Skocz do zawartości
IGNORED

NAD - pomóżcie!!!

bartus

Rekomendowane odpowiedzi

Podaj jaką kwotę chcesz przeznaczyć na kolumny i kable, będzie łatwiej. Preferujesz brzmienie analityczne, czy też miękkie?

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Nie może napisać opinii jak to gra , ponieważ nie ma kolumn :)))) ;)

a serio, słuchałem raz wzmaka NAd`a 350 z Dynaudio 72. Mi się podobało, ale nie słyszałem tego wzmaka, z żadnymi innymi kolumnami. Słuchałem płytki Gotan Project, Dead Can Dance, Dire Straits, J.M. Jarre oraz składanki Deutsche Gramophon z klasyką.

PMD trafił w sedno. NAD jest mocny, szybki i dobrze kontrolowany (słyszałem 370 - wulkan, miałem 340 - kretowisko, mam CD 541i - jest dobrze ) jednakże jak dla mnie za suchy. Audience 72 to słodycz góry i mięsistość, która skutecznie uprzyjemnia NADa nie pozbawiając go jego zalet. Może jeszcze z drugiej ręki Dali 606 (lubi się z NADem - szwagier ma i trzęsie ścianami), też mięsisty bas, ale bedzie gorzej, niż Audience ze względu na lekkie przymulenie.

Chodziło mi bardziej o info o NAD 372 :-)

Autor recenzji z wspomnianego Audio-Video zwraca uwagę nie tylko na dużą dynamikę i kontrolę basu, ale również na przejrzystość tego wzmaczniacza oraz jego znakomitą średnicę i gładką, detaliczną górę, co akurat dla mnie duże znaczenie. O te właśnie apekty brzmienia chciałbym zapytać bartusa lub kogoś, kto słyszał 372-kę.

od miesiąca mam zestaw 372+542 i opisy w AV potwierdzają się w 100% ! Na razie męczę jazzem małe kolumienki Audiowave 171 SE ale rezultaty przechodzą oczekiwania ! Do tego zestawu już niedługo podłączę monitory studyjne profesjonalne (odsłuchy) JBL (głośnik niskotonowy 30 cm) i ciekaw jestem co z tego wszystkiego wyjdzie a odsłuchy JBL są naprawdę jak wulkany ! Na początku maja opiszę rezultaty

[obrazekLUKASZ-109613_1.jpg]

Przy pełnym wysterowaniu 372 , a jest tu powyżej 150 W na kanał małe głośniki niskotonowe 13, 16 cm nie dają rady !!! Avance Dana i podobne nie nadaje się do głośnego słuchania a jeżeli na taki wzmak się ktoś decyduje to nie po to żeby na nim cicho grać bo do tego są inne konstrukcje. To musi chodzić na full a wtedy dopiero są namacalne efekty dźwięku z dobrego sprzętu ! A każdy i tak ma inne zdanie na ten temat ...

RADEKJ:

Nie mam dużej wiedzy na ten temat, więc nie bardzo rozumiem zależności między mocą wzmacniacza a obowiązkiem słuchania go w określonej głośności. Do tej pory myślałem, że duża wydajność prądowa i duża moc po prostu mogą się przydać (niska efektywność głośników, wielkie kolumny, duże pomieszczenie itd.). Nie wiedziałem, że to może na posiadaczu takiego wzmaczniacza wymuszać słuchanie w określonej głośności. Czy dobrze Ciebie zrozumiałem?

Nie słucham specjalnie głośno i to przede wszystkim klasyki, więc zainteresowały mnie raczej inne aspekty brzmienia NAD-a. Uznałem, że te jego 150 W w niczym nie będą mi przeszkadzać. W recenzji zainteresowała mnie raczej pochwała jego przejrzystości (to trochę brak swojego charakteru - czyż nie?) cechująca konstrukcje wysokiej klasy oraz podkreślenie wysokiej jakości średnich i wysokich tonów, szczególnie w towarzystwie odtwarzaczy z wyższej półki. Czy to potwierdzasz?

Gdzieś ostatnio słyszałem, że 372-ka potrafi zbasować średniej wielkości pomieszczenie (16-18 m2). Czy to możliwe? Niestety, nie dowiedziałem się, w jakich warunkach i czy nie była to wina np. zbyt dużych kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.