Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki ?

piter z

Rekomendowane odpowiedzi

Piter_z - nie skacz tak po ofertach bo nic z tego nie wynika. Najpierw ustal sobie jaki chcesz mieć zestaw głośnikowy. Podłogowy, podstawkowy, jaki duży i ile pieniędzy na niego możesz wyłożyć i jak długo możesz go budować żeby Cię jeszcze krew nie zalała i ochota nie odeszła :) No i jakie masz możliwości policzenia zwrotnic i wykonania pomiarów czy symulacji (do tego jaką masz bazę danych głośników). I dopiero szukaj głośnika.

Jeżeli kwestią jest cena to proponuję Teslę ARN5614-4om w obudowie do 30litrów podłogowej bass reflex i do tego np. kopułkę ARN lub Tonsil GDWK10/80/19

Jeżeli nie musi być dużo basu a maja to być monitorki to GDN13/40/2-4om w obudowie 9 litrów lub GDN13/40/8 w obudowie 12 litrów (tu strzelam bo nie liczyłem) i na górę to samo co wymieniłem. tylko uważaj bo jakość brzmienia takiej małej kolumny zależy przede wszystkim od zwrotnicy - tam uderzenie basu nie występuje i niczego nie zamaskuje. Koszt głośników to od 33 do 88zł. za sztukę. Myślę ze komplet głośników miałbyś za 200 do 300zł. Wszystko można kupić przez Internet np. w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cewki najtaniej dostaniesz w Dexonie, a kondensatory polipropylenowe w

Ukryta Zawartość

Na zwrotnice i konfekcję – jeżeli będzie prosta musisz liczyć do 100zł. To razem daje w 300zł. - 400zł. (musisz sobie poskakać w sieci po cennikach i policzyć dokładnie) Jeśli umiesz sam zrobić obudowę i masz dostęp do materiału to będzie kilkanaście – kilkadziesiąt złotych – jeśli zlecisz to będzie kilkaset złotych.

Tak więc zastanów się czy jesteś w stanie zrobić kolumienki za np. 300zł. Czy tez będą Cię one kosztowały 700zł. I czy to się opłaca. Pozostaje jeszcze problem projektowania, strojenia i pewnie kilkadziesiąt złotych wydane na eksperymenty i nietrafione pomysły.

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

--> Qubric

dzięki za porady ale właśnie z tego co miałem do wyboru kupiłem te heco 13 na allegro i do tego pójdą audaxy tm025f1 - zrobie z tego monitorki ( miałem ochote na coś większego bo obudowy nic mnie nie będą kosztowały) mam mały "pokój" mieszkam w akademiku i myśle że robienie podłogowych to pomyłka w takim przypadku a monitory na tych 13 powinny fajnie wyjść - ale to się okaże

Jeśli masz ich parametry będziesz, mógł zrobic symulację zwrotnicy. Jesli nie to musisz pomierzyć te Heco, ale wydaje mi się, że nie znajdziesz parametrów, bo to są raczej głośniki do serwisu albo wyjęte z uszkodzonych kolumn.

pozdr.

-->Qubric

parametrów nie mam ale tylko narazie koleś od którego je kupiłem powiedział że są w drodze bo inny kupujący też chciał - głośniki są nówki jeszcze w folii i przynajmniej z wygłądu są świetne - komponenty ( kosze są z plastiku jakiś abs ale marnie to to nie wygląda - lepiej niż blacha)

ale niestety z tymi parametrami to była ściema - niema ich i nie będzie - musze teraz pomieżyć te głośniki tyle że niestety kompletny amator ze mnie nie wiem jak to zrobić - może mi ktoś powie jak pomierzyć te głośniki

Moim skromnym (może głupim ?) zdaniem, to po co kombinować pomiary dla tych 13-tek. Wziąłbym jakąś typową wielkość obudowy dla tego rozmiaru głosnika , jakąś zwrotnicę dwudrożną i co najwyżej pokombinował (na ucho) z dobraniem tłumienia wysokotonówki, by uzyskać w miarę spójny dźwięk.

Powinienem teraz powiedzieć - "a nie mówiłem?" Trzeba było kupić 13cm Tonsile np. w Dexonie - wtedy wystarczyłoby zmierzyć impedancje i można projektować zwrotnice ;) Druga metoda to Tesle i jakis gotowy monitorek na nich.

pozdr.

ahfc - czy chcesz powiedziec że głosniki o których pisał PIOTREQ i były pokazane na zdjęciu - jednak są z Tonsilu??? Mnie się wydaje że nie - widziałem takie bez znaków Tonsilu a tylko z podobnym oznaczeniem.

pozdr.

teraz nie ma co gdybać - musze sie dowiedzieć jak pomierzyć te głośniki - nie mam zamiaru niczego robić na mniej więcej ( andios ) to będą moje pierwsze kolumny i chce się czegoś na nich nauczyć dlatego wszystko musi być zrobione tak jak powinno - policzone, pomierzone, posłuchane :)

a i jeszcze jedno czy ktoś z was ma może jakieś linki do stron o budowaniu obudów labiryntowych albo może chociaż wklepać jakieś wzory albo też opisać wyniki własnych doświadczeń z takimi obudowami

No to jesteś w kropce, bo jak pomierzysz parametry głośnika. Bez parametrów nie obliczysz zwrotnicy i obudowy.

Dalej uważam, że nie opłaca się kombinować z tymi głośnikami. Wkład pracy i pieniędzy będzie niewspółmierny do efektu końcowego. Teraz lepiej kupić całkiem niezłe monitorki używane za ok. 400 zł, a jak coś budować, to na dobrych i sprawdzonych głośnikach. Osobiście jestem zwolennikiem kopiowania sprawdzonych wzorów na początek, przy okazji poznając tajniki budowy kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.