Skocz do zawartości
IGNORED

mam juz amplituner - teraz kolej na zestaw glosnikow

Lukasz76

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczow Audiostereo. Mam na imie Lukasz i to moj pierwszy post na forum . Od jakiegos czasu spedzam godziny na pochlanianiu wiedzy zawartej tutaj. Moje marzenie powoli sie spelnia i mysle ze uda mi sie skompletowac z wasza pomoca moj zestaw AV.

Stalem sie posiadaczem amplitunera HK AVR-460. Nie mam jeszcze do niego odpowiednich glosnikow. Dlaczego taki a nie inny model amplitunera ? nie pytajcie :) Na pewno po czesci dlatego iz podobal sie zonce a jak wiecie panie w temacie designu tez maja duzo do powiedzenia. Moj problem z ktorym chcialbym sie na forum podzielic jest chyba najczesciej opisywany w tym dziale. JAKIE GLOSNIKI ?

Mieszkam za granica w tak dziwnym miejscu ze praktycznie nie mam szans na dokonanie odsluchu ew konstrukcji glosnikowych i moze dlatego chialbym prosic o pomoc i nakierowanie mnie na konkretne modele do moego ampli. Wasze subiektywne opinie beda dla mnie bardzo wazne przy wyborze.

Chcialbym ogladac w wiekszosci filmy. Muzyka w stereo tez mnie interesuje. Slucham glownie elektroniki , ambientu i wszystkiego co wytwarza ciekawe brzmienie.Trudno mi jest napisac czego oczekuje Zestaw przy stereo nie bedzie gral na caly gwizdek. Wazne jest dla mnie aby mozna bylo wyczuc przestrzen i aby zestaw gral melodyjnie i w miare cieplo. Tak aby te moje ulubione dronowe brzmenia szumy i syntetyczne pady dzialaly choc troche na wyobraznie :)

Gdzie zestaw bedzie gral ? No wlasnie tu jest problem. Jest to pomieszczenie 17m/2 - a wiec nie za wiele miejsca. Na poczatek planuje zakup glosnikow glownych. Kasa jaka moglbym przeznaczyc to powiedzmy do max 4000. Fajnie jakby byla potem mozliwosc dokupienia glosnika centralnego z tej samej serii . Na koncu zby juz cieszyc sie kinem w pelnej krasie glosniki efektowe . Zakup niestety jetem zmuszony podzielic na kilka etapow - mozliwosci finansowe.

Przegladajac forum znalazlem kilka typow polecanych przez forumowiczow.

Acoustic Energy aelite 3 lub wieksze

Klipsch rf-82

DALI ikon 6 lub 7

Monitor Audio seria RX

Zdaje sobie sprawe ze nic nie zastapi wlasnych odczuc przy odsluchu ale moze ktos z was mial mozliwosc kontaktu z tymi konstrukcjami i wlasnie podobnym Harmanem . Ogromnie ulatwiloby mi to wybor.

Moze istnieja jeszcze inne konstrukcje na ktore moglbym zwrocic uwage i brzmialyby dobrze w duecie z takim ampli ?

zastanawialem sie nad podstawkami KEF-a XQ2

Za brak polskich ogonkow przepraszam

Ja sluchalem Klipschy i Dali i zdecydowanie wybral bym klipsche seria Reference bardzo udana i pokazujaca doskonaly dzwiek w kinie jak i w stereo. Niestety ie wiem jak one maja sie do chwalonych tutaj Monitor audio, wiec w tej kwesti nie doradzam

Bardzo rozsadnie postepujesz ,nie powinienes sie spieszyc.Harman to całkiem niezły amplituner i wymaga dobrych kolumn,te o których piszesz sa OK.Mozesz jeszcze szukać B&W i Paradigmów to bardzo dynamiczne kolumny i w kinie dają naprawde rade.

Chyba tak nie do konca rozsadnie. Zakup ampli to byl zywiol . Oszczednosci z kilku miesiecy wyparowaly no ale taki byl cel. Byla promocja w saturnie i ciach- nie zastanawialem sie bo chcialem kino od Harmana. Teraz jest problem bo nawet nie slyszalem jak to dziala z tymi w/w kolumienkami. Staram sie czytac i wyciagac wnioski.

Podoba mi sie wizualnie Kipsch. Duzo dobrego naczytalem sie o AE Aelite ale to dosc leciwa konstrukcja choc ponoc z harmanem tworzy ladny duet.

Musialbym chyba zapytac tyc najbardziej osluchanych i o podobnych zainteresowaniach muzycznych . Z drugiej strony nie mam parcia na "audiofilizm" przez duze A :)

W domu rodzinnym grały tatowe segmenty SONY-ego wzmak 419tka CD CDP-D7 i zestawowe kolumienki sony. Po pewnym czasie mialem okazje posluchac u kolegi Onkyo 575 - to byly dawne czasy ale byl to dla mnie skok i pokazal mala przepasc . Jesli uzyskam podobne rezultaty - bede zadowolony

uzyskasz lepsze rezultaty bo 575 jest duzo nizszym islabszym amplitunerkiem. Amplituner masz bardzo dobry. Idz do tego samego saturna i posluchaj psozczegolnych kolumn z tym amplitunerem badz z jakims innym modelem Harmana one graja bardzo podobnie wiadomo ze idac w gore dzwiek w stereo i dynamika jest wiesza, ale zachowuja barwe dzwieku. Zobaczysz czy interesuje Cie gora czy dol, czy dynamika czy co. Wedlug mnie Referency 82 sa swietne, osluchalem ich sie duzo w stereo i w kinie i nie brakuje im niczego. Natomiast szkoda ze nie mam poruwnania do AE i Monitor audio

Witam , i pozwole sobie podpiac sie pod temat.

Mam glosniki od JBL E80 ,Ec 25 oraz E20 i sub e150.Gra to z Denonem 2307 oraz HK 970.Problem polega na tym, ze chcialbym zmienic fronty oraz centralny .Wczoraj zwrocilem uwage na Elac FS serie, dokladnego numeru niepamiatam .W kazdym badz razie fronty kosztowaly cos kolo 1000 euro i tu moje pytanie co sadzicie o firmie Elac i tej serii glosnikow.Czy bedzie odczuwalna jakos brzmienia w stosunku do JBL?

Jesli chodzi o odsluch to 60% muzyka ,40%kino.

I na koniec wspomne jeszcze ze jesli chodzi o zakup sprzetu to jestem ograniczony do takich sklepow jak Saturn czy MM.Tu gdzie mieszkam przewazaja glosniki takich firm jak Canton,Heco ,Magnat oraz Elac.

Cześć, wejdź na klub miłośników Monitor Audio, tam na pewno uzyskasz informację. pozdrawiam

Tam na pewno uzyskasz OBIEKTYWNE informacje ;) oczywiscie zartuje, zawsze warto jest wysluchac kilku rad przed wlasnym odsluchem

Witam , i pozwole sobie podpiac sie pod temat.

Mam glosniki od JBL E80 ,Ec 25 oraz E20 i sub e150.Gra to z Denonem 2307 oraz HK 970.Problem polega na tym, ze chcialbym zmienic fronty oraz centralny .Wczoraj zwrocilem uwage na Elac FS serie, dokladnego numeru niepamiatam .W kazdym badz razie fronty kosztowaly cos kolo 1000 euro i tu moje pytanie co sadzicie o firmie Elac i tej serii glosnikow.Czy bedzie odczuwalna jakos brzmienia w stosunku do JBL?

Jesli chodzi o odsluch to 60% muzyka ,40%kino.

I na koniec wspomne jeszcze ze jesli chodzi o zakup sprzetu to jestem ograniczony do takich sklepow jak Saturn czy MM.Tu gdzie mieszkam przewazaja glosniki takich firm jak Canton,Heco ,Magnat oraz Elac.

Ja Cantonow bym nie wybieral slaba dynamika. Heco Magnaty jak najbardziej. W Skepach tego typu warto zwrocic jeszcze uwage na klipsche RF 82, 83,

Hey

Piszesz ze mieszkasz za granica. Mozna wiedziec gdzie? Gdybys mieszkal przypadkiem w Uk to mialbym do zaoferowania Acoustic Energy Radiance 2 w bardzo dobrej cenie...A odnosnie wyboru glosnikow to int moze nie pomoc...idz do salonu lub jesli szukasz z ogloszen odwiedz sprzedajacego i przeluchaj wybranego sprzetu urzywajac wlasnych cd. Bedziesz mial jako takie pojecie co bierzesz... Problem w tym ze apm/av juz masz wiec trudno to taszczyc chyba, ze masz auto. Jesli chodzi o zakupy pod wplywem adrnaliny, czytaj duzej znizki , to wiem o czym mowisz :) Dzis na pierwszy odsluch nie biore juz pieniedzy heheh

Witam , juz zakupilem Elac FS68.2 fronty oraz centralny .Odsluchiwalem razem z Heco i Cantonami.Brzmienie ich najbardziej mi odpowiadalo z fajnym basem i jak dla mnie z wysmienita srednica.

Dzieki za jakiekolwiek sugestie.

Mieszkam w Irlandii. Tutaj mam jedynie jedno miejsce do odsluchu - jest to niewielki salon pod Dublinem w ktorym notabene nie maja tego co mnie interesuje. Nie sluchalem narazie niczego z moim ampli i to jest grzech :)

Albo wybiore monitor audio seria RX lub RS wersja 6 piano albo jakies acoustic energy - seria radiance drooga ale juz aelite do przelkniecia.

Rozgladam sie za uzywkami. Trudno cos trafc ale bez pospiechu. Z opisow ktore przeczytalem wlasnie te 2 konstrukcje beda chyba spelnialy moje oczekiwania. Fajny bas plus ladna gora z raczej sucha srednica. Nie wiem jak to sie bedzie mialo w polaczeniu z HK . Widze ze np na allegro firmy handlujace sprzetem wystawiaja w parze z moim sprzetem np monitor audio RX 6 . Chyba nie robia tego bez przyczyny ? :) .

Moglbym przyleciec do UK bo loty tanie ale nie znam Londynu , nie wiem gdzie isc sluchac , nie mam tez nikogo kto by ew poswiecil mi troche czasu i ew oprowadzil w sobie znanych miejscach - pomogl w wyborze.

Czy mozesz napisac mi cos o tych radiance-ach na prv ?

wiesz co swego czasu w polsce tak bylo, mowie od razu nie wiem jak jest teraz niech mnie ktos sprostuje, ze bylo cos w rodzaju kaucji, jesli cos kupiles to ci ja zwracali

Niestety pobieranie opłat za odsłuchy ma swój cel. Otóż, przychodzi klient do salonu, prosi aby podłączyć mu pełny system, testuje z różnymi kolumnami, amplitunerami czy wzmacniaczami, a później kupuje na allegro czy gdzie indziej, taniej o 100 zł niż w salonie w którym był na odsłuchu. Salon niestety jest na tym stratny. Klient nie patrzy na czas jaki obsługa musiała mu poświęcić, a czasami to jest kilka godzin, na prąd który w tym czasie był używany, na sprzęt użyty do testów, który czasami jest wyciągany z kartonów, na to że sklep odpowiednio zaadaptował pomieszczenie specjalnie do tego celu, oraz jeszcze kilka innych szczegółów. Niestety salon ponosi koszty, a klient zadowolony, że znowu udało mu się zaoszczędzić kilka złotych i oszukać system.

Co do tematu ja bym stawiał na Klipsh :)

Niestety pobieranie opłat za odsłuchy ma swój cel. Otóż, przychodzi klient do salonu, prosi aby podłączyć mu pełny system, testuje z różnymi kolumnami, amplitunerami czy wzmacniaczami, a później kupuje na allegro czy gdzie indziej, taniej o 100 zł niż w salonie w którym był na odsłuchu. Salon niestety jest na tym stratny. Klient nie patrzy na czas jaki obsługa musiała mu poświęcić, a czasami to jest kilka godzin, na prąd który w tym czasie był używany, na sprzęt użyty do testów, który czasami jest wyciągany z kartonów, na to że sklep odpowiednio zaadaptował pomieszczenie specjalnie do tego celu, oraz jeszcze kilka innych szczegółów. Niestety salon ponosi koszty, a klient zadowolony, że znowu udało mu się zaoszczędzić kilka złotych i oszukać system.

Co do tematu ja bym stawiał na Klipsh :)

Zgadzam sie zarowno w 1 ja i w 2 sprawie :)

powiedz czy tam placi sie za odsluch?

Ze coooo? Placic za odsluch? Nonsens. Co do odsluchiwania w sklepie i zakupow na alleg czy ebay to zalkadam ze i tutaj (UK) robi sie podobnie a nikt nie bierze za to grosza...Richer sounds (wielka siec sklepow audio) podeszla do sprawy jeszcze inaczej. Zlikwidowali pokoj do odsluchow i klient bierze pudlo ze sprzetem do domu. Jak mu sie nie podoba to zwarca i nikt sie pyta czemu, co i jak :) amen

No więc pobieranie oplat za odluch po glebszym zastanowieniu dla sklepow ma oczywiscie sens. Z punktu widzenia kupujacego juz niekoniecznie. To ze takie praktyki mają miejsce powinny raczej spowodowac ze sklep przyjmie takze taktyke sprzedazy internetowej i sprzeda towar taniej. No ale nie ma sie nad czym rozwodzic. Jak widzicie celuje w zestawy mid range i na dzien dzisiejszy pozostaly 3 konstrukcje .

Acoustic energy Aelite 2 - juz nie produkowane - nigdzie nie moge namierzyc. Wchodzi w gre takze model 3

Monitor audio RX 6- wersja piano - podoba sie zonce wyglad

Paradigm studio 40 v4 - te monitorki za to mi sie podobają ale juz ich nie produkują - szukam wiec okazji

Klipsch-e pominąlem - moze nieslusznie ale przeczytalem ze grają bardzo ostro i efekciarsko no ale sam nie moge tego ocenic.

Dotarlo takze do mnie ze w przyszlosci jakis koniec mocy stereo na glosniki glowne bedzie nieodzowny zeby podlaczyc w ukladzie pre out z ampli. Narazie jednak to co mam musi starczyc.

Te glosniki ktore podalem kazdy z nich gra troche inaczej . Padla odpowiedz ze Klipsch to dobry wybor. A co z resztą ? nie warto ?

Chyba lepiej bedzie jesli przylece do kraju i umowie sie na odsluchy

No więc pobieranie oplat za odluch po glebszym zastanowieniu dla sklepow ma oczywiscie sens. Z punktu widzenia kupujacego juz niekoniecznie. To ze takie praktyki mają miejsce powinny raczej spowodowac ze sklep przyjmie takze taktyke sprzedazy internetowej i sprzeda towar taniej. No ale nie ma sie nad czym rozwodzic. Jak widzicie celuje w zestawy mid range i na dzien dzisiejszy pozostaly 3 konstrukcje .

Acoustic energy Aelite 2 - juz nie produkowane - nigdzie nie moge namierzyc. Wchodzi w gre takze model 3

Monitor audio RX 6- wersja piano - podoba sie zonce wyglad

Paradigm studio 40 v4 - te monitorki za to mi sie podobają ale juz ich nie produkują - szukam wiec okazji

Klipsch-e pominąlem - moze nieslusznie ale przeczytalem ze grają bardzo ostro i efekciarsko no ale sam nie moge tego ocenic.

Dotarlo takze do mnie ze w przyszlosci jakis koniec mocy stereo na glosniki glowne bedzie nieodzowny zeby podlaczyc w ukladzie pre out z ampli. Narazie jednak to co mam musi starczyc.

Te glosniki ktore podalem kazdy z nich gra troche inaczej . Padla odpowiedz ze Klipsch to dobry wybor. A co z resztą ? nie warto ?

Chyba lepiej bedzie jesli przylece do kraju i umowie sie na odsluchy

Wracajac do tematu kasowania klientow za odsluch to od czego jest sprzedawca w sklepie? Chyba nie od gapienia sie w okno, przrzucania cd'ow czy bawienia sie laptopem. Jego celem jest prezentacja towaru...hmmm choc z drugiej strony jak prezentuje i prezentuje a nikt nie kupuje to frustracja gwarantowana, niemniej jednak wyplate dostaje niezaleznie czy klient wyjdzie ze sklepu z zakupem czy bez...chyba ze nie:)

Jeli chodzi Acoustic Enegry to mona je wciaz znalezc na ang ebayu, od czasu do czasu.

Wydaje mi sie odsluch bylby najlepszy choc ja na dzis mam metode kombinowana. Jesli nie ma mowy o odsluchu to kupuje sprzet urzywany i gram w domu, lacze z innymi komponentami itd. Jesli wydaje mi sie wydaje ze nie pasuje do reszty to sprzedaje...z reguly bez zysku lub powiedzialbym z min starta jesli mam byc szczery heheh

na sasiednim forum taka opinie wyczytalem

nie wiem czy tu moge podac link - moge przeslac na prv.

Generalnie temat porownania monitor audio i klipsch.

Sa to glosniki bardzo porownywalne. Jednak okreslenie ich jako efekciarskie jest duzo przesadzone. Rozumiem ze sa zwolennicy takich badz takich kolumn i roznych brzmien i tutaj fajne porownanie to okreslenie ich brzmienia przy poszczegolnych utworach. Sa to glosniki efektowe ale nie "efekciarskie" i na pewno warto ich posluchac zreszta tak ja ki Monitor Audio.

Zgadzam się z 5z0p3n trudno mówić żeby Klipsh grał efekciarsko. Niestety, ile ludzi tyle opinii, dlatego zawsze polecam kierować się swoim słuchem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.