Skocz do zawartości
IGNORED

Co myslicie o tych kolumnach?? SEAS

górek

Rekomendowane odpowiedzi

No i kolumny stoja juz u mnie. W sumie sporo mnie kosztowaly, ale mysle ze warto. Mam jeszcze dwa pytanka. W srodku siedza przewody Monster XP, ktore jak kazdy wie nie sa najlepsze. Chce je wymienic na cos leprzego. Mysle ze do takich malych skrzynek po 75 cm spokojnie starczy wiec potrzeba mi 1.5 metra kabla. Na jakie kable radzicie mi zrobic zamiane. Jak dobrze pujdzie to na ten cel bede mial przeznaczone 100 zl. Drugie pytanie dotyczy standow. Chcialbym je zrobic tanim kosztem u jakiegos stolaza na wichurze, bo taki gosc malo wezmie a jakosc i tak bedzie dobra i tak. Chodzi mi o jakies konkretne propozycje lub projekty standow ktore by wzornictwem pasowaly do moich kolumn.

Jak chcesz wymienic kable to postaraj sie pomierzyc w miare dokladnie jaka dlugosc jest tych co sa obecnie i takiej dlugosci zamontuj nowe. Na grupie bylo juz o tym, nie siedze na tym forum zbyt dlugo, ale w wolnych chwilach kopie w tutejszym archiwum i uwierz mi - znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania :-)

Dobranoc!

Biorąc pod uwagę fakt posiadania przeze mnie 171,171 SE, solidus oraz częstych kontaktów z Panem Romkiem to prawdopodobieństwo wykonania tych skrzynek przez stolarza ww producenta sięga 100%. Gratuluję zakupu.Trzeba jednak zaznaczyć ,że 171 SE miały kilka wersji obudowy oraz ustawienia przetworników w przedniej ściance. Cena tego zestawu jak dla mnie bardzo atrakcyjna.Moim zdaniem dobry zakup(PRZYNAJMNIEJ WIZUALNIE:-)).Znam dźwięk Audiowave i bardzo przypadł mi do gustu.Nadal zresztą posiadam głośniki tej firmy. Jestem ciekaw wrażeń z odsłuchu.Napisz proszę kilka zadań. Cy możesz porównać twoje z 171 SE??

Głośnik to jakaś wersja SEASA MT14 i kopułka KT19F (cena razem może 400zł.) więc po doliczeniu wszystkiego wraz z taką ładną obudową i odpowiedniej jakości komponentami cena 1800zł. jest bardzo korzystna. O ile unity są nowe, bo rzeczywiście coś podobnego stosował kiedyś QBA w jakiejś specjalnej wersji Elements.

Podobny monitor "MS2 Monitor" znajduje się w katalogu Intertechniki (tańszy jest głosnik - MP14).

Natomiast koncepcja przypomina Audiovawe 141, a nie 171 gdzie stosowano znacznie droższe przetworniki.

pozdr.

Tak - nawet więcej - MT14 to jakies 380zł. M14 to ok. 340zł. a W140NP nieco ponad 300zł. - kolejna galopada cen ;) No więc tym bardziej cena kolumienek jest bardzo atrakcyjna.

pozdr.

No walsnie zdziwilo mnie nieco to 400 zl za wszystko :)))

No ale co byscie mi doradzili w kwesti przewodow?? Moze bede mial ok 100 zl na ten cel a przewody mozna tez kupic z drugiej reki. Dokladnie mierzylem i potrzeba po 75 cm na jedna kolumne co daje ogolem 1.5 metra.

Hmm w sumie cena jak dla mnie to taka atrakcyjna nie jest bo tak sie zastanawialem... i doszedlem do wniosku ze za te pieniadze moglbym spokojnie kupic dynaudio audience 42 ale niestety ich nie slyszalem i nie mam porownania. W sumie to co do dynaudio to polegam na samych recenzjach, a te mowia same za siebie: rewelacja w tej cenie... Moim zdaniem kolumny ktore nabylem graja bardzo dobrze ale niestety nie mam mozliwosci porownania ich z innymi kolumnami z tego przedzialu cenowego w zwiazku z czym sam nie wiem czy kwota ktora dalem za kolumny jest wysoka czy nie... Wiem jedno, gdyby nie byly warte tej ceny to bym tyle nie zaplacil.

Chodziło mi o skokowe podbijanie cen przetworników. Qba zawsze był drogi ale jeszcze w 2001r. za cenę tych 14cm Seasów można było kupić 17cm. Tu wzrosty nie były tak oczywiste - Davis z 380zł zdrożał do grubo ponad 500zł.

Skok na kasę dystrybutorzy wykonali w 2000r. Vifa PL27 zdrożała niemal skokowo ze 120-140zł. podobnie PL18WO która była po 340zł. zdrożała do 500zł.

Przez ten cały okres od 1999 do niemal końca 2003 roku USD i EUR były słabe czy wręcz taniały. Inflacja tez była minimalna (zresztą wpływała przede wszystkim na koszty stałe, zawarte w cenie, których udział raczej powinien być większy na początku działalności kiedy produkty są dopiero wprowadzane). Ale nawet strategia marketingowa "życia" produktu na rynku nie tłumaczy faktu że wszyscy dystrybutorzy podnosili ceny jednocześnie. Chyba że był jakiś powód podwyżek o 70-100%, którego nie wziąłem pod uwagę?

Podobny mechanizm działa obecnie w branży pro-audio - z tym ze tu jeszcze wzrasta cena EUR. Mały rynek, bez konkurencji krajowych producentów, łatwo daje się monopolizować. A w Polsce jest 2-3 liczących się importerów komponentów audio.

pozdr.

Mam takie wrażenie ,że niektórzy dystrybutorzy zarzynają towar ,którym handlują na naszym rynku. Ceny Scan-Speaka też nie są zachęcające. Jeżeli z Holandii można sprowadzić za mniej więcej 60% ceny polskiej. Chociaż nie znam dokładnie tematu . To ciekawe ,że w Akkusie i Akustyku ceny są identyczne. Pachnie zmową.

Wspomniana wyżej Vifa PL 18 WO zdrożała o 47 % !Licząc od ceny 340 zł. Tego nie usprawiedliwia nawet wzrost kursu waluty. No chyba ,że producent podniósł ceny dla dystrybutora. Tego nie wiemy.

Może nie jest dziwny wzrost cen na przestrzeni np. 5-6lat. Ale np. w 1999r. w AkustykU Vifa PL27TG-05 i TG-35(wtedy miały inne oznaczenia, bo Vifa stosowała zamiennie oznaczenia serii D i serii PL, które się niczym nie różniły) kosztowały odpowiednio 120 i 140zł. Ale już w 2000r. - po wprowadzeniu do sprzedaży Vify XT (która była o jakieś 80% droższa niż obecny model) ceny serii PL27 podskoczyły prawie do obecnych 220-240zł.

O ile w przypadku Vify XT25 widać "zdrowe podejście" - po wprowadzeniu nowych modeli XT25 ich cena spadła o połowę (teraz są dwa modele tańszy i droższy ale i ten droższy jest o kilkadziesiąt procent tańszy od pierwowzoru z 2000r.), to w przypadku serii PL27 było odwrotnie. Producent nie wprowadzono zmian konstrukcyjnych, tylko "posegregował oznaczenia, a seria D27 otrzymała płaski panel frontowy (bardziej dla odróżnienia od serii PL27, bo akustycznie nie dawało to żadnej poprawy). Mimo tak nieznaczących zmian cena obu serii u polskich dystrybutorów wzrosła w ciągu jednego roku o te kilkadziesiąt procent. Przy czym najpierw wzrosła cena Serii PL27 - która była już długo i dobrze rozpoznawalna na rynku. A nowy D27 pojawił się jako "tani zamiennik" w cenie ok.120-140zł. - czyli takiej jak poprzednio była wersja PL27. Jednak nim upłynął rok cena również cena D27 wzrosła do 180-200zł.

Ceny ewoluowały jednakowo u AkustyKa, Akkusa i przez jakiś dłuższy czas były minimalnie niższe w Artonie. Oczywiście patrząc na dzieje cen tylko tych dwóch głośników Vify trudno coś wyrokować - może ma to związek z jakąś polityka cenowa producenta i okresem promowania nowego wyrobu. Tyle tylko że w okresie 1999-2001 ceny SEASów w QBA prawie się nie zmieniały. KT19 był w cenie 120-130zł. A KT27 około 175zł. mimo że był nowym głośnikiem. Po 2000 roku pojawiły się w Intertechnice nowe głośniki niskotonowe SEASa i przy okazji tego przemeblowania oferty ceny tych głośników wzrosły dość znacznie także w QBA.

W podobny sposób ewoluowały ceny w VISATONIE. Głośnik AL170 kosztował ok.300zł. i cena ta utrzymywała się bardzo długo no poziomie 290-315zł. Dopiero w ciągu 2003 roku wzrosła do 390-405zł. ale również dlatego że nowe wersje mają inne parametry niż poprzednie.

Dysproporcje cen widać też na cenach wysokotonowych modeli Audaxa (w Akkusie za 150zł. a w zagranicznej ELFIE, która inne komponenty elektrotechniczne ma czasem drożej niż krajowy TME - cena tego głośnika to 110zł.).

Zarówno QBA jak i Visaton Polska są przedstawicielami niemieckich dystrybutorów. Ceny krajowe można łatwo porównać z ich cenami na rynkach macierzystych i one są do siebie zbliżone. Zaś dystrybutorzy Vify i ScanSpeaka to krajowi importerzy części do kolumn i mam takie niedobre przeczucie, że jest to jedyny powód wzrostu cen.

pozdr.

• 5 miesięcy później...

Aktualnie mam do sprzedania te wlasnie kolumny razem ze standami.

Zainteresowanych prosze o kontakt na prv

[obrazekLUKASZ-175589_1.jpg] [obrazekLUKASZ-175589_2.jpg] [obrazekLUKASZ-175589_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-994-100003289 1170259187_thumb.jpg

post-994-100003290 1170259186_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.