Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki system na drugie ramię ?

bat73

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam myśleć nad rozbudowaniem gramofonu o drugie ramię. Sprawa napędu na razie w zawieszeniu ale chyba będę celował w garrarda 401.

Mam Thorensa TD 160 + SME 3009 z wkładką ZYX Rs30-02 pre to forumowe ahaji wersja pierwsza z II zamówienia. Wzmak Unison Research S6 + Epos M12.2. Gra to w 16 m kw. Muzyka niemal wyłącznie jazz 50 60 70 te lata. Najczęściej ze starych tłoczeń, najchętniej nie starsze niż 1969. Gramofon mocno wytłumiony Ramię wytłumione olejowo mata sorbothanowa. Mimo tylu "tłumików" nie mam wrażenia utraty detali, ataku czy dynamiki, za to dźwięk zyskał na przyjemnym wypełnieniu i ogólnej masie. Kombinuję jednak żeby sprawić sobie SME 3012. I co do tego?

Myślałem o stworzeniu systemu mono ( mam całkiem sporo płyt mono w fajnych starych tłoczeniach) ale stworzenie alternatywnego toru ze wzmacniaczem i głośnikiem na razie nie wchodzi w grę. Na razie więc jeśli ktoś ma jakieś propozycje to chętnie słucham. Na przykład czy szukać wkładek mono czy dać sobie spokój Budżet na wkładkę nie przekroczy raczej 2000 więc nie wiem czy znajdę coś sensownego mono. Jeśli wkładka stereo to w przypadku monofonizacji sygnału w którym miejscu łączyć kanały ?

Ale teraz raczej skupiam się nad alternatywnym systemem stereo. Myślę o Denonie dl 103R do tego nuda phono. Czy z Sme 3012 stworzy to na tyle różny system od obecnego żeby było warto ?

Posłuchawszy nieco nowych realizacji na winylu oraz paru remasterów MFSL stwierdziłem że dużo więcej przyjemności sprawia mi słuchanie nieco szumiących płyt z lat 50 60 gdzie skraje pasma nie są tak ofensywne a czasem wręcz przytłumione, ale coś w tym graniu jest. Jak pójść w tym kierunku ?

https://www.audiostereo.pl/topic/77229-jaki-system-na-drugie-rami%C4%99/

Jakieś inne propozycje ?

Sorry ale jeszcze przed chwilą ktoś sugerował mi zakup Bambino.

Może ja rzeczywiście trochę wydziwiam...

Zdaje się jednak że nie jestem w tym sam.

dl103r to przerost ceny nad wkladka niby odrobine wiecej detalu a tak naprawde poprostu inne omy reszta ta sama, zamiast niego do tego co sluchasz koniecznie zalatw sobie ortofona spu naked (bedzie potrzebny naprawde ciezki headshell) ktory oferuje europejskie brzmienie w starym stylu na podstawie ktorego powstalo wiekszosc nagran, dl103 to tez studyjny klasyk ale szkoly japonskiej. Majac zreszta ciezki solidny headshell na 12" ramieniu bedziesz mogl sobie w dalszej kolejnosci sprawdzic i denona 103. A wlasnie przy grubym szlifie sferycznym do mono da rade wkladka stereo choc bedzie niezbedny przelacznik mono w pre badz wzmacniaczu albo mniej wygodne podlaczenie wkladki jako mono by nie sumowaly sie smieci z obu kanalow w przypadku prawdziwej mono nie bedzie to wystepowac ale tu musisz zdecydowac czy to bedzi igla na mono rpm 78 czy mono 33.

Pozdrawiam P

Gość vasa

(Konto usunięte)

Jakieś inne propozycje ?

Sorry ale jeszcze przed chwilą ktoś sugerował mi zakup Bambino.

Może ja rzeczywiście trochę wydziwiam...

Zdaje się jednak że nie jestem w tym sam.

Problem polega na tym, że drugie ramię przeważnie wynika z jakiejś potrzeby a u Ciebie jest odwrotnie, chcesz drugie ramię i szukasz/wymyślasz potrzebę.

Co do rodziny dl103 to warto najpierw posłuchać dobrej aplikacji tej wkładki. Jest na tyle kontrowersyjna, że można się przejechać. (mojej nie używam)

Pomiędzy ZYX-em a Denonem jest przepaść, to wkładki o zupełnie różnym charakterze dźwięku. Ortofon jest bezpieczniejszy.

• 5 miesięcy później...

Dojrzewam do toru mono. Garrard 401 kręci już od paru miesięcy. Czekam jeszcze na docelową plintę pod dwa ramiona 9 i 12 cali.

Czy ktoś może mi powiedzieć czy kupno ortofona SPU mono ma sens. TZN czy spu mono do odtwarzania płyt mono będzie wyraźnie lepszy od spu classic. Który z spu mono ewentualnie do odtwarzania płyt mono z lat 50-60 (33 obroty - 78 na razie nie przewiduję choć Garrard daje mi i tę możliwość). Czy reedycje mono z lat późniejszych były jakoś dostosowywane do wkładek stereo ?

W przypadku SPU classic z kolei czy kupić wersję z igłą eliptyczną czy sferyczną.

Ponieważ będzie to tor wyspecjalizowany do mono uniwersalność wkładki nie jest tu zaletą. Do stereo będzie służył tor z 9 calowym SME i ZYXem

I jeszcze jedno. Czy odtwarzanie płyt stereo Ortofonem SPU mono może im zaszkodzić (powiedzmy odtworzenie przez nieuwagę, bądź umyślne gdyby brzmiało to mimo wszystko lepiej od ZYXa) ?

Dojrzewam do toru mono. Garrard 401 kręci już od paru miesięcy. Czekam jeszcze na docelową plintę pod dwa ramiona 9 i 12 cali.

Czy ktoś może mi powiedzieć czy kupno ortofona SPU mono ma sens. TZN czy spu mono do odtwarzania płyt mono będzie wyraźnie lepszy od spu classic. Który z spu mono ewentualnie do odtwarzania płyt mono z lat 50-60 (33 obroty - 78 na razie nie przewiduję choć Garrard daje mi i tę możliwość). Czy reedycje mono z lat późniejszych były jakoś dostosowywane do wkładek stereo ?

W przypadku SPU classic z kolei czy kupić wersję z igłą eliptyczną czy sferyczną.

Ponieważ będzie to tor wyspecjalizowany do mono uniwersalność wkładki nie jest tu zaletą. Do stereo będzie służył tor z 9 calowym SME i ZYXem

I jeszcze jedno. Czy odtwarzanie płyt stereo Ortofonem SPU mono może im zaszkodzić (powiedzmy odtworzenie przez nieuwagę, bądź umyślne gdyby brzmiało to mimo wszystko lepiej od ZYXa) ?

Wkładką mono zryjesz płyty stereo do imętu. Trza uważać...

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.