Skocz do zawartości
IGNORED

Co dżemie w naszych klockach ?

Micke 13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Mojego Creeka 4330 mam już od dość dawna, dlatego byłem święcie przekonany, że posiadam starszą wersję 4330 (bez mk2). Moje wątpliwości wzbudzały jednak szczegóły obudowy która poza brakiem nadruku mk2 nie różniła się niczym od obudowy właśnie tego poprawionego modelu. Starszego 4330 nie słyszałem dlatego różnic w brzmieniu nie znam :-) Ale znalazłem za to jakieś starszy rocznik Audio bodajże z końca 99 roku w którym był opis tego starszego Creeka 4330 plus zdjęcie ze zdjętą obudową. W tym Audio napisali, że 4330 ma pojemność kondensatorów 19800uF, na fotografii widać 6 takich kondensatorów więc na jeden przypada 3300uF. Jeśli nowszy mk2 ma pojemność 22000uF różnice powinny być widoczne albo w wielkości albo w ilość kondziorków ;-) Śmigam więc do swojego wzmaka ze śrubokrętem (bo jakoś wcześniej nie miałem natchnienia by mu zaglądać pod maseczkę) i co się okazuje... 10 sztuk po 2200uF czyli łącznie 22000uF :-)))) Mam mk2 ? Na to wygląda z tym, że na obudowie, wewnątrz czy w instrukcji nic o tym nie piszą... Zdjęcie w gazetce jest robione z wysokości dlatego tożsamość mojego Creeka mogę stwierdzić właściwie tylko porównując kondensatory.

Chyba powinniśmy czasem zajrzeć do swoich klocków, bo różne niespodzianki mogą nam w nich sprawić konstruktorzy :-)

Mam jeszcze prośbę do posiadaczy modelu 4330mk2. Mógłby mi może któryś z Panów przesłać zdjęcie tego wzmaka ze zdjętą obudową ? Chodzi o ostateczne porównanie. Może gdzieś w internecie można znaleźć coś takiego. Sam nie mam ani skanera ani aparatu cyfrowego dlatego mam prośbę do Panów :-) Jak to się mówi: licho tkwi w szczegółach i kto wie, może się mylę i ten mój Creek to tylko jakiś wybryk natury ;-))

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

I love the sound of crashing guitars

https://www.audiostereo.pl/topic/7611-co-d%C5%BCemie-w-naszych-klockach/

Coś jest na rzeczy. Ostatnio rozkręciłem swojego Rotela 991AE (koledzy wiedzą, dlaczego) i ze zdumieniem zauważyłem, że układ elementów jest zasadniczo inny niż na zdjęciu katalogowym. Mój egzemplarz jest jednym z Ostatnich Mohikaninów, czyli wygląda na to, że tuż przed wycofaniem produktu z rynku, w ostatnich seriach wprowadzono jakieś zmiany nie informując o tym bynajmniej nabywców.

Miałem podobny przypadek. Kilka lat temu ze swoim musical fidelity a2. Mój miał zwykły potencjometr a na zdjęciu z audio niebieski alps, jako, że pracowałem wtedy w sklepie z hi-fi to rozkręciłem nasz ze sklepu - miał niebieskiego alpsa, ale za to mój miał wyjście na pre-amp a tamte nie miały. Dzwoniiłem do audio-klanu, po za zdziwieniem nic nie potrafili mi wytłumaczyć. Koniec końców sprzedałem moje a2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj jest taka fajna strona jakiegoś gościa i zdjęcie Creeka 4330 mk2. Jak by ktoś miał jeszcze wątpliwości…

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś miałem micromegę którę wnętrze też się różniło od tego na zdjęciach w audio czy hifi i muzyka. M. in. pojawił się układ intela (tak nawiasem w HIFIiM napisali przy recenzji micromegi minium,że to przetwornik!) najprawdopodobniej odpowiadający za obsługę napędu. I nie kaprysiła!

=>Micke 13

Zrob lub zamow sobie zablon podobna farbke - dobiara ci bez problemu i masz wersje mk2

Albo kupiles wersje tuz przed zmiana frontu i wejsciem w zycie nowej reklamy i nowych testow

albo cos pokreciles ....

Pamietam jak jakas gapa w bankomacie do kasety 20 wlozyl 50 ... zycie bylo by duzo szczesliwsze gdyby bankomat nie zapisywal, kto pobieral kase :)

Pewna firma od CDR trzaskala jako 650 - 700 z nadrukiem 650 - nie oplacalo sie zmieniac calej maszynerii

latwiej inaczej malowac malowac.

Jali byl zdziwiony posiadacz nowej generacji monitora 17" LCD NEC'a jak zobaczyl kto wyprodukowal matryce w tym modelu .... bu hahahah

Jak pisałem rozkręciłem swojego 4330 i wnętrze identyczne jak w tej fotce ze stronki którą podałem powyżej. No, nic to. Trzeba się zbierać do domciu i iść spać by jutro raniutko wstać i muzyczki posłuchać :-)))

Pozdrawiam wszystkich.

heh to ja Cie pociesze, mam 4300 i jak bozia nakazala mam 6 kondziolkow po 3300uF :-)

a swoja droga widzialem na forum hmm chyba hi-fi.com.pl ze ktos bral sie za tuning

creeka 4330, glownie wymiana i dolozenie kondensatorow, ale co z tego wyniklo... ?

Ktos cos widzial/wie?

tylko w dżemie siłą drzemie :D:D::D:D:D:D

sory wiem ze nie na temat ale jakos wrocilem z imprezy

zobaczylem tytuł i.........

mam nadzieje ze wybaczycie :|

poza tym mam pewne watpliwosci po tej imprezie ktore wlasnie omawiam z kumplem wiec sory jescze raz za nic konstruktywnego :(

Witam wszystkich

Muszę dołączyć sprostowanie. Przyjrzałem się bliżej swojemu Creekowi i doszedłem do wniosku, że jednak różni się on w paru szczegółach od tego ze zdjęcia. Mianowicie u mnie, potencjometr głośności jest zabudowany kwadratową, niebieską, puszką. Jest tam naklejka Alps 917t 20KAX2. Bardzo wszystkich przepraszam ale jestem kompletnym laikiem i nie znam się na oznaczeniach (choć w tym przypadku to chyba numer serii). Dalsze różnice są jednak takie, że układ scalaków na płycie przypomina żywo ten ze starego 4330 (tylko kondensatorów więcej). Ten mk2 ze zdjęcia ma jakby dwa układy do wkładki przedwzmacniacza gramofonowego u mnie (jak w starym Creeku) są cztery. Dalsze różnice są ale jakby na korzyść tego starszego 4330. Może któryś z panów wie czym (oprócz ilości kondensatorów) różnią się te dwa modele tzn. 4330 i 4330mk2, nie ukrywam, byłbym bardzo wdzięczny :-)

A, i mój Creek nie był przerabiany, bo kupiłem prosto ze sklepu.

Pozdrawiam.

z tymi 4330 (nie mK2) jest niezła jazda - naprodukowali tego w róznych wersjach SE i nie SE, Mk2 i stara, z pilotem i bez, tak że można trafić na różne modele. Nawet te same modele z różnych okresów produkcji sie różniły.

W testach w Audio jest zdjęcie jakiejś starszej wersji. Mam też 4330 i chyba w takiej wersji jak TMicke i jest on oparty na takiej samej płytce drukowanej jak wersja 4330SE różnice są takie że w SE są wmontowane przekaźniki do wyciszania i odłaczania wyjścia w przypadku pojawienia się napiecia stałego. wersja SE ma dodatkowe 2 kondensatory więcej (zwykły ma 10szt 2200/50, se ma 12 szt) i mocniejsze 160W trafo (zwykła wersja 4330 ma tylko 120W).

Co do potencjometrów to Creek zmieniał je w różnych okresach produkcji, na początku były małe metalowe, w tej wersji którą ja mam jest niebieski Soundwell, który jako żywo przypomina niebieskiego Alpsa - z daleka nie widać, dopiero jak się przyjży napisom to można się połapać. NIe wiem jak teraz może w końcu wkładają alpsa ale to co mam to na pewno nie jest Alps.

Różnice pomiędzy wersją z MK2 a bez MK2 są trochę inne - wyeliminowano miejsce na dodatkową płytkę przedwzmacniacza (do starej wersji można sobie było dokupić moduł pre i mieć dodatkowe wzmocnienie o 3-6-9dB). Przekonstruowano oczywiście laminat i w MK2 jest już jeden dwusekcyjny przekaźnik do wyciszania wyjścia - starsza wersja SE miała dwa przekaźniki - osobne dla każdego kanału. Ilość kondensatorów w zasilaczu i zasadniczy układ pracy nie uległ zmianie.

hififreak.wordpress.com

WIELKIE DZIĘKI BRAYAN !!!

Jakby może jeszcze któryś z kolegów mógł podesłać jakąś lepszą fotkę 4330mk2 ze zdjętą obudową to byłbym już totalnie szczęśliwy :-) Ejj, fajnie wiedzieć, że się ma podrasowanego Creeka :-))

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w odkrywaniu tajemnic drzemiących w naszych kochanych klockach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.