu.

Poza tym w trybie stereo też czasem trochę brakuje zejscia (chociaz bardzo zadko) i w miarę jak najbliższej przyszłości chciałbym kupic jakiegos subika z glosnikiem 20-25 w obudowie zamkniętej

No dobra, bo odbiegłem od tematu... S.Feliga32, jesteś już 'bliżej niż dalej" zakupu czy "dalej nic"?

Autorowi wątku poddam własną myśl, do której doszedłem szukając sprzętu dla siebie. Ścieżka dźwiękowa z filmu to nie jest subtelność płyty CD. Oglądamy obraz, któremu TOWARZYSZY dźwięk. Tu wymagania i oczekiwania są inne.

Jeśli chcesz bardziej poczuć, niż usłyszeć ryk silników, wybuchy bomb czy kruszenie murów, to koniecznie kup zestaw z subwooferem.

Nie ma problemu z basem.

Amplituner ma opcje przesyłania częstotliwości subwoferowych na kolumny przednie jeżeli go nie podłączamy .

I tak mam zrobione.

Niczego mi nie brakuje.

A często słyszę - ścisz bo za głośno itd...

" W audiofilskim " zestawie mam po jednej 17tce i nikt nigdy nie narzekał na brak basu.

Tak wiec kwestia jest jakości a nie ilości i wielkości głośników.

A dobry sub to też trzeba liczyć ponad 2kzł żeby grało a nie burczało.

Wiem, że zwiększenie rozmiaru głośników nie oznacza analogicznie zwiększenia się ilości basu. Jeśli chodzi o bas w moim systemie to laicy (np. brat i bratowa) zrobili oczy jak ich "zmiażdżyłem basem" (oczywiście tryb direct włączony) z glosnikow 165mm więc nie ma problemu z jego brakiem. I tak bardzo nisko (jak na kolumny w tej cenie) schodzi ale ja jestem wymagający. A że "dobry" sub musi kosztować to jest ogólnie wiadome. Ale raczej taniej mi wyjdzie miec stereo z subem niż samo stereo z zadowalającym basem.

Nie wiem jak z ustawieniami w Twoich 34m2 , ale moze wydzielić (zagospodorować ) jakiś kąt tylko telewizyjny ,KD. Zobacz HK BDS 800 lub 700. Poczekaj na bez Vacie w MM lub Saturnie . A potem zbieraj na osobny system stero , inwestując w kino idziesz na spore kompromisy . To działa w dwie strony , idąc w stereo ( gdy hcesz cząstke kina).

Sam powinieneś określić Swoje potrzeby. Albo duże KD i mniejsze stereo lub odwrotnie.Sam nie wiem , czy jest aż taka wielka frajda słuchać stereo na polowie , 3/4 możliwości potencjometru. Poza tym są jeszcze nasi bliscy...

• 3 tygodnie później...

Witam! Z nowym sprzętem bym sobie obpuścił, dobre klocki czy w stereo czy kinie są drogie i szybko lecą na wartości niczym samochody wyjeżdżające z salonu. W rozsądnej kasie można kupić naprawdę fajne zabawki a te nowe i drogie niestety nie są lepsze od tych starszych - piszę to z własnej autopsji. Propomował bym starego amplita Yamahę RXV-795RDS budowanego jeszcze kiedyś na bazie wzmaka z dołączonymi dekoderami DD i DTS ( co w kinie w domu w zupełności styka, a i w stereo jest ok), albo DSP-AX1 też Yamahy bądź DSP-A1 tu jest bajka w kinie i bardzo ok w stereo. Można też zainwestować we wzmak stereo + dekoder dolby sorund który napędza poza frontami pozostałe kanały, Yamaha na tym polu jest bardzo wszechstronna i będzie wilk syty i owca cała. Kupisz nowy szajs, wydasz kasę a za pół roku nie będziesz mógł już tego słuchać i jeszcze będziesz miał problem żeby to sprzedać bo sprzętu na rynku jest multum. Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.