Skocz do zawartości
IGNORED

Moje pierwsze Hi-Fi

oiad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w prezencie jakiś czas temu dostałem altusy 140, oddałem je do generalnego remontu i teraz szukam wzmaka,tunera później może adaptera do nich.Ma to być w stylu vintage, bo prostu lubię oldschoole z ich wadami ale i zaletami, mam tak od czasów car audio i teraz nadszedł czas na muzę w domu.Muza przeróżna.Wiem,że te kolumny mają swoje ograniczenie,a lubię granie coś w stylu mcintosha (mam takiego wzmaka do auta) czyli dużo powietrza (głębia sceny) delikatność, basik przyjemny sprężysty.Kasa do 1kpln na razie, na oku póki co luxman (wzmak) ale czy np. 120 rms-u w 8 ohm da radę napędzić te głośniki z odpowiednią kontrolą?

Witam dobry wzmak nie musi być drogi jeżeli bym kupował coś z tańszych to dzwięk luxmana L190,210,230 w cenie do 300zł jest dobry reszta na kolumny używki na allegro pełna gama podstawkowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Mój pierwszy sprzęt po wielu odsłuchach i poszukiwaniu najlepszego rozwiązania to wzmacniacz DENON PMA-700AE odtwarzacz CD DCD-700AE do tego dobrałem przy nieocenionej pomocy Panów z DENONA głośniki Wharfedale Diamond 10.0.

Witam kolegów ;-)

Potrzebuję pomocy przy wyborze pierwszego zestawu. Nie chciałbym wydać więcej niż 6000 pln, a dodatkowe utrudnienie jest takie że tu gdzie mieszkam wybór jest kiepski (Dania). Oczywiście jak będę miał konkretne rekomendacje na sprzęt dostępny w Polsce to mogę przyjechać ale na kilka wycieczek 'odsłuchowych' nie mogę sobie pozwolić.

Obecnie zastanawiam się nad zestawem CD + wzmacniacz NAD bee albo Cambridge Audio Azur z kolumnami B&W CM1 - słyszałem te kolumny właśnie z mocniejszymi NAD bee i jest nieźle... chętnie poznam opinie.

Jeżeli chodzi o muzykę - szeroki wybór ;) rock, pop, jazz, indie itp..

Gdyby ktoś miał czas i ochotę przejrzeć dostępne tutaj pudełka byłboby super:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów ;-)

Potrzebuję pomocy przy wyborze pierwszego zestawu. Nie chciałbym wydać więcej niż 6000 pln, a dodatkowe utrudnienie jest takie że tu gdzie mieszkam wybór jest kiepski (Dania). Oczywiście jak będę miał konkretne rekomendacje na sprzęt dostępny w Polsce to mogę przyjechać ale na kilka wycieczek 'odsłuchowych' nie mogę sobie pozwolić.

Obecnie zastanawiam się nad zestawem CD + wzmacniacz NAD bee albo Cambridge Audio Azur z kolumnami B&W CM1 - słyszałem te kolumny właśnie z mocniejszymi NAD bee i jest nieźle... chętnie poznam opinie.

Jeżeli chodzi o muzykę - szeroki wybór ;) rock, pop, jazz, indie itp..

Gdyby ktoś miał czas i ochotę przejrzeć dostępne tutaj pudełka byłboby super:

Ukryta Zawartość

Za 6000 PLN mozna spokojnie zbudowac zestaw hi-end! Przepis jest taki:

Glosniki: Klipsch Heresy - uzywana para ca 3000PLN (w idealnym stanie z Ebaya)

Wzmak: Behringer A500 - 750PLN (Nowy)

DAC: Behringer SRC2496 - 520PLN (Nowy)

Transport: jakis dowolny, w miare dobry - powiedzmy 500PLN

Kable glosnikowe DNM Reson 2x3m - 300PLN (Ebay)

Interconecty: Jakies Klotze albo Sommery - 200PLN

Szafka audiofilska (hihihihi) - 730PLN (Ewentualnie zostaje w kieszeni lub kupujemy plyty)

Razem 6000PLN! VOILA!!!!

PS Klipsch Heresy sie nie psuje (wytrzymuje 50lat) a jesli nawet to drivery sa tanie i latwo dostepne. Poza tym mozna je sprzedac, w kazdym momencie za ta sama sume.

Ukryta Zawartość

A co Ty, mozesz zrobić dla Vectora?

tylko ze czas sprzedazy wynosi pare miesiecy jak widze bo chetnych na legende nie przybywa wcale mimo paru lat kampanii reklamowej

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Mój początek słuchania wziął swój bieg od tego radio magnetofonu,kupiony około r0ku 1990,ech,to były chwile...

Nie wiem w czym rzecz,nie załadowało fotografii którą wybrałem do powyższego wpisu,moderacjo proszę o usunięcie wpisu.

Nie wiem w czym rzecz,nie załadowało fotografii którą wybrałem do powyższego wpisu,moderacjo proszę o usunięcie wpisu.

Moze nie klikneles "Załącz ten plik"

A po drugie ten watek nie jest o Twoim pierwszym Hi-Fi tylko wybor pierwszego Hi-Fi.

?👈

Witam

Jestem nowy kompletnie się nie znam i pytanie. Kumpel polecił mi jak na początek wzmacniacz PIONEER A-550R i powiedzmy że już jest zaklepany i tu pytanie moje czy do tego wzmacniacza dadza rade kolumny JBL LX 800. Proszę o odpowiedź bo jestem laikiem a bardzo zależy mi na moim pierwszym sprzęcie.

Uszanowanie wszystkim!

I ja również chciałem dołączyć do grona osób słuchających muzyki która BRZMI NIEŹLE (nie napiszę DOBRZE, bo na to trzeba mieć budżet kilku tysięcy zł). Czyli kupić jakieś komponenty pierwszego zestawu Hi-Fi, który przy okazji (to rola znacznie mniej ważna) będzie spełniać rolę nagłośnienia dla KD.

Wzmacniasz mam już upatrzony - Denon AVR-950 za 400 zł, wydaje mi się dobrym sprzętem do eksperymentów na początek. Gorzej z głośnikami. Na Allegro szukam zestawów używanych, ale w miarę uznanych (wg różnych opinii). aktualnie się przyglądam:

Wharfdale Crystal 30 Wh-2

KODA AV706S

Yamaha 2*NS-45E + 2*NS-E55 + NS-C55

SONY SS-SFC600H

Głośniki będą stały w małym pokoju, w odległości 2,5 metra (fronty), i pół metra (tył). Muzykę lubię albo filmową (czyli orkiestra), albo elektroniczną, ale o głebokim brzmieniu (JMJarre, Vangelis, Mike Oldfield, etc), lubię słyszęc wyraźnie wokal, gitary, i odrobinę basu. Muzyka nie będzie grać głośno, ale chcę ją słyszeć wyraźnie, plastycznie.

Proszę o krótkie komentarze, co zdecydowanie odradzacie, a co polecacie mojej uwadze.

Witam wszystkich.

Tak się złożyło, że posiadam wzmacniacz Denon PMA-860, ale jako słuchawkowy się marnuje i musiałbym do niego jakieś głośniki dobrać. Nistety nic w Trójmieście sensownego nie znalazłem i proszę o pomoc przy kupnie kota w worku przez internet. Chciałbym, aby w przyszłości to było porównanie do jakiś konstrukcji DIY.

Pokój 2x8m

Muzyka różnorodna, praktycznie wszystko poza gatunkami z hardcore w nazwie.

Budżet 600zł z przesyłką

Główne typy to:

MONITOR AUDIO R352

Ukryta Zawartość

HECO VICTA 300

Ukryta Zawartość

ELTAX LIBERTY 5+

Ukryta Zawartość

R352 trochę odstraszają wiekiem, Eltaxy wgiętą kopułką, a Heco wydają mi się podejrzanie tanie.

Kusząca jest też mała dopłata i wtedy do wyboru mamy:

TANNOY PMB 6.5

Ukryta Zawartość

B&W DM330i

Ukryta Zawartość

JAMO S426

Ukryta Zawartość

ELTAX LIBERTY 5+

Ukryta Zawartość

TANNOY M3

Ukryta Zawartość

Za tą cenę są już w pełni sprawne Eltaxy nowej serii, nowe Jamo, prawdopodobnie Tannoye M3, znane PMB 6.5, czy B&W o których nie mogłem znaleźć opinii.

Każda pomoc, sugestia mile widziana. Z góry dziękuję każdemu komu chciało się czytać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum, chciałbym poradzić się Was w sprawie zakupu wzmacniacza stereo i dwóch kolumn podłogowych.

Oto parametry zakupu:

1. dostępny budżet: 900zł
  2. oczekiwania dotyczące brzmienia: interesuje mnie głównie czystość wysokich i średnich tonów, bas nie jest tak ważny. Słucham jedynie muzyki rockowej z lat 70-90: klasyczny rock , hard-rock, heavy-metal, punk rock; często melodyjnej i właśnie tą melodyjność sobie cenię.
  3. aktualny system:

•  
    • wzmacniacz Unitra Diora WS 354 (2x40W)
    • kolumny Technics 4-drożne (trudne do zidentyfikowania, wielokrotnie wymieniane głośniki wewnętrze, w tej chwili tylko 3 sprawne - gwizdek i dwa średnio-tonowe, brak basowego)
    • odsłuch z komputera (mp3 , flac) - karta dźwiękowa Creative SoundBlaster Audigy 2 Value

[*]rozmiary pokoju: 10m^2 = 2mx5m

[*]ustawienie kolumn: kolumny ustawione na podłodze w odległości 1,5m od siebie, lekko osłonięte (brzeg łóżka), w odległości 2m od słuchacza

Nie należę do specjalnie wymagających słuchaczy, co widać po wyżej zamieszczonym opisie. Lubię głośno posłuchać detalicznego dźwięku muzyki, ale audiofilem nie jestem. Sprzęt nie ma być na estrady, a jedynie do domowego użytku (sporadyczne, domowe imprezy).

Dodam jeszcze, że mój aktualny system mimo swoich lat w 100% mnie zadowala, jednak jestem zmuszony oddać go innej osobie (wzmacniacz i kolumny). Stara Diora świetnie daje sobie radę, cenię ją za czystość dźwięku, jakiej nie słyszałem do tej pory w przypadku żadnego innego wzmacniacza (nie słyszałem ich wielu, ale tak jak mówię - mnie to zadowala). Dlatego też zgłaszam się z prośbą do Was o dobranie mi sprzętu o podobnych parametrach technicznych, podobnej jakości i odwzorowaniu dźwięku, może ciut większej mocy.

Rozważałem zakup starych wzmacniaczy Technicsa w granicach 500zł, np. któregoś z tych:

i tutaj pojawia się pytanie: czy te wzmacniacze sprostają moim oczekiwaniom? Oczywiście wzmacniacze firmy Technics to tylko mała sugestia z mojej strony na temat moich wyobrażeń co do takiego zestawu (mam pewien sentyment do tej firmy, więc proszę ich za bardzo nie krytykować ;)). Jestem otwarty na Wasze propozycje.

Pozdrawiam,

Kakalec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich.

Tak się złożyło, że posiadam wzmacniacz Denon PMA-860, ale jako słuchawkowy się marnuje i musiałbym do niego jakieś głośniki dobrać. Nistety nic w Trójmieście sensownego nie znalazłem i proszę o pomoc przy kupnie kota w worku przez internet. Chciałbym, aby w przyszłości to było porównanie do jakiś konstrukcji DIY.

Pokój 2x8m

Muzyka różnorodna, praktycznie wszystko poza gatunkami z hardcore w nazwie.

Budżet 600zł z przesyłką

Główne typy to:

MONITOR AUDIO R352

Ukryta Zawartość

HECO VICTA 300

Ukryta Zawartość

ELTAX LIBERTY 5+

Ukryta Zawartość

R352 trochę odstraszają wiekiem, Eltaxy wgiętą kopułką, a Heco wydają mi się podejrzanie tanie.

Kusząca jest też mała dopłata i wtedy do wyboru mamy:

TANNOY PMB 6.5

Ukryta Zawartość

B&W DM330i

Ukryta Zawartość

JAMO S426

Ukryta Zawartość

ELTAX LIBERTY 5+

Ukryta Zawartość

TANNOY M3

Ukryta Zawartość

Za tą cenę są już w pełni sprawne Eltaxy nowej serii, nowe Jamo, prawdopodobnie Tannoye M3, znane PMB 6.5, czy B&W o których nie mogłem znaleźć opinii.

Każda pomoc, sugestia mile widziana. Z góry dziękuję każdemu komu chciało się czytać.

Pozycz od kogos szybciusienko 100 i kup Elac'ki BS 53 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Naprawde bardzo dobre kolumny. Dobrze sie ich slucha, nawet gdy graja cicho. Znajomy rok temu dawal za nie 1000. Skontaktuj sie ze sklepem, odnosnie dostepnosci produktu. Jeszcze pare dni temu mieli na stanie. Mialem je kupic, ale trafial sie okazja w postaci Wharfedale Diamond 10.2 za 800 z przesylka, wiec sie skusilem. Jako alternatywe z allegro mozesz rowniez poszukac Tannoy M2.

PS. U znajomego Elac'ki graly rowniez z Denonem, ale 500AE.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

to i dolacze sie do tematu jako nowicjusz Hi-Fi.

Wczoraj kupilem sobie Denona M38 wraz z firmowymi kolumnami. Zestaw juz sobie rozstawilem, gra swietnie. Niestety zrobilem blad i w sklepie posluchalem go na lepszych glosnikach (Q-Acoustics 2020) i roznica byla znaczna. Takze teraz mysle o sprzedaniu firmowych kolumienek i kupieniu troche lepszych.

Moj budzet to okolo 700PLN, co byscie polecili w tej cenie?

Na WhatHiFi polecaja Mission MX1 ale dosc malo dostepne sa te kolumny w Polsce.

Kolumny uniwersalne jesli chodzi o muzyke, bo slucham wielu roznych gatunkow.

Witam!

Mój aktualny system to CD Sony XB 630QS; amp. Sony TA-F 550ES i kolumny AA Phoebe III; IC Sommer Spirit XXL; głośnikowe to zwykłe 2,5mm.

Nie mam jasno sprecyzowanych oczekiwań dot. brzmienia - żeby było lepiej, by nie dudniło i nie ssssyczało.

Pokój to 20m2; kolumny stoją ok. 70cm od ściany pod kątem ok.45. Słucham okolic jazzu (klasyka), klasyki(Monteverdi; du Pre) i coraz rzadziej rocka.

Myślę o kupnie DACa (Ruby 2, rDAC, V DAC), gdyż mam dużo muzyki we FLAC, a jednocześnie nie wiem czy zmiany chcę zacząć od "dobrej strony" - czy nie powinienem zacząć od np wzmacniacza lub CD.

Lubię słuchać nie głośniej niż na 12-ej (na tym wzmacniaczu) potem jest coraz kiepściej. Zrobić ciszej to nie problem, chciałbym jednak by było bardziej dynamicznie , detalicznie a nie dudniąco czy jazgotliwie.

Proszę Kolegów o wszelkie sugestie.

witam ponownie

jestem po zakupie rDACa, na pewno nie chcę wymienić kolumn. Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza lub CD - koszt do 2tys. Doradźcie.

pozdrawiam

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Witam,jestem tu nowy.Posiadam kolumny podstawkowe Denon sc 400 s,chce do nich dobrac wzmacniacz,slucham roznej muzyki od rocka metalu do rapu.I pytanie czy te kolumny sa cos warte,czy zaczac od 'zera'?.

Też buduje pierwsze przyzwoie hifi i mam pewne doswiadczenie... przewinęło się przez mój dom pare różnych kolumn i Harman Kardon HK3490 ale był cichy. Trzeba było kręcić gałką na maks aby poczuć dźwięk na ciele i wypełnić nim pokój, także niezbyt podobała mi sie barwa jego dźwięku, już chyba wolę dźwięk techniksa SU-V odkrytego w szafie z 1981 r. Lubię dźwięk ze słuchwek djskich bo jest głośny i ma powera:] jestem szalenie zadowolony z Ultrasone DJ1 power i zero przesterowania, które w prasie fachowej mają świetne recenzje opisywane jako najbardziej nautralne z djskich słuchawek. A tu próbowałem chyba większości słuchawek od AKG, poprzez koss denona philips bayerdynamik sennheiser itp.

Chce na razie wybrać wzmacniacz i byłem zdecydowany na NAD C356 2700zł ale piszą że Denon PMA-1510 3450zł też jest niezły, głośny i waży 15kg. Nie wiem czy opłaca się dopłacać, co do kolumn to słuchałem paru ale myślę że je jeszcze trudniej dobrać niz dobry piecyk, tak jak podobnie było ze słuchawkami inaczej brzmiącymi na tych samych wzmacniaczach.

nie lubię też szumiacych wzmacniaczy i musi mieć niezłe wyjście słuchawkowe.

Nie cierpię roka i metalu oraz dźwięku gitary:] słucham pop, elektro, dance, techno, trance, filmowa, czasami hh.

Kup jakies monobki, najlepiej Krell'a tak conajmniej po 500W a kolumny JBL lub Klipsh. Nie powino byc za cicho, technics uzyj jako preampu;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Szybkie pytanie - szukam podstawek pod kolumny od Denona M38.

Ukryta Zawartość

Czy kupowanie czegos takiego to dobry pomysl? Widzialem ciezkie, stalowe podstawki, ale nie wiem czy jest sens kupowania ich do tak lekkich kolumienek jak od Denona.

Ukryta Zawartość

Witam!

Jaki wzmacniacz byście polecali do takich głośniczków?

Ukryta Zawartość

Jeżeli uda mi się jeszcze je kupić, właśnie wysłałem maila z pytaniem

Budżet mam razem ok. 1000zł na całość

Pokój bardzo mały jakieś 2,5m na 5m raczej słabo wyciszony dlatego nie ma sensu szaleć z mocą.

Słucham głównie muzyki elektronicznej.

Propozycje? Z góry dziękuje za pomoc.

Ukryta Zawartość

Witam!

Jaki wzmacniacz byście polecali do takich głośniczków?

Ukryta Zawartość

Jeżeli uda mi się jeszcze je kupić, właśnie wysłałem maila z pytaniem

Budżet mam razem ok. 1000zł na całość

Pokój bardzo mały jakieś 2,5m na 5m raczej słabo wyciszony dlatego nie ma sensu szaleć z mocą.

Słucham głównie muzyki elektronicznej.

Propozycje? Z góry dziękuje za pomoc.

Najtańszy ...

Ukryta Zawartość

Witam,

Postanowiłem przesiąść sie z mini wieży na coś większego i tutaj moja prośba o porade.

Planuje zakup używanego wzmacniacza oraz nowych kolumn. I tak padło na wzmacniacz onkyo 8850. W tej chwili na allegro są 2 egzemplarzei też takie pytanie czy nie widzi ktoś jakiś zastrzeżeń co do tych dwóch aukcji. Dziwię się że na jeden jest tylu chętnych a na drugi tańszy już nikogo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kolumn jest większy dylemat bo nie miałem narazie zbyt wielu okazji posłuchać różnych modeli. Skłaniam się do jednego z tych modeli:

Magnat Quantum 555

Tonsil Fiesta

Jamo s606

Tonsil Maestro II180

Pokój ma 17m2. Muzyka jakiej słucham na codzień to rap, troche rocka, radio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam. panuję zakup kolumn stereo po przeglądnięciu forum znalazłem 2 modele kolumn które by mi pasowały:

PARADIGM MONITOR 7 v.6

CANTON GLE 490

kwota jaką mogę przeznaczyć na kolumny to około 2.5tys pokój ma ok 38m2

pozostaje temat amplitunera. myślałem o yamaha rx 797. ale tak sie zastanawiam ze kiedyś chciałbym

zestaw rozbudować o subwoofer czy nie lepiej kupić ampli 5.1? kwota jaką chce przezczyć to 1500zł

sprzęt może byc lekko używany. zestawu używał bym do słuchania muzyki(electro clash ambient minimal)

do gier Ps3. proszę o sugestie:) pozdrawiam

Polecam na poczatek system zlozony ze starych NADow: np. amp 314 lub lepiej 370 + CD 541i i dolozenie interekonektu Van Den Hul The Orchid. Wydaje sie to absurdalne dawac tyle pieniedzy za kabel do budzetowych przeciez klockow, jednakze ten IC w zestawieniu z NADem daje najbardziej masakryczna synergie, z jaka mialem do czynienia bawiac sie audio od wielu lat. System po prostu wchodzi z dzwiekiem jakby 2 polki wyzej :-)

Do NADow kolumny Dali (np. 505) lub stare Avance i jest super!

Witam wszystkich.

Postanowiłem zakupić jakiś zestaw grający dlatego tu piszę;p

Interesują mnie kolumny+wzmacniacz do pokoju ok 18m^2

Nie jestem muzycznym maniakiem i nie spodziewam się rewelacji- chcę na to wydać maks. 600zł, ale jak ktoś mi powie, że warto dołożyć 200 to też to przemyślę ;)

jak to ma jakieś znaczenie- słucham muzyki takiej jak ta:

Chcę coś, żeby brzmiało to lepiej niż na zwykłych komputerowych głośniczkach ;)

Przepraszam jak nie wykazuję własnej inicjatywy, ale na allegro jest tego mnóstwo, szukałem, czytałem.. ale jak mam coś znaleźć jak.. zwyczajnie się nie znam..

liczę na waszą pomoc

pozdrawiam ;)

Witam w Nowym Roku,

Mam pokój 15 m. kw. i planuję zakup wzmacniacza + kolumn.

Proszę o porady przy założeniach:

a) budżet całkowity 1000 PLN,

b) sprzęt markowy używany (żadnych nowych chłamów),

c) kolumny stojące podłogowe - najchętniej polskie Tonsile ale nie seria Altus bo nie lubię tego brzmienia,

d) muzyka rock + heavy metal,

e) odsłuch z CD z odtwarzacza oraz mp3 z komputera,

f) interesuje mnie sprzęt, który posłuży kilka lat (nie będzie eksploatowany codziennie i nie będzie katowany na maxa

bo mnie z domu wyrzucą).

Zastanawiałem się nad kolumnami Tonsila Bolero 200. Pamiętam jak były wystawione kiedyć w centrum Digital przy

moście poniatowskiego w W-wie. Bas zapierał dech. Wyczytałem jednak, że potrzebuję mocnego wzmacniacza.

Co o tym myślicie?

Dziękuję,

Michał

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.