Skocz do zawartości
IGNORED

clean feed

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, koniecznie posłuchajcie: Chris Lightcap's Bigmouth "Deluxe".W składzie m.in Malaby i Taborn. Na pierwszy rzut ucha klasyczne granie, ale to zmyła :-). Świetny, dynamiczny i nowoczesny jazz. Najpiękniejszy gdy saksofoniści (wszyscy trzej) biorą się do dzieła.

Deluxe_Chris-Lightcap.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/76125-clean-feed/page/2/#findComment-2107902
  • 2 tygodnie później...

I ja mogę potwierdzić, że DELUXE to znakomita płyta. Miałem przed zakupem wątpliwości, bo nie lubię elektrycznych pianin w jazzie, a Taborn gra tu głównie na Wurlitzerze, ale okazało się, że to nie szkodzi;) Choć akurat mój ulubiony na ten moment kawałek z tej płyty ('The Clutch') jest z fortepianem, ale to może wcale nie ma związku... bo to po prostu świetny numer jest! Zresztą płyta trzyma poziom od początku (notabane 'Platform' to jeden z najlepszych openerów jakie ostatnio słyszałem) do końca (a i zamykający 'Fuzz' też ładnie kopie).

Chyba trochę brakowało mi takiego bardziej przystępnego, melodyjnego grania opartego na chwytliwych groove'ach. I fajnie, że ta przystępność nie musi równać się prostocie, bo niekoniecznie o to tu chodzi, a i krzepiące jest to, że tą lepszą przyswajalność można realizować niekoniecznie drogą sztampowego i poprawnego mainstreamu czy eterycznego smęcenia w duchu ECM.

To teraz kolej na kolejną gorącą rekomendację. Wszystkie powyższe warunki spełnia też inna zeszłoroczna płyta CleanFeed - koncertowe Angles - Epileptical West. I cóż, trzeba powiedzieć w tym miejscu, że... lepsze jest wrogiem dobrego. Owszem, Bigmouth 'Deluxe' jest super, ale Angles mnie po prostu rozwaliło na kawałki:) Bo groove i urzekające melodie idą tu dodatkowo w parze z jeszcze większą energią oraz niezwykłą żarliwością, której źródeł szukać... bo ja wiem... może nawet u Aylera.

Jak dla mnie płyta roku, bez względu na gatunek.

Może warto też dodać, że i od strony 'audiofilskiej' jest bardzo dobrze.

A przy okazji - poprzednie Angles, 'Every Woman is a Tree' jest niemal równie dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-183-085316700 1296982701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76125-clean-feed/page/2/#findComment-2121983
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.