Skocz do zawartości
IGNORED

NAD C352 - podłączenie subwoofera aktywnego

lux666

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam wzmacniacz NAD C352

(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Zastanawiam się nad zakupem niedużego subwoofera, np. Koda SW-1000 v.2 (metraż 10mkw także potrzebny jest mi tylko żeby wypełnić lukę w dolnym paśmie moich głośników).

Chciałbym zapytać się, na jakiej zasadzie mógłbym podłączyć go do swojego wzmacniacza jeśli jest to możliwe. Wiem, że można przez wyjście suba, którego wzmacniacz nie posiada, tak samo jak wejść na 2 zestaw głośnikowy, stąd pytanie.

Na podstawie poniższego tematu rozumiem, że wpina się go pod wejście main in?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak sam piszesz potrzebujesz wyjście sub'a, a na końcu chcesz podłączyć subwoofer do wejścia (main in)????

Subwoofer należy podłączyć do wyjścia PRE OUT 1 (wyjście przedwzmacniacza). MAIN IN to wejście końcówki mocy.

Ano namieszałem, dzieki za informację. Przeczytałem juz o tylu dziwnych sposobach, że po prostu się pogubiłem. W sklepie to nawet napisali mi, że się nie da także n/c

co do wyjscia pre out tez nie ejsem pewien czy aby to wyjscie jest do suba. To wyjscie przedwzmacniacza puszczajace cale pasmo. Suby z reguly wyczyszczaja wyzsze czestotliwosci po podpieciu ich do wzmakow za pomoca zlaczy wysokonapieciowych. NP MAGNAT SUB 301.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) patrząc po zdjęciu to to ścięcie reguluje gałka low pass o ile dobrze rozumiem. Czytałem podobne wątki na forum, ale w odpowiedziach jest taka gmatwanina, że nic nie jest do końca jasne.

Ukryta Zawartość

Spokojnie możesz podłączyć do wyjścia wzmaka pre-out. Możesz podłączyć także zwykłe kable głośnikowe do wyjść głośnikowych we wzmaku (nawet jeśli masz tylko jedną parę zacisków) jeśli sub ma zaciski do tego przeznaczone (dla pewności należałoby sprawdzić impedancję suba, ale jeśli jest aktywny to o ile pamiętam można to pominąć). Możesz także zrobić trick i podłączyć odpowiednim kablem do wyjścia słuchawkowego - obecnie tak mam podłączonego suba do przedwzmacniacza i gra wszystko, głośnośc w subie jest regulowana jak na pozostałych wyjściach.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dzięki za potwierdzenie, wiem, że ten sub cudem nie jest, ale skoro na allegro teraz są nówki za 360zł to raczej nie mają konkurencji, nawet jeśli będzie średni to po cichu wypełni dół, a kiedyś i tak wyląduję na podłogówkach albo podstawki i velodyne, jako, że parcie na poprawy brzmienia jest praktycznie zawsze, kwestia czasu i pieniędzy, nie zapominając o zdrowym rozsądku :P.

Pozdrawiam wszystkich :)

Napisz jak gra gdy go już dostaniesz. Wygląda nie tak zupełnie dziadowsko - ma potencjometr do regulacji odcięcia, a to już jest jakiś plus w stosunku do typowych subów do KD.

U mnie sub KD całkiem nieźle sprawdza się jako uzupełnienie basu - nie jest to mistrzostwo świata i czasem słychać go osobno, ale nie jest też źle.

Powrót po dłuższej przerwie...

Hej,

dostałem wczoraj suba i miałem okazję go potestować parę godzin. Mniemam, że nei jest to jakaś szczególnie niezbędna opinia na forum, ponieważ większość osób obraca się w klockach wartch 10 i więcej razy co ten sub, przypomnę (nowy, 400zł z przesyłką). Koniec końców zamówiłem model SW-100B v.2 z racji opinii o SW-1000 na forum a propo buczenia oraz szumów podczas nie używania. SW-100B jest od niego większy, wzmacniacz 100W, cięższy (tu pewna niezgodność bo w specyfikacji papierowej ma 24,1kg a nie 21,4 jak na aukcji, ciężar jest dla mnie jednym z wyznaczników klasy sprzętu, zazwyczaj lekkie sprzęty niewiele sobą reprezentują, pewnie są wyjątki, ale zauważyłem taką prawidłowość).

Co do samego suba, oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jest to żadne audiofilskie rozwiązanie ani jeśli chodzi o filmy, ani o muzykę. Nie ustawiłem go jeszcze w należytym miejscu, siedząc na biurku jestem jakies 30cm od niego, akustyką i prawidłowym rozstawieniem zajmę się w miarę wymiany mebli, czekam również na dłuższe kabelki.

Najpierw filmy, no zdecydowanie zyskały na potędze, tego mi brakowało (z racji posiadania kiedyś Z-5500), teraz filmy akcji brzmią o wiele konkretniej i mocniej, także tutaj Koda radzi sobie bardzo dobrze, a już napewno dla mnie wystarczająco, znaczna poprawa w porównaniu do samych kolumienek.

Muzyka, tu jeszcze będę walczył z ustawieniami oraz położeniem suba, ale jestem zadowolony, nei sądzę żebym w granicy 400zł był w stanie w inny sposób uzupełnić sobie innym sposobem. Siedząc na kanapie dźwięk jest satysfakcjonujący, co prawda ambicje mam wyższe, ale nie chcę żeby ładowanie kasy w sprzęt stało się jedynym priorytetem, czy nawet obsesją kosztem innych rzeczy i osób, jakiś rozsądek trzeba zachować. Brzmienie stało się pełniejsze, pojawiły się niższe rejestry, czasami trochę za mocno przydzwoni, ale nie zdarza się to często. ogólnie dźwięk powstaje w całkiem niezłej spójności jeśli chodzi o miejsce odsłuchowe, przy wyjściu z pokoju basu jest sporo więcej, ale tam gdzie siedzę jest go tyle, ile trzeba. Za mocne ściszenie oczywiście ucina niektóre dźwięki w paśmie także nie ma co przesadzać, a kwestia pozycji itd zostanie w swoim czasie rozwiązana. Dźwięk nabrał ciepła, a na tym mi zależało, wokalistka Sia brzmi teraz, jak powinna. Co do innych gatunków, w kawałkach bardziej wyskokowych bas nie jest może mega twardy i impactowy, ale nie słucham za dużo takich utworów także mało mnie to obchodzi, gra przyzwoicie. Co do szybkości basu, puszczając Death Metal sub nie ma problemu z nadążeniem za stopą perkusisty, czego się nei spodziewałem. Kontrabas w klasyce gra mocno i potężnie.

Podsumowując czuję poprawę i większą pełnię dźwięku, który brzmi cieplej, a te można powiedzieć grosze wydane na suba (biorąc pod uwagę ceny profesjonalnych rozwiązań) przyczyniły się do załatania dziur w paśmie i poprawienia frajdy ze słuchania muzyki także jest dobrze. Oczywiście do czasu zmian, które pewnie za jakiś czas nadejdą :)

Pozdrawiam

• 2 lata później...

...Najpierw filmy, no zdecydowanie zyskały na potędze, tego mi brakowało (z racji posiadania kiedyś Z-5500), teraz...

źle zrobiłeś że zmieniałeś z Logitech Z-5500 - tam sub jest naprawde dopracowany, wielokomorowy świetnie zestrojony (mimo że nie schodzi jakoś strasznie nisko 35Hz to nie jest jakiś szok ale w sumie wystarczy jak by się dłużej zastanowić nad efektem jaki dają te głośniki) mimo że nie ma regulacji górnego odcięcia jest tak zestrojony że im niższe herce tym większy łomot spuszcza, bez sensu było to zmieniać na podrzędnej klasy sub o niby tych samych parametrach zakresowych (napewno Logitech jest bliżej prawdy parametrów Hz jakie podaje, lepiej dopracowany no i ta ogromna moc nie do przebicia no i w ogóle świetne głośniki, można zasymulować qwadro na nich) ach jak ta koda musi dudnić !

• 2 miesiące później...

do PiotrMalko

skoro lux666 napisał, to co napisał to tak jest! przynajmniej dla niego. Słuchał obydwóch zestawień w znanym mu pomieszczeniu. Ja osobiście mam dobre zdanie o kodzie (u kolegi grają monitorki kody i woferek kody) Logitech Z-5500 nie znam, ale i tak stawiam na kode.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.