Skocz do zawartości
IGNORED

Utwory trudne dla naszych subwooferów

Zergonyac

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wpadłem na pomysł, aby założyć temat, gdzie moglibyśmy powymieniać się nazwami utworów, które wg. każdego z nas - brzmią ciekawie na subwooferach i są dla nich "ambitne" (fani stereo niech się nie obrażają :) ). Nie chciałbym, aby padały tu zaraz jakieś nagrania z THX czy DTS HD Master Audio (choć demka ich są niezłe), bo te każdy zna. Które utwory - wg. Was - są na tyle trudne, że mogą pokazać niedoskonałości w dźwięku wydobywającym się z naszych głośników subniskotonowych ? W sumie nie musi się to tyczyć tylko subów, chodzi mi po prostu o nagrania wymagające pod względem basu. Oto moje propozycje :

I. Jan Bokszczanin - płyta "Organy" - utwór nr. 1 - Dietrich Buxtehude (Preludium fis-moll, Katedra Św. Jana).

II. Goran Bregovic - płyta Ederlezi -

utwór nr. 4 - TV SCREEN (featuring Iggy Pop)

utwór nr. 7 - Cajesukarije Cocek

utwór nr. 8 - Kalansnijkov

utwór nr. 14 - Man From Reno (featuring Scott Walker)

Nie uważacie ogólnie, że płyta "Ederlezi" jest ambitna pod względem dźwięku ?

III. Prince - płyta "One Nite Alone"

utwór nr. 1 - "One Nite Alone"

utwór nr. 3 - "Here On Earth"

IV. Michael Jackson

"Invincible" - utwór nr. 16 "Threatened"

"King Of Pop" - CD1 - utwór nr. 12 "Man In The Mirror"

V. Timbaland "Shock Value"

- 2man Show feat. Elton John

- Scream

- Time

VI. Black Eyed Peas, płyta "The E.N.D"

- "Missing you"

VII. Florence " The Lungs"

Blinding, Rabbit Heart, Drumming Song, Cosmic Love.

VII. Beyonce, "Iam Sasha Fierce" - If I Were A boy

To moje propozycje na chwilę obecną. Utworów na pewno jest o wiele więcej, jednak póki co nic więcej nie przychodzi mi do głowy. Czekam na Wasze propozycje - może też z krótkimi komentarzami, czemu dany utwór jest trudny i w jakim momencie ?

Pozdrawiam serdecznie drodzy forumowicze :) !

Witam pomysł bardzo dobry. Moim skromnym zdaniem myślę dobrze przetrenowałyby sprzęt takie kawałki:

1. Massive Attack feat. Mos Def - I Against I

2. MOP - cold as ice

Ps. nie jestem ogromnym fanem tego typu muzyki, ale jest to basowa masacra.

Pozdrawiam

No więc tak:

trentemoller - moan

Justin Timberlake - What Goes Around...Comes Around (naprawdę warte posłuchania, bo ma piękny bas, ale dopiero pod koniec tzn. utwór się niby kończy, a zaczyna się jakby druga część)

Peja - Ko.cham

Lil Jon - Get Low (bardzo niski bas ;) )

Popular_Demand__Popeyes

Grubson - Na szczycie (wysoki, długi, bas)

Kanye West - Love Lockdown

pitbull_ft_trina_-_go_girl

Swizz Beats - Money in the Bank

Jak coś sobie przypomnę, to dopiszę.

Naprawdę temat warty uwagi dla tych którzy lubią bas :D

Jaki Hova ?

No Timbo trochę ciśnie. Shock Value 2 też świetna - szczególnie intro. Piękna muzyka jeśli chodzi o klimaty basowe :). A o get low zapomniałem, a tak często słucham. Z ciekawości spytam - ile hz ma bas w tym kawałku ? Około 30 ?

Był jeden fajny kawałek Young Buck'a ale nie pamiętam jak się nazywał... a topnięcie było niesamowite.

Man In The Mirror jest ciekawy - końcówka od 4;10, gdzie co jakiś czas wchodzi chyba fortepian - coraż niżej ? Cholernie ciężko to wyklarować spośród ciągle brzmiącego niskiego basu.

Zejścia, zejściami.

Ale ważniejszy jest szybki, rytmiczny bas. Jakiś kontrabas, nisko fortepian, słynna stopka, kotły, harfa, kontrafagot, czy jak on tam się nazywa, niektóre szybkie pasaże na organach.

Ogólnie szybkie, powtarzalne przejścia.

Wówczas „siadają” elektrolity i można dowiedzieć się całej prawdy o wzmacniaczach; oczywiście dotyczy dużych mocy ;). Takie eksperymenty potrafią nam pokazać prawdę o niektórych zespołach głośnikowych, np. labiryntowych, BR.

Słuchałem takiego labiryntu na którym „szybka stopka” zdudniła się. Membrana i wylot tunelu…

BR to następny przykład. Podawałem kiedyś na Forum przykład utworu w którym jakies niemieckie niezłe kolumny wykazywały nadzwyczaj mocny bas (kotły), podczas gdy ogólnie okazywało się, że były oszczędne na basie. Bliższa analiza na innych zespołach wykazała, że owe kotły grały w zakresie strojenia otworu.

Zamknięte rulez ;)

Powiedz to jakiemuś miłośnikowi kina albo, gdy trzeba nagłośnić odpowiednio duży metraż :). Nie każdy ma tyle pieniędzy, żeby kupić sobie servo albo velo DD, czy suba zamkniętego ale z odpowiednim powerem. Chciałbym posłuchać coś dobrego w zamkniętej obudowie, bo nie miałem okazji jeszcze - np. jakiegoś rela..

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.