Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie kol. z obudowa zamknieta :-(

AmAdeuz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moje pytanie nie jest podyktowane paleniem sie do zakupu

takowych...(jeszcze nie) acz jednak gdzies na wakacjach chcial bym

sie juz powazniej rozgladnac w tej materii, wole jednak troche

wczesniej zasiegnac opini. No wlasnie, chodzi mi o rynek kolumn w

obud. zamkniętej. Jak trafiam to glownie na jakies malutkie tanie

karzelki dedykowane tylom kina domowego albo takie za 3000 zloty

minimum, no i ewentualnie z drugiej reki cos sie czasem usmiechnie...

Mnie by interesowaly monitorki w granicach 2000 - 2500zl max.

Widzialem np. monitor Artona, albo na stronie akkusa cos do zlozenia

na glosnikach Alcone Acoustic a tak jakos tak pustawo w tym segmencie.

Mozecie cos polecic, gdzie szukac? Moze prywatnie komus zlecic?

Przerabiac tematu dlaczego obudowa zamknieta juz nie chce ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/7683-gdzie-kol-z-obudowa-zamknieta/

NHT Super zero i NHT Super One. Już masz dwa, choć tańsze niz sobie zamierzyłeś. To chyba akurat nie problem :-)

Jak będę zmieniał monitory to jest mój numer jeden i numer dwa do rozważenia.

Kto to sprzedaje w Wawie? Chętnie bym bowiem odsłuchał.

co do NHT to wlasnie bym je zliczal do tych z drugiej reki jako nie produkowanych (o ile cos mnie pamiec nie myli)

Nie wiem dokladnie jak klasowo stoją te NHT, mam obecnie kefy C20, na pewno najnizsza polka nie są (choc raczej niską :-) wiec jak zmieniac to na cos zdecydowanie lepszego...

W techniczne dywagacje itd. nie wdaje sie bo nie mam tu za wiele do powiedzenia, czytalem troche o tym zatykaniu BR, ale to predzej bym musial isc komus takowy zatkac niz testowac na zakupionym juz sprzecie...

A jeszcze rynek uzywanych? Ktos cos moze polecic... czego szukac? sorry ze tak smece :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

NHT istnieje jak najbardziej ,tyle tylko,że oferta obecna bardzo się różni od czasu kiedy były sprzedawane na naszym rynku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No wlasnie chodzilo mi o brak w ofercie tych modeli jakie podal Rafal,

choc na ich stronie w dziale international distributors widnieje sobie Warszawa, ul Bielanska 4/12 - Media Business Solutions...

Inna sprawa ze te kolumienki z serii super audio wygladaja calkiem sympatycznie :-)

szukalem szukalem nie raz, w sumie to kolumny Pana Inzyniera mnie zainteresowaly, moze 2-2,5 tys. za uzywane dalo by sie gdzies wykukac... zobaczy sie...mimo wszystko szkoda ze troche ten typ obudow troche zostal zapomniany.

Sam ma na półce kolumienki w obudowie zamknietej. Nie chwaliłem sie tym, bo nie tego miał dotyczyc ten wątek. Są to Quadral Allsonic SM60 II, kolumienki z raczej niskiej, jeśli nie bardzo niskiej półki ale w maleńkim pokoju spisują się naprawdę dobrze. A jesli idzie o NHT to zwróciłem na nie uwagę, bo w odpowiedziach redakcji HFiM poradzono je komuś mającemu podobne "warunki lokalowe". Do samej recenzji nie dotarłem, bo była w numerze dawno już wyczerpanym. Podesłałby mi ktoś? Oczywiście powinienem odsłuchać ale nie chciałem pogłębiać swojej frustracji, bo były zdecydowanie poza moim zasięgiem.

Do zatykania otworu bass-refleksu jakoś nie mam zaufania. Jeśliby to miało zagrać naprawdę dobrze, to źle by świadczyło o tych, co te kolumny zaprojektowali. Co nie znaczy, iż nigdy takie rozwiązanie sie nie sprawdzi ale trzeba by to wypróbowaźć w konkretnym przyopadku. Zawsze jednak będzie pachnieć tandetą.

Jeszcze Heybrook. Ktoś się kiedyś chwalił posiadaniem takowych w obudowach zamkniętych (na pewno były to monitory) i to nie były kolumny z najniższej półki. Raczej już nie produkowane ale nie prehistoria.

A jak już coś wyniuchasz fajnego, to podziel się wynikami poszukiwań.

Harbeth HL-P3ES2 jak ajbardziej! Słuchałem kiedyś i podobały mi się. Tyle, że problem trochę podobny - mało popularna marka.

Przeszkodą wydaje się kwota, którą dysponujesz. Ale to normalne - im więcej kasy, tym większe mozliwości.

Dobre konstrukcje ze średniej półki dość rzadko pojawiają sie na rynku wtórnym (w Polsce).

--->rafal

Moje obecne kefy c20 to rowniez obudowa zamknieta, tez w malym pomieszczeniu (8m2). Gra to uwazam przyzwoicie, ale coz... jak mozna jeszcze lepiej a to czemu by nie dazyc do tego :-) Z tej serii C kefa wszystkie kolumny byly w obudowie zamknietej, ale bylo to kilkanascie lat temu :-(

Coz... ale tak czytam recenzje Pana Inzyniera... hmm jesli trzeba bedzie to sie wstrzymam z miesiac z zakupem i moze sie wybiore na odsluchy tych ATC. Niestety Harbeth'y nie sa na moja kieszen narazie. Jeszcze chcial bym sie cos dowiedziec a tym Artonie z ich strony - monitor w obudowie zamknietej...to jest cos kolo 2,5kzl moze ktos sluchal ich?

Miałem jeszcze całkiem niedawno monitory w obudowie zamkniętej na przetwornikach Scan-Speaka .18W8535 plus D2905/9300. Sprzedałem dwa tygodnie temu. Bas jest super z takich zestawów. Ciężko jest się nawrócić na bass-refleks. Kolumny robił Kisiel ( to dobrze czy żle ? czekam na jakieś głosy w tej sprawie). Skrzynki poniekąd ESA. Faktycznie bardzo solidne. Tylko jedno mnie wkurzyło. Kiedy je kupowałem szanowny pan redaktor Audio zapewniał ,że góra to D2905/9700 "mały rewelator" .Okazało się jednak ostatnio ,że to tylko 9300 . Podobno to nie jedyny przypadek tego typu... smutno trochę ,że człowiek o takiej pozycji bawi się w takie śmieszne przekręty. Jeżeli ktoś miał podobne doświadczenia z Akustykiem niech podzieli się z nami. Ja wiem jedno: U pana Kisiela żadnych głośników nie kupię!

Nowe kolumny (monitory w obudowie zamkniętej) ma zamiar "wypuścić" Audio Academy. Mniej więcej przed dwoma tygodniami rozmawiałem z producentem (przeprowadzał właśnie odsłuchy), który poinformował mnie, że w ciągu miesiąca nowe zestawy zadebiutują na rynku. Proponuję skontaktować się bezpośrednio z firmą (www.audioacademy.com.pl). Pozdrawiam.

My też kiedyś mielismy w ofercie zestawy w obudowie zamkniętej, lecz było to 4 lata temy, aktualnie nic z takich konstrukcji nie posiadamy.

Z tego co pamiętam było (i jest chyba nadal) parę zestawów innych producentów w obudowie zamkniętej, musisz dobrze poszukać.

Pozdrawiam!

kjur - noo to baardzo dobra wiadomosc :-) Czekam zatem z niecierpliwoscia na efekt. Licze tylko ze nie bedzie to odrazu 3000zl i wiecej ;-)

Piotreq - nie mieliscie zbycia na ten typ obudow??

Początkowo było zainteresowanie klientów nimi, oraz zbyt. Jednak masowe lansowanie przez zachodnie koncerny "obudow otwartych" spowodowało iż klienci zaczęli sie bardziej interesować zestawami typy bass-reflex. Spowodowało to mniejsze zainteresowanie zestawami zamnkiętymi. Sprzedaż dokonywała się w śladowych ilościach. Toteż 2 lata temu podejelismy decyzję o zaprzestaniu ich produkcji.

Dziś, jednak daje się zauważyć ponowne zainteresowanie klientów tym segmentem oraz powrót konstrukcji zamkiętych. Dlatego też wypadało by, abyśmy również wprowadzili tego typu konstrukcje z powrotem do oferty :-).

ira - A. Kisiel jest jaki jest, skoro robi takie przekręty to źle, ale trzeba przyznać, że jednak zna się na akustyce. Siedzi w tym kilka ładnych lat.

Mi nie odpowiada jego filozofia.

Osobiście do zamkniętego monitora dał bym zdecydowanie 8545, zejście podobne, a charakterystyki impulsowe dużo lepsze.

W ogóle 8535 to taki trochę nieudany głośnik przy 8545.

_igod_

Skoro mowa o tym. Ja aż tak nie siedze w głośnikach,ale czy18W8535 jest nieudany? Podobno ma lepsze średnie tony. 45 ma większy mocniejszy magnes. Gość który ode mnie kupił te zestawy twierdzi ,że para 18W8535+D2905/9700 to gwarancja na sukces.A facet naprawdę sprawiał wrażenie ,że zna się na rzeczy. Pół godziny rozmawiałem z nim na deszczu. Przekręty pana Nadredaktora kosztowały mnie cztery stówy. Zresztą ów nabywca powiedział mi ,że jego znajomemu Kisiel próbował wcisnąć zamiast 9700 i Vify( nie pamiętam jakiej) do Dali Grand Coupe 9300 i inną Vifę .Nie muszę chyba pisać ,żę tańszą. Wierz mi nie oczerniał bym faceta bez powodu. Takie praktyki są co najmniej naganne. A wiem na 100 % ,że w moich monitorach głośników nikt nie wymieniał. Czy panowie uważacie że to jest ok? Z tego co wiem Kisiel sprzedawał sporo swoich konstrukcji.Co do tego czy zna się na rzeczy czy nie to ja do oceny nie jestem upoważniony. Na pewno zna się lepiej ode mnie.Chodzi mi tylko o " zwykłą uczciwość" .Tym bardziej ,że właściwie jest w pewnym sensie on osobą publiczną.

Naczelnum "Audio",firma Akustyk i jak mnie słuchy doszły ma udziały w jednej z szanowanych polskich firm głośnikowych.

Na temat głośników można dużo rozmawiać .Ostatnio spotkałem konstruktora ,który twierdzi ,że obecne Scan-Speaki to g... A za najlepsze do np. średnich tonów uważa stare trzynastki. Może i ma rację bo zaglądnąłem do cennika i są cholernie drogie. Oczywiście nie zgadzam się całkowicie. Ja sam lubię te głośniki i ich brzmienie.

PIOTREQ - zapewniam Cię, że nie jestem z AA. Zadzwoniłem do AA z zapytaniem czy mają w planach produkcję podstawkowców i okazało się, że tak, i że nowe zestawy są właśnie odsłuchiwane. Pozostałymi informacjami, które mi przekazał producent, już się na forum podzieliłem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.