Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 808 lub Denon 2311 z Kef C7 lub MA Bx6

pinchy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mój pierwszy post po długim czytaniu forum stanąłem przed faktem wyboru pierwszego sprzętu wymienionego w tytule. Krótki opis wymagań:

Budżet: ~6000 PLN na Amplituner + 2 głośniki przednie

Cel: 50% filmy, 40% muzyka, 10% gry

Pomieszczenie: 30m2

Plany rozbudowy sprzętu:

Za jakieś 4 miesiące chciałbym dokupić center + 2 surround

Dodatkowo (jako opcja) jeśli nie będzie mi wystarczał amplituner do muzyki wzmacniacz stereo tej samej firmy co ampli.

Moje wymagania funkcjonalne:

- bypass sygnału (w nocy dzwięk z tylko z TV)

- pojedyncze połączenie z TV

- Pre-out

- Integracja ze wzmacniaczem stereo

- Możliwość podpięcia iPhone lub dysku zewnętrznego.

- Bardzo szeroki zakres muzyki (od rocka do muzyki klasycznej)

Wybierając swój pierwszy zestaw kina domowego nie mam podstaw na których mogę szczerze stwierdzić czego szukam więc staram się wcelować w środek. I w ten sposób trafiamy do sprzętu który wspomniałem w opisie. Kolumny idę odsłuchać we wtorek razem z Denon 2311 nie wiem czy mnie oświeci między jednymi a drugimi.

Ampli

Denon 2311 niska cena w sklepie bez Vat'u ;) około 3200 PLN

lub

Onkyo 808 około 4000 PLN

Kolumny

Kef C7 fronty 2000 PLN

lub

MA Bx6 fronty 3300 PLN

Kombinacje jakie ja widzę to Denon i MA Bx6 lub Onkyo i Kef'y. Audyssey jest we dwóch z tego co przeczytałem

Chyba uwzględniłem najważniejsze, jeśli mógłbym was prosić o uwagi/opinie na temat moich dopasowań/wyborów i czy cena Denona jest na tyle dobra że nie warto się zastanawiać. Liczę się z tym że za rok dwa mogę zmienię gusta i będę szukał czegoś innego.

Z góry Wam dziękuje i pozdrawiam.

Kef C7 nie polecam, z kolumn zdecydownie Monitor Audio BX6. Amplituner polecam Marantz SR5005 ( koszt około 2700 zł ) do tego możesz z czasem dokupić do kompletu wzmacniacz PM7004 ( koszt około 2300 zł ) wzmacniacz ma "main in" czyli działa w kinie jako końcówaka lub w samym stereo.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Dziękuję za pomoc, dzisiaj idę posłuchać wymienione kolumny z Denon'em zobaczymy jaki będzie efekt, niestety chyba nie będę miał szansy posłuchać tych kolumn z Onkyo, ale rozumiem że są zbliżone do siebie jeśli chodzi o dźwięk.

Sa inne. Onkyo jest do bardziej dynamicznej muzyk dlatego lepe jsobie radzi w kinie. Denon do klasyki jazzu (tego co lubia audiofile :P) ma delikatnie ocieplony dzwiek. JA bym wybral 808 lub Marantza

OK. Tak jak już pisałem wcześniej docelowo ma być wzmacniacz stereo więc to będzie kierowane bezpośrednio pod słuchanie muzyki. Chyba że będę wystarczająco zadowolony z amplitunera do odsłuchu w stereo.

Tak czy inaczej dziękuję za propozycji i uwagi. Dam znać jaki będzie efekt końcowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.