Skocz do zawartości
IGNORED

Prądożerne kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Często w testach kolumn czytam, że potrzebują one dużo prądu. np. Elac 510, albo Avance signature3. Mam 40-watowego creeka i nie wiem, czy kupienie "prądożernych" kolumn będzie dobrym posunięciem. Czy takie opisy oznaczają, że aby zrobić głośno będę musiał dokręcić potencjometr na popołudnie, a jakiś mocny piecyk na godzinę 10? Czy może po podłączeniu takich trudnych kolumn dźwięk będzie ospały i posklejany niezależnie od wychylenia gałki?

https://www.audiostereo.pl/topic/765-pr%C4%85do%C5%BCerne-kolumny/

wg mnie prądożerna kolumna to taka o niskiej efektywności (< 87-86 dB) i przy tym niskiej impedancji (nie tylko znamionowej, ale przede wszystkim o nierównomiernej i niskiej całej charakterystyce) - np B&W seria 600 podają nominalnie 8 ohm (czasami 6), ale uczciwie zaznaczają że minimum spada do 3,7 ohma.

Niska impedancja powoduje, że kolumna jako odbiornik podłączony do wzmacniacza pociągnie z niego więcej prądu. Przy tym niska efektywnośc wymaga, aby gałka volume wedrowała dalej w stosunku do kolumn o efektywności np 89-90dB. czyli wzmacniacz z kiepskim zasilaczem bardzo szybko przestanie się wyrabiać i zacznie wprowadzac zniekształcenia (obcinanie sygnału, zwłaszcza impulsów) w rezultacie dzwiek jest plaski i zamulony.

Nie wiem czy to reguła, ale zawsze jak oglądam jakis klocek, szukam z tyłu na tabliczce, jaki ma pobór energi z sieci. Jeśli np wzmacniacz A przy mocy 2x120W/8ohm ma pobór mocy 220W, a wzmacniacz B przy mocy 2x50w/8ohm pobiera z sieci 400W, to wnioski nt wydajności pradowej jednego i drugiego nasuwają się same

Raczej nie kupowałbym prądożernych kolumn do Creeka, byłem świadkiem jak zupełnie nie radził sobie z podłogowymi Jbl-ami XTi-najwyższy model serii pomimo tego iż wg producenta miały nom. 8ohm i 91 db.

staralem sie zrozumiec to co pisze arek, ale wytlumaczcie mi jeszcze cos:

mamy jakies tak kolumny i znamy ich efektywność. szukamy jakigos wzmaka do tych kolumn - jakie parametry "pradowe" wzmaka brac pod uwage, aby zestaw ze sobą w miare "prądowo" współgrał.

i z drugiej strony

znamy jakies cechy "prądowe" wzmaka (jakie brac pod uwage?) i szukamy do niego współgrających "prądowo" kolumn. czym sie kierowac?

czy w ogole jest tu jakas regula?

Creek 4330 (bo to o niego chyba chodzi) i kolumny z niską efektywnością i wysokimi wymaganiami prądowymi to porażka (niestety). Słuchałem go z Dynaudio Audience 62 oraz 72 i niesttety wzmacniacz nie wyrabiał na wysterowanie tych kolumn. W efekcie do Creeka kupiłem kolumny 8Ohm (teoretycznie bo praktycznie schodzą do 4 ;-) ale za to o efektywności 92dB - to do Creeka bardzo pasuje i spokojnie steruje je do dużych natężeń dźwięku. Z takich kolumn można spokojnie podłączać do Creeka Triangle (słuchałem z małymi Cometami i dużymi ZAYSami XS) i Cabasse (u mnie działą z MT352 Caprera).

hififreak.wordpress.com

- 4330 nie wysterowuje JBL XTi 100 (91dB, 8 ohm)

- 4330 wysterowuje Caprery (92dB, 8 ohm z minimum 4ohm)

ilośc i wielkosc glosników tu i tu podobne, parametry praktycznie też

więc w czym tkwi tajemnica ???

i ile wiem, Creek 4330 mimo "tylko" 40W mocy na kanał ma spore trafo, pobiera z sieci coś ok. 300W i wydajnośc pradowa ma ok 18-20A w impulsie. Tylko kilka wzmacniaczy tzw budżetowych (NAD, CA, HK) ma podobne lub lepsze parametry w tym wzgledzie.

Jak w takim razie sprawują się inne piecyki z tego zakresu cenowego (powiedzmy 1500-2500zł)??

dane producentów na temat efektywności,impedancji ,wyd.prądowej czy poboru mocy ,niestety ale rzadko są prawdziwe,wystarczy porownać dane producenta z np. pomiarami robionymi przez nasze AUDIO prawie zawsze impedancja i efektywność kolumn wg AUDIO są mniejsze!!!

Dlatego cenniejsza jest chyba wymiana naszych doświadczeń co z czym i jak gra.

Słyszałem Mieszko II QBY 8 Ohm 83 dB ! z wzmakiem CSR 2 X 35 W ! w pokoju ok 36m kw.!

,wyrabiali się znakomicie już na 10-11h !!!

diabel z impedancją tkwi w szczegółach, a dokładnie w tym że to co podają producenci to jest tylko MODUŁ impedancji nie podają natomiast drugiej wielkości jaka ją charakteryzuje - kąta przesunięcia fazowego. Przy sterowaniu napięciem zmiennym ta wartość ma wpływ na prąd jaki obciążenie pobiera ze źródła. Im większy jest ten kąt przesunięcia fazowego tym bardziej wzmacniacz jest obciążany i potrzeba więcej prądu. Creek ze swoją wydajnością prądową rzędu '18A' nie bardzo radzi sobie z kolumnami które chcą więcej.

hififreak.wordpress.com

To jest właśnie to co powiedział Bryan trafiając w dziesiątkę. Nic dodać nic ująć. Natomiast efektywność ma się nijak do prądożerności. Ten parametr mówi nam tylko, że przy tej samej dostarczonej mocy (lub napięciu - co zależy od tego jak efektywność jest liczona) jedna kolumna gra głośniej a druga ciszej. Zdarzają się "trudne" kolumny o dużej stosunkowo efektywności, jak też proste do wysterowania, mało efektywne maluszki.