Skocz do zawartości
IGNORED

Fadel Reference - RCA na XLR - jak?

ironiq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam nastepujaca prosbe / pytanie:

kupilem dlugi (3m) kabel Fadel Art Reference o.5 w wersji RCA, szt. jedna (uzywany byl do subwoofera).

I chce go przerobic na interkonekt XLR.

2 x RCA - nie bylo problemu, zrobilem, mam 2 x 1,5 RCA, podlaczenia tak jak w oryginalnym.

Ale jako ze mam wtyki XLR, i (podobno, nigdy nie probowalem na tych samych kablach) moj sprzet (NAD S300/500) dziala lepiej na XLR - stad i pytanie: jak przerobic na XLR?

Czy ktos wiem, jak to powinno byc zrobione?

Albo: czy ktos, kto ma ten kabel w wersji XLR, moze go rozkrecic i powiedziec, jak te wszystkie druciki (w sumie 10 z ekranem i corem) sa popodlaczane?

dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/76459-fadel-reference-rca-na-xlr-jak/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzieki za odp.

Ale:

kabel Reference 0.5 wyglada tak, jak na rysunku.

Jest kierunkowy, i po stronie wzmacniacza ma podlaczonych wiecej kabelkow, niz po stronie CD.

I dlatego wlasnie sie pytam - jak je pogrupowac w XLR?

dzieki

Dzieki za odp.

Ale:

kabel Reference 0.5 wyglada tak, jak na rysunku.

Jest kierunkowy, i po stronie wzmacniacza ma podlaczonych wiecej kabelkow, niz po stronie CD.

I dlatego wlasnie sie pytam - jak je pogrupowac w XLR?

dzieki

To czerwone i przerywane czerwone - to przewody takie same.

czarne - ekran.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety nie mogę otworzyć rysunku.Najprościej na pin 2 i 3 jednakowo,a na pin 1 ekran.Można pogrupować druciki tak aby jednakowa średnica była na każdym pinie,a ekran na zacisk ekran we wtyku.

Niestety nie mogę otworzyć rysunku.Najprościej na pin 2 i 3 jednakowo,a na pin 1 ekran.Można pogrupować druciki tak aby jednakowa średnica była na każdym pinie,a ekran na zacisk ekran we wtyku.

Dzieki za odpowiedz :) Byłem wyjechany.

Ja też tak myślałem, żeby podzielić po równo i już. - w sumie logiczne to przecież.

Ale jak zobaczyłem, w kabelku RCA nie wszystkie druciki są podłączone po obu stronach - od strony CD niektóre "wiszą". To właśnie te przerywane na rysunku.

Mam nadzieje, że teraz plik się otworzy... Obrazuje kabelek RCA. Czarne - to ekran. Przerywane - podłączane po jednej stronie tylko.

Czyli w RCA jest to po stronie WZM następujące podłączenie :

- sygnał - 4 druciki,

- i masa - też 4 druciki + ekran.

Po stronie CD - tylko połowa jest podłączana (ciągłe linie).

Kiedyś gdzieś słyszałem, że niekiedy w RCA albo w kabelkach głosnikowych tak się robi - część drucików wisi. Teorii do tego nie znam, teraz po raz pierwszy zobaczyłem na własne oczy. Ale czy powinienem zachować ten sposób podłączania w XLR też?

Czy też podłączyć wszystkie po obu stronach - dać na piny sygnałowe po 2 druciki (te, które w RCA idą na sygnał), a na masę - 4 + ekran?

dzięki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za odpowiedz :) Byłem wyjechany.

Ja też tak myślałem, żeby podzielić po równo i już. - w sumie logiczne to przecież.

Ale jak zobaczyłem, w kabelku RCA nie wszystkie druciki są podłączone po obu stronach - od strony CD niektóre "wiszą". To właśnie te przerywane na rysunku.

Mam nadzieje, że teraz plik się otworzy... Obrazuje kabelek RCA. Czarne - to ekran. Przerywane - podłączane po jednej stronie tylko.

Czyli w RCA jest to po stronie WZM następujące podłączenie :

- sygnał - 4 druciki,

- i masa - też 4 druciki + ekran.

Po stronie CD - tylko połowa jest podłączana (ciągłe linie).

Kiedyś gdzieś słyszałem, że niekiedy w RCA albo w kabelkach głosnikowych tak się robi - część drucików wisi. Teorii do tego nie znam, teraz po raz pierwszy zobaczyłem na własne oczy. Ale czy powinienem zachować ten sposób podłączania w XLR też?

Czy też podłączyć wszystkie po obu stronach - dać na piny sygnałowe po 2 druciki (te, które w RCA idą na sygnał), a na masę - 4 + ekran?

dzięki

Nie ma standartu kabla xlr.Wszystko zależy od fantazji producenta.Konstrukcją kabla rca raczej bym się nie przejmował,zwłaszcza,że często u Fadela występują puszki.W kablu Siltech,który przerabiałem z rca na xlr-y były cztery żyły+ekran i polutowałem 2 na pin2 i po jednej na pozostałe.Czy to jest prawidłowo nie wiem?Działa i zniekształceń nie słychać.W sumie mam podobny problem bo kupiłem trochę srebra monokrystalicznego i będę chciał coś zrobić w standarcie xlr.Problem że chyba niewiele osób próbowało coś takiego robić i trzeba będzie samemu coś wymyślić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma standartu kabla xlr.

Jak nie ma ???

Dwie żyły w ekranie , skrętka. Impedancja / 1 kilometr , pojemność / 1 mtr.

Co do prawdziwej normy to mamy DIN i NAB oraz ASA-A tylko trzeba sobie poszukać.

To jest jałowe roztrząsanie definicji,chyba nie masz nic do dodania w temacie?Jakiś link lub inne info?

Triode,

dzieki za pomoc, dzis-jutro sprobuje jakos to polutowac i dam znac, jak wyszko porownanie z oryginalnym RCA.

pozdrawiam

Triode,

dzieki za pomoc, dzis-jutro sprobuje jakos to polutowac i dam znac, jak wyszko porownanie z oryginalnym RCA.

pozdrawiam

Napisz koniecznie,tak jak mówiłem u mnie też zbliża się czas decyzji,czekam tylko na jeszcze jedną przesyłkę.Mam wiele wątpliwości odnośnie geometrii,grubości żyły etc.Niewielu próbowało bo odzew jak widzisz nikły.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.