Skocz do zawartości
IGNORED

zasilacz do preampa 20V

marosik

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam zasilacza do preampa i natknalem sie na takie cos (zdjecie ponizej). Lubie zasilacze dyskretne a to jest chyba jeden z latwiejszych do zbudowania.

czy nie pomogl by mi ktos zaprojektowac plytke pod taki zasilacz>? nie potrafie tego sam zrobic...

mysle ze ten zasilacz sie sprawdzi i w wielu wzmacniaczach sluchawkowych zasilanych podobnymi napieciami.

zasilacz jest z preampa pioneer c90.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76583-zasilacz-do-preampa-20v/

To dosc prosty uklad do zaprojektowania pcb ALE trzeba znac wymiary poszczegulnych elementow:srednice rozstaw wyprowadzen kondow,typy tranow ich wyprowadzenia koncowek w jakich sa obudowach itp.Mysle ze moze prosciej bylo by zrobic zasilacz na ukladach 7818 i 7918 albo jakies regulowane 317 i 337 jesli musi byc dokladnie symetryczne 20V.

.....

tylko ze wtedy nie bedzie to uklad dyskretny. wszystkie elementy sa znane..

oto one:

trany moga byc oczywiscie zamienniki jesli jakichs sie nie da kupic.. troszke szkoda mi wydac 1kzl zeby wyciagnac sam zasilacz i trafka.

ps. uzywam podobny uklad - bez trana odpowiedzialnego za zmiany napiecia na wyjsciu i jestem z niego bardzo zadowolony..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marosik - a może prościej jak nie chcesz bawić się w rozbudowane PCB.... zapewne masz już zasilacz na regulatorach 317/337, do tego dodasz prosty układ na 1 specjalnie dobranym niskoszumnym tranzystorze z "multiplowaną" pojemnością (nie wiem jak to nazwać po polsku) i masz fajny, b. prosty zasilacz do preampa. Mogę podesłać takie coś zbudowane wg zaleceń samego Johna Curl. Tak nawiasem mówiąc 317 też da rady lepiej zaaplikować.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

rambo mozesz go zamiescic?

plytka mi nie przeszkadza. sam sobie wytrawie prasowanke tylko nie potrafie zaprojektowac tego sam...

ps. moze powinienem zalozyc taki watek... nauka projektowania dla idiotow...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.