Skocz do zawartości
IGNORED

Audio do PC do 1000 zł

RudyRydz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Otóż chciałem się zwrócić z prośbą o pomoc w doborze najlepszego zestawu audio do mojego komputera. Sprzedaje właśnie swoje głośniki 5.1 i postanowiłem przerzucić się na 2.0 Słucham przede wszystkim muzyki alternatywnej i zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku jaką może zaoferować sprzęt do 1000 zł. Mniej na mocy. Wymiary mojego pokoju to 3x4 Sprzętu potrzebuje tylko do odsłuchu nie będę nic tworzył samemu. Postanowiłem szukać w sprzęcie o nie największych gabarytach, więc najlepszym wyjściem wydały mi się monitory studyjne aktywne Oto co mnie interesuje:

behringer MS40

fostex PM 0.4 N

esi nEar04

Najbliżej mi do zakupu tych fostexów Co wy na to? W grę jakby co wchodzi jeszcze zestaw MANTA V5 ale naczytałem się dość skrajnych opinii na jego temat i nie wiem czy byłby to najlepszy wybór

Do tego planuje dokupienie dźwiękówki Asus Xonar D1 lub D2 gdyż na lepszą nie wystarczy już funduszy

https://www.audiostereo.pl/topic/76775-audio-do-pc-do-1000-z%C5%82/

miałem kiedyś xonar d2 grało mi to z roland d10 było dobrze dopiłem suba i było lepiej, ja bym próbował kupić używaną d2 lub prodigy hd2 lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zawsze możesz w tych dwóch zmienić oampy (jak się na tym nie znasz to nic bo to nie jest trudne każdy elektryk sobie z tym poradzi wystarczy do jakiegoś podskoczyć) i jeszcze jedno nie kupuj BEHRINGER słyszałem je takie średnie kup sobie sprzęt używany nie warto pakować w nowy chyba ze jesteś vatowcem jeszcze może microlaby podobno dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

behringer MS40

fostex PM 0.4 N

esi nEar04

Do fostex i Esi przydałby się zewn. regulator głośności (jakoś nie widzę regulacji jedynie w systemie, lub ciągle manipulując raz przy jednej, raz przy drugiej satelicie ... a może dasz radę :) ).

Jest jeszcze takie coś jak Numark NPM5 - mają ~5" bas i przedni bassreflex

ps. starczyło by kasy na nEar 05

M-Audio Studiophile AV30

3" woofer - odradzam.

ps. starczyło by kasy na nEar 05

Z tego co przed chwilą przeglądałem są one dość trudno dostępne gdyż przeważają te w wersji experience Pierwsze są za 729 drugie znalazłem za 849 Co oznacza że trochę przekracza to mój budżet. Mogę wiedzieć co wg Ciebie przemawia na ich korzyść?

Co do tej regulacji głośności to muszę przyznać że nie brałem tego utrudnienia pod uwagę ale myślę że musiałbym zobaczyć jakby to wyglądało w praktyce i dopiero wtedy zastanowiłbym się na jakimś praktyczniejszym rozwiązaniem.

Z tego co przed chwilą przeglądałem są one dość trudno dostępne gdyż przeważają te w wersji experience Pierwsze są za 729 drugie znalazłem za 849 Co oznacza że trochę przekracza to mój budżet. Mogę wiedzieć co wg Ciebie przemawia na ich korzyść?

Wzgl. nEar 04? Choćby szerokość pasma w dół (05 mają większy woofer). Dodatkowo jeśli dobrze pamiętam mają też mocniejsze wzmacniacze od 04 więc model 05 nie będzie się tak "dusił" przy trudniejszym materiale i większej (choć nadal nieprzesadzonej) głośności.

---

Teraz jeszcze zerknąłem na spec 04 i 05 ... jeszcze bardziej wolałbym 05 od 04 ;) (choć widzę 04 mają regulator na jednej z kolumn ... i na tym koniec zalet dla Ciebie bo pod wzgl. budowy 04 to niższa liga {05 mają bi-amp, dużo większą moc, separacja kanałów ... 05 to praktycznie dwa monobloki a 04 mają wszystko w jednej satelicie ... po prostu inna liga)

Co do tej regulacji głośności to muszę przyznać że nie brałem tego utrudnienia pod uwagę ale myślę że musiałbym zobaczyć jakby to wyglądało w praktyce i dopiero wtedy zastanowiłbym się na jakimś praktyczniejszym rozwiązaniem.

Są pasywne regulatory ... ale też to trochę kosztuje ... aha ... E-si 05 mająwejścia TRS/XLR ... podobnie jak w profesjonalnych monitorach wyższych lotów ... ale da się to podłączyć do zwykłej amatorskiej karty (potrzebne odpowiednie kabelki)

Cóż więc ostatecznie dokonuje wyboru między:

M-Audio Studiophile AV40 za 549

FOSTEX PM-0.4 Mk II za 700

ESI NEAR 05 za 688 ale dostawa by była z Niemiec więc dodatkowo 80 zł

Dodam że będzie to mój pierwszy zestaw tego typu więc może nie ma co szaleć i wziąć te M-Audio.

pierwsza rzecz cy słuchałeś kiedyś monitorów studyjnych, jak dla mnie to te które słuchałem to trochę sa bez ubogaconego dźwięku ( ideą monitor jest ze zęby były bez przebarwię ale one przeznaczone głownie do komponowania muzyki) i jak głownie będziesz słuchał mp3 to jest tak sobie lepiej jest na flac, wazna jes karta co najmniej xonar d2, co do głosników to możne jednak microlaby 7, chyba ze planujesz kiedyś coś komponować a tak pozatym to te monitory z niskiej pułki to nie jest nic cudownego są lepsze od logitechów itp ale i nie ma co inwestować w nowy sprzęt tylko strata kasy.

Wg. mnie warto kupić to, a resztę pieniędzy przeznaczyć na lepsza kartę dźwiękową(miałem i zestaw niewiele ustępuję dźwiękiem, a w niektórych aspektach jest lepszy niż dźwięk Mini Audio pokroju Piano Crafta etc.).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prezentacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

HD2/Essence ST to są pod słuchawki... Do głośników nie tzreba wmzcniacza słuchawkowego a to główny atut tych kart xD

Nie wprowadzaj kolegi w błąd... Wzmacniacz słuchawkowy w Xonar ST to jest dodatek, z którego np. ja jeszcze nigdy nie skorzystałem.

Z wyżej wymienionych zdecydowanie brałbym Mante v5, jeżeli priorytetem jest dźwięk. bo jeżeli chodzi o wykonanie, to jest, bądźmy szczerzy, tania, chińska tandeta...

Nie wprowadzaj kolegi w błąd... Wzmacniacz słuchawkowy w Xonar ST to jest dodatek, z którego np. ja jeszcze nigdy nie skorzystałem.

Ciekaw jestem, dlaczego Twoja wersja jest prawdziwa, a moja nie. Bo z pkt widzenia osoby która nie ma za dużo kasy na kupowanie za dobrego sprzętu to właśnie marnujesz kartę. Ale nie powiem tak. Bo nie mam o wiedzy o Twoim sprzęcie i wykożystaniu karty. Tak samo jak Ty o moim. Najpierw zapytam: Do czego w tamkim razie używasz Essenca?

Ciekaw jestem, dlaczego Twoja wersja jest prawdziwa, a moja nie. Bo z pkt widzenia osoby która nie ma za dużo kasy na kupowanie za dobrego sprzętu to właśnie marnujesz kartę. Ale nie powiem tak. Bo nie mam o wiedzy o Twoim sprzęcie i wykożystaniu karty. Tak samo jak Ty o moim. Najpierw zapytam: Do czego w tamkim razie używasz Essenca?

Xonar ST ma świetny DAC (PCM1792A) jak na swoją kategorię cenową. Zarówno Xonar ST jak i audiotrak HD2 nadają się do zestawów stereo, nie tylko do słuchawek.

Bez wykorzystania wzmaka to można brać Xonara D2 lub nawet używanego HDAV13... I to że dobre karty specyficznie pod słuchawki dają radę z głośnikami to oczywiste.

Mnie np zadawala w pełni HD2 (tak miałem ST) i nic mocniejszego bym nie brał jako karte do głośników. Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale sam wolał bym kupić wmaka, np używanego niż ST pod głośniki lub do słabych słuchawek. Marnują się trzy stówki co może fajnie wpłynąć na budżet. Bo to +300zł na głośniki :P Wszystko zależy od priorytetów i planów na przyszłość...

Jeszcze jest opcja z pasywnymi Alesis One MKII Czy nadają się jako głośniki komputerowe? Mają dość wąskie pasmo przenoszenia a więc czy jest to ich wada jako głośników komputerowych Za ile bym był w stanie dokupić do nich używany wzmacniacz?

Jeszcze jest opcja z pasywnymi Alesis One MKII Czy nadają się jako głośniki komputerowe? Mają dość wąskie pasmo przenoszenia a więc czy jest to ich wada jako głośników komputerowych Za ile bym był w stanie dokupić do nich używany wzmacniacz?

te?:

Ukryta Zawartość

45Hz- 20khz to jest wąskie pasmo przenoszenia? Jeśli jest to przy niewielkim spadku to pasmo jest bardzo szerokie jak na monitory.

Używany wzmacniacz to zapewne za 300zł kupisz przyzwoity ... ale jak pójdziesz w kolumny pasywne to wybór znacznie się powiększa (całe Hi-Fi).

Ukryta Zawartość

weź pod uwagę jeszcze to

Ukryta Zawartość

Zakres częstotliwości: 50hz-20khz(±2db)
Tia ... chyba samych wzmacniaczy ;)

Ukryta Zawartość

45Hz- 20khz to jest wąskie pasmo przenoszenia? Jeśli jest to przy niewielkim spadku to pasmo jest bardzo szerokie jak na monitory.

Oczywiście masz racje. Mój błąd.

Na prawdę mam spory problem z podjęciem decyzji zwłaszcza że jestem dość ograniczony budżetem. Na wzmacniaczach sie nie znam ale pewnie z czyjąś pomocą bym coś wybrał. Myślałem też o jakimś kompromisowym rozwiązaniu jakim byłyby monitory które można podłączyć cyfrowo przez spdif do integry, np. Edirol MA-20D których nigdzie nie mogę znaleźć nawet na allegro W takim wypadku zrezygnowałbym z zakupy karty dźwiękowej. Może znacie inne godne polecenia modele umożliwiające takie rozwiązanie?

Kyle: Te do których rzuciłeś linka nawet nie mają podane dla ilu -XdB jest te 45Hz-20kHz ;-)

A teraz jeszcze raz przeczytaj dyskusję o nich :] ... i co o nich napisałem (dokładnie)

Swoją drogą:

They improved the overall frequency response (changing from 45 Hz – 18 kHz, to 45 Hz – 20 kHz +/- 3 dB) and coupled it with more efficient power handling. They also provided magnetic shielding to allow use in close proximity to video and computer monitors.

A teraz jeszcze raz przeczytaj dyskusję o nich :] ... i co o nich napisałem (dokładnie)

To nie ma znaczenia bo nie stawałem w opozycji do ciebie (emotikon na końcu).

PS. I problemem nie jest to że te 45 czy 50Hz występuje na jakimś spadku. Problem jest jak na prawdę brzmi te 50Hz.... ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Myślałem też o monitorach które można podłączyć cyfrowo przez spdif do integry. Wtedy zaoszczędziłbym na kupnie karty dźwiękowej. Myślałem np. o Edirol MA-20D ale nigdzie nie są dostępne. Może znacie inne modele umożliwiające zastosowanie takiego rozwiązania?

Myślałem też o monitorach które można podłączyć cyfrowo przez spdif do integry. Wtedy zaoszczędziłbym na kupnie karty dźwiękowej. Myślałem np. o Edirol MA-20D ale nigdzie nie są dostępne. Może znacie inne modele umożliwiające zastosowanie takiego rozwiązania?

Behringer MS40

Ostatecznie planuje zakup pasywnych behringer truth B 2030 P do których podłączyć chce ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Chciałem zapytać czy wybór wzmacniacza jest trafny i czy jego moc będzie odpowiednia?

Ukryta Zawartość

Nie polecałem tej karty osobie, która założyła temat, tylko chciałem sprostować Twoje twierdzenie, że wzmacniacz słuchawkowy jest jej najmocniejszym jej punktem, skoro jest najsłabszym.

Co do różnic między Prodigy HD2 a ST, to ja takie słyszę na słuchawkach i wolę ST.

Nie chciałeś polecać... Tylko, gdy stwierdziłem, że ich parowanie z głośnikami jest bez sensu, to się oburzyłeś, że nie mam racji. Czemu? Bo do głośników są lepsze niż ich odpowiedniki dla użytkowników bez dobrych słuchawek? Bez komentarza... Do głośników spokojnie starczy audigy2 i tak samo dla słabszych słuchawek. Jak chcesz coś więcej to dajesz więcej. Ale nie było by żadnego problemu z tym sprzętem.

I co miałem zrobić kupując H555? HD2 to świetna karta w cenie 250zł. Znajdź mi coś taniej i pod słuchawki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.