Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny 5.0 do 1600 zł

IwirUs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Czy jest ktoś w stanie polecić mi jakieś budżetowe kolumny 5.0 w cenie do 1600 zł - ważny wymóg mogą być odsunięte max 20 cm od tylnej ściany :/

Dodatkowo lewy front nie będzie miał zbyt wiele miejsca z jednej strony (ok 50-60 cm).

Docelowo planuję zakup amplitunera VSX-820 (kanały 5.1 w zupełności mi wystarczą).

Załączam podgląd pomieszczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W jednym sklepie - Me...an w Lublinie fachowiec polecał mi Taga 606 lub Rubicon RP 16 F/S/C - tyle że był mało wiarygodny i akurat je miał na promocji która tak naprawdę w necie nie jest promocją tylko standardową cenę Z kolei stanowczo odradzał QQ5000 (których nie miał). Chciałbym usłyszeć Wasze zdanie na ten temat - ewentualnie inne propozycje.

Z góry dziękuję za zainteresowanie i wszelkie rady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/77077-jakie-kolumny-50-do-1600-z%C5%82/

ja bym polecal QQ5000 jels ludzisz soprany i basy, aczkolwiek z 820 soprany moga byc nieco stlumione co pozytywnie wplynie na jaksc dzwieku. bas reflex z przodu glosnik moze byc dosuniety zarowno do sciany tylniej jak i do boku. ewentualnie tansze wharfedale vardus 300 z miejszym basem

ja bym polecal QQ5000 jels ludzisz soprany i basy, aczkolwiek z 820 soprany moga byc nieco stlumione co pozytywnie wplynie na jaksc dzwieku. bas reflex z przodu glosnik moze byc dosuniety zarowno do sciany tylniej jak i do boku. ewentualnie tansze wharfedale vardus 300 z miejszym basem

Zerknąłem na kilka zestawów kolumn i zastanawia mnie dlaczego fronty w QQ5000 tak mało ważą (ok 9kg) ? Porównałem je z tańszymi Taga 606 - ok 12kg, WV300 - ok 12kg, Jamo S506HCS - ok 15kg. Z tego co udało mi się wyczytać to waga kolumny w jakimś stopniu świadczy o jakości. Nowszy model (znacznie droższy) QQ6000 ma fronty już znacznie cięższe bo waga to ok 15kg (tak jak Jamo S606HCS).

O co chodzi z tą wagą ?

Słyszałem QQ5000 nie tak całkiem dawno, fronty są zdecydowanie za niskie, co daje tęgie brzmienie "z podłogi" (chyba że je postawimy na jakichś standach), bas BYŁ, ale nie był najzacniejszy, buczał trochę i zajeżdżał sztucznym subwooferowym brzmieniem. Po za tym średnie tony były lekko wycofane co nie sprzyja przejrzystości zestawu. Tylne satelity - to samo, tylko że 0 basu (wiadomo), ale to wszystko ujdzie w tłoku, najbardziej zastanawiający jest najważniejszy głośnik - centralny, powinien mieć wyrafinowaną i bardzo efektywną średnicę (niestety nie słyszałem go). Ogólnie odsłuchiwałem w komisie i stały za 700zł - jeśli dorwiesz za taką cenę - opłaca się, jeśli nie - poszukaj czegoś lepszego.

Pod kino wybieraj coś z Jamo, ew Tannoya. Jednak przy wyborze Tannoyów dobrał bym inny głośnik centralny, tańsze zestawy mają niezbyt efektywne, co nie sprzyja filmom.

.O co chodzi z tą wagą ?

Waga jest ważna, i jest odczuwalna głównie w zakresie niskich częstotliwości. Im kolumny są zbudowane ze sztywniejszego materiału, są cięższe, tym trudniej obudowy wpadają w drgania, ich częstotliwość rezonansowa w stosunku do litrażu jest wyższa, a postawa na ziemi (punkcie odniesienia) trwalsza. Są kolumny przystosowane do dodatkowego balastowania skrzyń - specjalna odgroda między pojemnością czynną obudowy a tzw podstawką (wówczas w podstawkę wsypuje się prażony piach lub ołów, wówczas kolumna waży ok 40-60kg) dodatkowo jest stawiana na "kolcach" co polepsza przyczepność, uniemożliwia kolumnom przemieszczanie się, oraz powoduje izolację akustyczną kolumn od podłoża.

Osobiście posiadam Tannoy'e Mercury M3 i po założeniu kolców odczuwam wielką różnicę, bas jest o wiele szybszy i "lekki" co jest wielką zaletą :)

Niestety ze względu na miejsce zamieszkania w grę wchodzą tylko nowe - w pobliżu (do 90km) nikt nie sprzedaje używek. Więc nowe QQ5000 to ok 1300 zł. Co do Jamo i Tonsil - w cenie 1600 zł mogę nabyć Jamo S606 ale ..... według wszelkich możliwych opinii tylny bass reflex musi mieć sporo miejsca od ściany a do tego z prawej strony na głośnik (co najmniej 1 metr) - zerknij na moje pomieszczenie - te kolumny się nie nadają.

Jeżeli nie Taga Harmony 606, QQ5000, WV300 to co ??? Odległość od ściany jest podstawowym warunkiem (+ cena).

To fakt kolce daja wiele. Jesli znajdziesz szukaj tych glosnikow co ma kolega Tannoy M3/M4 albo F3/F4.

Co do sredncy to sie zgodze jest wycofana w QQ5000 ale szukamy zestawu do kina w koncu. Glosniki faktycznie lekkie ale tez male, Ale czy ja wiem czy Vardusy 300 sa tyle ciezsze? Fakt QQ6000 jest duzo wiekszym glosnikiem z tad tez waga. Z ksztaltu bardziej przypomina juz JBL E80

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.