Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnikowy Red Dawn - czy są lepsze ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem na myśli sygnałowy R.D - nie dorównuje poziomem R.D głośnikowemu, ale nie muszę mieć racji. Moim zdaniem głośnikowy R.D to wybitny kabel i żeby znaleźć lepszy trzeba by bardzo dużo wydać. A Resona - sygnałowy miałem - nieporozumienie-w ogóle nie rozumiem skąd ten szum wokół tego kabla- do Cambridga to jak najbardziej.

Krzycho

Oczywiście, cała ta dyskusja jest jak rozumiem w oderwaniu od nowych kolumn gutekbulla, bo jaki sens dawać kable klasy RD do dziewiczych, sztywnych i nierozegranych kolumn? Potrzeba co najmniej tygodnia - dwóch, aby ocenić, czego brak i co można kabelkami skontrować.

Kończąc poprzednią myśl Resonową: interkonekt Resona jest marny i tani, ale kable głośnikowe w odpowiedniej konfiguracji mogą zagrać wybitnie.

Natomiast nie zgodzę się, że głośnikowe RD są dużo lepsze od interkonektu: tutaj to już nie tak prosto. Interkonekt RD to jeden z najlepszych kabli za jeszcze wyobrażalne pieniądze, w każdym zestawieniu pokaże klasę. Oczywiście, kable głośnikowe są wybitne i powiedziałbym - bardziej uniwersalne - bo grają np. rewelacyjnie w połączeniu z łączówką XLO Signature 2, którą miałem przyjemność odsłuchać.

Ale i tak interkonekt RD pokaże "maksimum szybkości, przejrzystości i gładkości" jak napisano w HFiM - i to prawda.

Pzdr

XLO ( ale nie signature) tylko Referenc 2 - sygnałowy i głośnikowe R.D mam właśnie w systemie. Kolumny chyba są wygrzane bo grały trochę u sprzedawcy, także myślę ,że wiele się nie zmieni.....?? Cały mój problem polega na głośniku wysokotonowym ,w poprzednich kolumnach B&W Nautilus 805 miałem głośnik aluminiowy i grał on troszkę inaczej- teraz muszę się przestawić i kombinuje jaki kabel dać na górę bo na dole zostaje R.D-trudno go przebić za drogo wychodzi :-)

A czy ktoś z Was miał możliwość porównania RD z jego droższym bratem SPM Reference?

SPM wywodzi się z Red Downa,lepszy teflon,inna ilość drutów,no i cena zdecydowanie inna.

Ale czy warto płacić dużo więcej za SPM-a.

jaddo-nie ma żadnego porównania między tymi kablami.To jakby wyroby innych firm.RD to dziwny model,raczej po stronie chłodu,lubi zdecydowanie cieplejsze urządzenia.Kolega używa go w najwyższym systemie Alchemista+Spendor9/1-gra to super,ale jak podłączyliśmy SPMa to był już inny wymiar.Poprawie uległy w sposób słyszalny wszystkie zakresy,no i przede wszystkim oddanie barwy.Duża gładkość dzwięku powoduje chęć wielogodzinnych odsłuchów.Red jest również wyśmienitą propozycją ale mała kompatybilność w dużym stopniu ogranicza jego zastosowanie.Największa wada to wpadanie w szorstkość wysokich tonów/oczywiście w kategoriach absolutnych/ i niestety jednak ograniczona wielkość sceny.Rzecz jasna abym był dobrze zrozumiany ta scena nie jest mała/odnosi się to do SPMa/.Natomiast największa wada SPMa to jego cena ciężka do przełknięcia.

Zgadzam się poniekąd, SPM to jest inny wymiar, ale bardzo kosztowny. Rzecz względna: czy warto tyle płacić za kable? Jeżeli sprzęt jest absolutnie referencyjny, być może tak. W innym przypadku moim zdaniem RD jest lepszy jako best-buy.

broy-uważam,że nie warto płacić już powyżej 500stów za metr.Oczywiście różnice zawsze będą występować,ale uważam bardziej sensowne inwestowanie w elektronikę.Osiągnie się dużo więcej niż wymieniając druty.Jest taka zasada, dobra elektronika dobrze zagra na drucie od bielizny,gównianej natomiast nawet najlepszy kabel nie pomoże.

Ps.Kiedyś jak można było RD kupić z metra to może to był dobry zakup,natomiast obecnie odcinki są konfekcjonowane,są w zbyt wysokiej cenie ,zupełnie nieadekwatnej do prezentowanego przez ten model poziomu.

Pozdr.

Frank masz całkowitą rację, nie chciałem wywoływać burzy, ale cały ten post do tego zmierza ,góra R.D nie jest nadzwyczajna-mało klarowne wysokie tony. W tej chwili mam pożyczony kabelek od Silgeranda ,śmieszne druciki Gdańskiej firmy Audiograde (chyba już nie istniejącej) za "małe pieniądze" ,mam go na górze,na dole pozostał R.D i jest nie gorzej ,a nawet lepiej obserwuje większą selekcję, jestem ciekaw co będzie jak go odłączę ????!!

R.D ma szorstką lekko przybrudzoną górę, o jakiej scenie , przestrzeni mówisz w przypadku tylko wysokich tonów (tam się w sumie nie wiele dzieje-słucham w tej chwili M.Davisa KIND OF BLUE ), na głośnik średnioniskotonowy zostawiłem R.D. Ten kabelek Audiograde nic mu nie ustępuje.

Gutekbull, ja wiem, że wszystko jest kwestią "likes and dislikes" jak mówią mieszkańcy Albionu, ale kiedy piszesz, że RD ma mało klarowną górę to aż wierzyć mi się nie chce. Można RD zarzucić zbytnią beznamiętność, niektórzy twierdzą, że jest za jaskrawy, za jasny, za agresywny itd. Ale że góra niedoświetlona? Wykluczone. Jeśli faktycznie tak to odbierasz w swoim systemie, to winą obarczyłbym raczej Maka6500, który nie jest zbyt analityczny, a wręcz przeciwnie (B&W o brak góry nie podejrzewam, a Usherów nie słuchałem). I faktycznie - kiedy słuchałem M6900 z Red Dawnami to było fatalnie. Tyle, że góra była po prostu zgrzytliwa, a nie zamulona. Przerzuciłem już kilka zestawień kabli głośnikowych w cenie RD a nawet wyższej i zawsze odpadały min. ze względu na gorszą górę. No więc jak to jest?

Pzdr.

Pewna szorstkość, którą już tutaj potwierdził Frank ,to są subtelności,które można zauważyć między innymi w takim systemie jak MAC 6850 i Nautilusy - one naprawdę są przezroczyste-góre miały lepszą niż doskonałe pod tym względem 510 Elaca

Panowie mam w tej chwili śmieszny kabelek "naszej" produkcji-Audiograde ,który R.D w niczym nie ustępuje (mówię tylko o górze),a jest bardziej selektywny i ok. 10 razy tańszy i możecie sobie żartować......ale POLAK POTRAFI

A tu cię mam! Szorstkość, powiadasz, nie zamulenie ani brak klarowności. No to od razu tak było trzeba. Ja takiej szorstości w nagraniach barokowych (skrzypce, skrzypce!!!) długo szukałem. Wszystkie kable mi ją słodzily, ocieplały, ujmowały - a tylko Red Dawny oddały np. flet Hotteterra jak trzeba: piskliwie i szorstko, bo taki, panie był!

P.S.

Lolo - a Nadredaktor się nie męczy, bo Audio Physiki sobie dawno temu sprawił. Jakby ich ciepłym Makiem nie potraktował, to by mu krew z bębenków trysnęła od nadmiaru szczegółów. A wieść gminna niesie, że i tak mu za szczegółowo i za ostro, to i AP się pozbywa.

No i ja, nie slysze ostrosci w siltechu (sq80), tylko rozdzielczosc, wypelnienie i porzadek, scena i przestrzen; brak konkurencji, dobrze gra... jest wybitny? TAK. chyba siltech z wyzszych klas jest rzeczywiscie the best.

Aha,

no tak, nie zgodze sie z twoim opisem na temat tego kabla, ale wiadomo co gra w systemie to tak slychac,

dla mnie te 0,5m zrobilo duzo, a duzo to tak zwane ... jak powtarzam rozdzielczosc, wypelnienie i porzadek.

WADA - dlugosc.... i stabilizacja ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.