Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RA 931 MKII jaki do niego CD i kolumny ?

Ronee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam w/w wzmacniacz i poszukuję do niego używanego CD w podobnej klasie.

Chciałbym aby nie zakłócił charakterystyki brzmieniowej Rotela. W muzyce zalerzy mi bowiem na bardzo dobrym brzmieniu gitar przesterowanych i czystych, pójźniej wokal i sekcja rytmiczna.

Co do kolumn to ponoć monitory bo mam mały pokój 3x5, ale bardziej wolalbym jakieś małe podłogówki i ciekaw jestem waszych propozycji (cena do 2000zł używki lub nowe)

Co do brzmienia to lubię delikatną górę, nawet bardzo delikatną ciepłą, Srednica taka aby dobrze eksponowała gitary a bas szybki i zwarty, żadne mulenie i niskie częstotliwości. Aha i odnośnie słuchania to preferuję bardziej ciche niż głośnie, zależy mi na jakości a nie na głośności.

Czekam na wasze propozycje, Pozdrawiam

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Może jednak ktoś coś wie i pomoże ??? chociaż jakiś CD

Witam! Odtwarzacz Rotel RCD930AX (używany do ok. 300 zł), kabel głośnikowe DNM Reson (nowy 45 zł/m + 120 zł fabryczna konfekcja), kolumny koda AV702F (nowe 700 zł para). Uzytkowałem przez kilka lat w pokoju podobnej wielkości, ze wzmacniaczem dzielonym Rotel RC971/RB951. Słucham przede wszystkim rocka w każdej odmianie. Dżwięk (moim zdaniem) bardzo dobry.

Myślę że skup się na głośnikach. Źródło ma duuurzo mniejsze znaczenie. Nie wspominając o kablach.

ps. zobacz na moje zestawienie. Z tym że u mnie są podłogowce i bardzo nisko schodzący bas. i nie jest krótki. Reszta pasma jak w Twoim opisie. Monitory Metas, i bas taki jak oczekujesz.

pozdr. jak co to pytaj.

Jeszcze co do źródła to wpinałem nowego Nada z najniżej półki i nie było różnicy. rotel 1072 za jeszcze większe pieniądze wpłynął na brzmienie ale cena nie warta tak małej poprawy brzmienia. To moje zdanie. Kup taki cd żeby było łatwo w razie W wymienić laser z napędem. Bo rozumiem że w używkach będziesz szukał.

Jeszcze co do źródła to wpinałem nowego Nada z najniżej półki i nie było różnicy. rotel 1072 za jeszcze większe pieniądze wpłynął na brzmienie ale cena nie warta tak małej poprawy brzmienia. To moje zdanie. Kup taki cd żeby było łatwo w razie W wymienić laser z napędem. Bo rozumiem że w używkach będziesz szukał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a co myślisz o takich kolumnach ???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem kultowych AE100 a kiedyś jeszcze jakiś podłogówek. I jestem na nie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A tego jestem pewny. Z integrą Rotela 9xx zgra się.

Wysoka skuteczność do Twojego nie za mocarnego piecyka, góra nie nachalna, wyrównane pasma. Średnica też nie wypchnięta. A bas nie będzie schodził do najniższych słyszalnych rejestrów, co poprawi akustykę małego pomieszczenia i zmniejszy problemy z wytłumianiem. Co do cd to tą angielską ciepłotę poprawia "wolny" marantz 67 lub np 63. Jak chcesz "szybciej" ponoć i lepiej to może faktycznie ten Arcam. Ale szczerze nie słuchałem to nie powiem nic o Arcamie. Zapytaj kogoś. Ale najważniejsze głośniki. Do nich się dobiera piec potem źródło i kable.

Ukryta Zawartość

CZytałem troszq o Heco i ztego co wiem piszą ze cena dobra jak na jakość, pewnie są udane i beznadziejne modele :) a z Heco jakies podłogówki do tego wzmaka poszukałbyś na allegro ??? najlepiej używka jak nie to nowe ale tak do 2k max. Jak mam do monitorów dokładać ok 400zł za standy to wole te ok 600 dołożyć do podłogówek :)

Masz 15m2 ja mam 18-19m2 i mam najmniejsze podłogówki Heco metas 500. inne wersje maja jeszcze +1 lub+2 przetworniki. Więc z podłogówek od heco bym zrezygnował. Znaczy tak zagrają ale basu będzie sporo. Ty piszesz że tego nie chcesz. Wiec monitory. Metas Cie stać jak do 2k to bym brał Celan 300 monitory. W Victę bym raczej nie wchodził. Innych starszych modeli Heco nie znam. Konkurencja sa jeszcze skrzynki od Magnat Quantum. Ale tu też będzie basu dużo.

Z takim mniejszym basem to ostatnio słuchałem xavian gran colona. ale to 4k pln za parę. Kiedyś słuchałem ESA vivace 1. Piękna góra, średnica nie wypchana, i nie dosadnie schodzacy bas.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) takie skrzynki robią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To była by poezja ale nawet nie chce wiedzieć ile kosztowaly by. patrząc tak po sklepach cieśko będzie znaleść podłogówki do 2k.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to nie vivace nie znam ale charakter będzie podobny. Wszystkie kolumny jakie by Ci się nie spodobały to żeby nie było ostro nachalnie to kopułki wysokiego tonu mają być tekstylne . nie alu itp. Mnie tez jakoś podchodzą celulozowe, pozostałe przetworniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poolo 80 dzięki za wszelki info, mam jeszcze pytanko do innym forumowiczów w pomocy wyboru CD, bo faktycznie jak czytałem opinie o CD Marantza to ze zabrdzo gubi sie w dużych sekcjach i do Rotela za wolny, możecie mi podać jakieś udane modele NADa ??? tak w używce do max 400-500zł z przesyłką. Taki CD chciałbym zeby sobie dobrze radził np z płytą Within Temptation Black Symphony, jak dla mnie coś pięknego.

Rotel RCD-965BX i nic więcej do szczęścia nie jest Ci potrzebne.

Mam go jakieś 5-6 lat, od paru miesięcy używam go bardziej intensywnie, tak 10-12 godzin dziennie.

Daje radę.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 2 lata później...

Mam możliwość zakupu wzmacniacza Rotel RA-931. Chciałbym skompletować do tego kolumny Rotel Audio Oli 1. Czy ten zestaw kolumn będzie pasował do tego wzmacniacza? Jakie inne kolumny proponujecie. W grę wchodzą monitory, ze względu na brak miejsca. Pokój 6x5m, ale odsłuch byłby z fotela 3m od kolumn. Główne nurty myzyczne, to Rock i jego pochodne. Dziękuję za odpowiedź.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.