Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do gramofonu Adam GS-424

Sonix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów,

to mój pierwszy post na tym forum i od razu mam prośbę o poradę.

Posiadam gramofon Adam GS-424 z wkładką Ortofon OMB-5E.

Jestem na etapie poszukiwania amplitunera do niego (raczej amplituner niż wzmacniacz) ze wskazaniem np. na sprzęt Pioneer'a serii SX w przedziale cenowym powiedzmy 500-800 zł.

Co moglibyście polecić żeby to w miarę dobrze grało na kolumnach podłogowych?

Mocno zastanawiam się nad modelem SX-750 ale nie mam pewności czy będzie on dobrze wpółgrał z 'Adamem'.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z takimi zestawami?

https://www.audiostereo.pl/topic/76516-amplituner-do-gramofonu-adam-gs-424/

Ja oczekiwałbym na info, czy wzmacniacz ma mieć filtr subsoniczny, jak dobrą separacje kanałów,czy z wejściem MC .Jaka budowa stopnia pre .Czy na IC czy na tranzystorach.

Moc i jakie kolumny zostawił bym na koniec.

Wzmacniacze i amplitunery z lat 70' z reguły miały dobry preamp gramofonowy. Moim zdaniem będziesz zadowolony, tym bardziej, że ten Ortofon nie jest wkładką z najwyższej półki :-)

Ja sam używam preampa w starym Technics'ie i uważam, że jest on bardzo dobry.

Poza tym ten Pioneer nad którym się zastanawiasz jest piękny :-)

Ja niezmiennie polecam Pioneera A400x z tym ze jest to sam wzmacniacz.

Obługuje oba rodzaje wkladek (jest przełącznik MM/MC na froncie urządzenia)

Podłączone mam do niego Jamo E606.

I też podobnie jak Ty mam GS-424.

Dla mnie bomba.

Amlituner też mam ale ostanio b.rzadko z niego korzystam (Pioneer VSX-D814)

Kolumny to wolnostojące podłogówki robione kilka lat temu w Dzierżoniowie, orientacyjnie 80-100W.

W połączeniu z Radmorem 5102 grają bardzo ładnie jak dla mnie, jednak chciałbym zobaczyć jak to będzie pracowało z innym wzmacniaczem. Co do wkładki to jest jeszcze jedna, Shure M75 type D, tymczasowo musi wystarczyć.

Wkładkę i kolumny zawsze można zmienić (to już jest i nie mam na to wpływu), amplituner lepiej kupić od razu lepszy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posiadam GS-465 który ma podobne/to samo ramię co Adam. Wkłądka AT95. Grałem tym pod Radmorem oraz pod Pioneerem SX-636. Nie miałem żadnych zastrzeżeń. Pioneer w porównaniu do Radmora gra tak jakby lżej, swobodniej, z powietrzem. Na pewno szczegółowiej. Radmor i Ortofon - nie masz dość mięsistego basu ? Nie narzekasz na brak wyższych rejestrów?

PS. Polecam sprawdzenie i ewentualne rozdzielenie mas kanałów wkładki w Adamie. W moim GS465 masy kanałów i masa ramienia tworzyły jedność co dawało irytujący przydzwięk - po rozdzieleniu każdej masy i wyprowadzeniu masy ramienia która zapinam do GDN prampa gramofonowego jest w końcu OK. Polecam to sprawdzić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.