Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto inwestować w tuner radiowy?

piotr1989

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy warto dokupić do mojego zestawu tuner radiowy. Myślałem nad Denonem TU-1500ae lub TU-1510ae.

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czym różnią się te dwa urządzenia?

Czy w ogóle warto inwestować w tuner, jeżeli radia słucham rano od godziny 8.00 niekiedy do godziny 16.00 (raczej rzadziej niż częściej).

Jak potraktować taki zakup? Czy raczej jako mebel czy sprzęt codziennego użytku?

Pozdrawiam,

Piotr

PS. Jak Wy drodzy forowicze traktujecie swoje odbiorniki radiowe?

Większość i tak nadaje teraz z MP3...

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Oczywiście, że warto!!! Moje tunery to perełki, które mogą liczyć na specjalne (lepsze) względy w porównaniu do reszty tzw. systemu.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A jaką antenę podpiąć do takiego tunera?

Czy w zestawie do TU-1510ae coś dają?

Witam. Zewntętrzną dookólną FM. Sprawdza się w większości przypadków. Zainwestuj także w dobry koncentryk. O tej w zestawie zapomnij.

Kup używany. Koszt - 120 zł. Jeżeli długo słuchasz, to taka "inwestycja" na pewno się opłaca.

Ja zrezygnowałem jakiś czas temu z tunera FM na rzecz radia z satelity. Różnica jakości dźwięku na plus ogromna, jedynie ilośc dostępnych polskich stacji nieco mniejsza.

^^ To jest dopiero niezły żart. Gratuluję odbioru z satelity.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

Violet, żart żarcikiem pogania:)

Antena, dipol 1 RUZ-B.

Antena,dipol 3/RZ B.

Przewód, Triset-113 1,13/4,8 6,8.

Powinny być wystarczające.

Wzmacniacz antenowy może więcej popsuć jak pomóc.

Dużo zależy od mocy i odległości do nadajnika.

Tak w skrócie byłoby na tyle.

Wszystko do kupienia w sklepach internetowych bez wychodzenia z domu, a póżniej ciepło się ubrać i instalować.

Uwaga na śliskie dachy, balkony, drabiny itd, powodzenia.

Szkoda czasu na zabawę z tunerem radiowym. Przywiozłem niedawno z UK wysoki model Sansui (analogowy) i żadnych pozytywnych emocji. Co do satelity to oczywiście zdecydowana większość stacji nadaje w bardzo przeciętnej jakości. Ja słucham trzech stacji francuskojęzycznych (jakość dobra+) i tylko dlatego, że nie znajdę takiej muzyki gdzie indziej. Podstawowy minus tunerów radiowych to słaba dynamika.

Niech piotr i muls słuchają fal AM,:)>>>w skrocie zeby rydzyk nie wymiekł.Niebawem skonczy sie nadawanie w analogu.Zwykle słuchamy gora dwie stacje muzyczne.chiba ze rydzyk.Ale to pomijamy jako nieistotne.najlepsze odbiorniki a mam ok 6szt po ok 2 tys za szt zapewniaja dobry odbior,ale jesli wchodzi stacja obok to i tak jedynym rozwiazaniem jest kierunek anteny.jesli sluchasz jednej stacji kup odbiornik za 200zł zrob antene w dobrym kierunku i zapomnij o dobrych radach rydzyków.a jesli bedziesz miał dalej problem to napisz na PW.rydzyków omijaj.

[/quote

Gość rydz

(Konto usunięte)

Złośliwy zawsze napisze złośliwie tylko po to by uspokoić swoje nerwy.

Muls chyba mieszkasz na totalnym zadupiu słuchając tylko dwie stacje, ja odbieram ich 27, a conajmniej 10 na bardzo dobrym poziomie.

Zaprzestanie nadawania stacji analogowych nie tak prędko kolego.

Kolego piotr wejdż na stronę www.dipol.com.pl ,zadzwoń, powiedz gdzie mieszkasz,a dobiorą ci wszystko co potrzeba i nie zedrą skóry.

A z propozycji mulsa co byś na priwa ,to doradzi ci tak że będziesz odbierał dwie stacje.

Jeszcze jedno nie zwracaj uwagi na ilość postów kolegi muls, bo to nie oznacza że pozjadał wszystkie rozumy i wszystko wie.

Nie było moim zamiarem w tym temacie kogokolwiek urazić.

Dziękuje.

Kup Denona TU 460

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo poczekaj na lepszy model TU 560 lub TU 660

Poco wydawać 1000 zł na nowy tuner!

Uważam że szczególnie stereofonia w modelu 460 jest zdecydowanie lepsza od modelu 1510 AE czy TU 1500 AE.

A JAK CHCESZ KONIECZNIE Z RDS TO POLUJ NA DENONA TU 580

Polecam Tez Pioneera F 550 RDS

Dobry tuner to podstawa!!!

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Wszystko się zgadza kapibara, a ja poprawiam swój błąd , miało być oczywiście 17 stacji a nie 27.

Jeśli chodzi o tunery to polecam modele sprzed kilku lat, mianowicie Denon TU-255 i Marantz ST 6000.

Spójrz na ranking tunerów:

Ukryta Zawartość

+Na samym dole strony.

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Chodzi mi o to, że za nieduże pieniądze można mieć super tuner, na przykład taki Kenwood KT-5020 albo Luxman T117.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dzięki,czołgista zgadza się,tunery które zaproponowałem kosztowały w okolicach tysiaka, były u mnie jak i wiele innych.

Zaproponowałem je tylko dlatego że są tanie, a zagrały lepiej od niektórych tunerów dwukrotnie droższych, szczególnie Marantz.

Pewnie są lepsze tunery, ale nie wszystkie można odsłuchać, opieram się na tym czego słuchałem.

Może jeszcze kilka uwag do pytania piotr1989@

Uważam podobnie jak przedmówcy, że za 1000 zł można u nas kupić już dobry tuner, a jak się poszuka to i bardzo dobry. Za 1000 zł dobrych nowych tunerów w sklepach nie ma.

Najlepszy okres do poszukiwań to produkcja ze schyłku wysokiej klasy tunerów czyli przełom lat 80/90. Zdecydowana większość topowych modeli z tamtego okresu miała 2 gniazda antenowe UKF. Regułą był brak funkcji RDS w tych modelach. (wyjątek to Grundig T-9000).Tunery z tamtego okresu miały też wysoką czułość, selektywność i wysoką dynamikę.

Jednak wszystkie wspomniane tunery miały jedną cechę wspólną. Musiały być podłączone do minimum jednej dobrze zainstalowanej i ustawionej anteny. Pełnym rozwiązaniem było/jest podłączenie 2 anten o polaryzacji V i H do takiego tunera. Szczytem perfekcji jest profesjonalna antena n.p. Dipola sterowana obrotnicą z poziomu tunera. No ale to już jest ekstrema in plus.

W sprawie doboru anteny potwierdzam to co napisał przedmówca, że najlepiej skontaktować się z f. Dipol odpowiedzieć im na kilka pytań w sprawie lokalizacji tunera, a oni podpowiedzą optymalne rozwiązanie.

Ponownie zachęcam do słuchania radia.

Jak najbardziej z satelity, z kablówki (UPC ze 20 kanałów), z Internetu (dziesiątki). Jakość na pewno lepsza niż z fal eteru.

Słucham w Szczecinie mając swego czasu możliwość słuchania stacji niemieckich. Te ostatnie były stereo jak dopiero ono raczkowało na jednym programie polskim;). Jakość tam nadawanych programów była wyższa od naszej.

Antena zewnętrzna na dachu. Było fajnie. Mimo to zrezygnowałem zasadniczo z tego źródła. Dynamika rzeczywiście nienajlepsza, ale to przypadłość radia FM.

Był standard stereo na AM, potwierdzam.

Zgadzam się, że w tunerach FA, AM jest swoista magia. Myślę, że mimo wszystko warto mieć taki ładny tuner w domu szczególnie gdzieś na obrzeżach miasta.

no rydzu to mnie złatwiles.Piec lat słuchania na tunerze wartym 2,5tys zł i tylko dwie stacje.Jutro zobaczy sie czy da sie wiecej.Spiesze jednak doniesc ze mam 280 kanałow telewizyjnych, gdzie tez graja.To chiba swietny wynik.Co nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.