Skocz do zawartości
IGNORED

Proza Jarosława Grzędowicza

Mart2M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Kiedyś, tak ze 3-4 lata temu wpadł mi w ręce zbiorek "Popiół i kurz" który przeczytałem z zapartym tchem. Dawno już żadna książka mnie tak nie wciągnęła jak ta właśnie. I zacząłem czytać wszystko, co Grzędowicz napisał. "Księga Jesiennych demonów" - mniam mniam! "Wypychacz zwierząt - przyciężkie, ale jak najbardziej warte czasu i uwagi. PLO 1 i 2 przeczytałem z radością. 3 już wchodziła z oporami, sprawiając wrażenie sztucznie "rozdętej" tak jakby nie stanowiła właściwie osobnego tomu, a jedynie mocno rozbudowane opowiadanie. Mam jednak nadzieję na powrót do dawnego stylu w 4 części, więc podobnie jak Ty czekam niecierpliwie.

• Redaktorzy

Czytam dosyć dużo, więc nie skupiałem się bardzo akurat na książkach Grzędowicza (nie na tyle, aby być fanem), ale niektóre opowiadania są na pewno dobre. Ciekawy pisarz, wart zainteresowania.

Tak - "Wypychacz" robi wrazenie. Nie pamietam by jakikolwiek inny tomik opowiadan tak mocno zapadl w moja swiadomosc.

PLO IV ma byc finalem calej historii. Grzedowicz jednakze rozpoczal pisanie powiesci z zalozeniem, ze bedzie to trylogia. Wiec z tymi 4 tomami to moze wcale nie jest taka pewna sprawa na 100%. Zobaczymy.

Czytelnicy podziwiaja Grzedowicza za jezyk. Warsztat ma faktycznie niezly, ale mnie przede wszsytkim zastanawia, skad facet bierze pomysly - nieszablonowe i zaskakujace.

trebliG <- a mnie wlasnie 3 czesc absoultnie zachwycila. Jako nieco sztucznie rozwlekly odbieralem tom drugi. Watek Filara - Pana Tygrysiego Tronu stal sie IMHO ciekawszy niz historia Vuko.

Tak w ogole to "Ksiega jesiennych demonow" jest nie do dostania w wersji papierowej. Po wielu niudanych probach sciagniecia przez rozne kseigarni, udalo mi sie jedynie zalatwic pdf'a. Nie do konca mnie to zadowala, bo jesli chodzi o ksiazki i plyty, to jestem ortodoksem - lubie miec nowe pachnace prodkukty na polce :-)

Lubię czytać Grzędowicza, szczególnie opowiadania. PLO dobry, ale trochę rozwlekły, akcji brakuje. Bardziej do mnie przemawiał świat popiołu i kurzu oraz opowiadania. Wilcza Zamieć! Opowiadanie doskonałe. W przeciwieństwie do legiona autorów z tego lub pokrewnych gatunków, Grzędowicz bardzo sprawnie posługuje się językiem.

Ostatnio przeczytałem ponownie Siewcę Wiatru i Zbieracza Burz małżonki pana Grzędowicza, Mai Lidii Kossakowskiej. To jest to :) Podoba mi się świat wykreowany w Obrońcach Królestwa, dla mnie najważniejsze jest przekonywujące stworzenie uniwersum... dlatego n razy wracałem i wracam do Kaer Morhen, Novigradu i Brokilonu :)

Jeśli mogę się pokusić o jakiś ranking, to Kossakowska i Grzędowicz plasują się zaraz za mistrzem Sapkowskim. A dalej? hm...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

krzysiek <- dzieki za info i rekomendacje ksiazek Mai Lidii Kossakowskiej. Troche balem sie kupowac w ciemno, ale po Twoim wpisie, sadze ze wyprawa do Empika jest nieunikniona :-)

rozmowy o literaturze na forum audio? hm.....

tak czy siak bardzo lubię Grzędowicza i szczerze go polecam fanom fantastyki, którzy mili dotychczas pecha z nim się spotkać. Zarówno PLO (2 tom najsłabszy, 3ka powrót do formy tak na marginesie)jak i opowiadania są kapitalne. Niebanalne pomysły i dobry język - oto w skrócie Jarosław Grzędowicz. Wśród polskich autorów fantastyki to na pewno ścisła czołówka, zwłaszcza że AS coś się nie odzywa od dawna...

a ostatnio mnie całkowicie pochłonął i zafascynował cykl George'a Martina "Pieśni Lodu i Ognia". To jest dopiero geniusz!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.