Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do 1,500

liściu

Rekomendowane odpowiedzi

Wstęp

Od dłuższego czasu planuję swój zestaw stereo. Zaznaczam, że nie jestem melomanem, audiofilem, który wierzy, że kabel za 4tys gra lepiej od tego za 100zł i nigdy się z nikim nie zgodzę w to. Piszę to po to by uzmysłowić osobom, które chcą mi pomóc, że są pewne rzeczy do których nikt mnie nie przekona. Ponadto poszukuję czegoś nie drogiego, jak na swoje proste potrzeby.

Założenia

Poszukuję czegoś, do filmów i muzyki. Kolumny raczej monitory, będą stały na biurku obok monitora 22 cale, dlatego chciałbym by go nie z ekranowały ;) i dały mu żyć bez purpury :) Nie wiem czy obecnie już to nie jest problemem, nie śledzę konstrukcji. Mój obecny zestaw to nic innego jak microlab solo 1 :). Więc jak coś przebiję go o 1-x klasy będzie fajnie.

Myślałem nad KEF Q10, ze względu na głośnik koncentryczny, chodź nie jest to konieczne.

Wzmacniacz Sony TA-FA30ES

I odrazu przy okazji wiadomo, że patrzę na stylistykę i tego nie ukrywam. Nie chciałbym by wzmacniacz wyglądał staro. Zainteresowałem się również Yamaha RS-300, ale nie wiem czy jest sens dopłacać. Bo mam nie wielkie potrzeby.

Źródłem są mp3, rzadko FLAC, rzadko CD. Wszystko z komputera.

Teraz gdzie nie gdzie czytam o HDMI, w amplitunerach, więc nie wiem czy to istotna sprawa dla mnie? I czy coś z DAC brać? Ale chyba znowu, nie mam wielkich potrzeb.

Jak będzie lepsze od zestawa Technics'a + Magnaty stare nie znam modelu ale ma to z 5 lat, a ten amplituner uchodził kiedyś za coś naprawdę mocnego i dobrego, to będzie super.

Muzyka

Jakby ktoś pytał czego słucham przykładowy przekrój przez kawałki 3:

Better then Ezra - overcome

eminem :)

kończąc nawet na Linkin Park'u

https://www.audiostereo.pl/topic/76722-zestaw-do-1500/

"Zaznaczam, że nie jestem melomanem, audiofilem, który wierzy, że kabel za 4tys gra lepiej od tego za 100zł i nigdy się z nikim nie zgodzę w to."

Musiałbyś chyba najpierw posłuchać i z takim kablem i z takim, by móc to twierdzić. Jeśli z góry zakładasz że nie ma różnicy, zostań przy tym co masz, poważnie.

"Piszę to po to by uzmysłowić osobom, które chcą mi pomóc, że są pewne rzeczy do których nikt mnie nie przekona."

Nawet własne ucho???

"monitory, będą stały na biurku"

Uważam że porażka, ale można i tak,jeśli będą to małe monitory z 14cm mid-wooferem.

"Nie chciałbym by wzmacniacz wyglądał staro"

Tak kupuje kobieta.

"Źródłem są mp3, rzadko FLAC, rzadko CD. Wszystko z komputera."

Zmień to, by było odwrotnie!;)

"Teraz gdzie nie gdzie czytam o HDMI, w amplitunerach, więc nie wiem czy to istotna sprawa dla mnie? I czy coś z DAC brać? Ale chyba znowu, nie mam wielkich potrzeb."

Nie wiesz czego chcesz! Nie określasz nawet o jaki dźwięk Ci chodzi, czego oczekujesz,co Ci się podoba w dźwięku. Najpierw dowiedz się tego, POSŁUCHAJ, a potem zdecyduj, jaki chciałbyś dźwięk. Jeśli z góry określasz się jako NIEaudiofila, i NIEmelomana, kup kolumny nie za 1000 czy 1500, ale za 150zł, poważnie!

"Jak będzie lepsze od zestawa Technics'a + Magnaty stare nie znam modelu ale ma to z 5 lat, a ten amplituner uchodził kiedyś za coś naprawdę mocnego i dobrego, to będzie super."

Hahaha:-)

Z tego co piszesz w "o mnie", studiujesz na polibudzie, więc jakieś pojęcie o elektronice a więc i dźwięku, mieć powinineś:-) Za kasę jaką chcesz przeznaczyć na kolumny, możesz zrobić sobie fajne DIY, przebijające zdecydowanie wszystko co kupisz fabryczne do tej sumy. Dowiedz najpierw czego od dźwięku oczekujesz, jaki dźwięk lubisz, czy efektowny, z dużą ilością basu, a może nawet podbity bas, czy szczegółowość i czystość dźwięku, neutralność, czy wysokie tony najważniejsze, wokale, itd., czy dźwięk ostry, ciepły, zrównoważony itd. itd. Jako wzmaka proponuję oczywiście zrobić sobie gainclone'a, albo niech jakiś kolega ze studiów Ci zrobi, jeśli znasz kogoś kto się tym zajmuje, to super.

https://www.audiostereo.pl/topic/76722-zestaw-do-1500/#findComment-2098293

Ricardo dobrze prawi.

Nie meloman,nie audiofil...hmm,to tak jakby na forum motoryzacyjnym zapytać:nie specjalnie lubię auta,nie mam prawa jazdy i mnie do niego nikt nie przekona,jaki samochód mam kupić?

To jeździj dalej rowerem(czytaj:zostań przy tym co masz)

l'enfant sauvage

https://www.audiostereo.pl/topic/76722-zestaw-do-1500/#findComment-2098317

dobra, może źle zacząłem.

Co do kabli, miedź o czystości 99,999% nie różni się niczym od miedzi 99,999% i przypuszczam, że koło 2 tys kosztuję taki kabel, nie przeglądałem ofert i specyfiki produktu. Więc nie wmówi mi nikt, że miedź o czystości 99,999% jest lepsza od takiej samej :) o to mi chodzi. Tańsze kable wiadomo, że nie mają aż tak czystej miedzi jako transportu ładunku.

Jaki dźwięk? Lubię wokal z przodu, nisko schodzący mięsisty bas, ale lubię gdy przy tym nie zagłusza on innego pasma, a góra nie syczy za nad to. Jakbym poczuł jakbym był na koncercie obok wokalisty, było by fajnie. Nie umiem opisywać dźwięku. Wkurza mnie gdy utwory takiego linkin parku, powodują czasem to, że głośniki "gubią się" i zlewają dźwięki instrumentów.

Co do zaśmiania z technics'a to jest to sprzęt z przed 2000 roku więc nie co pomyliłem lata, ale prawda jest taka, że wtedy nikt o cambridge nie słyszał, a technics robił dobry sprzęt. Co do wyglądu urządzenia, jak baba czy nie baba, dla mnie prezencja jest jednak istotna nieco.

Co do DAC'a w wzmacniaczu nie wiem po prostu, czy to nie potrzebna przepłata do moich potrzeb.

Co do biurka niestety tak być musi bo nie mam innego miejsca, plus nie należę do osób które siedzą na krześle i słuchają muzyki ;)) tylko raczej coś przy niej robią.

Teraz porozmawiamy?

https://www.audiostereo.pl/topic/76722-zestaw-do-1500/#findComment-2098396

zostaw tą miedz w spokoju i weź sobie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76722-zestaw-do-1500/#findComment-2098408

Dobrze Ci wszyscy radzą kup byle co i posłuchaj. Mam wrażenie, że tak pytasz o coś a sam do końca nie wiesz o co.

Ten pianocraft aż za dobry, choć nie wiadomo czego oczekujesz od dźwięku...

https://www.audiostereo.pl/topic/76722-zestaw-do-1500/#findComment-2098605

zostaw tą miedz w spokoju i weź sobie

Ukryta Zawartość

Popieram! Mój kolega ma ten zestaw (tyle że starszy) i wymiata, że miło posłuchać. Zadziwiająco czysty dźwięk i dużo basu!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/76722-zestaw-do-1500/#findComment-2099528

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.